Sånt som sätter stilen

“Ibland får jag sådan lust att bara slänga ut allt och gå och loppisfynda istället. Så fint med gammaldagsa hem. Men var börjar man om man vill ändra om stilen helt?”

Den här roliga frågan ställde Hanna i kommentarsfältet. Vilken himla bra fråga ändå. Hur gör man om man vill ändra om stilen helt? Jag tänker att gamla saker passar bäst i gamla hus. Och nya saker i nya hus. Men sedan ska man mixa och matcha efter tycke och smak såklart. Det positiva med att vilja ändra till en äldre stil är ju att man kan införskaffa allting begagnat och sedan sälja av allting nytt till någon som blir glad för det. Fast vill man byta stil ska man inte glömma detaljerna. För det är ofta i dessa det sitter.

Folk som hälsar på mig blir ibland nostalgiska och säger att mitt hus påminner om deras sommartorp eller mormors stuga Och jag tror att det är för att jag jobbar mer som en rekvisitör när jag inreder – än någon som bara vill göra fint hemma.

Precis som om jag skulle bygga upp en autentisk 40-talsmiljö till en film – letar jag tidstypiska detaljer till mitt hem. Med det sagt är det inte så att allting måste vara från samma tidsperiod hemma. En sådan inredning blir mer en pastisch än något annat. Det fanns såklart inte bara femtiotalsmöbler i femtiotalshemmen. Utan också massa saker både från trettio och fyrtiotalet. Folk hade ju inte råd att slänga ut gamla saker bara för att nya grejer kom på modet. Istället fick man långsamt komplettera. Och lite så kan man själv tänka.

Såklart är äldre möblerna är en av hörnstenarna i en äldre inredning. Men att bara ha äldre möbler och sedan ändå ha moderna gardinstänger, textilier, porslin och lampor. Det gör inte att hemmet känns komplett. Själv har jag gått ner på en nästan nördig nivå i mitt prylletande. Min bästa sak att köpa på loppis är gamla osthyvlar, korkskruvar, kapsylöppnare, saxar, tesilar osv. Bruksföremål i äldre modell som kan ersätta moderna plastiga redskap. Så att hela upplevelsen när jag lagar mat eller ställer fram fika blir gammaldags.

Här är exempel på några detaljer som jag tycker sätter den gammaldags stilen i mitt kök. Jag begränsar tipsen till köksregionen för att göra det lite enklare. Men det kan såklart appliceras på hela hemmet.

Vi har ett gammalt gediget kök – men vad vore det utan alla äldre detaljer? Som förvaringsfickan i tyg. Sådana här fanns i var mans hem för länge sedan. Min är från 1939. För plastpåsar, påsklämmor, gummiband etc. Ovanför syns en gammal hylla med en karaff köpt på loppis för en tjuga. Och en liten såphållare i emalj. Där förvarar jag tändstickorna.

I förgrunden syns skomakarlampan med spetsduk ovanpå. En sådan detalj som omedelbart sätter stilen!

Istället för en vanlig krok till kökshanddukarna kan en gammal handukshållare spikas upp. Kombinerad med en söt paradhanduk – handbroderad såklart. Har ett helt gäng olika loppisfyndade varianter att byta mellan. Jag är själv inte så bra på att brodera – men som tur är kostar hantverk som detta ingenting på loppis.

Bredvid finns en fin liten redalåda för kryddor och annat. Här förvarar jag småplock till köket. Ovanpå står små kryddburkar i plåt som en bloggläsare skänkt till mig. Jag har fyllt dem med samma kryddor som det står på etiketten. Sån himla lyx att ta fram en så fin kryddburk när man äter sin frukostgröt!

På väggen sitter en gammal kaffekvarn som fortfarande fungerar utmärkt. En samling plåtburkar som innehåller precis vad som står utanpå dem. Istället för fula platsförpackningar eller de opraktiska påsar som mjöl, kaffe och socker annars kommer i.

Ett karottunderlägg i luffarslöjd och en gammal sil i emalj. Så vackert att ha framme – istället för ett modernt korkunderlägg till köksbordet och en sil av plast eller metall.

Jag byter successivt ut moderna bruksföremål mot motsvarande i äldre modell. Några är vackra men lite opraktiska. De flesta är dock riktigt behagliga att arbeta med. Gullig mintgrön flugsmälla med tvinnat handtag från loppis. Rejäl borste av naturmaterial för att sopa med. Och så en gammal skyffel i emalj. Ovanför sitter en bonad som jag tror att min farmor broderat.

Jag tycker att antika saker ska få användas. Inte bara stå som dekoration. Jag har ett helt linneskåp fullt med handbroderade dukar. Ja, de spills på och ja jag får tvätta och stryka nya flera gånger i veckan. Det är det värt för njutningen att få äta på en vacker duk. Det är inte många som upplever den lyxen längre.

Kaffepannan kan vara en gammaldags fin variant – istället för en modern. Den här använder jag oftast för att koka upp tevatten. Och här ser ni också underlägget i luffarslöjd. Tänk så mycket tråkigare om köksbordet istället hade haft ett modernt karottunderlägg och en vattenkokare i plast.

På sommaren har vi en fotogenlampa över köksön – istället för en elektrisk variant. I fönstret står en gammal Strindbergslampa köpt på Tradera. Trasmattorna är loppisfyndade ripsmattor och blommorna i fönstret är lantliga pelargoner istället för gröna, mer moderna växter. Krukorna är gamla terracottakrukor – men några är också finare majolikavarianter.

Lägg märket till den gammaldags gardinstången (letade i flera år tills jag slutligen hittade den här typen av stänger till alla rum). Den blå gardinen är en ynklig liten trasa som andas sommartorp. Och som jag älskar den! Tyget är så gammalt och ömtåligt att det nästan går sönder vid beröring.

