En husmoderlig jul

Jag älskar mina loppisfyndade jultidningar. Har ett helt gäng exemplar av Husmodern som alla är från 1937, 1938 och 1939. Varför gör ingen så här fantastiska tidningsomslag längre?

Man får lära sig så mycket nyttigt också. Som att decaemaljfärg fäster på både tyg, stearlinljus och plåt. Och så får man massor av tips på hur man använder denna revolutionerande produkt till julpysslet. Man får också veta att Drottning Astrids barn ämnar fira svensk jul i Laekens och att Kruschens salt botar all reumatism omgående.

Den som saknar presentideér till fästmannen får tips om att sy ett slipsetui. Som håller ordning på slipsarna i byrålådan och är praktiskt att ta med på resan.

Det här är ju krigstider – så alla julklapptips är sånt man kan göra själv. Nåldynor, fodral för silverbesticken. Eller varför inte ett egentillverkat skärp och ett fodral för stoppgarnet? Typiskt bra sak att ha, det är ju så jobbigt när stoppgarnet dräller runt överallt.

Det mest udda julpysseltipset är för barn, och ni ser det på bilden ovan.  Enligt instruktionerna ska man välja ut några riktigt röda, rosiga äpplen. Och sedan taga lika många valnötter. Klippa ut flera lager silkespapper till en rund krage och fästa på äpplet. Borra ett litet hål i botten på valnöten och stick in en tändsticka. Fäst valnöten i äpplet, som ett huvud. Rita ansikte på valnöten. Och sedan forma sedan en strutig hatt av kräpp-papper till valnötshuvudet. Limma fast hatten och avsluta med att sticka ner en bit granris i äpplet. Så är den vackra juldekorationen färdig…

Hur kan något vara så fint?  Jag låter tidningarna ligga framme i juletid. Både som dekoration och för att kunna roa mig med läsningen.

Efter att grundligt ha läst annonserna överväger jag nu att beställa hem en burk Fermita-salva som gör bysten vacker. Formita A motverkar stora och slappa bröst. Formita B gör istället brösten större och fylligare. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun så man beställer rätt burk… Levereras i diskret förpackning till den nätta summan av 3.50 kronor styck. Tusentals nöjda kvinnor har redan handlat!

Mina bästa husmorstips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “En husmoderlig jul”

 1. Åhh så fina tidningar. Har aldrig sett nåt liknande på loppis häromkring. Min mamma är såå intresserad av Drottning Astrid. Du skulle inte kunna fota av texten o skicka den till oss? Hade blivit såå glad.

  Hälsningar Cecilia

 2. Haha! Jag ska nog slå till på en burk av varje till mig själv i julklapp. Så kan jag variera bysten efter behag! God Jul och tack för tipset! 🎄🌟

 3. Tänk att allt med de där tidningarna tycks ha förändrats, förutom försäljningen av skönhetsgrejs till kvinnor 😪

 4. En av mina kompisar hittade en gång en annons från den tiden. Det var reklam för mirakelmedlet Vitamalt som skulle göra en fyllig och snygg – man behövde bara blanda det med grädde och dricka det. På annonsen stod en smal kvinna och tittade längtansfullt på en rundlagd kvinna. Tankebubblan löd – Ack om jag hade hennes fylliga charm!
  Underbar annons. Rolig för oss att läsa som kontrast till nutidens smalhets.

 5. Så underbart!!! Jag önskar att jag kunde sitta hemma hos dig och julmysa i ditt fina julhem och bläddra i de där jultidningarna; älskar att läsa om jular från förr <3!

 6. Är så roligt att läsa gamla tidningar! Själv har jag några husmoderskalendern från 30 talet. där får man lära sig att sköta ett hushåll… Vad sägs om att tvätta fönster var tredje vecka och göra en inventering av hushållet runt nyår. För tänk om de inlagda päronen tar slut precis till söndagsmiddagen, eller att finlakanen med spets gått sönder när man har övernattande gäster?Sen har jag nu oxå lärt mig i denna förträffliga bok att efter man och barn gått till jobb och skola så ger man golven en överhalning innan man själv äter frukost! 🙂

  1. Tack! Jag har länge gått och funderat på när andra tvättar sina golv. Nu vet jag. 🤣🤣🤣

  2. Innan frukost?? Vad är det för slavdrivarfasoner?
   När mannen gått till jobbet och barnen till skolan tar man väl en kopp kaffe till, en kaka och läser en husmorstidning?

 7. Härliga tidningar! Sådär lite jobbigt vill jag påpeka att tidningarna inte är från krigstiden utan före. Andra världskriget började ju i september 1939. Men knapert hade det folk ändå och tips på hemmagjorda presenter kom många till nytta, krig eller inte.

  1. Den tidning jag hämtade tipsen ifrån är från 1939 så det var ju i allra högsta grad krigstider.

   1. Ok! 1937, 1938 och 1939 skrev du så jag tog fasta på det. Ransoneringarna i Sverige började strax efter krigsutbrottet på hösten 1939, ex kaffe ransonerades från och med våren 1940 och allt fler varor därefter i takt med att man förstod att kriget inte skulle bli så kortvarigt som man hoppades på. Men som sagt, knapert har människor haft det i alla tider och DIY har varit lösningen för många (för att inte säga de flesta), krig eller ej.

    1. Tänk om vi kunde ta efter det idag =) ransoneringar eller ej – mer DIY skulle vara önskvärt inte minst vad gäller julklapparna

     1. Ja, verkligen! Speciellt när dagens DIY skulle kunna vara sprunget ur en önskan att göra eget istället för sprunget ur nöd. Med andra ord mer lustfyllt idag än var det kanske var förr.

 8. Åh jag älskar gamla veckotidningar särskilt från 30-talet. Roligast är reklamen, tex ”Få vita tänder med tandkrämen Radioactif, med radon” Självlysande kanske 🙂 Jag har också en gammal husmoderns köksalmanack från så sent som 1957 där reklamtipset att säkra garderoben mot mal med DDT förstärkt med Octaklor finns med. Det var nog inte heller nyttigt…

  Undrar vad mina barnbarn skall tänka om mina Amelia jul som jag köpt sparat på sedan 2010.

  Fascinerande att det som är nytt nu en dag blir gammalt och det som vi skrattar åt nu en gång var senaste nytt! Det är nog därför jag älskar traditioner, det knyter liksom ihop nuet med dået och framtiden…

  God jul!