Jag pratade med min kompis härom dagen och beklagade mig över Black Friday-hetsen. Hon kontrade med att hon själv var glad för Black Friday eftersom den möjliggör att hon kan köpa just de skor som hennes tonårsdotter önskar sig mest av allt i julklapp. Som alla i klassen har men som de inte har råd med annars.

Hon hade förstås rätt. Att handla på mellandagsrean eller Black Friday är förstås inte fel per automatik. Handlar man saker man ändå behöver köpa är det ju helt rimligt att göra det när priset är som lägst. För även om vi minskar vår konsumtion och köper mer begagnat är det ju vissa saker som vi kommer behöva köpa nya. Att då göra som jag förfäktade inför min vän – nämligen strunta i rean och vänta tills det blir fullpris (av något slags moralisk princip ) – det är en lyx man bara kan unna sig om man har gott om pengar.

Ett av problemen med reor är dock att vi i slutändan sällan sparar pengar på dem. Det är ju så lätt dras med och handla mer än vi planerat. Helt andra saker och väldigt impulsstyrt. Tillfälliga lågpriskampanjer brukar ju ha den stressande effekten på oss. Mer än en gång har jag kommit hem med en illasittande reatopp jag bara köpt för att den var billig. Som att priset skulle släta över den dåliga passformen den dagen den ska användas? Så oerhört dumt! Oftast har den sedan hängt oanvänd i garderoben. Snacka om dyrt inköp både för miljön och plånboken. Bra reaköp har jag däremot gjort när jag haft min lista över viktiga, kommande inköp redo. Och passat på att slå till när det varit kundklubbsrabatter eller rea.

Ni vet ju att jag har en liten hemkunskapsfröken i mig som gillar att ge både och . Dessutom har jag jobbat i butik under flera år och sett REA-hetsen på nära håll. Så här kommer nu mina viktigaste råd för att hålla huvudet kallt under reorna.

Underbaraclaras REA-guide

  • Bara det som är rejält prissänkt får kallas rea. Rean får inte pågår hur länge som helst och rean ska vara på butikens befintliga sortiment. Inte tillfälligt inköpt lager som säljs billigt. Butiker som missbrukar begreppet rea kan du anmäla till Konsumentverket.
  • Det är inte tillåtet – men ändå inte helt ovanligt – att handlare höjer priserna innan rean för att sedan sänka dem till ordinarie pris igen och då kalla det för rea. Genom en prisjämförelsetjänst som kan du kontrollera att detta inte sker. Hos dem finns statistik över handlarnas tidigare priser så att du enkelt kan veta ifall det verkligen är en prissänkt vara.
  • Öppet köp och bytesrätt gäller inte automatiskt om du handlar rea i butik. Handlar du däremot på distans så gäller distansköpslagen oavsett om det är rea eller ej. Den innebär att du har 14 dagars ångerrätt och att den fristen börjar löpa dagen efter att du tagit emot varan.
  • Ta reda på så mycket du kan om ditt planerade inköp. Läs gärna expertester och recensioner för att få en bättre uppfattning. Kanske är det bättre att till fullpris köpa den där elvispen som fick bäst i test – istället för den som har bäst rabatt under rean? Hos Pricerunner finns flera av allt ifrån gräsklippare och sovsäckar till hushållsmaskiner och utebelysning. Om just den produkt du är ute efter finns på rea – kan du ta reda på via .
  • Ibland hamnar defekta varor på rea i butikerna. Som den där tröjan med hål eller blusen med sminkfläck som tidigare kunder har valt bort. Inspektera alltid ditt reaköp noga så att du känner till eventuella brister på förhand.
  • Samma regler om reklamationer gäller för reavaror som för produkter till ordinarie pris. Om inte varan tydligt såldes till nedsatt pris på grund av en defekt. Vill butiken inte gå med på att reklamera kan du alltid kontakta Allmänna Reklamationsnämnden för hjälp.

Sånt som är vettigt att handla på rea

  • Förbrukningsartiklar du ändå måste köpa. Stearinljus, servetter, batterier, schampo…
  • Långsiktiga genomtänkta inköp av sånt du verkligen behöver. Som ny vinterjacka, ett ullunderställ eller sneakers av just det där märket som tonårsdottern önskar sig.
  • Stora investeringar du ändå måste göra, eller planerat att göra inom kort. Som en spis, en ny kamera eller en cykel.

Bonustips! Ha en lista redo på vad du verkligen behöver när du handlar. Och håll dig stenhårt till den. Ibland hittar du oplanerat någonting dyrt till billigt pris. Men hade du inte velat ha den till fullpris – köp den inte till rabatterat pris heller. Sänkt pris förvandlar aldrig fula, onödiga saker till snygga och nödvändiga.