Granen står så grön och grann i stugan

Idag är min mammas födelsedag. Dessutom närmar det sig första årsdagen för Jakobs pappas bortgång. Juletiden är inte bara frid och fröjd och tindrande ögon. Det är så mycket annat invävt som också gör att årstiden känns.

Hur hade mitt liv varit ifall jag haft en livs levande mamma som hjälpt till att hämta barnen från förskolan och fållat mina julgardiner? Jag hade en underbar mormor och vet att min mamma också hade varit det. Om hon bara fått chansen. Istället fick hon inte ens se mig bli vuxen. Ingenting av det som är min hela värld idag har hon sett. Jo. Jakob. Tack och lov hann hon lära känna Jakob.

Jag är både ledsen och glad och tankfull idag. Och jag som bara hade tänkt skriva ett inlägg om min julgran. Nu fick ni allting osorterat på en gång.

Jag är hur som helst ovanligt nöjd med min julgran i år. Bara gammaldags grejer (förutom några röda plastkulor i höjd för Ulf att slita ner). Och så lamettaglitter som ser ut som hängande istappar. Körde utan glitter förra året men nej det blev för trist.

Passade på att knäppa lite bilder när det var dagsljus idag.

Använde mitt 35 mm kameraobjektiv med lite mer vidvinkel. För att jag vet att ni är flera som önskat få fler översiktsbilder över hur rummen i vårt hus hänger ihop. Det förstår jag. Är ju så himla lätt att man fastnar i att bara fota detaljer.

Vår antika afghanska matta är vad som gör det här rummet så härligt. Mattor ska vara enooorma. Så att typ alla möbler ryms ovanpå. Alternativt smala och tarmiga som gammaldags trasmattor.

Vardagsrummet blir alltid lite övermöblerat när man tar in julgran. Men det finns något mysigt i det också. Det får gärna vara trångt och gyttrigt kring jul. Man vill ju helst bara ligga inklämd mellan täcken, kuddar och filtar och känna sig skyddad.

Okej. Nu ska får ni se vad vi fyllt granen med. Först och främst en hoper loppade antika smällkarameller och handgjorda pappersdekorationer. Sedan halmfigurer av olika slag. Stjärnor och bockar.

Nygjorda kristyrer med söta gamla bokmärken på.

Samt otroligt sköra kristyrer utan bokmärken. Bara i formen av kransar. Jag har spritsat ut dem med kristyr på bakplåtspapper.

Gamla julgranspumlor i glas finns i mängder. De hänger längst upp i granen på tryggt avstånd från Ulfs nyfikna händer. Och små spritsade kristyrhjärtan som hänger på trekvart.

Mina gamla flaggspel, glaskottar och glassvampar.

Och så pepparkakor med kristyr, lamettaglitter, garntomtar och lite annat smått och gott.

Det har gått förvånansvärt bra med Ulf och granen. Han har stuckit sig lite på barren vilket verkat avskräckande. Parallellt med det har han fått obegränsad tillgång till julgranskulor i plast att utforska. Samt lamettaglitter. Så redan nu verkar intresset för själva granen avta.

Jag erbjuder bra distraktion också. I form av gitarrer.

Bertil fick gå hem själv från skolan idag. Så nöjd pojke som stövlade in strax efter ettiden. Med paket han fått från fröken, innehållande en stor skumtomte. Ulf ville genast upp i hans famn. Två hårfagra typer.

Stina och Elle som var ute på hundpromenad kom förbi och sa hej och så hade vi lite spontant mysfika för att fira att jullovet är här nu.

Och det var den julgranen och skolavslutningstorsdagen det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Granen står så grön och grann i stugan”

 1. Så otroligt mysiga bilder, vilken stämning! Och julgranen sedan, underbar.
  Känner med dig så otroligt mycket ska du veta, det här med att en förälder inte finns mer och inte heller fick se en växa upp<3 Själv var det 11 år sedan min pappa dog. Så mitt bland allt julfixande finns alltid en skärva av sorg.
  Ta hand om dig och tusen tack för din fina blogg som jag läst såå länge!

