Jag har lÄtit kameran vila de flesta dagar vi varit i mormors hus. Men nÄgra bilder knÀppte jag dock. Som pÄ Anna och kusinerna pÄ Folkes födelsedagsmorgon. Hans slÀktkalas och födelsedag brukar nÀmligen sÀllan sammanfalla sÄ vi firar tvÄ gÄnger. Minst.

SexÄring med glugg och ett gulligt litet talfel som jag nÀstan önskar aldrig gÄr bort <3

Varje födelsedag berÀttar jag för mina barn hur det gick till den dag de föddes. Var var syskonen? Vad var det för vÀder? Vad tÀnkte och kÀnde mamma och pappa? Hur ont gjorde det? Sa/krÀvde jag nÄgot knasigt eller roligt pÄ förlossningen? Och hur söt var bebisen nÀr han Àntligen kom ut? SÄ mysiga saker att fÄ veta tycker jag.

En dag nÀr det regnade horisontellt och termometern visade nio grader bestÀmde vi oss för att Äka in till Jokkmokk och gÄ pÄ museumet Ajtte. Det var nÄgra Är sedan vi sist besökte fjÀll och samemuseeumet, men sÄ mysigt det Àr! Barnen begav sig omedelbart till lekrummet. DÀr bland annat en gammaldags Jokkmokksmarknad Àr uppbyggd.

Man kan lÄna tidstypiska klÀder och Bertil i kolt var som hand i handske.

En vintermarknad nÀr vi var hÀr upp fick han köpa ett lasso och sÄ var vi ute och övade pÄ att fÄnga spark. Jag var en bedrövlig instruktör men som tur Àr kom mormors granne som Àr renskötare förbi och visade oss hur man skulle göra. Egentligen.

Man kan fiska

Handla i marknadsstÄnden

Och sköta om fjÀllkor och renar.

Roligt! Det finns ocksÄ kÄtor uppstÀlld med riktiga djurskinn och kittel hÀngande frÄn mitten. SÄ att man kan verkligen leka pÄ riktigt. Samtidigt som man fÄr lÀra sig om gamla tider till fjÀlls och samernas levnadsvillkor.

HÀr lekte vi en lÄng stund. Jag bodde i den hÀr stugan och skickade ut barnen pÄ uppdrag som att skjuta björn, snara ripa, hÀmta vatten eller gÄ pÄ marknaden och handla flÀsk.

Vi stannade pÄ Ajtte i sÀkert fem timmar och lekte och sedan Ät vi middag i deras trevliga restaurang. Rekommenderar verkligen för dig som nÄgon gÄng har vÀgarna förbi!

Eftersom det regnade alla dagar blev det mycket sÄnt hÀr: Kusiner som lÄg och lyssnade pÄ ljudböcker tillsammans. Folke helt försvunnen under filten nÀr de hörde pÄ ruskiga Jakten pÄ Jack (finns i Sveriges Radios app).

Förutom ljudböcker gjorde Anna sats efter sats av trolldeg som de fick baka ut och sedan mĂ„la…

NÀr det vÀl blev en dag med lite uppehÄll tog vi bÄten och begav oss ut pÄ hjortronmyran. Maken till hjortronÄr har jag vÀl aldrig upplevt!

Barnen var tĂ€ckta frĂ„n topp till tĂ„ och insmorda med myggmedel. DĂ„ gĂ„r det fint att vistas pĂ„ myren. Det som inte dödar hĂ€rdar osv…

Inte nog med att det Ă€r mycket hjortron – de Ă€r stora som björnbĂ€r ocksĂ„!

Jag hade lÄnat morfars gamla keps och satt och ammade i mossan. SÄnt mys!

FĂ„ngsten efter bara ett litet tag!

Sedan Ă€r det viktigt att “ta minutrar” som morfar sa. Paus alltsĂ„. Med varm choklad

Och limpsmörgÄsar

Och sedan barnen fĂ„tt veta att doften av Skvattram Ă€r ett naturligt myggmedel letade de reda pĂ„ kvistar att skydda ansiktet med. Oklart vad som stacks mest – myggen eller kvistarna?

Efter bÀrplock kommer rensning. Vi plockar bÄde omoget och moget och helst i olika hinkar om man orkar. Det mogna behöver knappt ens rensas. Man ska inte plocka hur liten kart som helst sÄklart men nÀstan-klar-kart eftermognar fint efter bara nÄgon dag pÄ en bricka i rumsvÀrme.

SÄ vackra bÀr!

Nu kan vi Àta hjortron sÄ det sprutar ur öronen pÄ oss! Och det kÀnns fint att ha sÀkrat bÀren till julaftons traditionella efterrÀtt: Mandelmusslor med lÀttvispad grÀdde och hjortron. Det Àr ett mÄste helt enkelt!