• annonssamarbete Pricerunner •

Håll huvudet kallt i rea-tider

Jag pratade med min kompis härom dagen och beklagade mig över Black Friday-hetsen. Hon kontrade med att hon själv var glad för Black Friday eftersom den möjliggör att hon kan köpa just de skor som hennes tonårsdotter önskar sig mest av allt i julklapp. Som alla i klassen har men som de inte har råd med annars.

Hon hade förstås rätt. Att handla på mellandagsrean eller Black Friday är förstås inte fel per automatik. Handlar man saker man ändå behöver köpa är det ju helt rimligt att göra det när priset är som lägst. För även om vi minskar vår konsumtion och köper mer begagnat är det ju vissa saker som vi kommer behöva köpa nya. Att då göra som jag förfäktade inför min vän – nämligen strunta i rean och vänta tills det blir fullpris (av något slags moralisk princip ) – det är en lyx man bara kan unna sig om man har gott om pengar.

Ett av problemen med reor är dock att vi i slutändan sällan sparar pengar på dem. Det är ju så lätt dras med och handla mer än vi planerat. Helt andra saker och väldigt impulsstyrt. Tillfälliga lågpriskampanjer brukar ju ha den stressande effekten på oss. Mer än en gång har jag kommit hem med en illasittande reatopp jag bara köpt för att den var billig. Som att priset skulle släta över den dåliga passformen den dagen den ska användas? Så oerhört dumt! Oftast har den sedan hängt oanvänd i garderoben. Snacka om dyrt inköp både för miljön och plånboken. Bra reaköp har jag däremot gjort när jag haft min lista över viktiga, kommande inköp redo. Och passat på att slå till när det varit kundklubbsrabatter eller rea.

Ni vet ju att jag har en liten hemkunskapsfröken i mig som gillar att ge både husmorstips och snålknep. Dessutom har jag jobbat i butik under flera år och sett REA-hetsen på nära håll. Så här kommer nu mina viktigaste råd för att hålla huvudet kallt under reorna.

Underbaraclaras REA-guide

 • Bara det som är rejält prissänkt får kallas rea. Rean får inte pågår hur länge som helst och rean ska vara på butikens befintliga sortiment. Inte tillfälligt inköpt lager som säljs billigt. Butiker som missbrukar begreppet rea kan du anmäla till Konsumentverket.
 • Det är inte tillåtet – men ändå inte helt ovanligt – att handlare höjer priserna innan rean för att sedan sänka dem till ordinarie pris igen och då kalla det för rea. Genom en prisjämförelsetjänst som Pricerunnerkan du kontrollera att detta inte sker. Hos dem finns statistik över handlarnas tidigare priser så att du enkelt kan veta ifall det verkligen är en prissänkt vara.
 • Öppet köp och bytesrätt gäller inte automatiskt om du handlar rea i butik. Handlar du däremot på distans så gäller distansköpslagen oavsett om det är rea eller ej. Den innebär att du har 14 dagars ångerrätt och att den fristen börjar löpa dagen efter att du tagit emot varan.
 • Ta reda på så mycket du kan om ditt planerade inköp. Läs gärna expertester och recensioner för att få en bättre uppfattning. Kanske är det bättre att till fullpris köpa den där elvispen som fick bäst i test – istället för den som har bäst rabatt under rean? Hos Pricerunner finns flera experttester av allt ifrån gräsklippare och sovsäckar till hushållsmaskiner och utebelysning. Om just den produkt du är ute efter finns på rea – kan du ta reda på via Pricerunners samlingssida för erbjudanden.
 • Ibland hamnar defekta varor på rea i butikerna. Som den där tröjan med hål eller blusen med sminkfläck som tidigare kunder har valt bort. Inspektera alltid ditt reaköp noga så att du känner till eventuella brister på förhand.
 • Samma regler om reklamationer gäller för reavaror som för produkter till ordinarie pris. Om inte varan tydligt såldes till nedsatt pris på grund av en defekt. Vill butiken inte gå med på att reklamera kan du alltid kontakta Allmänna Reklamationsnämnden för hjälp.

