En gång i tiden var sånt som idag är engångsartiklar flergångsartiklar. Man handlade självklart i tygpåsar, använde tvättlappar av bomull och på utflykten tog man med sig bestick hemifrån. Invirad i en liten kökshandduk. Inga plastgafflar som man slängde efteråt…

Ett litet steg i att bli mer miljövänlig är att återgå till ett det rimliga beteendet som fram tills ganska nyligen var det normala. Det kräver lite tankeverksamhet men är inte särskilt svårt.

När du funderar på vilka engångsartiklar du ska byta ut mot flergångsartiklar – välj sånt med störst klimatpåverkan först. Återanvändbara sugrör är för all del bra – men kanske förbrukar du inte så många sugrör per år i alla fall? Att däremot byta våtservetter mot tvättlappar i tyg kan ha en större total miljöpåverkan. Jag menar – det blir ju ändå en hel del våtservetter per dag om man har blöjbarn under flera år.

Rostfri flaska för att ta med vatten istället för att köpa

En annan sak man kan göra är att betrakta engångsartiklar som flergångsartiklar. Plastbestick till exempel. De GÅR ju faktiskt att diska. Man måste ju inte slänga dem direkt de har använts. Och samma sak med disktrasor. Många slänger dem när de börjar lukta surt. Men trasor går ju att tvätta massor! Prova att koka dem i en kastrull med diskmedel och ättika i vattnet. Eller blöta upp och mikra dem på högsta värme en stund.

För att orka byta engångsgrejer till flergångsgrejer måste det vara bra saker man byter till. Som håller över tid och är praktiska. Så därför har jag sammanställt en lista på några riktigt bra varianter. Du hittar dem på PriceRunner – en jämförelsetjänst med smarta sökfilter som gör det lättare att hitta exempelvis hållbara alternativ. Som filter för vegansk hudvård eller tvättmaskiner med de högsta energiklassen. De har dessutom gjort en stor satsning på att fler flergångsartiklar ska listas hos dem. Alltifrån tygblöjor till menskoppar och rengöringpads i tyg.

På PriceRunner finns förutom tips på hur du gör mer hållbara val när du handlar – också många smarta konsumenttester som tex bästa återanvändbara termosmuggarna att ta med sitt kaffe i.

Pricerunner har också en gratis app som gör det enkelt att att jämföra varor även i farten med hjälp av appens streckkodsläsare.

En bra början – 14 engångsgrejer att byta mot flergångsgrejer

Pappersblöjor —> Tygblöjor

Våtservetter —> Tvättlappar

Bindor & tamponger —> Tygbindor, tygtamponger, menskopp

Servetter —> Tygservetter

Plaströr —> Sugrör glas, metall

Disktrasor —> Tygtrasor eller bättre disktrasor som tål att tvättas.

Plastkassar —> Tygpåsar

Plastbestick och engångstallrikar —> Emalj, trä, bambu eller hård plast av bättre kvalitet för utflykten.

Bomullspads —> Rengöringspads i tyg

Petflaska vatten —> Vattenflaska i metall eller okrossbart glas

Aluminiumfolie & Plastfolie —>Bee’s Wraap

Kaffefilter av papper —> Kaffefilter av tyg

Värmeljus aluminiumkopp —> Värmeljus flergångskopp

Ispåsar —> Islådor

Har du fler tips på flergångsvarianter som jag har glömt? Tipsa gärna!