Jag vill att det ska finnas fikabröd hemma på sommaren. När jag kan bjuda barnen och deras kompisar på bullar sådär självklart känner jag mig precis som mormor. Som det var hos henne om somrarna.

Just nu är vaniljknutar favoriten.

Piraten har varit med och bakat. Han tycker att det är roligt att hjälpa till. Mäta, blanda, smaka. Mitt bästa knep när jag bakar är för övrigt att passa på att baka fler saker samtidigt. Det jobbiga är ju att komma igång. Och att ta disken. Men när man väl tagit fram bakmaskinen är det inget som hindrar att man gör några satser till? Man behöver tusan inte ens diska bunken mellan degarna. Först gjorde vi vaniljknutar, sedan blåbärsbullar. Slutligen bakade jag skinkgifflar med växterbottensost. Allt gick ganska mycket i ett huj. Faktiskt.

Lika härligt att stå här och baka på sommaren som om vintern.

Gjorde en dubbel vetedeg och fyllde hela min enorma porslinsskål. Fast egentligen är det ett gammalt tvättfat med tillhörande karaff.

Vill du ha receptet på mina vaniljknutar? Klart du vill. Den här gången avslutade jag genom att ringla lite överbliven vaniljvisp över de nygräddade bullarna. Och fy farao så gott det blev! Men det steget kan du såklart hoppa över om du vill.

Claras Vaniljknutar

Ingredienser (ca 40 Bullar)

  • Deg
  • 5 dl mjölk

  • 50 gr jäst

  • 1 1/2 dl strösocker

  • En matsked kardemummafrön att mortla

  • 100 g mjukt smör

  • 15 dl vetemjöl ca

  • Lite salt

  • Fyllning
  • 200g smör

  • 3/4 dl strösocker

  • Generöst med äkta vaniljpulver

  • 1 ägg

  • Pärlsocker

  • Eventuellt lite vaniljvisp på slutet

Gör så här

  • Ljumma mjölken i en kastrull tills den blir fingervarm. Häll i en bunke och smula ner jästen. Vispa ut ordentligt i vätskan så att det inte finns några klumpar. Tillsätt socker, kardemummakärnor och lite salt. Blanda ner det mjuka smöret och tillsätt sedan mjöl. Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.
  • Blanda mjukt smör, socker och generöst med vanilj. Baka ut bulldegen till en stor rektangel och bred över. Vik dubbel till en något smalare rektangel. Skär sedan remsor som är ca 1,5 cm breda. Tvinna, snurra ihop till en knut och lägg på en plåt. Låt jäsa 20 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker strax innan gräddning.
  • Grädda mitt i ugnen på 200 grader tills bullarna får färg (tar ca 8 minuter).
  • Direkt bullarna kommer ur ugnen kan du ringla över liiite vaniljvisp och sedan låta dem kallna. Vaniljvispen “smälter in” i bullarna och gör dem saftigare.

Njut med ett glas iskall mjölk.