Gårdsbilden

Hade ju lovat fler bilder på vårt garage när det var färdigmålat. Men eftersom jag väntat på att det ska bli helt färdigt och nu slutligen inser att det kommer dröja tills våren – så bjuder jag på det här så länge.

Jag har försökt ta bilder i samma vinklar som när jag fotade garaget i våras. Men nu är det målat i röd slamfärg och har dörrar strukna med grön linoljefärg. Här tycker jag man ser hur bra det kommer bli när alla fönster är engelskt röda på bostadshuset – och det på så sätt “pratar” med garaget.

Glad i att till och med vår häck pratar med vårt hus. Färgmässigt alltså.

Det som inte är klart på garaget är målning av fönster och foder. Just nu har bara halvmånens foder ljus färg – men sedan ska hela fönstrets foder också målas. Samt fönsterna ner mot åkern.

Visst är det knölig och gullig natur här förresten? En bit upp på berget där i bakgrunden bor Stina och Emil.

Det är något visst med hus där man kan se igenom. Hos oss kan man det i alla riktningar. Och jag älskar att åkern och skogen på andra sidan huset anas genom rutorna. Det känns syrerikt. Om ni fattar hur jag menar?

Jag är så glad för att äntligen ha ett falurött hus på gården. Känns inte som att vi haft en riktig gård innan vi fick det huset. Det ÄR ju liksom definitionen av landet.

Min dragon har förresten gått bananas. Den växer mig högt över huvudet.

Det är detaljerna det sitter i! Som skarprörsvinklar och skarprörsutkastare med tvära böjar. Då blir det gammalt med stil.

Mmmm…är så glad att Jakob byggde detta garage. Och att vår vän Albin som är arkitekt ritade det åt oss. Jag ville inte ha ett dussingarage utan något som faktiskt skulle vara en prydnad för gården. Då krävs lite finess i allt ifrån takets exaktalutning till fönstrets placering. Precis det tycker jag han lyckades så bra med. Och sedan hjälpte Ulrika på Marstorps Byggnadsvård till med färgsättningen. Och bistod med riktigt gamla fönster, för den rätta känslan. Jag vill gärna tipsa både Albin och Ulrika ifall du är på jakt efter arkitekter – som dessutom har kompetens inom byggnadsvård.

Men nu. Nu ska vi snart påbörja ett nytt husbygge på tomten. Men exakt vad det är får jag lov att återkomma till i ett senare inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Gårdsbilden”

 1. Min kompis som är uppvuxen i lägenhet i stan berättade att när hon första gången skulle sova över hos en kompis som bodde i hus var hon livrädd pga att man kunde se in från alla håll. Hon hade aldrig befunnit sig i en sådan situation innan och tyckte sig vara övervakad. Själv tycker jag att det är obehagligt att vara i lägenheter saknar balkong/uteplats för då kan man ju inte komma direkt ut! Det är bra att påminnas om vad uppväxten och förutsättningarna ger oss får man väl summera det med.

  1. Haha, så sant. Kan faktiskt förstå henne också. Men håller med dig om balkonglösheten. HU! Läskigt!

   1. Läser det ni skriver och kan inte låta bli att tänka på när jag – som vuxit upp i sista huset på lilla grusvägen – sov i lägenhet själv första gången. Var nog sexton år och så van vid tystnaden att jag alltid vaknade om det åkte en bil förbi huset. Tanken på att det gick folk ute i trapphuset, bara några meter från sovrummet där jag låg i pyjamas var så orimlig och främmande att jag knappt sov en blund på hela natten.
    Numera kan jag sova i princip var som helst, men minns fortfarande den där känslan av hur tätt inpå sig man har folk när man bor i lägenhet.

 2. Hej! En sjukt nördig fråga men, vad är det för plåt? Både på regnvattensystem och tak?

 3. Åh det är en så otroligt fin gård ni har! En nyfiken fråga – kommer ni vilja måla huset i samma lite rosa färg som verandan är, eller behålla det mer grått? Och om rosa, vitt runt fönster eller inte? Eller någon helt annan färgsättning? Allt skulle ju bli fint, bara spännande hur stor skillnad färg gör! Vore kul att höra hur du tänker!

  1. Tack =) vad kul att höra. Vi kommer måla huset i en lite mörkare grå nyans. Det är ursprungsfärgen så det känns fint att behålla

 4. Men så fint det blev med ett falurött hus! Och vad spännande med ett nytt husprojekt. Kan inte låta bli att gissa vad det ska bli. Kreativt rum, hemmakontor, eller ett nytt hus till fåren?

 5. Då ska jag gissa på nybygget…jag tror på antingen lekstuga eller yogastudio för Jakob! 🙂

 6. Jättefint!
  Bor själv på en gammal gård med många uthus där brädfodringen går nästan ner till backen. Inte bra för bräderna får fuktskador…
  Hoppas ni inte råkar ut för samma sak! 👍👍👍

 7. Hönshus? 😍

  Nä men alltså är så avundfrisk på er gård. Du inspirerar alltid om vad som går att drömma om i framtiden när man sitter i sin lilla studentlägenhet! ♥️

 8. Jättefint! Blir väldigt snyggt och genomtänkt.
  Tre gissningar på nybygget:
  1. Lekstuga
  2. Gästhus/ förråd
  3. Jordkällare

 9. Så roligt att se! Kul att ni tycker det är värt att bygga i gammal stil, gör så mycket. Mvh historiker med byggnadsvårdsdrömmar 💚

 10. Jag tycker fortfarande att ni borde öppna upp det saknade fönstret på gaveln. Både för symmetrin och för ljus in i trappan, så fint ju.