Bristande lÀsförstÄelse Àr ett stort problem. SÀrskilt svÄrt verkar det vara att ta till sig text via skÀrm. Och Àven nÀr poÀngen gÄr hem för majoriteten av lÀsarna finns de alltid nÄgra som lÀser fel. Som nÀr jag i en krönika anvÀnde argument som folk som motsÀtter sig offentlig amning anvÀnder. Men applicerade dem pÄ gamlingar istÀllet. För att visa pÄ hur hemska argumenten Àr. Och dÄ fanns det nÄgra som tog illa upp för att det trodde att jag menade att pensionÀrer var Àckliga. Typiskt bristande lÀsförstÄelse.

Eller som nÀr jag skrev ett inlÀgg om folk som vill ha rÀtt till barnfria zoner pÄ flyg. DÀr de betalar extra för att slippa jobbiga ungar. DÄ vÀnde jag pÄ perspektiven och anvÀnde samma argument för att fÄ möjlighet att slippa besvÀrliga vuxna. Som faktiskt Àr ett jÀttestort problem nÀr man reser med smÄ barn. Det inlÀgget upprörde en hel del som föresprÄkat barnfria zoner. De förstod helt enkelt inte vad jag skrivit.

Eller som gÄrdagens inlÀgg om barnafödande. Som nÄgra uppfattade som att jag 1) Inte tror att barn orsakar avtryck pÄ klimatet och 2) Tycker att mÀnniskor som inte föder barn Àr sÄ oviktiga att de lika gÀrna kan gÄ och dö. SÄ jag tÀnker att jag fÄr försöka förtydliga vad jag menar.

För det första sĂ„ tror jag att begrĂ€nsning av barnafödande kommer bli verklighet i framtiden. Det Ă€r en hemsk tanke. SĂ€rskilt nĂ€r man vet hur det blivit i Kina. Men fler mĂ€nniskor orsakar mer utslĂ€pp och det kommer inte jordklotet att klara av. Men det var INTE vad det inlĂ€gget handlade om. Det handlade om folk som tycker att de gör sĂ„dana “klimatoffer” att de har rĂ€tt att gĂ„ runt och peka finger Ă„t alla andra. Och samtidigt dödar hela miljöfrĂ„gan.

I call nĂ€mligen bullshit nĂ€r jag i debatt efter debatt hör folk anvĂ€nda sig av argumentet att de “avstĂ„tt barn” till förmĂ„n för klimatet. Ofta som ett argument för att trycka till andra som engagerar sig för miljön. Varför jag reagerar Ă€r för att det Ă€r inte sant. Man sviker inte sin barnlĂ€ngtan till förmĂ„n för klimatet. Man vĂ€ljer bort barn för att driften att ha barn Ă€r svagare Ă€n de tĂ€nkbara motargumenten. Allt annat Ă€r en efterhandskonstruktion och en dum sĂ„dan. I alla fall om man tĂ€nker anvĂ€nda den för att fördöma andra. Alternativt rĂ€ttfĂ€rdiga att fortsĂ€tta flyga, Ă€ta obegrĂ€nsat med kött eller vad det nu Ă€r man tycker att man har “sparat in pĂ„â€ genom att inte skaffa barn.

MĂ€nniskor som har en oerhörd barnlĂ€ngtan, som knappt stĂ„r ut att leva utan tanken pĂ„ att fĂ„ egna barn. De avstĂ„r inte barn till förmĂ„n för miljön. Det vore en otrolig smĂ€rtsam och svĂ„r uppoffring, som skulle kunna slita en mĂ€nniska itu. Och som jag inte tycker att helt frivilligt barnlösa ska lĂ„tsat som de Ă€gnar sig Ă„t för att rĂ€dda klimatet. Den glorian kan ni ta av er med detsamma. Och för att förstĂ€rka min tes drog jag den pĂ„stĂ„dda storsintheten till sin spets. Om du nu trotsar sin enorma barnlĂ€ngtan, ditt hjĂ€rtas djupaste önskan och lĂ€ngtan – till förmĂ„n för klimatet. Borde du inte ta det ett steg till? Om det enda riktigt viktiga i livet Ă€r att mĂ€nniskor minimerar sitt klimatavtryck. Varför inte göra det mest mest effektiva av allt? NĂ€mligen avsluta livet? SĂ„ Ă€r livets mening uppnĂ„dd. Och klimatfrĂ„gan löst.

Men mÀnniskor Àr inte sÄdana. Vi vÀrderar vÄra liv högt. De allra flesta vill ju faktiskt fÄ leva. Rika, goda liv! Och för vÀldigt mÄnga Àr barn en central del av det livet. Om det inte Àr det för dig sÄ Àr det fine. Men det betyder inte att du uppoffrat dig mer för klimatet. För att göra en uppoffring krÀvs det nÀmligen ett offer. Har man inte offrat nÄgot av verkligt vÀrde sÄ Àr det inget offer. Det Àr som en laktosintolerant som skryter om att den vÀljer bort mejeriprodukter till förmÄn för miljön. NÀr den i sjÀlva verket Àr allergisk. Eller som den influencer som slog pÄ stora trumman och berÀttade att hon skulle ta ett flygfritt Är för miljön. Vilket föll sig sÄ oerhört lÀmpligt eftersom hon var gravid och ÀndÄ inte fick flyga. Och nu har en bebis. Och alltsÄ inte behöver flyga pÄ grund av mammaledigheten. (Oj, vilken storsint uppoffring frÄn hennes sida!). Eller som om jag skulle hÀvda att jag alltid drömt om sex barn. Och nu nöjer mig med tre för klimatets skull. Och sedan skammar alla som har fler barn Àn mig och som inte gjort lika stora uppoffringar för klimatet som jag gör. (Trots att en fjÀrde graviditet i dagslÀget inte Àr nÄgot jag skulle genomgÄ ens under pistolhot).

InlĂ€gget jag skrev handlade om klimathyckleri. NĂ€r man tar lyckliga omstĂ€ndigheter som intĂ€kt för att man sjĂ€lv Ă€r en godare klimatkĂ€mpe Ă€n andra. Eller som en intĂ€kt för att inte behöva ta itu med sina egna problematiska beteenden. NĂ€r allt man gör rĂ€tt Ă€r ett tillfĂ€lle att knĂ€ppa nĂ„gon annan pĂ„ nĂ€san. NĂ€r klimatfrĂ„gan blir en tĂ€vling om vem som Ă€r duktigast dĂ€r endast den som “offrat mest” fĂ„r engagera eller uttala sig. NĂ€r man gör sĂ„. DĂ„ Ă€r miljön den största förloraren.