
Ăntligen skördetid! Nu dignar fĂ€lten av fina, frodiga grönsaker. Tack och lov har förra Ă„rets rekordvarma och torra sommar inte upprepat sig. IstĂ€llet har vi haft snudd pĂ„ för kallt. Men bra med regn i alla fall.

Eftersom min man Àr bonde Àr det kanske inte konstigt att jag vill lyfta svensk odling. Vikten av att vÀlja sÄnt som hÄller vÄra landskap öppna, bidrar till den biologiska mÄngfalden och inte fraktats frÄn andra sidan jordklotet.

Ta det hÀr med naturbeten till exempel. HÀr har vÄra fÄr och lamm gÄtt och betat hela sommaren. HÀr vÀxte tidigare sly och högt grÀs. Nu Àr det nedbetat och vackert och möjligt att gÄ hÀr igen. Och insekter, fÄglar och annat djurliv trivs. För att inte tala om vÀxterna som fÄr möjlighet att komma upp hÀr sedan. NÀr betet flyttar vidare nÄgon annanstans.

Betad mark bidrar till den biologiska mĂ„ngfalden. Och köttet frĂ„n bagglammen som bara gĂ„tt ute och betat – det Ă€r snĂ€llt mot klimatet.
Svenskt kött frÄn höstlamm brukar finnas i butik frÄn och med oktober. HÄll bara utkik sÄ att köttet verkligen Àr svenskt. Leta efter den blÄ symbolen med den gula texten FrÄn Sverige.

De svenska rotsakerna Ă€r ocksĂ„ utomordentliga just nu. BĂ„de i smak och konsistens. Tror det har med de korta nĂ€tterna pĂ„ sommaren, att göra. Förutom potatis och morot som Ă€r givna – Ă€lskar jag majrova, kĂ„lrot och gulbetor. BĂ„de majrova och kĂ„lrot Ă€r suverĂ€na att skiva i tunna stavar och Ă€ta rĂ„a. MjĂ€llt och gott – barnen Ă€lskar dem!

Om du vill vara sĂ€ker pĂ„ att det du köper kommer frĂ„n Sverige – hĂ„ll utkik efter den lilla blĂ„ symbolen med gul text – som syns pĂ„ Ă€ggpaketet hĂ€r.

FrÄn Sverige-symbolen visar att maten Àr odlad, född, uppfödd, förÀdlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Genom att vÀlja sÄdan mat gör du en viktig insats för miljön. kan du lÀsa mer om vad det innebÀr om varan du handlar har FrÄn Sverige-symbolen.

Ett av de lÀnder i Europa som har lÀgst klimatpÄverkan i jordbruket Àr ju Sverige. 98 procent av bevattningen till svenska odlingar bestÄr av regnvatten. Dessutom har vi de striktaste djurskyddslagarna. Med den lÀgsta antibiotikaanvÀndningen. om varför du ska vÀlja svenskt.

Det finns sÄ mycket gott att göra av grönsakerna just nu. Men nÄgot jag tycker extra mycket om Àr inlÀggningar av olika slag. Att pickla dem med en enkel Àttikslag. Det Àr gott som tillbehör till kött eller för att sÀtta piff pÄ exempelvis sallader.
HĂ€r kommer tvĂ„ rekordenkla recept. Ett pĂ„ inlagd squash och ett pĂ„ picklade morötter. Man kan sĂ„klart experimentera massor – med att slĂ€nga ner chili, senapsfrön och andra fĂ€rska kryddor i inlĂ€ggningarna. Bara fantasin sĂ€tter grĂ€nser!

Picklad squash
1 medelstor burk
ca 15 – 20 minuter <br>+ svalning över natten
Ingredienser
1 squash
1 knippe grovhackad persilja
1 dl Àttikssprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
Gör sÄ hÀr
- SkÀr squashen i mindre bitar. Grovhacka persiljan. Koka upp Àttika, strösocker och vatten. LÄt svalna.
- LÀgg squashen och persiljan i en vÀl rengjord burk. HÀll över lagen.
- SÀtt pÄ locket och lÄt stÄ svalt över natten.

