NĂ€r putande, svankande, tightsklĂ€dda rumpor Ă€r ett stĂ„ende inslag pĂ„ sociala medier kan jag inte lĂ„ta bli att minnas tillbaka till nĂ€r jag la upp en bild pĂ„ min rumpa i jeans. Det var 2013 och ledde till en jĂ€kla internetstorm. Med bilden fick jag höra att jag “reproducerade porrens ideal”. LĂ„ter fruktansvĂ€rt ju! Nyfiken pĂ„ hur bilden sĂ„g ut?

VarsÄgoda:

HAHAHA. Tror knappt sjĂ€lv att det Ă€r sant? Detta KAN vĂ€l inte vara bilden som orsakade sĂ„nt rabalder? JodĂ„. This is it! Detta var bilden som fick folk att skriva inlĂ€gg dĂ€r de tog avstĂ„nd frĂ„n Underbaraclara. Och analyserade mitt bristande sjĂ€lvförtroende och vad jag egentligen ville förmedla med mitt sexualiserade bildsprĂ„k…

För tvĂ„ – tre Ă„r sedan blev det istĂ€llet rabalder för att jag berĂ€ttade att jag brukade anvĂ€nda figurformande underklĂ€der nĂ€r jag stĂ„r pĂ„ scenen eller vill vara extra fin. DĂ„ hette det att folk blev besvikna, förtvivlade och kĂ€nde sig lurade för att jag hade Spanx.

Det Àr ju inte jÀttelÀnge sedan dessa inlÀgg skrevs. Men det dÀr hade aldrig hÀnt idag. Dels förÀndras ju samhÀllet. Vad som upplevdes som utmanande och provocerande för tre Är sedan Àr inte detsamma nu. Men dessutom har jag fÄtt en mycket friare roll hÀr pÄ bloggen. Och det Àr ingenting som bara rÄkat ske av sig sjÀlv. Det Àr ett projekt som pÄgÄtt i flera Är. Att jag liksom armbÄgat mig till mer och mer utrymme. VÀgrat belÀggas med oket att vara en duktig förebild och istÀllet bara tillÄta mig att vara en helt vanlig kvinna.

NĂ€r jag lĂ€ser andra influencers kommentarsfĂ€lt fĂ„r jag andningssvĂ„righeter. För det Ă€r sĂ„ mycket skuldbelĂ€ggande frĂ„n lĂ€sarna. SĂ„ mycket vĂ€djande att dessa influencers ska göra si och göra sĂ„. Annars fĂ„r lĂ€saren ont i magen, kĂ€nner sig dĂ„lig, osynlig eller vad det nu kan vara. Och jag tycker att det dĂ€r bara ökar i förekomst. Kvinnor som ska diktera för andra kvinnor vad de fĂ„r skriva om genom att ge dem dĂ„ligt samvete. Och vĂ€rst Ă€r det faktiskt hos de influencers som genast backar i sina uttalanden. Det Ă€r som att ju mer man backar desto mer stryk fĂ„r man? ÄndĂ„ Ă€r backandet nĂ„got som frĂ„n samma lĂ€sares hĂ„ll hela tiden sĂ€gs vara positivt.

Kvinnor dikterar för andra kvinnor vad de fÄr skriva om genom att ge dem dÄligt samvete

Men vet ni? Jag tycker att det hĂ€r Ă€r en slags hĂ€rskarteknik som utövas mot vissa influencers. För att hela tiden sĂ€ga till nĂ„gon att den Ă€r sĂ„ ödmjuk och beredd att backa – det Ă€r ju att göra det omöjligt för den personen att göra annat. Även nĂ€r den faktiskt tycker att den Ă€r i sin fulla rĂ€tt att bita tillbaka eller stĂ„ fast. Jag ser intelligenta, kompetenta kvinnor som fullkomligt kröker sig under orimliga krav. Och som en följd av det upplever hela sin tankevĂ€rld begrĂ€nsad och förtryckt. Vilket i slutĂ€ndan kanske gör att hon inte ens orkar eller vill fortsĂ€tta publicera sig.

Jag har fĂ„tt skit genom Ă„ren för att jag svarar snĂ€sigt eller otrevligt pĂ„ kommentarer. Och det stĂ€mmer. Jag svarar sĂ„. PĂ„ snĂ€siga eller otrevliga kommentarer. Det konstiga Ă€r bara att det som kvinna pĂ„ sociala medier Ă€r ett tabu? Och det Ă€r klart att man ska vara öppen för att man kan ha fel och behöver ta in andra perspektiv. Men om man Ă€r övertygad om att man har rĂ€tt? Att man Ă€r grundad i sin Ă„sikt och inte behöver överge den vid första bĂ€sta mothugg? Är det inte Ă€rligare och rimligare att stĂ„ fast dĂ„? Vad Ă€r det för bisarrt kvinnoidĂ©al vi skapat dĂ„ den styrkan anses vara en dĂ„lig egenskap?

Men om man Ă€r övertygad om att man har rĂ€tt – Ă€r det inte Ă€rligare och rimligare att stĂ„ fast dĂ„?”

Jag vet jag att vissa ocksÄ tycker att jag Àr arrogant. För att jag skrivit mÄnga drastiska, raljerande texter genom Ären och sedan inte backat frÄn vad jag skrivit. Men jag Àr sÄ glad för att jag tagit alla dessa strider. Att jag fortsatt skriva texter som vÀnt halva lÀsarskaran mot mig. Varför? Jo för att jag varje gÄng armbÄgat fram lite mer rörelseutrymme Ät mig sjÀlv. Visst har det fallit bort följare som blivit sura pÄ mig. Men det har tillkommit nya istÀllet. Folk som har ett öppnare, mer tolerant sinne för vem jag Àr.

Paradoxalt nog verkar det som att min vilja att stÄ ut med konflikt hÀr har minskat konfliktnivÄn pÄ bloggen och instagram avsevÀrt. Som en följd har bloggandet bara blivit roligare med Ären. Mindre krav, mer lust och bÀttre kontakt med er som lÀser. Jag fÄr nÀstan aldrig nÄgra taskiga nÄlstick eller elaka kommentarer lÀngre. Jag har helt enkelt makat Ät mig mer rörelseutrymme.

Och det gjorde ont. Och folk blev arga. Men det Àr alltid vÀrt att brÄka för att kunna fÄ luft.

(HÀr kan du förresten lÀsa vad jag svarade pÄ jeansrumpe-gate, spanx-gate och vad jag tidigare skrivit om dÄlig stÀmning pÄ bloggen)