Små, nätta saker

Små nätta bord är mina favoritmöbler. Bara på nedervåningen i mitt hus kan jag räkna till sju stycken bord. Eller styling-ytor. För det är så jag använder dem. Som små ytor för fina stilleben som jag enkelt kan variera. Och de nätta borden är perfekta att flytta runt när man vill möblera om en smula.

Som en bonus går udda små bord ofta att hitta billigt på loppis. Kommer du över något bord målad i en färg som nötts ner – slipa för all del inte bort den. Och måla för guds skulle inte över gamla vackra träbord. Det skabbiga är det trevliga!

Runt, rektangulärt, trebent eller enbent – finns hur många fina modeller som helst av nätta bort. Jag är ständigt på jakt och har till och med kånkat hem ett litet bord på nattåget från Borås. Ett enbent björkbord jag inte kunde leva utan.

Här är några småbord som jag tycker är särdeles charmerande och som jag tidigare publicerat på mitt instagramkonto @underbaraboning

@hverdagslykkelise

Den gröna kommoden med tvättkanna i porslin, kammarljusstake och hårborste med silverrygg. SÅ HIMLA VACKERT! Inte minnst ihop med de blå panelerna. Norrmän är bäst på färgkombos. Så ÄR det bara!

@patinaheim 

Här vill jag sova. Och vakna. Så tjusigt med ådringsmålat litet nattygsbord med gullig läslampa ovanpå. Och bra med rejäl låda. Man vet att det är där snorpapper, öronproppar, lypsyl och udda knappar hamnar för att inte synas. Precis som det ska vara.

@nina.elisabet

Bleka pasteller mot brun tapet. Hur fint? Väldigt fint! Hemma hos Nina.

@vibekedesign

Grönt gammalt glas mot gul gammal byrå. Och så lite zinkhink ovanpå det. Mmmmm…norrmännen gör det bäst av alla!

@leilalindholm/

Leilas skamfilade hallbord skulle jag inte säga nej till. Så fin placering mitt på golvet – med härliga rosor och böcker ovanpå. Man vet att man har en lagom stor hall när det utan problem ryms ett omotiverat bord mitt på golvet. Bara som pynt.

@nordingarden

Vet att jag nämnt det förut men jag MÅSTE ha sån här gul panel som Nordingården har. Tror det får bli i hallen nere när den renoveras. Men nu ska vi fokusera på det avskavda grå bordet med knöliga ben – och hur fint det är att låta citronerna och stearinljusen fånga upp färgen på panelen. Snyggt också med bruna stakar och gula ljus. Hade aldrig tänkt på att det funkar så bra ihop!

@krickelin

Slutligen kikar vi på Krickelins lilla runda, mörka lackade bord. Med charmigt plock ovanpå och gullig, spretig stickling. Så snyggt med mörkröda träslag mot blått. För att blått och rött är komplementfärger till varanndra! Såklart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “Små, nätta saker”

 1. Det där med flagnad färg för att få till någon sorts äldre stil är ju lite lustigt. Jag är tveksam till att man förr lät färgen skava. Min mormor hade vänt sig i graven 🙂 Det är därför många möbler ofta har så många färglager. I alla fall i ett fattigt bonnahem i Småland var det så hemmet förnyades, inte köptes det en massa nytt, nej, vart femte år målade mormor om alla stolarna i nya kulörer.

  Själv tycker är jag tudelad i frågan. Det ser ju charmigt och gammaldags ut. Samtidigt så ser det ju slitet ut.

  1. Gud ja. Mormor tålde inte flagad färg. Det var ett fattigdomstecken. Själv tycker jag att det kan finnas en poäng i att färgen som använts får vara kvar och inte moderniseras bort 🙂

 2. Så himla trevligt du bloggar, som en varm kram nästan varje dag att läsa…. och rött och GRÖNT är komplementfärger, men väldigt snyggt med blått också 😉

   1. Blev så chockad för du är ju expert på blå komplementfärg med dina blå väggar och gula träslag! 🙂 Har alltid tyckt att du gör det så himla fint! Älskar de här inläggen, liksom din fina blogg!

 3. Älskar också dessa små knepiga bord! Har flera i huset och ännu fler i källaren 😂🙈 det är verkligen dom som ger huset hemtrevnad!

 4. Jag gillar också små nätta möbler och stilleben. Men nu när 7-månadersungen ska resa sig och pilla/suga på allt är det inte lika praktiskt. Hur hanterar du kombinationen små nätta möbler och rörligt barn?

 5. Haha, lypsyl, knappar och snorpapper är precis det jag har i lådan på nattduksbordet 🙊