Snabbpicklade morötter
MĂ€ngd: 1 medelstor burk
Tid: ca 15 – 20 minuter + minst en timmes svalning
Gör sÄ hÀr
- TvÀtta morötterna och hyvla tunt med potatisskalare eller mandolin. LÀgg i vÀl rengjord burk.
- Koka upp Àttika, strösocker och vatten. LÄt svalna.
- HÀll över morötterna och lÄt stÄ nÄgon timme innan servering. Men gÀrna lÀngre!
23 svar
AlltsĂ„ dina ”reklam”-inlĂ€gg. SĂ„ njutbara och fina đ
Massor av varor hĂ€r hemma Ă€r mĂ€rkta ”FrĂ„n Sverige”. Ăr sĂ„ stolt över att bo i ett land som har sĂ„n hög standard och hĂ„rda regler kring det vi Ă€ter frĂ„n Sverige. Synd bara att mĂ„nga Ă€ndĂ„ vĂ€ljer utlĂ€ndskt kött osv.
SjÀlv skulle jag inte komma pÄ tanken.
HÄller med! Dina reklaminlÀgg Àr minst lika roliga som alla andra inlÀgg. Toppenhög kvalité!
à h, alltsÄ rotfrukter! Det Àr ju sÄ vansinnigt gott. Jag har fastnat hÄrt för jordÀrtskocka, typ det godaste som finns bÄde i soppa och bakade i ugn. Jag har ocksÄ fastnat för en fiskgratÀng dÀr jag gör mos med 50/50 potatis och rotselleri och lÀgger runt fisken, och sÄ en sÄs med grönsaker, grÀdde och vitt vin ovanpÄ fisken. Supergott och inte alls krÄngligt heller.
Var Ă€r gillaknappen?đ
à h, har ni testat kÄlrabbi? Det Àr min bÀsta!
Och med det hĂ€r inlĂ€gget drog du ditt strĂ„ till stacken för miljönđșHeja dig, Clara, tycker mycket om dina varierande och lĂ€svĂ€rda inlĂ€gg!
SpĂ€nnande recept! Men en ingrediens har kanske fallit bort – jag Ă€r nyfiken pĂ„ vad mer pĂ„ en deciliter som ska till de picklade morötterna. đ
NĂ„got som folk ofta glömmer ocksĂ„ – vi behöver inte Ă€ta grönsaker och frukt som inte Ă€r i sĂ€song hĂ€r! Blir tokig nĂ€r folk sĂ€ger âja men det finns ju inga svenska tomater pĂ„ vintern?â NĂ€, men Ă€t inte det dĂ„, dĂ„! Man behöver inte Ă€ta tomater frĂ„n Portugal pĂ„ vintern, vi har jĂ€ttefina svenska grönsaker som Ă€r minst lika trevliga, sĂ„ fĂ„r man spara tomatĂ€tandet till sommaren nĂ€r de svenska tomaterna finns
Tack, Clara!
Mer information om svenska rÄvaror, mÀrkning och klimatpÄverkan. Och allt som det för med sig i form av öppna landskap och mÄngfald av djur och vÀxter.
Det kan aldrig bli nog.
Bra inlĂ€gg som inte kĂ€nns som reklam. Men jag tĂ€nkte pĂ„, receptet pĂ„ picklad squash, det stĂ„r bara tvĂ„ strösocker. Ska det vara 2 dl strösocker? đ
Ja precis. Föll visst bort men Ă€r ditlagt nu âșïžđ tack för pĂ„pekandet
Hej Clara! Jag brukar inte kommentera men har följt din blogg i flera Ă„r. Vill bara sĂ€ga att den har gett mig sĂ„ mycket glĂ€dje. Du har en ton som Ă€r sĂ„ fin nĂ€r du skriver! Heja dig! Ănskar dig allt gott!
Tusen varma tack – det gör mig sĂ„ glad att höra
först: tack för trevlig lÀsning i mÄnga Är nu.
sen ett förslag till serie inlÀgg:
du som lever mitt i ett jordbruk har mer koll Àn oss som bara gÄr till ica pÄ vad som Àr i sÀsong nÀr. klart endel Àr sunt förnuft men tÀnker att ett sÄnt inlÀgg med förtydligande info o kanske recepttips vore en ide (trots att du redan smyger in det i andra inlÀgg..du förstÄr.)
AlltsÄ Clara; Din tidsskrift Àr helt ovÀrderlig. Den ger tröst, tips, glÀdje, eftertÀnksamhet, inspiration, reaktion, tillfredsstÀllelse, harmoni osv osv. Du Àr en stor del utav mÄngas vardag i och med din blogg. Tack snÀlla du, för det du gör.
Tusen tack! Det behövde jag höra just ikvĂ€ll. Krasslig och bedrövlig đđđ
HĂ€rligt! Ănskar mer inlĂ€gg om skörden och odlandet. Minns förr nĂ€r du la upp bilder pĂ„ hur du spritade mĂ€ngder av Bondbönor.
Ă h tack för recept pĂ„ picklad squash! Det har jag inte ens tĂ€nkt pĂ„ att man kan göra. Vi har sĂ„ mycket zucchini pĂ„ vĂ„r kolonilott, vet inte vad jag ska göra med allt. Ratatouille Ă€r en favorit annars đ
Hej!
VarifrĂ„n hĂ€mtar du informationen att lammköttet Ă€r snĂ€llt mot klimatet? Ăter sjĂ€lv grĂ€suppfött lamm med förtjusning men dĂ„ligt samvete. đ¶ Bra kött ur alla andra aspekter tĂ€nker jag, men just i klimatfrĂ„gan?
https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/kottguiden/ekologiskt-lammkott/
VĂ€nliga HĂ€lsningar
/Annika
Tack för ett extra fint, och viktigt, inlÀgg. Debatten om mat vs klimat Àr sÄ snedvriden idag. De flesta unga mÀnniskor tror att man Àr en miljöbov om man Àter kött. Jag blir ofta pikad för vad jag har i min matlÄda. NÀr jag sÀger att det Àr renkött frÄn svenska renar, nötkött frÄn kor som gÄtt ute pÄ Gotland, eller lamm frÄn svenska gÄrdar, sÄ tittar de fortfarande anklagande pÄ mig medans de petar i sig sin quornfÀrs med sojabönsallad.
En av dina bloggkollegor slutade helt att lÀgga upp recept pÄ mat med rött kött pga allt skÀll hon fick i kommentarsfÀltet.
Bra att du skriver om vilken nytta vi, och miljön, har av att vi har betesdjur i Sverige.
Kram!
Fantastiskt inlĂ€gg! Precis mitt i prick och informativt och trevligt skrivetđđ»đ
Hej. Har en diskussion med min dotter om kött Ä slakt. Hon har pratat med nÄgon som tidigare varor slaktare Ä han sÀger att det inte slaktas i Sverige nÀr det stÄr svenskt kött. StÀmmer det? HÀlsningar à sa
SÄ viktigt inlÀgg i miljödebatten om djur som betar! Tack!