Trasmattor har alltid funnits i mitt hem. BÄde mamma och mormor vÀvde vackra mattor och nÄgra av mina tydligaste barndomsminnen Àr hur jag klÀnger i mammas vÀvstol. För nÀr hon inte vÀvde var den ett sjörövarskepp eller ett framrusande tÄg.

Det finns nÄgonting sÄ sympatiskt med trasmattor. Att klÀder och textilier efter att ha vÄrdats och nött pÄ och lagats fem gÄnger om inte slÀngs utan remsas upp och sedan fortsÀtta sitt liv i form av en matta. BÀsta sortens Äterbruk. De visste vad de gjorde förr i tiden!

Jag har trasmattor i mĂ€ngder hĂ€r hemma. Byter efter humör och sĂ€song och anvĂ€nder dem bĂ„de som golvbeklĂ€dnad och som överdrag pĂ„ exempelvis en kökssoffa. Och om jag nĂ„gon gĂ„ng böjer mig ner för att “slĂ„ ut” mattfransarna tĂ€nker jag pĂ„ mormor. Hon gjorde detta varje gĂ„ng hon gick förbi en trasmatta. Fransarna skulle vara raka och fina!

Tycker att trasmatta som sofföverdrag det ger en sĂ„ lantlig fin kĂ€nsla – samtidigt som det Ă€r ett smutstĂ„ligt tyg dĂ€r matflĂ€ckar inte syns. Perfekt för en kökssoffa alltsĂ„. Som ofta blir den plats dĂ€r barnen trĂ€nger ihop sig och sitter vid middagen.

Men nu var det inte mitt hem och mina trasmattor vi skulle titta pÄ utan nÄgra fina frÄn mitt instagramkonto @underbaraboning!

@oldfancythings

Hur vackert Àr det inte med breda golvtiljor och tunna trasmattor i milda fÀrger? Bra i gamla hus ocksÄ dÀr det ofta Àr golvkallt.

@byggbogarna

Jag Ă€lskar den hĂ€r bilden och hur trasmattan Ă€r lagd i en svĂ€ng. SĂ„ hĂ€r la min farmor ofta ut sina trasmattor nĂ€mligen. Undrar om det Ă€r farmor som Ă€ndĂ„ lagt grunden till min trasmattekĂ€rlek? Hemma hos henne lĂ„g trasmattorna sĂ„ tĂ€tt pĂ„ golven – i olika fasoner och fĂ€rger – att man bara skymtade smĂ„ springor av trĂ€golvet under.

@lisa_lj

Titta vad viktig en trasmatta kan vara för att ge “botten” Ă„t ett rum! Speciellt ett ljust sĂ„dan med vitmĂ„lade trĂ€golv.

@hagafrida

Det Àr sÄ fint hur en trasmatta kan plocka upp fÀrgerna pÄ andra möbler eller mÄlerier i ett rum och samtidigt fÄ helheten att poppa!

@clarashus

Klart man ska ha en rosarandig trasmatta som matchar ens rosa kök!

Jag gillar lĂ„nga och lite “tarmiga” trasmattor mest. Som hĂ€r. Nytillverkade trasmattor Ă€r ofta lite för korta och breda för gamla hus. Men om man VILL ha en riktigt bred trasmatta – under ett köksbord eller sĂ„. DĂ„ kan man faktiskt skaffa tvĂ„ likadana trasmattor och lĂ€gga bredvid varandra och sedan laska ihop dem med varandra. Vips har man en bredare modell!

@nordingarden

Avslutar med en grej jag gillar massor och det Ă€r att lĂ€gga trasmattor i trappen. Antingen nubba fast som halkskydd i en halkig trappa inomhus eller som hĂ€r ute pĂ„ farstubron. Har lĂ€nge funderat pĂ„ att göra sĂ„ vid vĂ„r entrĂ©. MĂ„ste bara hitta en trasmatta som jag kan tĂ€nka mig att “offra” först. Den hĂ„ller sig nog inte ren och fin sĂ„ lĂ€nge….

Emalj ska ha medalj!