
En gång i tiden var sånt som idag är engångsartiklar flergångsartiklar. Man handlade självklart i tygpåsar, använde tvättlappar av bomull och på utflykten tog man med sig bestick hemifrån. Invirad i en liten kökshandduk. Inga plastgafflar som man slängde efteråt…
Ett litet steg i att bli mer miljövänlig är att återgå till ett det rimliga beteendet som fram tills ganska nyligen var det normala. Det kräver lite tankeverksamhet men är inte särskilt svårt.
När du funderar på vilka engångsartiklar du ska byta ut mot flergångsartiklar – välj sånt med störst klimatpåverkan först. Återanvändbara sugrör är för all del bra – men kanske förbrukar du inte så många sugrör per år i alla fall? Att däremot byta våtservetter mot tvättlappar i tyg kan ha en större total miljöpåverkan. Jag menar – det blir ju ändå en hel del våtservetter per dag om man har blöjbarn under flera år.

En annan sak man kan göra är att betrakta engångsartiklar som flergångsartiklar. Plastbestick till exempel. De GÅR ju faktiskt att diska. Man måste ju inte slänga dem direkt de har använts. Och samma sak med disktrasor. Många slänger dem när de börjar lukta surt. Men trasor går ju att tvätta massor! Prova att koka dem i en kastrull med diskmedel och ättika i vattnet. Eller blöta upp och mikra dem på högsta värme en stund.

För att orka byta engångsgrejer till flergångsgrejer måste det vara bra saker man byter till. Som håller över tid och är praktiska. Så därför har jag sammanställt på några riktigt bra varianter. Du hittar dem på PriceRunner – en jämförelsetjänst med smarta sökfilter som gör det lättare att hitta exempelvis hållbara alternativ. Som filter för eller . De har dessutom gjort en stor satsning på att fler flergångsartiklar ska listas hos dem. Alltifrån tygblöjor till menskoppar och rengöringpads i tyg.
På PriceRunner finns förutom när du handlar – också många smarta konsumenttester som tex bästa återanvändbara att ta med sitt kaffe i.

Pricerunner har också en gratis app som gör det enkelt att att jämföra varor även i farten med hjälp av appens streckkodsläsare.
En bra början – 14 engångsgrejer att byta mot flergångsgrejer
Pappersblöjor —> Tygblöjor
Våtservetter —> Tvättlappar
Bindor & tamponger —> Tygbindor, tygtamponger, menskopp
Servetter —> Tygservetter
Plaströr —> Sugrör glas, metall
Disktrasor —> Tygtrasor eller bättre disktrasor som tål att tvättas.
Plastkassar —> Tygpåsar
Plastbestick och engångstallrikar —> Emalj, trä, bambu eller hård plast av bättre kvalitet för utflykten.
Bomullspads —> Rengöringspads i tyg
Petflaska vatten —> Vattenflaska i metall eller okrossbart glas
Aluminiumfolie & Plastfolie —>Bee’s Wraap
Kaffefilter av papper —> Kaffefilter av tyg
Värmeljus aluminiumkopp —> Värmeljus flergångskopp
Ispåsar —> Islådor
Har du fler tips på flergångsvarianter som jag har glömt? Tipsa gärna!
50 svar
Vilken bra lista! Hittade flera grejer att testa själv! Och köpa till julens julklappsspel, istället för alla skräpgrejer som köps där!
Jag har blöjbarn på 8 månader och jag brukar vid blöjbyte hålla bebis rumpa över handfatet och tvätta med vatten och sen torka med tunn handduk eller tyg(vik)blöja som ligger på skötbordet – funkar utmärkt, i alla fall hitintills! Tycker det är så synd hur engångsartiklar så självklart saluförs när man får barn, från alla håll, utan ifrågasättande! Finns ju så många andra bra sätt, som funkat i alla tider 😀
Vårt barn hade höftskena i två månader från födseln pga höftledsluxation. Skenan gick runt höfterna, bakom ryggen och upp till axlarna. Hon fick inte bada eller duschas på hela tiden, skenan fick inte bli blöt och inte tas av. Vi tvättade henne med små lappar av frotté som kördes i tvättmaskinen. Det gick jättebra och idag har vi ett barn med friska ben!
