Forntidsby i precis min smak!

Jag är inte den som beklagar mig över att göra barnvänliga aktiviteter. Jag är hon som är mest peppad av alla. Nöjesfält? Kul! Äventyrsbad? Megaskoj! Museum, lekland, lekparker? Jamen, jaaaa! Jag är där! Tycker helt enkelt att det är väldigt roligt med allt sånt där. Särskilt nu när jag är vuxen och inga förväntningar finns på att JAG ska ha det skoj. Nej jag kan bara gå runt där och se barnen njuta. Och att jag också njuter och börjar leka är en ren bonus.

Sista dagen i Borås hade jag fått tips av en läsare om att besöka Ekehagens Forntidsby. Aha! Perfekt. Mina barn är väldigt intresserad av forntiden och allt som har med det att göra. Så vi åkte dit.

Har väl sällan åkt en gulligare väg än den mellan Fristad och Ekehagens forntidsby? Vi passerade så många fantastiska gårdar, underbara punschverandor och gulliga små hagar att man blev helt matt. Som en bonus svängde vi in på en loppis och jag hittade en superfin blomsterbänk för några hundralappar. Den tog jag med mig hem på tåget. Ni ska få se sedan!

Det var väldigt lugnt i forntidsbyn. Desto bättre för oss.

Vi gick runt i alla hus och lekte och försökte föreställa oss hur det kan ha varit för människorna som fanns på den tiden.

Rökigt kom vi fram till

Samt dragigt

Och lite farligt också

Men med ganska mycket tid för lek och spel

Det var fruktansvärt varmt och i denna outfit kände jag mig lite som någon ur Äppelkriget. Eberhard kanske? Borde bara vattnat mitt huvud samtidigt!

Barnen fick prova att göra sitt eget bröd

Över öppen eld.

Ulf tyckte att allt han såg var toppen och blev sotigare och lortigare för varje steg han tog. Tur att han har fyra kusiner som villigt vallar honom när det håller på att balla ur alldeles

Så fick de lära sig skuta pilbåge.

Bertil träffade vildsvinet rakt i ögat. Så nu är pilbågar och pilskytte allt vi kan tänka på här hemma.

Sedan fick barnen tillverka egna amulettpåsar av skinn och bastsnören

Och avsluta allt med att paddla stockbåt ut till en ö för att hämta en magisk, vit sten att lägga i sin amulettpåse.

Oväntat kul att åka stockbåt. Kul och vingligt

Det är så roligt när man märker att ens barn är i sitt rätta element. Bertil borde egentligen bott i Sherwoodskogen. Legat och visslat i ett träd, tuggat grässtrån, badat naken och skjutit med pilbåge. Samt tagit från rika och gett till fattiga. Det hade varit den rätta platsen!

Tack för tipset om Ekehagens forntidsby. Vi återvänder säkert igen. Men det blir en annan gång. För nu är jag hemma i Västerbotten igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Forntidsby i precis min smak!”

 1. Haha, såg Äppelkriget förra veckan och hann precis tänka Eberhard! sekunden innan jag läste att du också tänkte det. Blev så sugen på att skaffa En rosa skjortklänning som Monica Z har i den, och en liten kappa som när Birgitta Anderssons älva är på uppdrag i Stockholm. Utmärkt film och stil!

 2. Haha, du är ju lik Eberhard på pricken, fattas bara vattenkannan och lite klurigare språk 😀 “Nämen en låda. Gul. Och säcken är precis lika. Och så har du säcken och lika stor så stoppar han fel då”

 3. Härligt att ni tyckte om mitt tips! Ni verkar ha haft en fantastisk dag och att titta på bilderna skickade mig verkligen 25 år bakåt i tiden!

 4. Jattekul att prova en dag I forntifsbyn. Man uppskattar lagenheten nar man kommer hem….

 5. Har varit där en dag ca 1998 på besök med skolan. I november. Ni ser ut att ha haft det mycket trevligare, skoj!

 6. Har för mig att du skrev i ett äldre inlägg att du inte alls gillade lekparker o liknande, och att barnen fick roa sig med att tex hjälpa till med sysslor hemma. Men du kanske har ändrat dig?

  1. hahaha, ja det är mycket möjligt. Jag kan ha ändrat mig många gånger sedan dess. Utan att fatta det själv. Även om jag har för mig att det jag skrev om i det inlägg du hänvisar till gällde att leka MED barnen. Det tycker jag fortfarande inte är så roligt. Är ingen vidare lekmamma faktiskt. Men att uppleva en forntidsby eller en rolig lekplats genom mina barn. DET gillar jag!

   1. Jo det är ju en viss skillnad faktiskt. Tyckte det var så befriande det du skrev i det inlägget, gjorde att mitt dåliga samvete lättade lite för att jag inte alltid är road av deras lekar och lekplatser. Forntidsbyn verkar spännande på riktigt dock! Härligt när man hittar ett sånt ställe!

    1. Tycker inte alls att du ska ha dåligt samvete för att du inte gillar att leka med dina barn. Mina föräldrar lekte sällan med mig men gav mig hela sitt intresse och uppmärksamhet på andra plan. Och jag känner att jag haft världens bästa föräldrar faktiskt och är inte det minsta “skadad” av det 😉 <3

 7. Så kul! Jag älskade forntidsbyn när jag var liten! Nu har jag inte vart där än med mina barn men nu blev jag väldigt sugen! 😍

 8. Haha, jag var där som barn (med skolan tror jag faktiskt) och minns fortfarande att vi gjorde sånt bröd. Så det gjorde avtryck, tydligen!

 9. Åh, bra tips. Är hemmablind och bor precis i närheten, ändå har det inte blivit att man har besökt det sedan skoltiden (läs dinosarietiden….). Så utflykt dit är inplanerad för morgondagen!

  Vad är det förresten för urhärliga hängslebyxor du har? Ser ju kanonsköna ut!

 10. Åh, dit åker alltid barnen som går i min lågstadieskola, när de läser om sten-järnåldern. (Vet att de fortfarande gör det, för min mamma jobbar där) minns fortfarande många saker vi gjorde där. Så mysigt!

 11. Kan man få önska ett helt i lägg med bara dina fantastiska hängselbyxor?!? Och alla dina hattar!

  För några inlägg sedan såg du på pricken ut som Linneas trädgård tror jag den gamla barnboken hette. Urfint verkligen!!!