Min bästa pumpapaj

Knallorange pumpa skuren i ett par centimeter långa bitar.

Färdig kaka med höga pajkanter.

En bit saftig paj av pumpa med florsocker på toppen.

Jag bakade pumpapaj idag och kors i krösamoset vad gott det blev. Jag använde vår egen vintersquash som är både söt och krämig – och vräkte sedan på med pepparkakskryddorna. Kakan smakar som en korsning av mjuk pepparkaka, krämig morotskaka och paj. Jag använde ett recept från Arla som jag modifierade för att få lite mer sting i kakan. Testa vettja!

Du behöver:

Skal

125 gram smör

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

1 äggula

Fyllning:

4 1/2 dl grovhackad pumpa (ex vis butternut)

1 1/2 dl strösocker

2 ägg

1 msk kanel

1 tsk ingefära

1 tsk nejlika

lite riven muskot

2 dl creme fraiche

Så här bakar du pumpapajen:

Hacka smöret och nyp ihop med mjöl och socker. Avsluta med att blanda i äggulan. Knåda och tryck ut degen i en pajform med diametern 22 cm. Använd gärna en med löstagbara kanter. Ställ sedan formen i kylen en timme.

Skala och grovhacka pumpan. Koka i vatten ca åtta minuter tills den är mjuk. Häll bort vattnet och mosa pumpan med hjälp av en gaffel eller en potatisstamp. Blanda i socker, ägg och alla kryddor. Avsluta med att röra ner crème fraîche. Häll smeten i pajformen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Låt svalna innan servering och bjud med lättvispad grädde.

Vill du äta pumpa till middag? Kolla in mitt middagstips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Min bästa pumpapaj”

 1. Så god den ser ut. Såg pumpor i affären och blev sugen på att köpa ett par för att ha i köket. Kanske vågar mig på att göra den här, fast mjölkfri.

 2. Nämen! Har funderat på att göra pumpapaj hela förra veckan. Man kanske skulle prova, tack för inspirationen.

 3. Hej! Prova att ringla lite lönnsirap på grädden och pajen som många gör här i USA. Blir liksom pricken över i:et. Ett annat tips med pumpapuré är ju att göra pumpkin loaf. Smakar som mjuk pepparkaka men med pumpa. Jättegott!

 4. Hej Clara!
  Sitter och tittar på din fina och inspirerande blogg och undrar vad du har för kamera och vilket objektiv. Du har säkert fått den frågan 100 gånger förut men jag skulle bli så glad om du ville svara. Jag ska nämligen köpa mig en ny kamera och behöver lite tips i mitt velande på vilken modell jag ska satsa på.
  Allt gott!
  Kram

 5. Så spännande ! Skulle gärna testat men kan inte äta socker.. Har blivit lite annat experimenterande med butternut härhemma dock, ugnsrostad med andra rotsaker och i soppa m timjan o andra höstkryddor ! 🙂

 6. Bakade denna i helgen. Glutenfritt…bytte vetemjölet mot bovetemjöl. Funkade väldigt bra. Bakade med pumpa för första gången också. Oj så gott det blev! Tack för inspirationen! Med önskan om ett fortsatt fin höst.

 7. Hur god som helst!!! Mums! Här på Nya Zeeland finns pumpor i varje hörn och krypin (och dessutom billigt som bara den). Har inte riktigt hittat några favoriträtter med pumpa förutom goda soppor, så med det här tipsen blev jag extra glad! Tack för en inspirerande blogg!!