Patricia:
<3 <3 <3
Det är väldigt enkelt och billigt att själv göra sina egna bivaxdukar istället för att köpa. Har du dessutom tyg hemma kanske en gammal duk, kökshandduk eller liknande så återvinner du även tyget istället för att slänga det.
Win win både för en själv och miljön!
Åh! Hade ingen aning. Så kul-ska testa. kör du bara bivax då eller också jojobaoljao och kåda också – som Bee’s wrap innehåller?
Det är ett jätteroligt pyssel, har testat med bivax och jojobaolja. Men funkar lika bra med bara bivax. Köp vitt bivax, så blir inte tyget gulaktigt. Jag gjorde många på en gång, det går ju åt en del till barnens mellis och träningsmackor under veckan.
tips! 🙂 http://www.hildebrandtliving.com/2018/08/03/diy-bees-wraps/
TYGTAMPONGER?! Mest genialiska jag någonsin hört om! Känner mig lite lurad av livet som levt snart 31 år och inte vetat att det finns. Absolut dags att införskaffa!
Ja testa! Har från imsevimse som jag tycker är toppen
Jag har tygbidor från POOPS.se, har använt de under 3 års tid, fungerar toppen!
Ja pooops är fantastiska! Har blöjor från dem men visste inte att de dessutom har bindor
Jooh! har också blöjor och inlägg från poops och de säljer både tygbindor och menskoppar med och de fungerar så himla bra, var skeptisk i början men sen slutade jag med vanliga engågngs-bindor helt, de sitter bra, känns lite grann som en tjockare gren i trosan inget mer plast-tjaffs och bindor som korvar sig, önskar att fler vågade prova för att bli övertygade som jag.
Vilken trevlig lista. Jag uppskattar det jobb du gör Clara 🙂
> Sugrör av vass eller bambu,
> Återanvänd t.ex. plastpåsar, glasburkar från sylt, saltgurka, plastbyttor från glass etc.
> Varför inte använda riktiga bestick på utflykten och stoppa i disken när man kommer hem istället för slit och släng-saker,
> istället för plastfolie kan man lägga i matlådor eller återbrukade glasburkar och plastlådor från glass m.m.
Det finns många ”engångsvarianter” som kan användas många gånger och man slipper kanske köpa flergångsvarianterna i onödan 🙂
Vi har en korg med små frottétrasor (klippta av gamla handdukar) i köket som vi använder istället för hushållspapper.
Åh det här var ju ett riktigt kanontips! Inget mer hushållspapper här inte!
Jamen precis! Vi har en trave frottélappar sydda av gamla handdukar som vi fick av min svärmor när vi väntade vårt första barn för 18 år sedan. Vi har använt dem som disktrasor/hushållspapper/tvättlappar/städtrasor sedan dess och de håller fortfarande :-).
Tygnäsdukar har vi också. Byter man dem ofta är det inte ohygieniskt och det mjuka tyget är så snällt mot förkylningskänslig hud. Ingen plats tar de i tvätten heller.
Tesil och löste istället för tepåsar, och kaffefilter i tyg (men det var väl redan med på listan?)
Jag har tvättlappar från det stora varuhuset. Använder dem främst till när jag har tvättat ansiktet och/eller sminkar av mig. Men även som hushållspapper. Perfekt storlek och tar ingen plats – vare sig när de är rena eller i tvättmaskinen. De har olika färger på flärpen också, om man vill märka upp dem efter nyttoområde. Men man kan ju så klart fixa sådana själv, om man har gamla handdukar att använda sig av 🎉
Jag använder aldrig värmeljus. Har aldrig kommit på iden med ispåsar. Och alltså hela den här hudvårdsdjungel borde saneras. Köp inte en massa produkter så behövs det färre pads. Och man spar massor: plast miljö pengar tid. Gnugga lite med frotté efter lämplig tvätt. Undvik solkräm av samma skäl. Tyg på kroppen stället möjligen en klick på näsan på dom små. Blöjor, förr fanns enkla raka en rent papper ”cellstoff”. Lite obekväma var dom när barnet kissat så dom lärde sej raskare att klara sej utan. Det är bra att inte vara för snäll.
Jag har av misstag råkat köra Coops tvättlappar av papper i tvättmaskinen nån gång. De höll väldigt bra. Så vill man kan man återanvända dem också.
Jag sparar brödpåsarna och använder när jag tömmer kattlådan 😂
Älskar såna här tips, gimme more! 😃
Kaffefilter i tyg? Återanvändbara värmeljus??? Hur funkar detta? Och var hittar man?
