Jag har låtit kameran vila de flesta dagar vi varit i mormors hus. Men några bilder knäppte jag dock. Som på Anna och kusinerna på Folkes födelsedagsmorgon. Hans släktkalas och födelsedag brukar nämligen sällan sammanfalla så vi firar två gånger. Minst.

Sexåring med glugg och ett gulligt litet talfel som jag nästan önskar aldrig går bort <3

Varje födelsedag berättar jag för mina barn hur det gick till den dag de föddes. Var var syskonen? Vad var det för väder? Vad tänkte och kände mamma och pappa? Hur ont gjorde det? Sa/krävde jag något knasigt eller roligt på förlossningen? Och hur söt var bebisen när han äntligen kom ut? Så mysiga saker att få veta tycker jag.

En dag när det regnade horisontellt och termometern visade nio grader bestämde vi oss för att åka in till Jokkmokk och gå på museumet Ajtte. Det var några år sedan vi sist besökte fjäll och samemuseeumet, men så mysigt det är! Barnen begav sig omedelbart till lekrummet. Där bland annat en gammaldags Jokkmokksmarknad är uppbyggd.

Man kan låna tidstypiska kläder och Bertil i kolt var som hand i handske.

En vintermarknad när vi var här upp fick han köpa ett lasso och så var vi ute och övade på att fånga spark. Jag var en bedrövlig instruktör men som tur är kom mormors granne som är renskötare förbi och visade oss hur man skulle göra. Egentligen.

Man kan fiska

Handla i marknadsstånden

Och sköta om fjällkor och renar.

Roligt! Det finns också kåtor uppställd med riktiga djurskinn och kittel hängande från mitten. Så att man kan verkligen leka på riktigt. Samtidigt som man får lära sig om gamla tider till fjälls och samernas levnadsvillkor.

Här lekte vi en lång stund. Jag bodde i den här stugan och skickade ut barnen på uppdrag som att skjuta björn, snara ripa, hämta vatten eller gå på marknaden och handla fläsk.

Vi stannade på Ajtte i säkert fem timmar och lekte och sedan åt vi middag i deras trevliga restaurang. Rekommenderar verkligen för dig som någon gång har vägarna förbi!

Eftersom det regnade alla dagar blev det mycket sånt här: Kusiner som låg och lyssnade på ljudböcker tillsammans. Folke helt försvunnen under filten när de hörde på ruskiga Jakten på Jack (finns i Sveriges Radios app).

Förutom ljudböcker gjorde Anna sats efter sats av trolldeg som de fick baka ut och sedan måla…

När det väl blev en dag med lite uppehåll tog vi båten och begav oss ut på hjortronmyran. Maken till hjortronår har jag väl aldrig upplevt!

Barnen var täckta från topp till tå och insmorda med myggmedel. Då går det fint att vistas på myren. Det som inte dödar härdar osv…

Inte nog med att det är mycket hjortron – de är stora som björnbär också!

Jag hade lånat morfars gamla keps och satt och ammade i mossan. Sånt mys!

Fångsten efter bara ett litet tag!

Sedan är det viktigt att “ta minutrar” som morfar sa. Paus alltså. Med varm choklad

Och limpsmörgåsar

Och sedan barnen fått veta att doften av Skvattram är ett naturligt myggmedel letade de reda på kvistar att skydda ansiktet med. Oklart vad som stacks mest – myggen eller kvistarna?

Efter bärplock kommer rensning. Vi plockar både omoget och moget och helst i olika hinkar om man orkar. Det mogna behöver knappt ens rensas. Man ska inte plocka hur liten kart som helst såklart men nästan-klar-kart eftermognar fint efter bara någon dag på en bricka i rumsvärme.

Så vackra bär!

Nu kan vi äta hjortron så det sprutar ur öronen på oss! Och det känns fint att ha säkrat bären till julaftons traditionella efterrätt: Mandelmusslor med lättvispad grädde och hjortron. Det är ett måste helt enkelt!