Mitt bästa recept på chokladbollar

Idag fick jag en sådan faslig lust att baka lite. Enkelt måste det vara. Och jädra gott. Då blir det alltid chokladbollar. Jag har lite barnslig smak på det sättet. Föredrar chokladbollar framför alla andra bakverk.

Kom på att jag inte har ett enda recept på vanliga chokladbollar på bloggen. Bara massa nyttiga varianter. Och så kan vi ju inte ha det!? Det är ju förskräckligt.

Så här kommer mitt bästa recept på chokladbollar. Jag kör alltid ingredienserna i matberedare för att det går så smidigt, och så rullar jag dem väldigt smått. Så att man kan äta många!

Kaffe är en helt nödvändigt del av chokladbollarna. Lika viktig som kakao och socker. Skulle jag vilja hävda

Du behöver (ca 35 små chokladbollar)

100 g smör

1 dl strösocker

3 msk kakao

3 dl havregryn

3 msk starkt, kallt kaffe

kokosflingor, pärlsocker, hackade nötter eller strössel att rulla i.

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en mixer (förutom det du tänkt rulla choladbollarna i). Kör en stund på högsta effekt tills det blivit en slät massa. Häll upp lite kokos/pärlsocker/strössel i en djuptallrik. Forma bollarna och lägg dem i kokosen och rulla runt. Lägg på en ny tallrik och ställ i kylen tills det är dags att mumsa i sig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Mitt bästa recept på chokladbollar”

 1. Chokladbollar slår nog allt på kakbordet faktiskt! Här hemma kan vi inte komma överens om det är godast att rulla i pärlsocker, kokosflingor eller sesamfrön.

 2. Ett tips är att rulla bollen i kokos eller pärlsocker i en kaffekopp. Du slipper det värsta kladdet och bollarna blir riktigt runda 👍😉

 3. Chokladbollar är så gott! Ett tips är att bryna smöret i en kastrull först (så det luktar kola). Sedan blanda smeten och låta den stå i kylen tills den inte är för kladdig för att rulla. Chokladbollarna får en sådan extra god smak och ingen risk för smörklumpar!

  1. Så brukar jag också göra, brynt smör är det som gäller!! Har alltid en burk i kylen som redan är brynt, tar en klick till gröten då och då. Eller bara tar mig en lukt ur burken, det är så gött!

 4. Jag lärde mig ett fiffigt knep av en kompis för ett tag sen. Lägg ”pålägget” till chokladbollarna i ett glas! Då är det bara att ploppa ner färdigrullade bollar och snurra lite på glaset (tänk typ som när man provar vin) så är bollarna sockrade/kokosade. Supersmidigt!

   1. Funkar med en låg kastrull med! Då kan man snurra flera bollar samtidigt och kortar ledtiden till att man får stoppa dem i munnen.. 😋

    Jag vill ha både kokos och pärlsocker i mina så jag byter ut typ en tredjedel av havregrynen till kokosflingor innan jag blandar, gärna i bakmaskin med degkroken. Minskar sen liiite på strösockret och rull i kastrull med pärlsocker full!

 5. Favorit här med! Istället för matberedare brukar jag använda elvispen för att blanda. Först vispar jag havregryn och socker pösigt, sen i med resten. Jag tycker om när det finns tuggmotstånd kvar i grynen.

 6. Jag brukar hacka mörk choklad och röra ner i smeten, så får man chokladbollar med chokladbitar i! Fantastiskt gott!

 7. Haha, underbart att fler har lika “barnslig” sötsakssmak som jag! 34 år gammal väljer jag fortfarande helst chokladboll framför alla andra bakverk när jag går på café 🙈 Längesen jag bakade hemma dock, får prova ditt recept nästa gång 😊

 8. Gott! Nåt jag stör mig på i chokladbollerecept är hur många chokladbollar det står att det ska bli, ex 40 st, och när jag gör så blir det typ 15 st! Och då rullar jag dem inte jättestora. Fattar inte hur det alltid kan bli så, oavsett recept. Får prova ditt och se om det stämmer bättre 😉 tack för underbar blogg!

 9. Alltid en favvis! Måste köpa smör m.m. o göra i helgen.
  Jag brukar rulla i kakao (vid brist på kokos el pärlsocker), det kanske inte är barnvänligt (blir kladdigt) men så gott.

 10. En liten skvätt grädde också i smeten, gör att det blir en lite mildare/rundare chokladsmak 🙂

 11. Jaaaaa! Efter en vecka utan aptit (influensa) så börjar magen knorra. Det blir chokladbollar ikväll !! Genialt! Jag har allt hemma också. Tack för tipset! (Väljer också chokladboll på kafé men tyvärr verkar de inte finnas i samma utsträckning här i Norge) Kram kram och glad fredag!

 12. Så vacker du är i din klänning med underbar vårfärg när du bakar❤️
  Jättefina bilder!
  Tack för inspiration, här blir det chokladbollar i helgen 🙂

 13. Riktig barndomsnostalgi, och tidlös klassiker! Min mamma var alltid väldigt noga med att man inte fick röra för mkt så att havregrynen gick sönder, vilket gjorde att jag kände mig rebellisk när jag kom på att det var sjukt smidigt att slänga ner det i matberedaren hehe. Det är verkligen genialt 😉

 14. Var hos en kompis som bjöd på chokladbollar rullade i hackade jordnötter GALET gott!
  Var tvungen att äta 12 stycken…

 15. Att köra havregryn fint i mixern , tillsätta smält favorit choklad i smeten blir kladdigt men helt ok & hanterbart efter en stund i kylen.
  Helt klart värt det!