Knallorange pumpa skuren i ett par centimeter långa bitar.

Färdig kaka med höga pajkanter.

En bit saftig paj av pumpa med florsocker på toppen.

Jag bakade pumpapaj idag och kors i krösamoset vad gott det blev. Jag använde vår egen vintersquash som är både söt och krämig – och vräkte sedan på med pepparkakskryddorna. Kakan smakar som en korsning av mjuk pepparkaka, krämig morotskaka och paj. Jag använde ett recept från Arla som jag modifierade för att få lite mer sting i kakan. Testa vettja!

Du behöver:

Skal

125 gram smör

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

1 äggula

Fyllning:

4 1/2 dl grovhackad pumpa (ex vis butternut)

1 1/2 dl strösocker

2 ägg

1 msk kanel

1 tsk ingefära

1 tsk nejlika

lite riven muskot

2 dl creme fraiche

Så här bakar du pumpapajen:

Hacka smöret och nyp ihop med mjöl och socker. Avsluta med att blanda i äggulan. Knåda och tryck ut degen i en pajform med diametern 22 cm. Använd gärna en med löstagbara kanter. Ställ sedan formen i kylen en timme.

Skala och grovhacka pumpan. Koka i vatten ca åtta minuter tills den är mjuk. Häll bort vattnet och mosa pumpan med hjälp av en gaffel eller en potatisstamp. Blanda i socker, ägg och alla kryddor. Avsluta med att röra ner crème fraîche. Häll smeten i pajformen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Låt svalna innan servering och bjud med lättvispad grädde.

Vill du äta pumpa till middag? Kolla in mitt middagstips!