Här kommer receptet på den goda butternutpumpa-kaka som jag bjöd på i senaste avsnittet av En Underbar Pod! Butternutpumpa ihop med ingefära ger härligt tryck i kakan. Valnötterna kan uteslutas men jag gillar det lite bittra ihop med allt sött. Viktigt också att lägga lite pumpa på kakan vid servering – det ger en god och lite “gnisslig” känsla som förhöjer. Hur konstigt det än kan låta.

Detaljer

Portioner

ca 8 – 10 bitar

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • Till kakan
  • 3 ägg

  • 3 dl strösocker

  • 3 dl vetemjöl

  • 3 tsk bakpulver

  • 1 msk kanel

  • 2 tsk mald ingefära

  • 1 dl valnötter

  • 1 1/2 dl solrosolja

  • 4 dl riven butternutpumpa + lite till för dekoration

  • Frosting
  • 100 g mjukt smör

  • 200 g färskost

  • 4 dl florsocker

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Krossa ner valnötterna med händerna. Vänd sedan ner det i äggsmeten.
  • Tillsätt sedan oljan och den rivna butternutpumpan (den går bra att riva med skalet på).
  • Smöra och bröa en rund springform och häll i smeten. Ca 24 cm i diameter är lagom. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Kakan ska inte vara kladdig.
  • Låt sedan svalan och gör under tiden iordning glasyren genom att röra ihop mjukt smör, färskost och florsocker. Bred över den kalla kakan och stör sedan över lite mer riven butternutpumpa ovanpå.

Gult som smakar gott!

Höstmiddag på butternutpumpa