Hjortron, kolt och knott

Jag har låtit kameran vila de flesta dagar vi varit i mormors hus. Men några bilder knäppte jag dock. Som på Anna och kusinerna på Folkes födelsedagsmorgon. Hans släktkalas och födelsedag brukar nämligen sällan sammanfalla så vi firar två gånger. Minst.

Sexåring med glugg och ett gulligt litet talfel som jag nästan önskar aldrig går bort <3

Varje födelsedag berättar jag för mina barn hur det gick till den dag de föddes. Var var syskonen? Vad var det för väder? Vad tänkte och kände mamma och pappa? Hur ont gjorde det? Sa/krävde jag något knasigt eller roligt på förlossningen? Och hur söt var bebisen när han äntligen kom ut? Så mysiga saker att få veta tycker jag.

En dag när det regnade horisontellt och termometern visade nio grader bestämde vi oss för att åka in till Jokkmokk och gå på museumet Ajtte. Det var några år sedan vi sist besökte fjäll och samemuseeumet, men så mysigt det är! Barnen begav sig omedelbart till lekrummet. Där bland annat en gammaldags Jokkmokksmarknad är uppbyggd.

Man kan låna tidstypiska kläder och Bertil i kolt var som hand i handske.

En vintermarknad när vi var här upp fick han köpa ett lasso och så var vi ute och övade på att fånga spark. Jag var en bedrövlig instruktör men som tur är kom mormors granne som är renskötare förbi och visade oss hur man skulle göra. Egentligen.

Man kan fiska

Handla i marknadsstånden

Och sköta om fjällkor och renar.

Roligt! Det finns också kåtor uppställd med riktiga djurskinn och kittel hängande från mitten. Så att man kan verkligen leka på riktigt. Samtidigt som man får lära sig om gamla tider till fjälls och samernas levnadsvillkor.

Här lekte vi en lång stund. Jag bodde i den här stugan och skickade ut barnen på uppdrag som att skjuta björn, snara ripa, hämta vatten eller gå på marknaden och handla fläsk.

Vi stannade på Ajtte i säkert fem timmar och lekte och sedan åt vi middag i deras trevliga restaurang. Rekommenderar verkligen för dig som någon gång har vägarna förbi!

Eftersom det regnade alla dagar blev det mycket sånt här: Kusiner som låg och lyssnade på ljudböcker tillsammans. Folke helt försvunnen under filten när de hörde på ruskiga Jakten på Jack (finns i Sveriges Radios app).

Förutom ljudböcker gjorde Anna sats efter sats av trolldeg som de fick baka ut och sedan måla…

När det väl blev en dag med lite uppehåll tog vi båten och begav oss ut på hjortronmyran. Maken till hjortronår har jag väl aldrig upplevt!

Barnen var täckta från topp till tå och insmorda med myggmedel. Då går det fint att vistas på myren. Det som inte dödar härdar osv…

Inte nog med att det är mycket hjortron – de är stora som björnbär också!

Jag hade lånat morfars gamla keps och satt och ammade i mossan. Sånt mys!

Fångsten efter bara ett litet tag!

Sedan är det viktigt att “ta minutrar” som morfar sa. Paus alltså. Med varm choklad

Och limpsmörgåsar

Och sedan barnen fått veta att doften av Skvattram är ett naturligt myggmedel letade de reda på kvistar att skydda ansiktet med. Oklart vad som stacks mest – myggen eller kvistarna?

Efter bärplock kommer rensning. Vi plockar både omoget och moget och helst i olika hinkar om man orkar. Det mogna behöver knappt ens rensas. Man ska inte plocka hur liten kart som helst såklart men nästan-klar-kart eftermognar fint efter bara någon dag på en bricka i rumsvärme.

Så vackra bär!

Nu kan vi äta hjortron så det sprutar ur öronen på oss! Och det känns fint att ha säkrat bären till julaftons traditionella efterrätt: Mandelmusslor med lättvispad grädde och hjortron. Det är ett måste helt enkelt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Hjortron, kolt och knott”

 1. Wow vilken skörd! Och vilket jobb i dubbel bemärkelse – dels att plocka alla hjortron och dels att hålla humöret uppe hos fem ungar! Själv var jag ute med en kompis för att plocka blåbär, tänkte att ettåringen skulle gilla idén med att själv kunna plocka så mycket blåbär hon ville – men tji fick jag. Det slutade med att kompisen plockade som en galning och själv satt jag med en missnöjd ettåring i knät och kunde inget annat göra än så på. Jag tröstade mig med att det kommer (kanske?) bättre bärplockardagar 😅

  1. Tänk vad mycket fantastiskt det finns i vårt land!
   Drömmer om en resa norrut med familjen.
   Ni har en natur som inte liknar något annat!
   Hälsningar Blekinge

 2. Det är verkligen lätt att rada upp plus och minus med vår norrbottniska sommar i år. Sedan värmen försvann efter midsommar har det helt klart varit ostadigt. Sista veckan ganska kallt och innan dess som ett våtvarmt omslag. Och ett riktigt myggår är det. Brukar ju avta mot mitten av juli, men i år verkar de gå ut hårt och öka. Men myggor och bär verkar trivas under samma förutsättningar för det är ett riktigt bärår också 😊

 3. Vilka underbara dagar, trots regn. Men det är ju faktiskt då man passar på att gå på museum. Idag regnar det här, men igår var det sol, då passade vi på att bada. Och vilket år det är när det gäller bär, här har det blivit en och annan blåbärspaj…Det, och lite annat kan man hitta hos mig. Önskar dig, och er andra därute en fin dag, oavsett väder. Kram🤗

 4. Har aldrig plockat hjortron men skulle hemskt gärna vilja. Plockat desto mer lingon och blåbär och svamp.
  Skvattram♥️

 5. Jag och barnen har lyssnat på samma radioföljetong blåsiga och regniga kvällar i Skåne 🙂 Inte nio grader men inte direkt nitton heller. Instant sommarkänsla ändå!

 6. Clara ❤️ Jag och mina barn mötte er i dörren när ni var påväg hem från museet. Sa till min dotter att jag följt din blogg i ca 11 år, slaviskt!
  Hon undrade då varför jag inte sa det till dig. Att jag gillar din blogg väldigt mycket. Så dumt!
  Förklarade att jag vill inte störa och sen blev jag nog lite starstruck och då tittar jag alltid åt motsatt håll. Vill inte att någon skall känna sig besvärad på sin lediga tid.
  Kul att ni hittade mycket bär och nästa gång säger jag hej❣️Kram

 7. Jag gillar idén om att ge mig ut på en myr och plocka hjortron. Har dock stor respekt för myrar. Känns så läskigt att man inte vet hur marken är under. Eller så har bara min mamma råkat skrämma upp mig med hemska historier….

 8. Så härligt det ser ut och vilket outstanding museum! Så fina ni alla är och du lyckas ju till och med matcha tröjan med bären😍

 9. Det äter vi också hos mamma på julafton. Mumma! Sonen har varit på hajk i Arjeplog i helgen och kom stolt hem med en godislåda full med hjortron till sylt!