Ja, det här var bara några av detaljerna som sätter stilen i ett äldre hem. Jag har tidigare skrivit ett inlägg som heter Skapa Torparstilen – och där finns ännu fler tips att få om ni vill fördjupa er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Sånt som sätter stilen”

 1. Åh vilket bra inlägg! Jag bor dock i ett hus med gigantiska rum. Jag tycker att det är svårt att få till stilen och mysigheten när allt är så stort. Hur skulle du ha gjort? Tack för en underbar blogg med massor av inspiration ❤

  1. Flytta ut möblerna från väggen. Våga ha soffan mitt i rummet. Det är så härligt att ha så om man har mycket plats tycker jag!

 2. Jag läser gärna ett inlägg om fotogenlampor och hur man använder dem. Tycker det är svårt. Känns som de torkar ut snabbt?

 3. Jag älskar verkligen ditt bord som är på sista bilden men blir alltid lite nervös när jag ser det för att det ska gå sönder. Benen är så vackra (svarvade?) och nätta men så gör de en märklig sväng längst ner 2-3 dm från golvet. Är det meningen? Jag förstår inte konstruktionen. Hoppas allt är som det ska med ditt vackra bord <3

  1. Haha, ja du är inte den enda. Bordsbenen är inte svarvade. De är gjorda av gamla trådrullar i trä som spikats ihop till ben. Jag har försökt bryta ut trådrullarna för att få rakare ben men då gör man sönder dem. Så tills vidare får de vara som de är. Bordet är förvånansvärt stabilt så det kommer inte att gå söner hux flux =)

 4. Vi bor i ett hus från tidigt nittiotal. Fullomligt älsar gammal stil så blandat äldre möbler, några nyare möbler tex soffan och så en del mässing, koppar, gulddetaljer. Hela huset är blandat med just blandningen men blir väldigt fint i helhet. Dock långt ifrån klar. Tänker så man behöver inte binda sig till gammal stil gamla möbler och tvärtom.

 5. Åh vilket härligt och inspirerande inlägg! Jag har nyligen ärvt en massa härliga gamla prylar och passat på att byta ut en hel del Ikeagrejer. Tycker att alla mina nya gamla grejer är så vackra och njuter varje gång jag använder dem.

 6. Vackra rum. Du betonar nåt viktigt. Att burkar osv innehåller det som det står utanpå. Och att successivt byta ut föremål. Förvaring från förr är smart och vacker på samma gång.

 7. Åh, idag har jag och min syster botaniserat i några av farmors textilier. En fantastisk blandning av allt möjligt från början av 50-talet då hon och farfar gifte sig, ända in i 2010-talet, även om hon inte köpte så mycket nytt på ålderns höst. Fina broderade dukar, virkade dukar – tänk när man smyckade tv-apparater och fönsterbrädor med smala virkade rektangulära dukar – vävda gardiner och tjocka tyger i gult, grönt, orange och brunt från sent 60-tal och 70-tal. Fanns även småblommigt tyg i gammelrosa från 80-talet med enfärgade omtag i rosa. Åh vad härligt 😊 ibland använder vi någon duk eller gardin men vi vill inte heller nöta ut dem så att de rämnar.

 8. Tack för alla bra tips! Jag blir verkligen inspirerad av att man kan göra så mycket med små detaljer. Jag ser fran emot Sverige resan i sommar, då ska jag gå på loppis och fynda dukar bland annat😊

 9. Du har gjort väldigt vackert!
  Jag är överlag nöjd som jag har hemma men har svårt med en sak. Att få fram barnens teckningar på något bra ställe. Till pysslet har jag hängt upp en liten hylla där lagom mycket får plats och så byts det ut. Men teckningarna, det finns så många jag skulle vilja hänga upp men det blir ju en enda röra av det… Hur gör du med barnens teckningar och pyssel?

 10. Hej, vad fint du har det! Undrar bara det där med dukarna. Förstår att det blir mycket spill, så hur tvättar du dem rena? Hur blir de vita och fina igen?

 11. Tack för inspirerande inlägg! Kan inte du tipsa om lite fler svenska blommor/växter som varit vanliga i hemmen förr?

 12. Åh vad inspirerande!

  Själv var jag länge inne på den lantliga stilen. Men har nog numera dragit mig åt nån sorts mer lyxig retrostil. Kanske för att jag bor i lägenhet?

  Vilketsom, det jag upptäckt är vikten av att ha just små burkar till mkt, att kunna gömma undan förpackningar eller ta ur innehållet och lägga i en annan behållare. Jag har själv märkt att i badrummet blir det lät mkt flaskor, förpackningar med bindor, tops, osv som skapar en rätt rörig och inte alls stilren inredning.

  I hallen hamnar återvinningen och i vardagsrummet blir det sladdar överallt! Att få bort sånt gör också mycket för att lyfta fram ens stil – oavsett vilken.

  Det var mitt lilla tips 😉

 13. Ifjol när jag hälsade på mormor konstaterade jag att hennes paradhandduk hade samma initialer som jag har – min mormors flickinitialer. Så berättade hon att hon broderade den då hon var fem (!) år, och konstaterade att det nog var lite jobbigt och frustrerande och blev litelite snett och vint. Följande gång min mamma hälsade på pekade mormor på paradhandduken och sa “den där ska Rebecka ha sen”. Mormor dog i höstas, så nu har jag fått paradhandduken och hela handdukshållaren på köpet. Längtar tills jag får flytta ur klaustrofobiska staden och in i en stuga på landet och hänga upp den, och minnas henne.

 14. Superfint! Det är toppen att det går att zooma in på bilderna i din blogg så att man kan titta närmare på detaljerna, tack för det!