Sommarlistan 2019

Bloggläsaren Yrsa önskade att jag skulle göra en ny version av Sommarlistan jag publicerade 2015. Så här kommer den!

Mina planer för sommaren: I början av sommaren tar jag och barnen nattåget ner till min syster i Borås. Vi ska nämligen åka vidare därifrån till Astrid Lindgrens värld. Är nog lika peppad som barnen tror jag! Sedan blir vi hemma ganska mycket i sommar. Bertil ska gå simskola, Jakob har ju jordbruket och jag kommer vilja ha lite skön sommarlovsvardag här hemma. Men såklart blir det också en längre sväng till mormors hus, Jakobs mormors hus och så kanske en sväng till farmors hus och höga kusten också.

Bästa sommarstället: Älskar alla mina norrländska byar med ändelsen -träsk där vi har släkt och rötter. Men hemma blir mer och mer en sommarpärla. I takt med att vi får mysigare och finare här på gården.

Favoritsommarblomman: Flox. För att Flox luktar precis som sommar på Kopparvägen 28, där jag växte upp.

Här badar jag helst: Jag är verkligen ingen havsmänniska. Havet skrämmer mig. Föredrar insjöar. En badplats jag gillar extra finns hos Jakobs mormor. En undanskymd strand, där man kan bada helt ensam. Jag brukar gå dit direkt jag vaknar. Med Melker kutande kring benen. Inga badkläder, ingen handduk. Jag simmar ut och ligger och flyter och låter öronen fyllas med vatten. Som en djup meditation. Och när jag badat färdigt lufttorkar jag på stranden innan jag går hem och äter frukost. Den badplatsen älskar jag. Men i år får jag gå utan Melker.

Hur länge ska du vara ledig? Under barnens sommarlov som är tio veckor långt kommer jag bara jobba med blogg och instagram och inte producera något annat vettigt. Det är typ som ledighet för mig. Men fram tills den 12 juni har jag jobb att få undan.

Vad kommer du köpa inför semestern? Jag letar med ljus och lykta efter en fin baddräkt och efter ett par lite annorlunda enkla sommarskor. Något jag bara kan kippa på mig när jag går in och ut. Har letat i veckor utan att hitta något jag tycker om. Börjar misströsta.

Vad ser du mest fram emot? Jag längtar så mycket efter att vara med barnen i mormors hus. Spela kort, baka, fiska, ro. Jag är så lugn och glad där. Och det smittar av sig på barnen.

Det här lyssnar jag på i sommar: Tycker att det är så många fina naturljud på sommaren – så jag har svårt att lyssna på musik annat än när jag kör bil. Men Dandelion Time av Daniel Norgren går på repeat i bilen. Så skönt gung i den. Jag liksom studsar fram längs landsvägen.

Favoritsommardoft: Sjövatten, rallarrosor, morgonfuktigt gräs.

Hur kommer du att göra dig illa? Inte på någonting. Världen måste vara snäll nu bestämmer vi. Vill inte ens bränna mig på en brännässla.

Vad oroar du dig för? Ingenting. Förra sommaren var så mycket oro. Nu vill jag försöka vila i att INTE oroa mig.

Den ultimata sommardagen: Jag vaknar ganska tidigt. Äter frukost på farstubron. Gå min vanliga skogspromenad, kanske med en vän. Kommer hem och fixar lunch för barnen. Som leker nöjda i skogen nedanför vårt hus – ingen är minsta sur eller jobbig. Men när vi blir alldeles för varma åker vi till badplatsen. Jag badar med småttingarna tills jag blir blå. Sedan badvaktar Jakob barnen, medan jag lägger jag mig på filten och slumrar. Låter kroppen värmas upp av solen. Hör barnen och vännernas röster i bakgrunden. Hur de pratar, skrattar, sörplar kaffe. Vi hänger där tills det blir efttermiddag. Och sedan ses vi och äter middag ihop på kvällen. Kommer i säng på tok för sent, för att vi har så mycket att prata om. Nästa dag gör jag exakt samma sak igen.

Hur kommer du minnas din semester i september? Som att jag satt hela sommaren som en matrona bland mina söner och njöt. Av att se dem få fräknar, bada, skratta, bli lortiga och svettiga. Krascha i säng om kvällarna, alldeles färdiglekta. Så vill jag minnas sommaren 2019.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “Sommarlistan 2019”

 1. Tipsar om badkläder från miss janna, jag köpte förra sommaren och är mer än nöjd. Har för mig att du liksom jag gillar baddräkter som täcker ordentligt.

