Julens dörr står nu på glänt

Kom ihåg om ni tänker sura framöver – att jag faktiskt gav er en fair warning i det här inlägget. Att nu börjar jag jula! Det är svårt att låta bli att känna vinterstämning, när termometern som idag visar på -18 grader och marken är täckt av snö. Det är dessutom en tradition här på bloggen att det börjar nu.

Försiktigt förstås – inga tomtebonader eller julstjärnor på ett bra tag till. Rätt ska vara rätt. Allt i sin ordning. Men nu börjar jag med en försmak av julen. Vinterbloggande som vecka för vecka kommer intensifieras och sluta i ett sällan skådat julcresendo. Pyssel! Pynt! Recept! Julklappsideér! Allt ni kan tänka er och lite till. Nu står julens dörr på glänt. Jag ska slå upp den på vid gavel.

Är ni med mig eller mot mig? Nu kör vi!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

100 kommentarer på “Julens dörr står nu på glänt”

 1. Bara kör! ❤️ Nu längtar man efter vintern och alla dofter som kommer med den. Doften av snö, utbrunna tändstickor och nån mustig gryta som puttrar på spisen. Kanske en pepparkaka också..

 2. Äntligen jul!
  Ska börja så smått hemma i helgen, älskar verkligen att du drar igång nu 🙂

 3. Jag är emot! Men du har ju ändå ett medvetet tänk, och en strategi för att inte förta julkänslan i förväg.
  Jag mår dåligt av att affärerna redan dignar av julsaker, och har gjort i flera veckor.
  Kan förstå om de behöver börja skylta med adventssaker efter Allahelgona. Men tomtar borde vara förbjudna innan första advent! Någon jävla ordning får det väl vara bland högtiderna!

  1. Jag håller HELT med dig Hanna. Det är inte bra.

   Men som sagt, Clara har en strategi.

   För visst vill man ju mysa juligt innan julen. Det är då som längtan o väntan är som störst.

 4. Åhh!!
  Jag är med 🙂

  Som nybliven småbarnsförälder inser jag att detta med jul (och andra tradotioner) ju behöver skapas fram.

  Här du möjligtvis någon planering du brukar hålla dig till?
  Exempelvis när kommer pepparkakorna fram? Bioduken? När förbereds julmat och fika? Osv… osv…

  Eller någon annan i komentarsfältet för den delen 🙂

 5. Åh vad härligt med juliga inlägg!
  Jag och Sambon flyttar till hus nu i mitten av november och längtar ihjäl mig efter att kunna börja julmysa/pynta till det.

  1. Jag är med!
   Satte årets glögg idag. Det är min jultradition från och med i år.
   En annan tradition är ett adventskalas med vänner, pepparkaksbak, knytis och pyssel i mitten av december.
   Min barndom präglades av en sårig skilsmässa och julen var otroligt jobbig eftersom mina föräldrar var så osams i många år. Därför lägger jag gärna krut på att ha mycket jul veckorna före själva julhelgen, det är en mer avslappnad tid för mig. Sen kan julafton bli som den blir eftersom jag redan har firat ordentligt.
   Också tacksam för att jag har möjligheten att ge mina barn en mer fridfull barndom och bättre jular än jag själv hade!

 6. Är självklart med dig! Är dock lite besviken, hade väntat mig ett mastodontinlägg med massor av julstämning haha. Får väl tålmodigt vänta lite till… 🙂

 7. Jag är lätt med! Om jag inte börjar lite försiktigt nu så kommer jag inte hinna pga massor med jobb i december. Igår gjorde jag löjligt små köttbullar med kryddpeppar (mamma vill ha dem yttepyttesmå och i år kommer hon inte ha något att invända) och brunkål. Idag har det blivit kola som står och stelnar nu. Och julstädet…det ska jag också börja med. Snart. Som sagt, man ska inte hetsa… :p

 8. Jag står bakom! Eftersom jag ogillar kyla, vilket innebär höst, vinter och vårvinter så är julen ett ensamt tomtebloss (!) av glädje i en annars mörk, tung och kall period. Fram för julen med andra ord!

 9. Ja kör. Vi behöver stjärnor som glittrar i denna mörka tid – och i kylan. Och ditt julpynt är så mycket mer inspirerande att titta på nu, än affärernas, som ju varit framme sedan oktober.
  Och det är smart att ta fram saker lite på om pö: Vackra saker ska man njuta av – och så spännande för barnen!

