Äntligen skördetid! Nu dignar fĂ€lten av fina, frodiga grönsaker. Tack och lov har förra Ă„rets rekordvarma och torra sommar inte upprepat sig. IstĂ€llet har vi haft snudd pĂ„ för kallt. Men bra med regn i alla fall.

Eftersom min man Àr bonde Àr det kanske inte konstigt att jag vill lyfta svensk odling. Vikten av att vÀlja sÄnt som hÄller vÄra landskap öppna, bidrar till den biologiska mÄngfalden och inte fraktats frÄn andra sidan jordklotet.

Ta det hÀr med naturbeten till exempel. HÀr har vÄra fÄr och lamm gÄtt och betat hela sommaren. HÀr vÀxte tidigare sly och högt grÀs. Nu Àr det nedbetat och vackert och möjligt att gÄ hÀr igen. Och insekter, fÄglar och annat djurliv trivs. För att inte tala om vÀxterna som fÄr möjlighet att komma upp hÀr sedan. NÀr betet flyttar vidare nÄgon annanstans.

Betad mark bidrar till den biologiska mĂ„ngfalden. Och köttet frĂ„n bagglammen som bara gĂ„tt ute och betat – det Ă€r snĂ€llt mot klimatet.

Svenskt kött frÄn höstlamm brukar finnas i butik frÄn och med oktober. HÄll bara utkik sÄ att köttet verkligen Àr svenskt. Leta efter den blÄ symbolen med den gula texten FrÄn Sverige.

De svenska rotsakerna Ă€r ocksĂ„ utomordentliga just nu. BĂ„de i smak och konsistens. Tror det har med de korta nĂ€tterna pĂ„ sommaren, att göra. Förutom potatis och morot som Ă€r givna – Ă€lskar jag majrova, kĂ„lrot och gulbetor. BĂ„de majrova och kĂ„lrot Ă€r suverĂ€na att skiva i tunna stavar och Ă€ta rĂ„a. MjĂ€llt och gott – barnen Ă€lskar dem!

Om du vill vara sĂ€ker pĂ„ att det du köper kommer frĂ„n Sverige – hĂ„ll utkik efter den lilla blĂ„ symbolen med gul text – som syns pĂ„ Ă€ggpaketet hĂ€r.

FrĂ„n Sverige-symbolen visar att maten Ă€r odlad, född, uppfödd, förĂ€dlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Genom att vĂ€lja sĂ„dan mat gör du en viktig insats för miljön. kan du lĂ€sa mer om vad det innebĂ€r om varan du handlar har FrĂ„n Sverige-symbolen.

Ett av de lÀnder i Europa som har lÀgst klimatpÄverkan i jordbruket Àr ju Sverige. 98 procent av bevattningen till svenska odlingar bestÄr av regnvatten. Dessutom har vi de striktaste djurskyddslagarna. Med den lÀgsta antibiotikaanvÀndningen. om varför du ska vÀlja svenskt.

Det finns sÄ mycket gott att göra av grönsakerna just nu. Men nÄgot jag tycker extra mycket om Àr inlÀggningar av olika slag. Att pickla dem med en enkel Àttikslag. Det Àr gott som tillbehör till kött eller för att sÀtta piff pÄ exempelvis sallader.

HĂ€r kommer tvĂ„ rekordenkla recept. Ett pĂ„ inlagd squash och ett pĂ„ picklade morötter. Man kan sĂ„klart experimentera massor – med att slĂ€nga ner chili, senapsfrön och andra fĂ€rska kryddor i inlĂ€ggningarna. Bara fantasin sĂ€tter grĂ€nser!

Picklad squash

MĂ€ngd

1 medelstor burk

Tid

ca 15 – 20 minuter <br>+ svalning över natten

Ingredienser

  • 1 squash

  • 1 knippe grovhackad persilja

  • 1 dl Ă€ttikssprit 12%

  • 2 dl strösocker

  • 3 dl vatten

Gör sÄ hÀr

  • SkĂ€r squashen i mindre bitar. Grovhacka persiljan. Koka upp Ă€ttika, strösocker och vatten. LĂ„t svalna.
  • LĂ€gg squashen och persiljan i en vĂ€l rengjord burk. HĂ€ll över lagen.
  • SĂ€tt pĂ„ locket och lĂ„t stĂ„ svalt över natten.

Snabbpicklade morötter

MĂ€ngd: 1 medelstor burk

Tid: ca 15 – 20 minuter + minst en timmes svalning

Ingredienser

  • 4 stora morötter

  • 1 dl Ă€ttikssprit 12%

  • 2 dl strösocker

  • 3 dl vatten

Gör sÄ hÀr

  • TvĂ€tta morötterna och hyvla tunt med potatisskalare eller mandolin. LĂ€gg i vĂ€l rengjord burk.
  • Koka upp Ă€ttika, strösocker och vatten. LĂ„t svalna.
  • HĂ€ll över morötterna och lĂ„t stĂ„ nĂ„gon timme innan servering. Men gĂ€rna lĂ€ngre!