“Ibland får jag sådan lust att bara slänga ut allt och gå och loppisfynda istället. Så fint med gammaldagsa hem. Men var börjar man om man vill ändra om stilen helt?”

Den här roliga frågan ställde Hanna i kommentarsfältet. Vilken himla bra fråga ändå. Hur gör man om man vill ändra om stilen helt? Jag tänker att gamla saker passar bäst i gamla hus. Och nya saker i nya hus. Men sedan ska man mixa och matcha efter tycke och smak såklart. Det positiva med att vilja ändra till en äldre stil är ju att man kan införskaffa allting begagnat och sedan sälja av allting nytt till någon som blir glad för det. Fast vill man byta stil ska man inte glömma detaljerna. För det är ofta i dessa det sitter.

Folk som hälsar på mig blir ibland nostalgiska och säger att mitt hus påminner om deras sommartorp eller mormors stuga Och jag tror att det är för att jag jobbar mer som en rekvisitör när jag inreder – än någon som bara vill göra fint hemma.

Precis som om jag skulle bygga upp en autentisk 40-talsmiljö till en film – letar jag tidstypiska detaljer till mitt hem. Med det sagt är det inte så att allting måste vara från samma tidsperiod hemma. En sådan inredning blir mer en pastisch än något annat. Det fanns såklart inte bara femtiotalsmöbler i femtiotalshemmen. Utan också massa saker både från trettio och fyrtiotalet. Folk hade ju inte råd att slänga ut gamla saker bara för att nya grejer kom på modet. Istället fick man långsamt komplettera. Och lite så kan man själv tänka.

Såklart är äldre möblerna är en av hörnstenarna i en äldre inredning. Men att bara ha äldre möbler och sedan ändå ha moderna gardinstänger, textilier, porslin och lampor. Det gör inte att hemmet känns komplett. Själv har jag gått ner på en nästan nördig nivå i mitt prylletande. Min bästa sak att köpa på loppis är gamla osthyvlar, korkskruvar, kapsylöppnare, saxar, tesilar osv. Bruksföremål i äldre modell som kan ersätta moderna plastiga redskap. Så att hela upplevelsen när jag lagar mat eller ställer fram fika blir gammaldags.

Här är exempel på några detaljer som jag tycker sätter den gammaldags stilen i mitt kök. Jag begränsar tipsen till köksregionen för att göra det lite enklare. Men det kan såklart appliceras på hela hemmet.

Vi har ett gammalt gediget kök – men vad vore det utan alla äldre detaljer? Som förvaringsfickan i tyg. Sådana här fanns i var mans hem för länge sedan. Min är från 1939. För plastpåsar, påsklämmor, gummiband etc. Ovanför syns en gammal hylla med en karaff köpt på loppis för en tjuga. Och en liten såphållare i emalj. Där förvarar jag tändstickorna.

I förgrunden syns skomakarlampan med spetsduk ovanpå. En sådan detalj som omedelbart sätter stilen!

Istället för en vanlig krok till kökshanddukarna kan en gammal handukshållare spikas upp. Kombinerad med en söt paradhanduk – handbroderad såklart. Har ett helt gäng olika loppisfyndade varianter att byta mellan. Jag är själv inte så bra på att brodera – men som tur är kostar hantverk som detta ingenting på loppis.

Bredvid finns en fin liten redalåda för kryddor och annat. Här förvarar jag småplock till köket. Ovanpå står små kryddburkar i plåt som en bloggläsare skänkt till mig. Jag har fyllt dem med samma kryddor som det står på etiketten. Sån himla lyx att ta fram en så fin kryddburk när man äter sin frukostgröt!

På väggen sitter en gammal kaffekvarn som fortfarande fungerar utmärkt. En samling plåtburkar som innehåller precis vad som står utanpå dem. Istället för fula platsförpackningar eller de opraktiska påsar som mjöl, kaffe och socker annars kommer i.

Ett karottunderlägg i luffarslöjd och en gammal sil i emalj. Så vackert att ha framme – istället för ett modernt korkunderlägg till köksbordet och en sil av plast eller metall.

Jag byter successivt ut moderna bruksföremål mot motsvarande i äldre modell. Några är vackra men lite opraktiska. De flesta är dock riktigt behagliga att arbeta med. Gullig mintgrön flugsmälla med tvinnat handtag från loppis. Rejäl borste av naturmaterial för att sopa med. Och så en gammal skyffel i emalj. Ovanför sitter en bonad som jag tror att min farmor broderat.

Jag tycker att antika saker ska få användas. Inte bara stå som dekoration. Jag har ett helt linneskåp fullt med handbroderade dukar. Ja, de spills på och ja jag får tvätta och stryka nya flera gånger i veckan. Det är det värt för njutningen att få äta på en vacker duk. Det är inte många som upplever den lyxen längre.

Kaffepannan kan vara en gammaldags fin variant – istället för en modern. Den här använder jag oftast för att koka upp tevatten. Och här ser ni också underlägget i luffarslöjd. Tänk så mycket tråkigare om köksbordet istället hade haft ett modernt karottunderlägg och en vattenkokare i plast.

På sommaren har vi en fotogenlampa över köksön – istället för en elektrisk variant. I fönstret står en gammal Strindbergslampa köpt på Tradera. Trasmattorna är loppisfyndade ripsmattor och blommorna i fönstret är lantliga pelargoner istället för gröna, mer moderna växter. Krukorna är gamla terracottakrukor – men några är också finare majolikavarianter.

Lägg märket till den gammaldags gardinstången (letade i flera år tills jag slutligen hittade den här typen av stänger till alla rum). Den blå gardinen är en ynklig liten trasa som andas sommartorp. Och som jag älskar den! Tyget är så gammalt och ömtåligt att det nästan går sönder vid beröring.

Ja, det här var bara några av detaljerna som sätter stilen i ett äldre hem. Jag har tidigare skrivit ett inlägg som heter Skapa Torparstilen – och där finns ännu fler tips att få om ni vill fördjupa er!