• annonssamarbete Märket Från Sverige •

Det bästa att lägga på tallriken just nu

Äntligen skördetid! Nu dignar fälten av fina, frodiga grönsaker. Tack och lov har förra årets rekordvarma och torra sommar inte upprepat sig. Istället har vi haft snudd på för kallt. Men bra med regn i alla fall.

Eftersom min man är bonde är det kanske inte konstigt att jag vill lyfta svensk odling. Vikten av att välja sånt som håller våra landskap öppna, bidrar till den biologiska mångfalden och inte fraktats från andra sidan jordklotet.

Ta det här med naturbeten till exempel. Här har våra får och lamm gått och betat hela sommaren. Här växte tidigare sly och högt gräs. Nu är det nedbetat och vackert och möjligt att gå här igen. Och insekter, fåglar och annat djurliv trivs. För att inte tala om växterna som får möjlighet att komma upp här sedan. När betet flyttar vidare någon annanstans.

Betad mark bidrar till den biologiska mångfalden. Och köttet från bagglammen som bara gått ute och betat – det är snällt mot klimatet.

Svenskt kött från höstlamm brukar finnas i butik från och med oktober. Håll bara utkik så att köttet verkligen är svenskt. Leta efter den blå symbolen med den gula texten Från Sverige.

De svenska rotsakerna är också utomordentliga just nu. Både i smak och konsistens. Tror det har med de korta nätterna på sommaren, att göra. Förutom potatis och morot som är givna – älskar jag majrova, kålrot och gulbetor. Både majrova och kålrot är suveräna att skiva i tunna stavar och äta råa. Mjällt och gott – barnen älskar dem!

Om du vill vara säker på att det du köper kommer från Sverige – håll utkik efter den lilla blå symbolen med gul text – som syns på äggpaketet här.

Från Sverige-symbolen visar att maten är odlad, född, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Genom att välja sådan mat gör du en viktig insats för miljön. Här kan du läsa mer om vad det innebär om varan du handlar har Från Sverige-symbolen.

Ett av de länder i Europa som har lägst klimatpåverkan i jordbruket är ju Sverige. 98 procent av bevattningen till svenska odlingar består av regnvatten. Dessutom har vi de striktaste djurskyddslagarna. Med den lägsta antibiotikaanvändningen. Läs mer om varför du ska välja svenskt.

Det finns så mycket gott att göra av grönsakerna just nu. Men något jag tycker extra mycket om är inläggningar av olika slag. Att pickla dem med en enkel ättikslag. Det är gott som tillbehör till kött eller för att sätta piff på exempelvis sallader.

Här kommer två rekordenkla recept. Ett på inlagd squash och ett på picklade morötter. Man kan såklart experimentera massor – med att slänga ner chili, senapsfrön och andra färska kryddor i inläggningarna. Bara fantasin sätter gränser!

Picklad squash

Du behöver

1 squash

1 knippe grovhackad persilja

1 dl ättikssprit 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

Gör så här

Skär squashen i mindre bitar. Grovhacka persiljan. Koka upp ättika, strösocker och vatten. Låt svalna. Lägg squashen och persiljan i en väl rengjord burk. Häll över lagen. Sätt på locket och låt stå svalt över natten.

Snabbpicklade morötter

Du behöver

4 stora morötter

1 dl ättikssprit 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

Gör så här

Tvätta morötterna och hyvla tunt med potatisskalare eller mandolin. Lägg i väl rengjord burk. Koka upp ättika, strösocker och vatten. Låt svalna. Häll över morötterna och låt stå någon timme innan servering. Men gärna längre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Det bästa att lägga på tallriken just nu”

 1. Alltså dina “reklam”-inlägg. Så njutbara och fina 🙂
  Massor av varor här hemma är märkta “Från Sverige”. Är så stolt över att bo i ett land som har sån hög standard och hårda regler kring det vi äter från Sverige. Synd bara att många ändå väljer utländskt kött osv.
  Själv skulle jag inte komma på tanken.

