Gotte-listan

Topp 3 smågodis? Lakritsnappar, colaflaskor, och halvmåneformad apelsinchoklad

Popcorn eller godis på bio? Både och. Känns orimligt att behöva välja. Man behöver både krispigt salt och segsöttsurt.

Vad för biogodis då? En stor påse med allting gott i. Bland annat sura flaskor, colaflaskor, röda magasin, lakritsdäck, lakritsfiskar och colanappar. Röda munnar,  choklad och lite annat smått och gott.

Bästa chokladen? Krokofanter, Toblerone, halvmånar av apelsinchoklad, Polly, Dumle, Geischa och Schweizernöt. Kort sagt, all choklad utom riktigt mörk.

Glass eller tårta? Tårta. Glass kan jag ha eller mista.

Favoritefterrätt som liten? Stekta bananer med glass och hemmagjord chokladsås. Eller så mjölkskak (som vi kallade det). Är hemskt nyttigt uppfostrad och det blev inte så mycket onyttigheter när jag var liten. Men glass, mjölk och lite oboy kört i en mixer. Det fick vi ibland och det älskade jag.

Favoritefterrätt som stor? Allting med choklad. Älskar allting sött förstås men känner i regel att efterrätter utan choklad är bortslösade kalorier.

Bästa fyllekäket? Har aldrig varit full så jag vet inte. Men jag kan tänka mig att typ pomfritt strl XXL och hejdlösa mängder dip skulle vara gott. Plus massa iskall cola. Har jag rätt?

Bästa läsken? Portello

Favoritsnack som liten? Salta pinnar. Var en sport att stoppa in dem i munnen på bredsidan och se hur mycket man kunde spärra upp kinderna. Gillar fortfarande salta pinnar och tycker att de har ett oförtjänt dåligt rykte som tråkiga. 

Skämsgodis? Kanske inte skäms direkt – men det är ju tantigt värre! Bridgeblandning och Briokola. Sjukt gott.

Vad beställer du för efterrätt på restaurang? Allting med choklad. Eller efterrätter som är krångliga att göra hemma.

kladdkaka rabarber recept vit choklad

Godaste pajen? Min schweizernötspaj eller min rabarberkladdkaka

Favoritbakelse? Arraksboll på café. Chokladboll om jag gör hemma. Fast få saker klår en riktigt tung semla i mjölk…

Godaste småkakan? Jakobs mormors hasankakor. Syltsnitt, chokladkakor och chocolate chip cookies.

Favoritfrukt? Nektarin och riktigt sur grape.

Favoritfärg bland vingummin? Visste inte att de hade olika smak?

Favorit i Gott och blandat? Sötlakritsen var länge hatgodis men nu älskar jag det. Vill ha en påse med ENBART magasin i.

Favoritgodis utomlands? Utländskt godis är typ som utländsk schlager. Svårt att se charmen i när man inte är uppfödd på det.  Men det finns ETT godis som är godare än allt vi har i Sverige sammantaget. Och det är isländskt Djupur. Saltlakrits dragerad med mjölkchoklad täckt av ett sockerskal. Ät och dö lycklig. Finns bland annat på Frukthörnan i Umeå.

Ostbågar eller chips? Chips oftast. Fast kanderade popcorn är ÄNNU godare.

Favoritchips? Dillchips eller grillchips. Räfflat skare va. 

Favoritdipp? Ingen dipp alls såklart.

Det ultimata fredagsmyset? En stor chipspåse att inte dela med någon annan än mig själv.

Bästa glasssmak? Mäktig choklad med mer kaksmulor, sås och chokladbitar i än glass. Eller saltlakrits. Eller egentligen isglass.

I GB-sortimentet då? Piggelin, Nogger och 88an. Igloo och Calippo. Och den där stora chokladnougatkulan i mitten på en Tipp Topp. Kan inte någon ta fram en glass som består ENBART av den där kulan? Skulle köpa genast. Folk som föredrar vanilj rätt och slätt däremot – det provocerar mig.

Bästa godissmaken all time? Viol. Vet att folk tycker att det smakar tvål. Men vad är det för fel på tvål nudå?!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 kommentarer på “Gotte-listan”

 1. Jag hittade för ett tag sedan mjuka kryptoniter på Hemmakväll och blev beroende på stört!

 2. Av alla tankar detta inlägg ger mig så måste jag ändå skriva ner en: Clara, prova en riktigt god vaniljglass (t ex Sia gräddglass) utan något på. Låt den mjukna, smälta en aaaning, ät med sked, blunda och njut. Återkom om du inte ändrat dig sedan 🙂

  1. Haha, va?! Lät sjukt spännande! Älskar tjärlakrits. Fast det här kanske är något annat?

 3. Apropå godis från utlandet: Clara, du som verkar uppskatta choklad borde, om du inte redan har gjort det, pröva äkta belgiska praliner. Och då menar jag inte de där snäckorna/havsfrukterna som säljs på flygplatser, utan riktiga, handgjorda praliner. Ät en sån och dö lycklig.