Som sagt 🙂 följ länken till mina tips så hittar du kaffefilterna i tyg. Återanvändbara värmeljuskoppar kan du också söka på hos pricerunner!
Jättelätt att sy själv , bara rita av ett kaffefilter på dubbelt tyg. Sicksacka runt kanterna och sen sy ihop!
Jag stickar mina egna disktrasor, virkar kassar till frukt och grönt (bara i tunna secondhandgarner) och har virkat / stickat pads.
Det finns massor av mönster eller så hittar man på själv. 😊
Det är dessutom uppskattade presenter!
Så mår man bra i processen oxå!
/ Bondbönan
Tusen tack för ffa en underbar blogg och podd! Måste få tipsa om Ekotipset på Instagram med tanke på hållbarhet. Hon har lärt mig så mycket bra saker. Ha en fin kväll!
Så bra tips! Försöker själv ”plastbanta” så långt det går. Men jag är en sådan där ”sugrörs-beroende” människa, men det finns ju sugrör som man kan köpa och diska! Besök gärna min lilla blogg där jag skriver om bland annat psykisk ohälsa!
Dum fråga kanske men vad sjutton slänger alla sina sopor i nuförtiden när man inte ska köpa plastpåsar när man handlar? Mycket går ju i komposten, men det brännbara?
Ibland har jag liksom fått köpa en rulle plastpåsar för att ha nåt att slänga sopor i..idiotiskt.
Jag köper avfallspåsar på rulle. De är mkt tunnare och innehåller inte alls lika mkt plast som en matkasse. Används till brännbart, och plastförpackningar och kompost ( än så länge, de ska byta till papp nu här ).
Som du skriver så blir det inte mycket sopor om man källsorterar (matavfall, plast, kartong, aluminium, papper). Använda påsar som du redan köpt ex. Toa och hushållspapperpåsar, frukt påsar, påsar som kom när du beställer efter paket (varje klädesplagg ligger ju i en påse) eller återbruka påsar som följer med mat ex bröd, frysgrönsaker etc… 🙂
Det är mycket mer miljövänligt och ekonomiskt att köra på tygkassar när man handlar, och köpa avfallspåse på rulle för soporna. En hel rulle kostar inte mycket mer än en enda plastpåse i affären, och innehåller mycket mindre plast! Tygkassar går inte sönder lika lätt heller, så har slutat att bli irriterad när ett vasst paket river sönder kassen när man handlar. Har köpt nedbrytningsbara avfallspåsar, fungerar super! Man får ju inte lov att slänga sopor utan plastpåse, så tycker att det fungerar bra! Använder även andra plastförpackningar till soppåse som man får när man får när man köper annat, t.ex. hundmatspåsen!
De soppåsar du köper på rulle är tunnare och bättre än de tjocka påsarna oavsett, så det är inte jättedumt ändå.
Själv hade jag som nyårslöfte för tre år sedan att inte ta plastkassar när jag handlar. Men man får ändå plastpåsar på många olika sätt, just nu är min soppåse en påse som jag fick när jag beställde garn. Det blir så himla lite brännbart när man sorterar ordentligt att den räcker i flera veckor.
Vill tipsa om att inte köpa nya tygpåsar utan försöka återanvända gamla alternativt sy egna av tex en gammal t-shirt. Nyproduktion av tygpåsar visar sig nämligen kräva mer energi än plastpåsar och kan behöva upp till 350 år innan det ”tjänar igen sig” jämfört med plast (dvs om man inte återanvänder gammalt tyg) 🙂
Sillburkar är för övrigt perfekta för matlådor i små portioner eller t.ex overnight oats. Stora Sillburkar är bäst. Spara, diska ur så slipper man köpa fler matlådor.
Gamla glasslådor kan enkelt bli en ”dispenser” till tvättlapparna som alla andra kommenterat kring att de gärna har i köket 🙂
Jag har sytt stadiga tygkassar i dubbelt tyg att använda när jag handlar mat. Av gammalt tyg jag haft i skåpet. Sytt kaffefilter vilket är busenkelt. I en korg i köket har jag små frotté trasor jag använder istället för hushållspapper. Har stickat och virkat disktrasor i bomullsgarn, det var jätteroligt, att hitta på egna mönster och färgsättningar! Jag använder tomma förpackningspåsar att kasta sopor i, typ påsen till toapappret, havregrynspåsen etc. Blir inte mycket sopor när man sorterar. När barnen var små använde jag tygblöjor till de, klippte sönder gamla utslitna handdukar och sydde tvättlappar av.
