Miljödebatten har det sista halvÄret havererat i ett enda fingerpekande och anklagande. SÀrskilt i sociala medier. Vem gör egentligen mest för miljön? Vem Àr dummast? Vem ska skÀmmas mest? Vi lÄter som trötta smÄbarnsförÀldrar som tÀvlar i vem som uppoffrat sig mest och varit vaken flest nÀtter med bebisen.

Ett sĂ„dant dĂ€r orimligt dumt resonemang kan uppstĂ„ nĂ€r nĂ„gon föresprĂ„kar minskade flygresor. NĂ„gon annan kontrar dĂ„ med att “barn orsakar jĂ€ttstor klimatpĂ„verkan”. Vad det har med flyget att göra Ă€r tĂ€mligen oklart – men personen menar i regel att hen pĂ„ grund av att den Ă€r barnlös har utslĂ€pp “till godo” jĂ€mfört med folk som föder barn i parti och minut. SĂ€rskilt om den hĂ€r barnalstrande personen sĂ€ger sig vĂ€rna om miljön. SĂ„g nĂ„gon som rĂ€knat ut att 1 barn motsvarar 10 transatlantiska flygresor per Ă„r.

Det lÄter ju verkligen Àdelt att avstÄ barn till förmÄn för miljön. Men jag synar dig som sÀger att du valt bort barn för att du Àr en sÄdan miljöhjÀlte. Driften att föröka sig Àr den starkaste mÀnniskan har. MÄnga drivs av sÄdan lÀngtan efter barn att de utsÀtter sig för hormonbehandlingar, plÄgsamma ingrepp och farliga operationer. Trotsar upprepade missfall och barn som dör i plötslig spÀdbarnsdöd. Allt för att lÀngtan efter liv Àr sÄ stor! MÀnniskor lÀmnar slÀkt och hemland för att rÀdda sina barn undan krig och faror. Eller överger sitt livs kÀrlek för att hen inte delar samma barnlÀngtan. SÄ nej. Du har inte valt bort barn för att du har ett sÄdant enormt klimatpatos. Utan för att egna barn inte Àr sÄ viktiga för dig. Och det Àr fine. Men det gör dig inte till en klimathjÀlte.

Och du som pĂ„ allvar hĂ€vdar att folk ska sluta föda barn för att de belastar miljön kan ju börja med att fundera pĂ„ att du sjĂ€lv varit barn en gĂ„ng. Och nu Ă€r vuxen och orsakar ÄNNU mer skada för miljön. SĂ„ istĂ€llet för att begrĂ€nsa oskyldiga nya barns tillblivelse kanske du ska begrĂ€nsa din egen levnad? Kollektiva sjĂ€lvmord av stora befolkningsgrupper torde minska pĂ„ vĂ„ra klimatavtryck drastiskt. Vi kan börja hĂ€r i Sverige eftersom vĂ„rt klimatavtryck per person Ă€r enormt. Alla barnlösa som inte har familj att ta ansvar för bör vara först att offra sig.

SkÀmt Äsido. Vi kan ju sluta föda barn helt och hÄllet. Införa generellt stopp för barnafödande. Och sÄ konsumerar vi inÄt helvete under de nÀrmaste Ären. Vi flyger, eldar kol och shoppar som aldrig förr. Vi ordnar en sista, enorm konsumtionsfest och eftersom vi inte föder nÄgra barn dör jordens befolkning snart ut och problemet med befolkningsökningen Àr löst.

Om det nu inte var sÄ att hela klimatdebatten handlar om att sÀkerstÀlla mÀnniskoartens möjlighet att fortsÀtta existera. Annars finns det ju ingenting att kÀmpa för.

Det hÀr miljömoralistiska fingerpekandet vi fastnat i kommer leda till att folk inte vÄgar uttala sig i miljöfrÄgor. Eftersom bara den som gjort mest fÄr sÀga nÄgot. Och dÄ faller alla förÀldrar genast bort. Och alla som har en bil eller en hund. Alla som Àter kött. Och inom kort ocksÄ alla som anvÀnder elektricitet. Eller gÄr runt och helt planlöst andas ut en massa koldioxid.

Men att krÀva att folk gör alla rÀtt för att fÄ tycka nÄgot, omöjliggör ju allt engagemang. Vi Àr offer för den tid vi lever i. De sammanhang som Àr vÄr verklighet. Att vi Àr lÄngt ifrÄn perfekta betyder dock inte att förÀndring Àr lönlöst. TvÀrtom. Allt vi försöker göra annorlunda Àr bra. Vad dessa förbÀttringar innebÀr i just ditt liv vet bara du om. Men att lÀgga all din tid pÄ att granska andra för att sjÀlv slippa genomföra förÀndringar. Det Ästadkommer med sÀkerhet ingenting.  

Ps 1: Har fÄtt kritik för det hÀr inlÀgget sÄ jag har skrivit en del 2 ocksÄ

Ps 2: Om du gillade det hĂ€r – lĂ€s gĂ€rna inlĂ€gget Sila mygg och svĂ€lja kameler som jag tidigare skrivit pĂ„ samma Ă€mne)