  1. Det måste jag testa! Får bege mig till Frukthörnan i Umeå. De har massa fin belgisk choklad jag inte testat =)

  2. Vet hur petigt det här låter men t.ex. geisha och Marianne är från Finland och allt annat från Fazer också. Alltså utländsk choklad 😊

 4. Haha vilken ambitiös lista! Undra varför det är så kul att veta andras favoritsnask och jämföra med sin egen smak?

  1. Googlade snabbt för att kunna visa dig. Men hittade bara EN ENDA TRÄFF. Och det var det här blogginlägget? Måste be henne om receptet och lägga ut på bloggen så att ni får prova! Hade ingen aning om att detta inte var en vanlig kaka

 5. Fyllekäk när man var 21 år gammal, falafelrulle med alla såser! Inte orka äta upp utan lägga i fickan för att sedan upptäcka det 3 dagar senare…

 6. Den där apelsinchokladen, är det inte romerska bågar? Cloetta gör ljuvliga! Och är man i Ljungsbro kan man köpa dem i storförpackning vid fabriken 😋😋😋

  1. ja! hjärnsläpp! såklart den heter romerska bågar. Får ta mig en tur till Ljungsbro hör jag…

 7. Jag älskar choklad. Jag kan lätt vara utan allt annat godis, men måste man välja tar jag något riktigt surt. Det bästa jag vet är Geisha, after eight och pätkis (det tror jag inte finns i Sverige, men det är en sorts mintig choklad som görs av fazer). Ren mjölkchoklad är också gott, men marabous är för söt. Choklad med hasselnötter i är också sjukt gott. När jag tänker på saken föredrar jag faktiskt bakverk över annat snask alla dar i veckan. Mina topp tre där är chocolate chip cookies, kladdkaka (obs seg inte rinnig) och bullar.

 8. Nä fy för viol men annars håller jag med om din lista. Har inte ätit godis på en månad och ditt inlägg gör mig verkligen sugen på allt möjligt gott.

 9. Men en frukttårta eller en hallon/blåbärsbakelse med gelé på är drömgott! Och Budapestrulle som är luftig och fin… ojojoj! Problemet är att jag inte kan köpa en tårta utan anledning… inget att fira.
  Jag är i vecka 20 och har en påse turkisk peppar stående som jag tar en då och då. Snusklubbor är också ett måste. Efter att ha läst detta blogginlägg måste jag till en välsorterad godisbutik!

 10. ÄLSKAR viol glass blev så ledsen när SIA tog bort den ur sortimentet men när de kom tillbaka förra året hade jag kunnat äta upp allt de hade på affären. Mums!! Inte alls lukt tvål om du frågar mig.

 11. Viol är bäst! Lukten gjorde min pappa tokig när vi åkte bil som små. Men såååå gott.

  Imponerande att du kan namnen på godisarna 😊

 12. Åh, bridgeblandning! Äntligen någon som förstår! Så hånad jag blivit genom åren! Alldeles rörd och tårögd blir jag.

 13. Som infödd Skaraborgare måste jag slå ett slag för bästa fyllekäket, passar även jättebra som pms-mat, en hälften av varje med hamburgerdressing. En tallrik med hälften strips och hälften mos. Mums i fyllemagen!

  1. I Wales är half’n’half att man vill ha hälften pommes och hälften ris till sin curry!

 14. Nämen assååå, biogodiset faller mig 100 % i smaken! Fullpott! (har craving på lakritsdäck så gott som varje dag, hehe)..

 15. Åh, när man var liten och fick välja tip top i glassdisken när familjen skulle till stranden (trots att den egentligen var för stor och dyr tyckte mamma) och man sedan fick plocka upp den ur blå/orange papp-påse och varsamt äta den mediokra vaniljglassen runt kulan först, för att kunna spara det göttaste till sist. Varannan gång trillade kul-helvetet av och landade i sanden, men varannan gång var njutningen total…

 16. SÅ många beröringspunkter i den här listan! Portello <3 Bridge <3 Romerskabågar <3 m.m..

 17. Älskar ordet mjölkskak, det är ju som en direktöversättning av det engelska milkshake. Föreslår att alla börjar använda mjölkskak i stället för milkshake omedelbums!

 18. Grill och dillchips ja! Och allt utan choklad är bortslösade kalorier! 😀 Så fascinerande hur kul det är att prata gottigheter!

 19. Gøy med så mange meninger om godis! 🙂 åsikter blir det vel på svensk 🙂 hva syns du om rosa og hvite sopper? (svampar) Det er min favoritt.

 20. Geisha och Marianne är från Finland = utländsk choklad. Ja, allt från Fazer är finskt 😊