Baka mina goda vaniljknutar

Jag vill att det ska finnas fikabröd hemma på sommaren. När jag kan bjuda barnen och deras kompisar på bullar sådär självklart känner jag mig precis som mormor. Som det var hos henne om somrarna.

Just nu är vaniljknutar favoriten.

Piraten har varit med och bakat. Han tycker att det är roligt att hjälpa till. Mäta, blanda, smaka. Mitt bästa knep när jag bakar är för övrigt att passa på att baka fler saker samtidigt. Det jobbiga är ju att komma igång. Och att ta disken. Men när man väl tagit fram bakmaskinen är det inget som hindrar att man gör några satser till? Man behöver tusan inte ens diska bunken mellan degarna. Först gjorde vi vaniljknutar, sedan blåbärsbullar. Slutligen bakade jag skinkgifflar med växterbottensost. Allt gick ganska mycket i ett huj. Faktiskt.

Lika härligt att stå här och baka på sommaren som om vintern.

Gjorde en dubbel vetedeg och fyllde hela min enorma porslinsskål. Fast egentligen är det ett gammalt tvättfat med tillhörande karaff.

Vill du ha receptet på mina vaniljknutar? Klart du vill. Den här gången avslutade jag genom att ringla lite överbliven vaniljvisp över de nygräddade bullarna. Och fy farao så gott det blev! Men det steget kan du såklart hoppa över om du vill.

Claras Vaniljknutar

Du behöver (ca 40 bullar)

Deg

5 dl mjölk

50 gr jäst

1 1/2 dl strösocker

En matsked kardemummafrön att mortla

100 g mjukt smör

15 dl vetemjöl ca

Lite salt

Fyllning

200g smör

3/4 dl strösocker

Generöst med äkta vaniljpulver

1 ägg

Pärlsocker

Eventuellt lite vaniljvisp på slutet

Gör så här

Ljumma mjölken i en kastrull tills den blir fingervarm. Häll i en bunke och smula ner jästen. Vispa ut ordentligt i vätskan så att det inte finns några klumpar. Tillsätt socker, kardemummakärnor och lite salt. Blanda ner det mjuka smöret och tillsätt sedan mjöl. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.

Blanda mjukt smör, socker och generöst med vanilj. Baka ut bulldegen till en stor rektangel och bred över. Vik dubbel till en något smalare rektangel. Skär sedan remsor som är ca 1,5 cm breda. Tvinna, snurra ihop till en knut och lägg på en plåt. Låt jäsa 20 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker strax innan gräddning.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader tills bullarna får färg (tar ca 8 minuter).

Direkt bullarna kommer ur ugnen kan du ringla över liiite vaniljvisp och sedan låta dem kallna. Vaniljvispen “smälter in” i bullarna och gör dem saftigare.

Njut med ett glas iskall mjölk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Baka mina goda vaniljknutar”

 1. Så gott det ser ut! Har funderat på att baka bullar och det är kul med lite andra versioner än den klassiska kanelbullen! Tack för att du delar recept, kommer nog springa förbi mataffären och handla hem ingredienserna så fort som möjligt 🙂 Hoppas du får en fin start på veckan!

  Besök gärna min blogg om du vill läsa om psykisk ohälsa, bland annat om ätstörningar och ångest. Kramar!

 2. Hemtrevligt som vanligt! Hur stort hus har ni? Verkar så enormt och luftigt och härligt. Men saker ser ju ibland annorlunda ut på bild 🙂
  Hälsningar från en med ett litet (men också mysigt) hus!

 3. Men dregel! Jag som funderat på att baka kardemummabullar och imorgon blir det banne mig av! Ochblåbärsmazariner efter My Feldts recept 😋 tack för inspirationen!

 4. Jag drömmer också om att alltid ha fika tillgängligt på helger och lov. Saft i trädgården på sommaren och kräm till efterrätt. Men mitt barn klarar inte det? Det blir OÄNDLIGT tjat om mer när vi äter, fika/glass/godis/saft mellan tillfällena och oavsett när vi väljer att ta fram fika (på förmiddagen, efter lunch, efter middag) så kan hon inte koncentrera sig på maten. Och sen avtänder hon med skrik och bråk. Varje fikatillfälle blir avvägt mot kaoset det innebär.

  Jag blir SÅ AVIS på hur din familj verkar klara socker så bra? Minns speciellt hur du brukar ha lussebullar till frukost under helgerna i december. Det skulle aldrig gå hemma hos oss.

  Vore så intressant att läsa lite om dina tankar kring socker och fika och barn? 🙏

  1. Jag tror ju inte att det här stämmer in på dig men då jag läste din kommentar fick jag min egen barndom på 80-talet i huvudet. Jag växte upp på ett småbruk där det serverades trist mat, alltid kokt potatis + trist tillbehör, den sällsynta pastan var fest. Jag gillade inte maten och åt mig sällan mätt på den och då på den tiden serverades ju inte några alternativa rätter utan det var mest axelryckning, mat fanns alltså men den smakade inte. Så jag åt på fikan (smygåt överbliven fika däremellan) och la väl där grunden till min övervikt idag. Så om jag har nån poäng med detta alls så är det väl att gå barnen lite till mötes med maten så de blir mätta. Men det gör väl de flesta idag. Kram

  2. Är det inte ett alternativ att baka med mindre socker? Eller inget socker alls? Eller alternativ till socker så som banan.

   Verkar som att det är tjatet o inte själva sockret som är problemet mest.

   Det mesta, om inte allt, går att baka med betydligt mindre socker än det som anges. Och blir precis lika mumsigt ändå! 🙂

  3. Har inte forskningen visat att socker inte har en aktiverande och uppiggande effekt? Kan istället vara tvärtom.
   Något jag läste för ett tag sedan. Nu blev jag intresserad. Måste googla vidare. Eller finns det någon som är mer sockerinsatt?

 5. Bakade just dessa. Jag dööööööör!!!! Godaste bullarna någonsin! Dem kommer jag baka igen!