Äntligen skördetid! Nu dignar fälten av fina, frodiga grönsaker. Tack och lov har förra årets rekordvarma och torra sommar inte upprepat sig. Istället har vi haft snudd på för kallt. Men bra med regn i alla fall.

Eftersom min man är bonde är det kanske inte konstigt att jag vill lyfta svensk odling. Vikten av att välja sånt som håller våra landskap öppna, bidrar till den biologiska mångfalden och inte fraktats från andra sidan jordklotet.

Ta det här med naturbeten till exempel. Här har våra får och lamm gått och betat hela sommaren. Här växte tidigare sly och högt gräs. Nu är det nedbetat och vackert och möjligt att gå här igen. Och insekter, fåglar och annat djurliv trivs. För att inte tala om växterna som får möjlighet att komma upp här sedan. När betet flyttar vidare någon annanstans.

Betad mark bidrar till den biologiska mångfalden. Och köttet från bagglammen som bara gått ute och betat – det är snällt mot klimatet.

Svenskt kött från höstlamm brukar finnas i butik från och med oktober. Håll bara utkik så att köttet verkligen är svenskt. Leta efter den blå symbolen med den gula texten Från Sverige.

De svenska rotsakerna är också utomordentliga just nu. Både i smak och konsistens. Tror det har med de korta nätterna på sommaren, att göra. Förutom potatis och morot som är givna – älskar jag majrova, kålrot och gulbetor. Både majrova och kålrot är suveräna att skiva i tunna stavar och äta råa. Mjällt och gott – barnen älskar dem!

Om du vill vara säker på att det du köper kommer från Sverige – håll utkik efter den lilla blå symbolen med gul text – som syns på äggpaketet här.

Från Sverige-symbolen visar att maten är odlad, född, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Genom att välja sådan mat gör du en viktig insats för miljön. Här kan du läsa mer om vad det innebär om varan du handlar har Från Sverige-symbolen.

Ett av de länder i Europa som har lägst klimatpåverkan i jordbruket är ju Sverige. 98 procent av bevattningen till svenska odlingar består av regnvatten. Dessutom har vi de striktaste djurskyddslagarna. Med den lägsta antibiotikaanvändningen. Läs mer om varför du ska välja svenskt.

Det finns så mycket gott att göra av grönsakerna just nu. Men något jag tycker extra mycket om är inläggningar av olika slag. Att pickla dem med en enkel ättikslag. Det är gott som tillbehör till kött eller för att sätta piff på exempelvis sallader.

Här kommer två rekordenkla recept. Ett på inlagd squash och ett på picklade morötter. Man kan såklart experimentera massor – med att slänga ner chili, senapsfrön och andra färska kryddor i inläggningarna. Bara fantasin sätter gränser!

Picklad squash

Mängd

1 medelstor burk

Tid

ca 15 – 20 minuter <br>+ svalning över natten

Ingredienser

 • 1 squash

 • 1 knippe grovhackad persilja

 • 1 dl ättikssprit 12%

 • 2 dl strösocker

 • 3 dl vatten

Gör så här

 • Skär squashen i mindre bitar. Grovhacka persiljan. Koka upp ättika, strösocker och vatten. Låt svalna.
 • Lägg squashen och persiljan i en väl rengjord burk. Häll över lagen.
 • Sätt på locket och låt stå svalt över natten.

Snabbpicklade morötter

Mängd: 1 medelstor burk

Tid: ca 15 – 20 minuter + minst en timmes svalning

Ingredienser

 • 4 stora morötter

 • 1 dl ättikssprit 12%

 • 2 dl strösocker

 • 3 dl vatten

Gör så här

 • Tvätta morötterna och hyvla tunt med potatisskalare eller mandolin. Lägg i väl rengjord burk.
 • Koka upp ättika, strösocker och vatten. Låt svalna.
 • Häll över morötterna och låt stå någon timme innan servering. Men gärna längre!