En kokbok för barn – då och nu

För sex år sedan gjorde jag och Annakarin boken Baka Steg för Steg. Den har sålt som smör och översatts till tolv språk. Nya upplagor trycks fortfarande och det händer varje vecka att någon taggar mig på stories när deras barn bakar ur den här boken. Blir så otroligt glad och stolt. En del av framgången tror jag är tilltalet och pedagogiken. Och förstås den fina formgivningen av Katy Kimbell och Li Söderberg.

För något år fick jag av min svärmor boken till höger i bild. Den är från 1952 och man skulle kunna säga att den är femtiotalets motsvarighet till BAKA. Så roligt att få en inblick i hur de tänkte när de gjorde en kokbok till barn på den tiden.

Jag är så fascinerad över hur böckerna liknar varandra. Helt omedvetet har vi också valt en omslagsfärg i mintgrönblå. Och fyllt omslaget med härliga illustrationer. Rött som kontrastfärg i titlarna och dessutom är båda prickiga!

Direkt man öppnar Baka sitter en “tapet” på insidan pärmarna. Det gör det också i Små Kockar. Fast de har lite olika utseende.

Små Kockar inleds med ett förord: Hej alla barn i Sveriges land! Tycker ni om god mat? Ja, visst det är så klart. Men kan ni också laga god mat om mor är borta eller hjälpa henne med lite av varje?

Så startar boken och sedan följer en radda regler att förhålla sig till. Första uppmaningen är att vara försiktig med elden. Ja, för en elspis var ingen självklarhet i alla hushåll. Inte heller en elektrisk ugn. “Elektriska ugnar är mycket enkla att sköta. Man behöver bara sätta termostaten på det gradtal man önskar och vrida på strömbrytaren”. Bra att veta!

På flera ställen poängteras att en stålvisp kan användas men ännu hellre en mekanisk visp – om sådan finns att uppbåda. För elvispar var inte heller ett givet inslag i köket.

Sedan följer uppmaningar (och skisser) över vilka redskap som ska användas och hur man gör det säkert.

Liksom förmaningar att mäta noggrant och städa efter sig.

Även i Baka finns skisser av olika redskap och ett förord riktat till barnen. Men det handlar inte om att hjälpa mor i köket.

Det här är en bok för dig som gillar att baka och pyssla i köket. Det är ingen bok för vuxna. Meningen är faktiskt att de ska hålla sig så långt borta som möjligt. Ända tills du ska ställa in en plåt i en varm ugn, använda elvispen, spisen eller göra någtot annat där deras hjälp kan vara bra att ha. Har de vuxna lämnat köket nu? Bra, då kör vi!

Fast några förhållningsorder har vi förstås också. Om att läsa receptet ordentligt, tvätta händerna och ta fram alla viktiga redskap först. Men kanske inte i en lika mästrande ton…

I Små Kockar finns recept på alltifrån rulltårta till plättar. Instruktioner om hur man kokar kaffe och te samt steker potatis, äpplen och tillreder kotletter.

Recepten är enkla och tydliga. Få ingredienser krävs.

I Baka finns ingen stekt potatis inte. Men samma tänk med enkla recept och få ingredienser. Och bakverk hallonfluff, cheescake i glas och snabba krispkakor. Och istället för Små Kockars chokladmuffins har vi koppkaka som man gör direkt i en kopp i mikron. Superenkelt och gott.

Något om den elektriska ugnens förträffligheter har vi däremot inte fått med.

Medan Baka handlar om barns kreativitet och experimentlusta och att lära sig bli trygg i köket – handlar Små Kockar mycket om att barnen ska kunna assistera mor. Särskilt flickorna.

Idag känns det förstås främmande att en svensk barnbok skulle lära en flicka att hjälpa sin mor i köket. Men i flera av de länder som Baka översatts till så tycker de att det är sååå progressivt med bakande pojkar i bild!

Här är lite instruktioner inför Mors Dag. Undrar om jag ska printa dessa och dela ut till min familj så att det blir någon ordning på torpet?!

Ni glömmer väl inte Mors dag som kan bli nästan lika högtidlig som julafton. Mamma pysslar säkert om er och gör det gott och trevligt för er var dag på året – men idag är det er tur. Hon blir glatt överraskad av en fin kaffebricka på sängen och en liten present till henne kan ni väl också hitta på. Helst något ni gjort själva. Varför inte måla en liten tavla, eller läsa upp en vers som ni författat till Mors ära“.

Låter rimligt. Vissa saker kanske ändå var bättre förr!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “En kokbok för barn – då och nu”

 1. Gud vad kul att få se en jämförelse sisådär nästan 70 år mellan två böcker. Och vilken grej det skulle vara att på morsdag få frukost på sängen och att dottern står och läser en vers. Kanske att jag ska försöka plantera den idé i hennes huvud.

  1. Jag med! Fick den efter mamma och bakade många av recepten. Kokade knäck och vågade mig på en inte helt lyckad rulltårta, och den där som syns på bild med svamparna gjorde jag också någon gång.

  2. Åh, jag med! Fick den när jag var liten på 80-talet, fast den var gammal redan då. Min mormor var bekant med illustratören. Jag har den fortfarande kvar (sönderbläddrad), men om jag ska baka med min dotter väljer nog hellre Claras bok.

   P.s Gillar även helsidesbeskrivningen av hur man kokar ägg.

   1. Haha, ja, jag minns att jag blev sugen på att koka ägg, det fick ett magiskt skimmer över sig.

 2. Åh! Så fint att se våra småttingar i bild. Men jisses vad tiden har gått snabbt… storflickan med pannlugg har vuxit på sig, hon har just precis hämtat ut sin nya moped. Lintott-pojken som helst av allt bara vill smaka av smeten går snart ut femman. Och Bertil som har fått kämpa och hänga med som den yngste i våra barnböcker – fina, fina Bertil. Nu är han storebror till inte bara ett utan två syskon. Ja jädran vad tiden går. Det här var fint att se. Kram och sov gott! /A

 3. Jag är så glad över er bakbok och kokbok. 12-åringen har grav dyslexi men reder sig ganska bra i köket, 7-åringen läser bra men är inte lika haj på deciliter, vispar och hur man sätter på ugnen. Med era böcker kan de verkligen hjälpas åt och laga saker tillsammans. Det är en så perfekt nivå och så fint tilltal. Tack!

 4. Snabba krispkakor är en favorit här hemma! Funkar som lördagsgott till helgen eller som julgodis eller alla andra dagar på året.

 5. Så roligt att få läsa om jämförelserna mellan de två böckerna. Speciellt eftersom det är så många år mellan. Jag har ganska nyligen beställt Barnens stora kokbok till min systers lille pojke. Min sambo gillar att vara i köket och senast vi var där så önskade han att han också var lika duktig som sambon är. Så en kokbok kändes som den perfekta födelsedagspresenten till en eventuellt blivande kock, hehe.