 10. Jag är SÅ med! Väntar barn till jul och har längtat efter snö, saffran och julljus sen flera månader tillbaka – mycket för att det innebär att vi närmar oss barnets födelse såklart, men lika mycket för att det är så himla mysigt med jul! Nu kör vi!! 😀

 11. Helt ok att julen smyger sig på lite försiktigt. Jag tycker det är värre att en del vill kasta ut den redan efter nyår numera. Känns som att julen blir en förbrukningsartikel om man öser på för fullt i november och sedan direkt efter annandagen stånkar över hur trött man är på julen och bara vill slänga ut allt.
  Tycker man kan säga att julsäsongen börjar nu med långsam upptrappning, sedan kommer adventstid, lucia, jul, nyår, trettonhelgen och så blir det nedtrappning till tjugondag knut! Lång tid att njuta av julsäsongens olika höjdpunkter! Då missar man inte det bästa av alltihop – förväntan!

 12. Jag älskar Julen och ser så fram emot denna tiden. Redan i september började mina tankar snurra kring advent och jul.

 13. Med! Heja julmys.

  Ett tag gillade jag inte alls julen, men nu när man har sin egen familj känns det så mysigt igen, kanske inte själva julafton egentligen men allt innan, pyssel, fika, belysning osv

 14. Jag är med dig! Med tanke på att 1a advent ibland hamnar i November så räknas det helt klart som en julmånad! Mer jul!

 15. Nu när november är här så är jag med dig! Såg trädgårdsbelysning i kvarteret härom kvällen och gillade vad jag såg. På med lampor, ljus, granris och glögg. Så tar vi resten i december.

 16. Här i södra Sverige har vi November -en riktig skitmånad med 1-9 plus , regn och blåst från alla håll. En stå-ut-månad och eftersom december för det mesta ser likadan ut är det ingen idé att börja än. Jag väntar 3 veckor till men mys på du bara 😊

 17. Är ju typ 60% anledning till att läsa din blogg – högtidspysslandet. Och julen som är kronjuvelen av alla högtider! Kööööör!!!

 18. Måste ändå vara den bästa perioden i din blogg – mellan allhelgona och jul. Tiden fram till julafton, framförallt advent , är ju också den bästa tiden av julfirandet i mina ögon. (Ungefär som att våren/försommaren är snäppet ljuvligare än högsommaren). Förväntan, allt fint ligger framför en och man får pynta, baka och tända massa ljus efter en mörk höst. Tänker fortfarande ibland på när jag nyligen börjat läsa din blogg, när du va gravid med Bertil, å skrev drömmiga inlägg om vedeldning och lussebullsbak i arla morgon. Mer myspysigt, tröstande och omfamnade kan det knappast bli 🙂

 19. Jag är med!!! Jul är en karamell jag vill suga på läääänge! Helt underbart och det behöver inte vara stora portioner, liksom glänta lite lagom är fullt tillräckligt för att förnimma lite ljuvlig julkänsla!

 20. Åh åh åh, såå mycket med! Har redan smygstartat julpeppen med att lyssna om alla avsnitt med julteman från podden, sätter stämningen direkt!

 21. Jag är mot! Tycker som Görans Jul (gissar att du läst den). November ska vara lång o grå för att kontrastera mot festliga december. Det måste få gå lite tid mellan Halloween/allahelgonahelgen och julfix. Med alla bloggar som börjar jula redan nu kommer jag att vara mätt på jul vid Lucia typ.
  Men älskar såklart din blogg ändå.

 22. Jag är 50 +, älskar julen eller rättare sagt okt nov o dec med all den tid som tar oss fram till julhelgen. Jag håller o har alltid gjort, benhårt på ”gamla” traditioner, sätter fram adventsstakar stjärnor kvällen innan första, advent, tänder först på söndagen, julpyntar typ den 22/12 o plockar sen inte undan julen förrän exakt tjugondag knut. Men jag har njutit från oktober månad, spelat julmusik, skrivit listor, läst julmagasin, bakat etc etc. Brukar säga att advent skulle varit hela november också så man hunnit njuta lite längre. Att det varit fler än 4 fredagar/lördagar i advent för om man t.ex jobbár varannan helg blir det inte så mycket tid till sånt man vill med julkonserter/ glöggträffar etc. nu läste jag om ett nytt fenomenalt ord: Novent, låter ju helt perfekt i mina ögon. Om 20 år så är det kanske ett helt inkört beteende ♥️. Älskar dina inlägg o bilder Clara, ditt hem är så oerhört vackert. Kram

 23. Helt klart med!! November är förberedelsemånaden inför jul för mig! Köpt ett å annat magasin med jultema och läser gamla sparade. Drömmer sig bort och planerar. Och sen vi fick barn, som nu är 10 månader, så inser jag att jag bara MÅSTE startajuldrömmandet och fixandet i november. För tiden går ju bara SÅ FORT nu. Njuta ska det göras 🙏 Tack för allt härligt du skriver! Underbar blogg!