  1. Jag vill också tipsa om miss janna! Skönt och hållbart. Täcker bra och smiter åt precis lagom.

 2. Jag måste tipsa om skon Gunilla från Docksta i samarbete med Växbo lin. Såå fin! Jag fick ett par i svart/oblekt i födelsedagspresent förra året. Smidiga, sköna och snygga. Kan inte bli bättre! 😊

 3. Underbara sommarplaner! Jag undrar om du har några sommarboktips? Skulle gärna läsa böcker med den där sommarkänslan som jag mest förknippar med ungdomsböcker, typ Tordyveln flyger i skymningen. Har du tips på den typen av böcker för vuxna, eller andra bra böcker för den delen, som passar att läsa i sommar?

  Vill också passa på att tacka för de fina barnbokstipsen! Jag är lärare och har under vårterminen läst två Frallan-böcker, Gropen och Mumintrollen och den osynliga gästen för eleverna i klassen. De var uppskattade och det blev fina lässtunder och boksamtal tack vare dina tips!

  1. Så roligt att höra att mina boktips kommit till användning =)

   Skriver upp ditt önskemål – låter som ett perfekt uppslag till en bok!

  2. Åh, jag älskar böcker med den där sommarkänslan i, och brukar ofta läsa om ungdomsböcker på somrarna. Michelle Magorians Godnatt Mister Tom, Anne på Grönkulla-böckerna, Tove Jansson m.fl.

   Marie Hermanssons Musselstranden, och Den Stora Utställningen, är de första jag kommer på i kategorin vuxenböcker med sommarkänsla, måste klura lite mer på detta! Kanske Matt Haig, How To Stop Time, och The Humans? Vet inte om de finns på svenska. Clara det här vore ett perfekt tema för ett blogginlägg! 🙂 🙂

 4. ”Salta bad” har väldigt kvinnokroppsbraiga baddräkter och bikinis och riktiga bh-storlekar med fina nya prints varje säsong!

 5. Åh kan du inte göra ett inlägg om badkläder! Åker till cypern om en vecka och hittar ingenting för en snart 40-kropp som fött barn. Normalviktig, kurvig och mjuk mage. Tycker allt jag hittat är för yngre kroppar eller för tantigt.

 6. Danish duckfeet har flera olika sandaler och slip-in och annat somrigt!
  Funderar själv på vilka jag ska köpa.
  Har nämligen “bott” i mina Fåborg och Lolland sen jag köpte dem! Så sköna och snygga!
  En liten nackdel bara och det är att de är ganska tunga!

 7. Rekommenderar Kumla skofabrik. Jättefina sköna slippers till fantastiskt pris, och du kan själv välja design. Har fem par, och har fått in hela släkten hemma i Härjedalen på dom. Blir bara skönare med tiden!

 8. Brukar köpa alla mina baddräkter på bonprix.se – aldrig blivit besviken
  eller skickat tillbaka . Behöver stl 44 och tycker att de har fina modeller .

 9. For Luna säljer baddräkter med otrolig kvalitet.
  Retro pinup style swimsuit (töntigt namn;) har jag (i mörkblått men är sugen på en svart). Otrolig!😘

 10. Psst. Ändra gärna namnet på Daniel Norgren. Han är alldeles för fantastisk för att nämnas som Johan 😉 Så att fler hittar honom!

 11. Åh, Clara. Du borde verkligen besöka Astrid Lindgrens Näs om du ska till Vimmerby. Det är som gjort för dig! De har guidade turer i Astrids barndomshem, ständigt nya utställningar om Astrids liv och verk, en stor härlig trädgård för promenader och lek. Dessutom brukar de servera husmanskost i restaurangen.

 12. Åh tänk vad man kan sakna ett “bloggdjur” man aldrig träffat! Får lite ont i hjärtat än när du skriver om Melker för det är alltid så sorgligt när djur går bort… <3

 13. Tipsar om Ingebo Hagar i Vimmerby! Vi råkade fira min födelsedag i Vimmerby förra sommaren och när vi var hungriga kollade vi på Tripadvisor efter bästa restaurangen. Kräver nog tyvärr bil för det ligger alldeles strax utanför stan, men kan ni ta er dit är det värt det! Så himla mysigt! Som Bullerbyn på riktigt!