 2. Fina Clara!
  Har haft det si och så med julkänslan i år, pga saker som hänt i mitt och närståendes liv.
  Men så är det ju livet ibland, man får bara ta emot det som det kommer…

  Känner så med dig när du skriver om din mamma ❤

  Tusen tack, för dina underbara julinlägg, (som hjälper julkänslan rejält på traven), vackra, innerliga, med både glädje och sorg.

 3. Fint o mysigt! Har din kompis Stina slutat blogga? Lyckas inte nå hennes fina blogg längre :S

 4. Clara, sa mysigt inlagg. Jag saknar Stinas blogg sa mycket 🙁
  Har hon lagt ner den? Ha en underbar jul <3

 5. Magiskt vackert och stämningsfullt! Får mig att sakna småbarnsåren lite faktiskt. Men det kanske kommer barnbarn. Gillar dina osorterade tankar och olika känslor på samma gång, det är så livet är!

 6. Vilket vackert hem du har! Så stämningsfullt och inspirerande!
  Tack för att du delar med dig av ditt liv! 🙏🏻
  Önskar dig en riktigt god jul! 🎄

 7. Undrar om det finns såna flaggspel att köpa nya? Min farbror hade såna och det är ju väldigt trevligt med de nordiska flaggorna som har så fina färger.

 8. Fina tankar och sorgligt det är när alla inte får vara med så länge i livet som man skulle vilja.

  Vilken otroligt söt bild på Bertil och Ulf! Och måste genast gå och ta en skumtomte (om det finns någon kvar 😉

 9. Uppskattar att du även delar med dig av de ”tyngre” känslorna och tankarna. Vi är många som gläds åt julen men samtidigt känner ett stråk av vemod och saknad efter nära och kära som ”gått före oss”. Känner med dig och din saknad och vemod.

 10. Det är tufft i juletider när man saknar en förälder. Förlorade min pappa, visserligen inte så tidigt som för dig men jag var ändå ung i hjärtat, 27. Inte fick han träffa några av barnen, men min man fick några år med honom som tur var. Ovärderligt speciellt när han förstår så mycket om mig själv som bara går när man ser vem jag kommer ifrån, har mkt pappa i mig.

  Din julgran är fantastiskt fin tycker jag med! Jag ska nog testa sånt glitter nästa år, är så besviken på modernt glitter, tjocka korvar och hårt silver, när jag var yngre hade vi mycket mer mjukare beige-silver färgat från Domus, men får inte tag och det nånstans! Hopplöst.

 11. Så stämningsfulla bilder, tack! Och tack för att du beskriver sorgen och saknaden så vackert. Kram

 12. Clara!

  Jag tror jag förstår din känsla av att sakna någon.
  Just i dag skulle även min mamma fyllt år, och jag saknar henne så.
  Även om min mamma fick vara mormor några år innan hon gick bort så känns det så orättvist, att hon inte finns kvar längre. Så mycket jag skulle vilja berätta för henne och prata om.
  Men livet går vidare ändå på något sätt.
  Eran gran blev väldigt vacker!
  Önskar dig och din familj en fin kväll.

 13. Du tar alltid så fina foton Clara! Har du en “riktig” (alltså inte mobiltelefonkamera…) kamera och i så fall vilken? Har du många olika objektiv? Du har säkert skrivit om det innan… Det skulle vara roligt att veta mer om din fotografering tycker jag. Fantastiks motiv, naturligtvis, men också bra fotokvalité gör att din blogg är så intressant att läsa och titta på! God Helg!

 14. Sörjer så att Lotta-dress green stripe klänningen tog slut. Länge sedan jag såg en så fin klänning o är såå nöjd med dom andra klänningar som jag beställt från Miss Clarity. Vill bara lämna en önskan om att det ska komma mer tyg så det kan sys fler så jag hinner på innan det tar slut!
  Tack för en underbar podd o blogg! God jul!

 15. Jag skulle bara titta in på bloggen för att hitta inspiration och så läste jag dina ord om din mamma. Det hade kunnat vara jag som skrev, känner så igen mig. Tänk vad vi orkar bära på och samtidigt fira jul, det är inte illa det!