  1. Håller med! Dina reklaminlägg är minst lika roliga som alla andra inlägg. Toppenhög kvalité!

 2. Åh, alltså rotfrukter! Det är ju så vansinnigt gott. Jag har fastnat hårt för jordärtskocka, typ det godaste som finns både i soppa och bakade i ugn. Jag har också fastnat för en fiskgratäng där jag gör mos med 50/50 potatis och rotselleri och lägger runt fisken, och så en sås med grönsaker, grädde och vitt vin ovanpå fisken. Supergott och inte alls krångligt heller.

 3. Spännande recept! Men en ingrediens har kanske fallit bort – jag är nyfiken på vad mer på en deciliter som ska till de picklade morötterna. 🙂

 4. Något som folk ofta glömmer också – vi behöver inte äta grönsaker och frukt som inte är i säsong här! Blir tokig när folk säger ”ja men det finns ju inga svenska tomater på vintern?” Nä, men ät inte det då, då! Man behöver inte äta tomater från Portugal på vintern, vi har jättefina svenska grönsaker som är minst lika trevliga, så får man spara tomatätandet till sommaren när de svenska tomaterna finns

 5. Tack, Clara!

  Mer information om svenska råvaror, märkning och klimatpåverkan. Och allt som det för med sig i form av öppna landskap och mångfald av djur och växter.
  Det kan aldrig bli nog.

 6. Bra inlägg som inte känns som reklam. Men jag tänkte på, receptet på picklad squash, det står bara två strösocker. Ska det vara 2 dl strösocker? 🙂

 7. Hej Clara! Jag brukar inte kommentera men har följt din blogg i flera år. Vill bara säga att den har gett mig så mycket glädje. Du har en ton som är så fin när du skriver! Heja dig! Önskar dig allt gott!

 8. först: tack för trevlig läsning i många år nu.
  sen ett förslag till serie inlägg:
  du som lever mitt i ett jordbruk har mer koll än oss som bara går till ica på vad som är i säsong när. klart endel är sunt förnuft men tänker att ett sånt inlägg med förtydligande info o kanske recepttips vore en ide (trots att du redan smyger in det i andra inlägg..du förstår.)

 9. Alltså Clara; Din tidsskrift är helt ovärderlig. Den ger tröst, tips, glädje, eftertänksamhet, inspiration, reaktion, tillfredsställelse, harmoni osv osv. Du är en stor del utav mångas vardag i och med din blogg. Tack snälla du, för det du gör.

  1. Tusen tack! Det behövde jag höra just ikväll. Krasslig och bedrövlig 💚💚💚

 10. Härligt! Önskar mer inlägg om skörden och odlandet. Minns förr när du la upp bilder på hur du spritade mängder av Bondbönor.

 11. Åh tack för recept på picklad squash! Det har jag inte ens tänkt på att man kan göra. Vi har så mycket zucchini på vår kolonilott, vet inte vad jag ska göra med allt. Ratatouille är en favorit annars 🙂

 12. Tack för ett extra fint, och viktigt, inlägg. Debatten om mat vs klimat är så snedvriden idag. De flesta unga människor tror att man är en miljöbov om man äter kött. Jag blir ofta pikad för vad jag har i min matlåda. När jag säger att det är renkött från svenska renar, nötkött från kor som gått ute på Gotland, eller lamm från svenska gårdar, så tittar de fortfarande anklagande på mig medans de petar i sig sin quornfärs med sojabönsallad.
  En av dina bloggkollegor slutade helt att lägga upp recept på mat med rött kött pga allt skäll hon fick i kommentarsfältet.
  Bra att du skriver om vilken nytta vi, och miljön, har av att vi har betesdjur i Sverige.
  Kram!

 13. Hej. Har en diskussion med min dotter om kött å slakt. Hon har pratat med någon som tidigare varor slaktare å han säger att det inte slaktas i Sverige när det står svenskt kött. Stämmer det? Hälsningar Åsa