Jag Ă€r inte den som beklagar mig över att göra barnvĂ€nliga aktiviteter. Jag Ă€r hon som Ă€r mest peppad av alla. NöjesfĂ€lt? Kul! Äventyrsbad? Megaskoj! Museum, lekland, lekparker? Jamen, jaaaa! Jag Ă€r dĂ€r! Tycker helt enkelt att det Ă€r vĂ€ldigt roligt med allt sĂ„nt dĂ€r. SĂ€rskilt nu nĂ€r jag Ă€r vuxen och inga förvĂ€ntningar finns pĂ„ att JAG ska ha det skoj. Nej jag kan bara gĂ„ runt dĂ€r och se barnen njuta. Och att jag ocksĂ„ njuter och börjar leka Ă€r en ren bonus.

Sista dagen i BorÄs hade jag fÄtt tips av en lÀsare om att besöka Ekehagens Forntidsby. Aha! Perfekt. Mina barn Àr vÀldigt intresserad av forntiden och allt som har med det att göra. SÄ vi Äkte dit.

Har vÀl sÀllan Äkt en gulligare vÀg Àn den mellan Fristad och Ekehagens forntidsby? Vi passerade sÄ mÄnga fantastiska gÄrdar, underbara punschverandor och gulliga smÄ hagar att man blev helt matt. Som en bonus svÀngde vi in pÄ en loppis och jag hittade en superfin blomsterbÀnk för nÄgra hundralappar. Den tog jag med mig hem pÄ tÄget. Ni ska fÄ se sedan!

Det var vÀldigt lugnt i forntidsbyn. Desto bÀttre för oss.

Vi gick runt i alla hus och lekte och försökte förestÀlla oss hur det kan ha varit för mÀnniskorna som fanns pÄ den tiden.

Rökigt kom vi fram till

Samt dragigt

Och lite farligt ocksÄ

Men med ganska mycket tid för lek och spel

Det var fruktansvĂ€rt varmt och i denna outfit kĂ€nde jag mig lite som nĂ„gon ur Äppelkriget. Eberhard kanske? Borde bara vattnat mitt huvud samtidigt!

Barnen fick prova att göra sitt eget bröd

Över öppen eld.

Ulf tyckte att allt han sÄg var toppen och blev sotigare och lortigare för varje steg han tog. Tur att han har fyra kusiner som villigt vallar honom nÀr det hÄller pÄ att balla ur alldeles

SÄ fick de lÀra sig skuta pilbÄge.

Bertil trÀffade vildsvinet rakt i ögat. SÄ nu Àr pilbÄgar och pilskytte allt vi kan tÀnka pÄ hÀr hemma.

Sedan fick barnen tillverka egna amulettpÄsar av skinn och bastsnören

Och avsluta allt med att paddla stockbÄt ut till en ö för att hÀmta en magisk, vit sten att lÀgga i sin amulettpÄse.

OvÀntat kul att Äka stockbÄt. Kul och vingligt

Det Àr sÄ roligt nÀr man mÀrker att ens barn Àr i sitt rÀtta element. Bertil borde egentligen bott i Sherwoodskogen. Legat och visslat i ett trÀd, tuggat grÀsstrÄn, badat naken och skjutit med pilbÄge. Samt tagit frÄn rika och gett till fattiga. Det hade varit den rÀtta platsen!

Tack för tipset om Ekehagens forntidsby. Vi ÄtervÀnder sÀkert igen. Men det blir en annan gÄng. För nu Àr jag hemma i VÀsterbotten igen.