Varje fredag samlar jag favoritbilder från mitt instagramkonto Underbara Boning. Valda med ett särskilt tema. Den här gången är det gårdshus i fokus. Sedan vi byggde vårt garage har jag fått blodad tand och vill bygga fler hus. Jag skulle vilja ha en liten fin gäststuga på gården (eftersom vårt hus är ganska trångt) och dessutom gärna något gulligt hönshus. Eller varför inte en fin rödmålad trädkoja?

Det roliga med små hus är ju att man kan ta ut svängarna precis hur mycket som helst! Har man en stor och öppen tomt är det dessutom ganska skönt med flera hus. De skapar ramar och riktningar och kring varje litet gårdhus kan man sedan bygga vidare med rabatter, altaner, grusade ytor och planteringar. Husen blir då små kobbar och öar på en stor gräsmatta – och gör tomten mycket mer spännande.

@sofiasundmark

Har ni någonsin sett något gulligare? Jag tror att det är ett hönshus. Så fint att använda gamla fönster och bygga något utifrån dem. Gillar iden med ett smalt hus på höjden. Funkar också i den mindre trädgården.

@malinindebetou78

Hos Malin står den här underbara paviljongen som är en slags hybrid mellan ett orangeri och lusthus. Så mysigt att sitta där ute och äta långa middagar, eller hänga i tidigt på våren när det blåser kallt utanför men blir solvarmt inuti.

@annaneah

Världens händigaste Anna har snickrat sitt eget lilla gästhus på gården. Med gamla fönster och dörrar. En sådan här fast isolerad hade ju varit ett perfekt gästhus! Älskar dörrfärgen dessutom.

@isagrensells

Men vill man inte bygga från grunden kan man ju göra som Isa och få tag i en gammal skogskoja (mer lik en cirkusvagn) och ställa upp på gården. Älskar att det ligger en liten matta utanför i snön och att en bonad är uppsatt på fasaden. Och så utemöblerna då! Klart man ska ha utemöbler framme på vintern. På vårvintern är det ju där man sitter och njuter av solen och dricker sin varma choklad.

@johannaaxiander

Avslutar med ett riktigt fantasihus. Tror det här är en lekkoja – och som man blir leksugen! Hade vi något bra och lämpligt träd på gården skulle jag bygga det här till barnen. Älskar de skeva proportionerna som gör att kojan ser ut som något ur en Pettsonbok.

Dörrar som utropstecken