Sånt som är vettigt att handla på rea

 • Förbrukningsartiklar du ändå måste köpa. Stearinljus, servetter, batterier, schampo…
 • Långsiktiga genomtänkta inköp av sånt du verkligen behöver. Som ny vinterjacka, ett ullunderställ eller sneakers av just det där märket som tonårsdottern önskar sig.
 • Stora investeringar du ändå måste göra, eller planerat att göra inom kort. Som en spis, en ny kamera eller en cykel.

Bonustips! Ha en lista redo på vad du verkligen behöver när du handlar. Och håll dig stenhårt till den. Ibland hittar du oplanerat någonting dyrt till billigt pris. Men hade du inte velat ha den till fullpris – köp den inte till rabatterat pris heller. Sänkt pris förvandlar aldrig fula, onödiga saker till snygga och nödvändiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 kommentarer på “Håll huvudet kallt i rea-tider”

 1. En annan sak en kan ha med sig är att i den mån det går, vänta med att göra vissa inköp till efter säsongen. Under mellandagsrean och ända in i januari så reas ofta vinterkläder ut, så om ens jacka är på upphällningen kan en köpa nästa under kommande rea och inte vänta till nästa höst då jackor säljs till fullpris. Samma med skor, och allt vad bad- och semesterkläder heter efter sommaren.

 2. Min mamma är sämst på rea. Hon kunde komma hem från Konsum med ett schampo ingen någonsin använt tidigare för att det var nedsatt typ 1 krona och 40 öre…

  Anyway, för en julklappsshoppare som jobbar med planering kan Black Friday vara ganska bra. Alltså om en redan vet vad en ska köpa och vad det kostar på ordinarie pris. (Bäst är förstås att handla till ordinarie pris i sina butiker hemma i stan, men om en har lite sämre ekonomi…)

 3. Otroligt bra inlägg. Och så mycket bättre än det skammande från tyckarklassen som annars är legio.

  1. Håller verkligen med dig jen.
   Den här inlägget är nyanserat, vilket varken reklamen eller reaktionen på reklamen alltid är. Livet är inte svart-vitt, vilket Clara är bra på att lyfta fram (+ att hon många gånger vänder på perspektiven på ett oväntat sätt)

 4. Jag har börjat med en ny grej sedan nåt år tillbaka. När jag köper något till nedsatt pris sätter jag in pengarna som jag teoretiskt har sparat på ett sparkonto. Jag gör också så ibland att uppenbart onödiga impulsköp genererar samma summa in på sparkontot men det är mycket svårare.

  1. Hur smart var det här då? Vet att min mormor gjorde så när hon slutade röka. Varje år hon hållit sig ifrån rökningen köpte hon något fint för pengarna som blev över. Men har faktiskt aldrig hört någon göra samma med REA – fast varför inte?!

 5. Blev så glad över detta inlägg, ett sådant klockrent exempel på hur man som bloggare kan välja att göra genomtänkta och ansvarsfulla samarbeten som skapar ett mervärde för bloggens läsare! Jag har läst din blogg i runt tio år och tycker att den bara blir bättre och bättre hela tiden. Ingen annan blogg håller samma kvalitet som din och ingen annan bloggare känns lika professionell som du. Tack för allt högklassigt material som du producerar genom din blogg, gratis för oss läsare att konsumera!