 24. Kul med jul tycker jag. Så kör på!

  Apropå något helt annat. Har du något klokt att säga om Isabellas märkliga ”intervju” i expressen. Jag tänker att du som är i influenser-branschen säkert har örat mot marken och kanske till och med vill dela med dig av en egen analys? Är Isabellas ”kris” jämförbar med Lehmann brothers eller saltar hon sanningen pss som hon saltat sin besöksstatistik?

 25. KBK! Vanligtvis när jag arbetar (föräldraledig nu) är julen den mest hektiska tiden på året, från Black Friday till julhelgen är det i princip bara jobba, äta och sova som gäller alltså måste julandet börja efter Allahelgona-helgen för att jag ska få njuta av den. Om man bara får jula nära julafton betyder det att julen endast är till för dem med lugna jobb, eller?!

 26. Med!!! Jag är gift med en amerikan, så här blir det ingen jul förrän efter thanksgiving. Så jag lever genom dig tills dess 😊

 27. Helt med, så glad att du drar igång julen i bloggen nu! Måste börja jobba upp stämningen i tid, december blir lätt så stressig annars. Håller dock helt med om att smyga fram det och att man inte vill ha tomtar och sånt redan nu. Men varje år i november får jag lite problem med julmusiken, jag vill verkligen spara de bästa och mest juliga till sist och inte dundra på med massa merry christmas eller o Helga natt redan nu. Har du Clara eller kanske någon av dina läsare bra tips på jullåtar som ger lite lagom stämning? ☺️

  1. Åh, Peter Jöbacks skiva ”Jag kommer hem igen till jul”. Där finns låtar som funkar från första advent! EMD har också fina låtar.

 28. En kan lita på dig Clara, du kan börja “jula” tidigt. Till och med än tidigare. Som mångårig läsare vet ag att du gör det med stil och finess, tar in vintern i små steg. Och håller ut! Behåller julen så länge som man ska. (Är med i en inredningsgrupp på fb där folk tröttnar o städar bort julen den 25!!! ja den tjugofemte december! Då har en gjort fel. De gäller och bygga stämning som stegras o att man njuter för varje steg)

 29. Om man som leser skal få gode ideer og inspirasjon, må du jo nesten begynne nå, tenker jeg! Og nå er morgenene så mørke og kalde at litt «julmys» er beste følget til morgenkaffen før jobb. Kjør på!

 30. Heja Clara!!!!!

  Jag är absolut med dej.
  ‘Tack för din mycket mysiga och fina blogg. Jag ser fram mot ett nytt inlägg varje morgon.

  Hälsar Inger.

 31. Åh, såklart jag är med! Jag gör likadant. Man håller isär saker och ting för att få den rätta känslan. Först spökar man, sen Allhelgona, sen vinterpiff, sen advent, sen stiger julgraden vid Lucia för att slutligen kulminera vid julveckan. Sen kör man bakvänt. Efter jul bort med tomtar och det juligaste röda. Granen slängs motvilligt ut vid tjugondedag knut. Kvar blir tall- och enris, glimmande slingor, fårskinnsfällar och snöflingor. Ända in i februari. Vinterpiff. Nåde den som börjar hojta om tulpaner och ”snart är det vår” redan på annandagen.. Och såklart man får börja förbereda för advent och jul redan i november. Så mycket är klart till advent och man hinner med att njuta också. Mycket viktigt! Det blev en hel roman det här, men jag älskar denna tid på året.. 💫

 32. 1000 procent med!!! Behöver stearinljus och kaneldoft för att palla med novembermörkret.

 33. Äntligen! Får julmyspirr i magen av detta inlägg & tanken på att det kommer många fler ända fram till jul <3

 34. Jag är så jäkla på så det finns inte, hit med julen snabbast möjligast! Kan knappt vänta tills allt är täckt med gnistervitt även här och man får vakna på morgonen och känna samma hänförelse som när man var liten. Sån lycka!

 35. Jag kommer inte att fira jul i år alls utan befinna mig på ett helt annat ställe i världen så jag tänker att jag ska njuta av ditt julande i förväg helt enkelt. Här är dessutom bara grått och blött än så länge.

 36. Du, det är fan på tiden att det börjar julas lite! Har inte tid att vänta längre. Från och med idag blir din blogg startsida så man får lite feeling 🙂