Middag på pumpa med skogssvamp.
Vi har haft en väldigt fin helg! Jakob fjällvandrade med en kompis så jag var själv med lillen.
Ganska härligt med tanke på att han är så pappig att det är enda gången jag får hans fulla uppmärksamhet. Han sov en natt hos sin farmor också så att jag kunde jobba lite.
I alla fall. Till söndagsmiddag gjorde vi ungsgratinerad butternutsqash/butternutpumpa och skogschampinjoner. Det är en favorit!
Billig svenskodlad går att få tag i på hösten, om man nu inte varit duktig och odlat själv.
Tvätta den noggrant (om du vill äta med skalet på ). Dela och gröp ur kärnorna. Skär i kuber.
Middag med butternutpumpa och pinjenötter
Tid
ca 45 minuter
Gör så här
- Lägg svampen och squashen i en ugnsform med lite smör. Salta och peppra.
- Gratinera i 200 grader tills den mjuknat.
- Tar ca 20-30 minuter.
- Rosta lite pinjenötter under tiden och finriv en rejäl bit västerbottensost.
- Strössla över strax innan servering.
Squashen/pumpan är god som den är eller med kött till. Jag sköljde ner alltihop med lite hemmagjord rödvinbärssaft.
28 svar
Butternut är en av mina favoriter. För mig representerar den nostalgi eftersom det var något jag åt nästan varje dag när jag bodde i Namibia. Blir onekligen inspirerad av din svenska smaksättning på min afrikanska favorit 🙂
Hej
Första och senare gången jag åt butternut var också för mig i Namibia, där åts det med kyckling och kanel som krydda på squashen! Jag sitter nu och googlar på recept på butternut och därför hamnade jag här 🙂
Nä men? Kan man äta skalet också? Har hittills inte gjort det, men ska absolut testa! 🙂
Det ser spännande ut!
Härligt recept det ska provas! Ser riktigt gott ut.
Butternutsquash har jag aldrig provat. ”Vanlig” squash växer i köksträdgården i mängder så jag kanske får prova med det. Maten såg nämligen väldigt god ut.
Ha en skön kväll
//Jenny
Vad tycker du om detta?
http://snaphanen.dk/2012/09/17/sondagskronika-egen-hard-ar-inte-din/
Vad är det där för rasistisk dynga!
Vacker mat! Det ser väldigt gott ut 🙂
Åh! Vad gott det ser ut! Tack för tipset! Vi försöker köra lite fler ”köttfria” middagar så alla vegetariska tips mottages med glädje;)
Butternutsquash är en favorit så får ta och testa detta receptet. Annars brukar jag göra soppa på den, med gullök, timjan och grädde i.
Mums! Jag har nog aldrig prövat äta butternutsquash, men jag vill börja äta mindre kött och mera ekologiskt och bra vegetarisk mat. Ska nog pröva detta!
Ser ut som precis vad jag behövde för att klara middagen! Man tackar 🙂
Kramar
Ovnsbagt butternut squash er såååå godt, og bliver sikkert enda bedre gratineret! Nam 🙂
Butternut är otroligt gott i alla möjliga former. Detta var en ny variant för mig, men det får nog lov att testas. Jag hade ingen aning om att man kan äta skalet. Är det inte hårt?
Butternut är en riktig favorit här hemma. Så gott med parmesan/feta/västerbotten rostade valnötter/pinje/solros eller varför inte butternuttens egna rostade kärnor… och lite flingsalt på toppen.
I år har jag provat på att odla den själv men de är ännu så pyttiga att det nog inte hinner bli något av den.
Nästa sommar önskar jag mer sol och framför allt värme så att den blir riktigt stor och fin!
Ser jättegott ut! Det får lagas någon dag.
När jag jobbade på gård i Australien åt jag så mycket pumpa att det var tokigt! Det känns som jag provade allt fast med svamp det har jag aldrig lagat de med!
Åh jag åt också mängder med pumpa när jag jobbade på gård i Australien! Pumpalasange var så gott! Får kog testa att göra det 😋
Ser verkligen smaskigt ut!! Ville också tala om att min dotter drog med mej på ditt föredrag i Lund, och du fick mej verkligen att bli inspirerad! Jag gick direkt hem och startade en blogg! Dessutom har jag även fått igång min man, som jobbar med klimatförändringar att blogga om det! Jättekul, tack så mycket underbara Clara!
Har inte sett den här i skogsaffärerna..men säkert god,, vad den nu hette..
Detta var någonting nytt, det ska absolut provas! Tack för tipset, kram från Ystad
Det så nydelig ut! Takk for at du deler:-D
Äntligen damp din fina bok ner i min brevlåda. Som jag längtat! Nu väntar en kopp te och boken framför mig och här ska njutas av grymt fin design och inspirerande pyssel. Tack Clara!
Ser helt fantastiskt ut! Jag har länge funderat på vad man kan göra med pumpa förutom soppa! Detta ska garanterat testas!
Ser smaskens ut, jag måste bara rekommendera att rosta kärnorna, det blir hur gott som helst!
Det där med butternutsqash är definitivt något jag nu vill ta och testa. Riktigt trevliga och inspirerande matbilder. Sicken skön form på den också. Påminner lite om Barbapappa 🙂 Fast honom vill man ju inte äta upp.
Gud så smarrigt! Nu ligger det en barbapappa här brevid mig, var bara tvungen..