Höstmiddag med butternutpumpa och pinjenötter

Gröna och gula pumpor i olika former.

Middag på pumpa med skogssvamp.

Vi har haft en väldigt fin helg! Jakob fjällvandrade med en kompis så jag var själv med lillen.

Ganska härligt med tanke på att han är så pappig att det är enda gången jag får hans fulla uppmärksamhet. Han sov en natt hos sin farmor också så att jag kunde jobba lite.

I alla fall. Till söndagsmiddag gjorde vi ungsgratinerad butternutsqash/butternutpumpa och skogschampinjoner. Det är en favorit!

Billig svenskodlad går att få tag i på hösten, om man nu inte varit duktig och odlat själv.

Uppskuren butternutpumpa/butternutsquash med sitt gula fruktkött.

Tvätta den noggrant (om du vill äta med skalet på ). Dela och gröp ur kärnorna. Skär i kuber.

Gula hackade kuber av pumpa/squash i ungsform.

Lägg svampen och squashen i en ugnsform med lite smör. Salta och peppra.

Gratinera i 200 grader tills den mjuknat.

Tar ca 20-30 minuter.

Rosta lite pinjenötter under tiden och finriv en rejäl bit västerbottensost.

Strössla över strax innan servering.

Pumpa/squash med mörk skogssvamp och pinjenötter på blåvitt porslin med röda vinbärssaft i glas på hög fot.

Squashen/pumpan är god som den är eller med kött till. Jag sköljde ner alltihop med lite hemmagjord rödvinbärssaft.

Mer gul god mat som funkar på höstmiddagen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Höstmiddag med butternutpumpa och pinjenötter”

 1. Butternut är en av mina favoriter. För mig representerar den nostalgi eftersom det var något jag åt nästan varje dag när jag bodde i Namibia. Blir onekligen inspirerad av din svenska smaksättning på min afrikanska favorit 🙂

  1. Hej
   Första och senare gången jag åt butternut var också för mig i Namibia, där åts det med kyckling och kanel som krydda på squashen! Jag sitter nu och googlar på recept på butternut och därför hamnade jag här 🙂

 2. Nä men? Kan man äta skalet också? Har hittills inte gjort det, men ska absolut testa! 🙂

 3. Butternutsquash har jag aldrig provat. “Vanlig” squash växer i köksträdgården i mängder så jag kanske får prova med det. Maten såg nämligen väldigt god ut.

  Ha en skön kväll
  //Jenny

 4. Åh! Vad gott det ser ut! Tack för tipset! Vi försöker köra lite fler “köttfria” middagar så alla vegetariska tips mottages med glädje;)

 5. Butternutsquash är en favorit så får ta och testa detta receptet. Annars brukar jag göra soppa på den, med gullök, timjan och grädde i.

 6. Butternut är otroligt gott i alla möjliga former. Detta var en ny variant för mig, men det får nog lov att testas. Jag hade ingen aning om att man kan äta skalet. Är det inte hårt?

 7. Butternut är en riktig favorit här hemma. Så gott med parmesan/feta/västerbotten rostade valnötter/pinje/solros eller varför inte butternuttens egna rostade kärnor… och lite flingsalt på toppen.
  I år har jag provat på att odla den själv men de är ännu så pyttiga att det nog inte hinner bli något av den.
  Nästa sommar önskar jag mer sol och framför allt värme så att den blir riktigt stor och fin!

 8. När jag jobbade på gård i Australien åt jag så mycket pumpa att det var tokigt! Det känns som jag provade allt fast med svamp det har jag aldrig lagat de med!

 9. Ser verkligen smaskigt ut!! Ville också tala om att min dotter drog med mej på ditt föredrag i Lund, och du fick mej verkligen att bli inspirerad! Jag gick direkt hem och startade en blogg! Dessutom har jag även fått igång min man, som jobbar med klimatförändringar att blogga om det! Jättekul, tack så mycket underbara Clara!

 10. Äntligen damp din fina bok ner i min brevlåda. Som jag längtat! Nu väntar en kopp te och boken framför mig och här ska njutas av grymt fin design och inspirerande pyssel. Tack Clara!

 11. Ser helt fantastiskt ut! Jag har länge funderat på vad man kan göra med pumpa förutom soppa! Detta ska garanterat testas!

 12. Ser smaskens ut, jag måste bara rekommendera att rosta kärnorna, det blir hur gott som helst!

 13. Det där med butternutsqash är definitivt något jag nu vill ta och testa. Riktigt trevliga och inspirerande matbilder. Sicken skön form på den också. Påminner lite om Barbapappa 🙂 Fast honom vill man ju inte äta upp.