 6. Jag handlar på Black friday de produkter som jag spanat in en längre tid. I måndags inleddes Black week och då passade jag på att köpa ny mobil åt mig, normal 799€ och nu har jag väntat i månader på att den ska komma ner under 500 på erbjudande och i måndags kom den ner till 499 på en nätsida. Dottern önskar sig ny mobil i julklapp, ikväll ska jag spanat in vilket bolag som säljer mobilen till nedsatt pris för att klicka hem den. Jag vet att normalpris är runt 299 så nu hoppas jag den ska komma ner under 250. Barnens vinterkläder köper har alltid på vårkanten just för att jag får bättre kläder för en billigare peng. Vinterskor till mig själv är på inköpslistan, sorel caribou har jag tänkt mig, ska bara vänta tills de finns nedsatta i pris. Jo vi kunde ha råd med att betala full pris, men varför betala fullt när jag kan vänta tills de blir nedsatta på erbjudande eller på rea? Nackdelen med att köpa på rea eller erbjudande är att det kanske inte blir i den färgen man tänkt sig. Innan jag köper något nedsatt googlar jag produkten och försöker se att det faktiskt är nedsatt och inte bluffrea.

 7. Vilket skönt inlägg i vad annars är en hets nästan för att man ska vara dålig som person bara för att man handlar på lågprisvaruhus eller black friday. Vi har köpt vitvaror och annat som annars är väldigt dyrt, på black friday och spanat priser ett tag innan för att veta att vi gör ett klipp.
  Det gör ju stor skillnad på dyra varor med rabatten. som motorsågen för nåt år sedan när vi ändå sågar upp och klyver all vår ved själva från vår egen skog. Då var det rätt fint med den där rabatten.
  Det viktiga är ju att ha koll på vad det kostar annars, så man inte känner sig lurad 🙂

 8. Så bra guide! Och ett tillägg kring varor som är nedsatta på grund av defekter: butiken är skyldig att tydligt ange att orsaken om så är fallet. Alltså, hittar du en tröja på rea som dessutom har någon defekt är det ytterligare prutläge! Då går det ofta att få ner priset ytterligare och sen gå hem och laga/tvätta.

 9. Stämmer in i hyllningskören, underbart samarbete. Blir nyfiken, är det du som kontaktar pricerunner eller kontaktar de dig? Hade blivit imponerad om de kontaktade dig, då verkar det som om de verkligen har koll på bra marknadsföring 🙂 Jag använde mig av pricerunner under black friday, mycket bra!

 10. Butiker skiter ju fullständigt i om du handlar det du verkligen behöver eller impulshandlar… Matematiken är ju bara så enkel att desto fler som handlar på Black Friday ju större blir konsumtionen generellt sett. För till nästa år har ännu fler företag hakat på och butiker sänker sina priser ÄNNU mer och folk fortsätter handla. Det går INTE att se det på något annat sätt. DÄREMOT har jag ingenting emot folk som handlar, det har jag full förståelse för i detta konsumtionssamhälle. Det blir dock dubbelmoral att ena dagen kämpa för klimatet och nästa dag rättfärdiga black Friday “litegrann” så länge man handlar av rätt anledning och man handlar “rätt” produkter.

  1. Lite osäker på hur du menar? Tänker du att all konsumtion är fel? Det gör inte jag och har heller aldrig förfäktat den åsikten

   1. Jag menar att allt som har med Black Friday (eller andra reor) att göra är dåligt. Låt saker kosta vad det kostar att producera. Något/någon måste betala priset för pressade priser: är det inte klimatet så är det kanske de som arbetar där produkterna tillverkas. Vem vet.

    I rådande klimatkris så är fenomenet Black Friday heeeeeelt galet. Alla som handlar på denna dag (oavsett vad man handlar och av vilken anledning) bidrar till att BF kommer blir ännu större nästa år.

    1. Är inte BF mest ett nytt namn för det vi förr kallade ”skyltsöndag” med specialpriser? Tror BF dödade skyltsöndag men ur konsumtionspunkt tar de kanske ut varann?

 11. Väldigt bra tips! Jag försöker undvika reklam och att gå ut i affärer helt. Jag vet vad jag behöver och när jag behöver det. Allt som sparas – investeras såklart 🙂 Så gör jag.