Jag har ju en jÀdra laddning plÄtburkar. En hel del förvarar jag just nu i frysen med kakor och bulla. Eller sÄ stÄr de i nÄgot skÄp och vÀntar pÄ att tas i bruk. Jag har ocksÄ mÄnga burkar stÄende framme. Och ALLA burkar som stÄr framme fyller en funktion. Ingenting Àr bara dekoration. Jag gillar ju vackra saker som man faktiskt kan anvÀnda till nÄgot.

Det fina med plÄtburkar istÀllet för pÄsar Àr att det skrÀpar mindre, Àr ett bra skydd mot mjölbaggar och sÄnt ÀckelpÀckel. Har man dessutom en skopa i varje burk slipper man diska sÄ mycket och leta mÄtten nÀr man ska laga mat.

Vill du se de plÄtburkar som jag anvÀnder nu och vad de fyller för funktion? Jobbigt om du sÀger nej för jag tÀnker visa dem ÀndÄ.

Det hÀr stora brödskrinet stod i min farmors skafferi nÀr jag var liten. NÀr hon dog och min faster rensade dÀr sÄ fick jag istÀllet överta det. Jag har haft pysselgrejer i det men nu Àr det ett brödskrin som stÄr framme pÄ köksön sÄ att barnen sjÀlv kan förse sig med knÀckebröd nÀr de vill göra mellanmÄl. Just nu rymmer den mitt godaste knÀckebröd som heter Wasabröd Din Harmoni (töntigt namn men sinnessjukt god smak) tunt delikatessknÀcke, frukostknÀcke och tunnbröd.

PÄ kökshyllan finns smÄ kryddburkar i plÄt som innehÄller exakt vad som stÄr pÄ dem. Varje gÄng jag tar fram kanelburken tÀnker jag med vÀrme och tacksamhet pÄ den snÀlla blogglÀsaren som skickade ett helt gÀng. SÄ hÀrligt att ha en vacker plÄtburk istÀllet för en ful i plast.

PÄ hyllan i köket stÄr ocksÄ en grön kakaoburk och en guldig cylinderformad variant.

Kakaoburken innehĂ„ller kakao sĂ„klart men den guldiga Ă€r vĂ„r snabbkaffeburk. En sĂ„dan mĂ„ste man ha som komplement till…

Den vanliga kaffeburken. Just den hÀr modellen med lite böjd form tycker jag om. Och sÄ det gamla kaffemÄttet i pistagegrön bakelit. Ligger alltid redo i burken.

Kaffeburken stÄr tillsammans med sockerburken som praktiskt nog visar hur mycket som finns kvar. I potatismjölsburken förvarar jag havregryn jag mixat i en matberedare för att fÄ en snabbare och godare frukostgröt.

I den smĂ„ burkarna ovanpĂ„ redalĂ„dorna har jag te frĂ„n Tehörnan i UmeĂ„. Den blommiga till höger fanns redan i mitt barndomshem. Den till vĂ€nster köpte jag pĂ„ en loppis för mĂ„nga Ă„r sedan. PorslinslĂ„dorna under Ă€r inga plĂ„tburkar men jag redogör för innehĂ„llet i alla fall. Hyllan Ă€r helt suverĂ€n för hĂ€r ryms allt sĂ„nt som behövs nĂ€r man bakar. Bittermandel, hjorthornssalt, vaniljpulver, strössel, flagad mandel och mycket, mycket mer. PorslinslĂ„dan med trĂ€lock som det stĂ„r “Mjöl” pĂ„ har jag till tĂ€ndstickor och elddon.

Vid spisen har jag tre burkar som anvĂ€nds frekvent. Den stora orangea rymmer fem liter och jag har vetemjöl i den. Den lilla blommiga innehĂ„ller Ulfs bebisgröt och den större blommiga innehĂ„ller mĂŒsli.

I mjölburken finns en praktiskt mjölsikt att sikta mjöl med

Och i mĂŒsliburken ligger en skopa

Slutligen stÄr plÄtburken med diskret blÄtt mönster framme. Den fanns i vÄr sommarstuga i Labbas nÀr jag var liten. Och den Àr full med mannagryn för nÀr man vill göra mannagrynsgröt eller blÄbÀrsgröt.

Och det var de burkar som Àr i bruk just nu. Men jag minns faktiskt alla mina burkar och vad jag brukade ha i dem. (För att parafrasera Kerstin Thorvall).

Dramatik i plÄtburken!