Bra där Clara med alla tips! Jag vill hylla disktrasor i lin som jag använt i många år. Effektiva, men kanske dyra i inköp, ja, men de håller i evigheter och när de blir slitna så kompostera! Läs gärna mer på Wäxbo lin’s hemsida.
Är inte sponsrad av dem men tycker mkt om alla produkter av lin.
Amningskupor/inlägg i tyg som man tvättar i maskinen istället för engångs. Så mycket skönare och bättre än engångsvarianten! Imsevimse har bra om man inte vill sy egna. Kan göras om till bomullspads när amningen är avslutad eller skickas vidare till nästa ammande kompis.
Men ja! Har kört på deras sedan min son föddes för två månader sedan. Testade ett prov från libero en gång men de blev så oerhört varma och obehagliga så jag förstår inte ens varför mammor vill använda dem.
Åh du ha inget tips på bomullstops o bomullspads? (Riktiga miljöbovar som används varje dag) Det ska ju finnas motsvarande i silikon o tyg, men har bara sett på Pinterest. Finns det i Sverige?
Brukar tvätta wettex disktrasorna i tvättmaskinen och sedan använda till allmän städning i badrum etc. Även disksvamp. När de är i sämre skick städar jag endast wc med den o efter det åker den i soporna.
Gamla handdukar som klipps i mindre små tvättlappar har fungerat till två barn i 5år nu. Ibland för att snabbtvätta av ett kladdigt barn o ibland för att fräscha upp en liten rumpa efter en natt med kissblöja. Ibland för att badda febrig panna eller torka lite spill.
Bommullspads finns som Clara skriver i inlägget att köpa flergångs. När det gäller bommullspinnar kör jag på ICAs ekologiska och fairtraidmärkta där hade de bytt ut plasten i pinnen till papper. Förvisso fortfarande engångs men ändå snäppet bättre.
Jag har klippt ut frottérondeller och sicksackat runt om. Används istället för bomullsrondeller. Tvättar och återanvänder!
Tops: https://lastobject.com/products/lastswab-basic
Bivax-dukar är så himla bra till grönsaker! Vattniga grönsaker som uppskuren gurka eller zucchini håller sig fräscha i många veckor om man lindar in dem i bivaxduk istället för plastfolie.
När man använder flergångs-produkter av bomull för hygienändamål (särskilt blöjor, näsdukar och pads som man sårtvättat med) tycker jag att det är viktigt att man kommer ihåg att tvätta helst i 90 grader. För att det ska bli bakteriefritt i 60 grader krävs nämligen varm torktumling efteråt, som liksom bankar skiten ur de baggar som överlever tvätten (visar en jättefin studie från Akademiska Sjukhuset i Uppsala).
Måste tipsa om Lucy Siegles bok Turning the Tide on Plastic! Om man vill börja med att läsa en artikel kan man till exempel läsa den här: https://www.theguardian.com/environment/2018/jul/28/our-plastic-footprint-reuse-to-take-the-pressure-off-recycling
Lägg en passande tallrik/ assiett på skålen/ bunken vid kylskåpsförvaring istället för plastfolie – som min mormor 🙂
Med stor familj är kylen ofta full och det går betydligt lättare att stapla med tallrikar som lock jämfört med plastfolie!
Vi har tvättat av barnen över handfatet men sedan så tycker jag att man generellt använder blöjor väldigt länge… mina 4 har varit blöjfria mellan 7-9 månaders ålder (natten gick lättast) men många 2, 3, 4 och 5-åringar!!! har ju fortfarande blöjor :O Visst att det finns barn som är senare men testa att ta bort blöjan några månader så lovar jag att du istället börjar se barnets signaler och sätta dom på pottan i tid. På mina har jag kunnat läsa av det redan på BB.
Vad heter den fina gröna tapeten Clara?!?
Hushållspapper -> tvättbara servetter av gamla lakan och örngott
Rivs i lagom stora bitar som zickzackas runt om. Efter användning är det bara att låta dem gå med i nästa tvättmaskin eftersom de inte är färgkänsliga och inte tar nån extra plats.