Tacka vet jag trasmattan

Trasmattor har alltid funnits i mitt hem. Både mamma och mormor vävde vackra mattor och några av mina tydligaste barndomsminnen är hur jag klänger i mammas vävstol. För när hon inte vävde var den ett sjörövarskepp eller ett framrusande tåg.

Det finns någonting så sympatiskt med trasmattor. Att kläder och textilier efter att ha vårdats och nött på och lagats fem gånger om inte slängs utan remsas upp och sedan fortsätta sitt liv i form av en matta. Bästa sortens återbruk. De visste vad de gjorde förr i tiden!

Jag har trasmattor i mängder här hemma. Byter efter humör och säsong och använder dem både som golvbeklädnad och som överdrag på exempelvis en kökssoffa. Och om jag någon gång böjer mig ner för att “slå ut” mattfransarna tänker jag på mormor. Hon gjorde detta varje gång hon gick förbi en trasmatta. Fransarna skulle vara raka och fina!

Tycker att trasmatta som sofföverdrag det ger en så lantlig fin känsla – samtidigt som det är ett smutståligt tyg där matfläckar inte syns. Perfekt för en kökssoffa alltså. Som ofta blir den plats där barnen tränger ihop sig och sitter vid middagen.

Men nu var det inte mitt hem och mina trasmattor vi skulle titta på utan några fina från mitt instagramkonto @underbaraboning!

@oldfancythings

Hur vackert är det inte med breda golvtiljor och tunna trasmattor i milda färger? Bra i gamla hus också där det ofta är golvkallt.

@byggbogarna

Jag älskar den här bilden och hur trasmattan är lagd i en sväng. Så här la min farmor ofta ut sina trasmattor nämligen. Undrar om det är farmor som ändå lagt grunden till min trasmattekärlek? Hemma hos henne låg trasmattorna så tätt på golven – i olika fasoner och färger – att man bara skymtade små springor av trägolvet under.

@lisa_lj

Titta vad viktig en trasmatta kan vara för att ge “botten” åt ett rum! Speciellt ett ljust sådan med vitmålade trägolv.

@hagafrida

Det är så fint hur en trasmatta kan plocka upp färgerna på andra möbler eller målerier i ett rum och samtidigt få helheten att poppa!

@clarashus

Klart man ska ha en rosarandig trasmatta som matchar ens rosa kök!

Jag gillar långa och lite “tarmiga” trasmattor mest. Som här. Nytillverkade trasmattor är ofta lite för korta och breda för gamla hus. Men om man VILL ha en riktigt bred trasmatta – under ett köksbord eller så. Då kan man faktiskt skaffa två likadana trasmattor och lägga bredvid varandra och sedan laska ihop dem med varandra. Vips har man en bredare modell!

@nordingarden

Avslutar med en grej jag gillar massor och det är att lägga trasmattor i trappen. Antingen nubba fast som halkskydd i en halkig trappa inomhus eller som här ute på farstubron. Har länge funderat på att göra så vid vår entré. Måste bara hitta en trasmatta som jag kan tänka mig att “offra” först. Den håller sig nog inte ren och fin så länge….

Emalj ska ha medalj!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “Tacka vet jag trasmattan”

 1. Hur gör du för att få trasmattan att ligga kvar på ett sofflock? Den vill ju halka av och skrynkla ihop sig.

  1. Vi har halkskydd i gummi/plast (sånna man har under mattor) under vår trasmatta som ligger i kökssoffan, det fungerar faktiskt rätt bra 🙂

 2. Åh, minns också min farmor och tant Gunvor som vävde mattor med min mamma när jag var liten. Lekte och klättrade också på den spännande vävstolen. Och på samma sätt som du berättar gick dom alltid och slog ut fransarna när dom gick förbi och det ligger kvar i mig också även om jag just nu inte har en enda trasmatta i huset!

 3. Min mormor har trasmattor gjorda utav mjuka plastremsor av något slag… vet inte var man får tag i sådana längre men ett tag var det ju populärt att virka mattor i, fläta lampskärmar och diverse. Kanske en sådan matta kan funka bra på en yttertrapp?

 4. Jag älskar trasmattor och har nu på äldre dar börjat själv vävä. Vi bor i ett nytt hus, men jag tycker att trasmattor passar lika bra här som i gamla hus.

 5. Jag har också trasmattor, både som mamma vävt och äldre som jag inte vet om mormor kanske vävt. Men de börjar bli utslitna, och jag vill så gärna väva nya. Men hur, och var, och hur mycket tygremsor behövs? Trasmattor är de allra finaste mattorna!

 6. Längden på trasmattor kan bestämmas på olika sätt. När min svärmor vävde så frågade hon vilken vikt vå tvättmaskin rymde och beräknade längden utifrån vikt per kvadratmeter som en färdig matta har. När ny tvättmaskin som klarade högre vikt blev mattorna längre. Perfekt anpassning tycker jag för då är de så lätta att fräscha upp genom tvätt.

 7. Tänk så underbart skrivet om trasmattor! En älskad favorit. Å så glad jag är över att ha det som mitt jobb, att planera och väva just trasmattor. Att ta tillvara textilier och återbruka på detta fantastiska sätt 🙂

 8. Så fantastiskt fint du skriver om Trasmattan, som alltid pryder sin plats och som alla har nån relation till. Är så glad att få ha just trasmatta som mitt jobb. Planera, ta fram trasor, väva mattor som sen hamnar i sina för alltid hem. Återbrukar en massa textil till mina trasmattor och ger de ett nytt liv istället för att kasta.

 9. Jag älskar också trasmattor på trappen! Vi har under några somrar haft en på ett annars rätt fisigt soldäck, så att man kan gå barfota från verandadörren till gräset. (är dock lite mörkare i färgerna – underlättar ju vid utebruk). Det klurigaste är väl när det regnar eller regnat, att hålla fräscht från fukt under mattan.

 10. Idag firade jag för första gången gudstjänst i Björnängsgårdens kapell och som altartavla hängde två trasmattor vävda av bygdens kvinnor.
  Genuint vackert.

  Med de varmaste av hälsningar från