Idag är min mammas födelsedag. Dessutom närmar det sig första årsdagen för Jakobs pappas bortgång. Juletiden är inte bara frid och fröjd och tindrande ögon. Det är så mycket annat invävt som också gör att årstiden känns.

Hur hade mitt liv varit ifall jag haft en livs levande mamma som hjälpt till att hämta barnen från förskolan och fållat mina julgardiner? Jag hade en underbar mormor och vet att min mamma också hade varit det. Om hon bara fått chansen. Istället fick hon inte ens se mig bli vuxen. Ingenting av det som är min hela värld idag har hon sett. Jo. Jakob. Tack och lov hann hon lära känna Jakob.

Jag är både ledsen och glad och tankfull idag. Och jag som bara hade tänkt skriva ett inlägg om min julgran. Nu fick ni allting osorterat på en gång.

Jag är hur som helst ovanligt nöjd med min julgran i år. Bara gammaldags grejer (förutom några röda plastkulor i höjd för Ulf att slita ner). Och så lamettaglitter som ser ut som hängande istappar. Körde utan glitter förra året men nej det blev för trist.

Passade på att knäppa lite bilder när det var dagsljus idag.

Använde mitt 35 mm kameraobjektiv med lite mer vidvinkel. För att jag vet att ni är flera som önskat få fler översiktsbilder över hur rummen i vårt hus hänger ihop. Det förstår jag. Är ju så himla lätt att man fastnar i att bara fota detaljer.

Vår antika afghanska matta är vad som gör det här rummet så härligt. Mattor ska vara enooorma. Så att typ alla möbler ryms ovanpå. Alternativt smala och tarmiga som gammaldags trasmattor.

Vardagsrummet blir alltid lite övermöblerat när man tar in julgran. Men det finns något mysigt i det också. Det får gärna vara trångt och gyttrigt kring jul. Man vill ju helst bara ligga inklämd mellan täcken, kuddar och filtar och känna sig skyddad.

Okej. Nu ska får ni se vad vi fyllt granen med. Först och främst en hoper loppade antika smällkarameller och handgjorda pappersdekorationer. Sedan halmfigurer av olika slag. Stjärnor och bockar.

Nygjorda kristyrer med söta gamla bokmärken på.

Samt otroligt sköra kristyrer utan bokmärken. Bara i formen av kransar. Jag har spritsat ut dem med kristyr på bakplåtspapper.

Gamla julgranspumlor i glas finns i mängder. De hänger längst upp i granen på tryggt avstånd från Ulfs nyfikna händer. Och små spritsade kristyrhjärtan som hänger på trekvart.

Mina gamla flaggspel, glaskottar och glassvampar.

Och så pepparkakor med kristyr, lamettaglitter, garntomtar och lite annat smått och gott.

Det har gått förvånansvärt bra med Ulf och granen. Han har stuckit sig lite på barren vilket verkat avskräckande. Parallellt med det har han fått obegränsad tillgång till julgranskulor i plast att utforska. Samt lamettaglitter. Så redan nu verkar intresset för själva granen avta.

Jag erbjuder bra distraktion också. I form av gitarrer.

Bertil fick gå hem själv från skolan idag. Så nöjd pojke som stövlade in strax efter ettiden. Med paket han fått från fröken, innehållande en stor skumtomte. Ulf ville genast upp i hans famn. Två hårfagra typer.

Stina och Elle som var ute på hundpromenad kom förbi och sa hej och så hade vi lite spontant mysfika för att fira att jullovet är här nu.

Och det var den julgranen och skolavslutningstorsdagen det!