Jag har ju en jädra laddning plåtburkar. En hel del förvarar jag just nu i frysen med kakor och bulla. Eller så står de i något skåp och väntar på att tas i bruk. Jag har också många burkar stående framme. Och ALLA burkar som står framme fyller en funktion. Ingenting är bara dekoration. Jag gillar ju vackra saker som man faktiskt kan använda till något.

Det fina med plåtburkar istället för påsar är att det skräpar mindre, är ett bra skydd mot mjölbaggar och sånt äckelpäckel. Har man dessutom en skopa i varje burk slipper man diska så mycket och leta måtten när man ska laga mat.

Vill du se de plåtburkar som jag använder nu och vad de fyller för funktion? Jobbigt om du säger nej för jag tänker visa dem ändå.

Det här stora brödskrinet stod i min farmors skafferi när jag var liten. När hon dog och min faster rensade där så fick jag istället överta det. Jag har haft pysselgrejer i det men nu är det ett brödskrin som står framme på köksön så att barnen själv kan förse sig med knäckebröd när de vill göra mellanmål. Just nu rymmer den mitt godaste knäckebröd som heter Wasabröd Din Harmoni (töntigt namn men sinnessjukt god smak) tunt delikatessknäcke, frukostknäcke och tunnbröd.

På kökshyllan finns små kryddburkar i plåt som innehåller exakt vad som står på dem. Varje gång jag tar fram kanelburken tänker jag med värme och tacksamhet på den snälla bloggläsaren som skickade ett helt gäng. Så härligt att ha en vacker plåtburk istället för en ful i plast.

På hyllan i köket står också en grön kakaoburk och en guldig cylinderformad variant.

Kakaoburken innehåller kakao såklart men den guldiga är vår snabbkaffeburk. En sådan måste man ha som komplement till…

Den vanliga kaffeburken. Just den här modellen med lite böjd form tycker jag om. Och så det gamla kaffemåttet i pistagegrön bakelit. Ligger alltid redo i burken.

Kaffeburken står tillsammans med sockerburken som praktiskt nog visar hur mycket som finns kvar. I potatismjölsburken förvarar jag havregryn jag mixat i en matberedare för att få en snabbare och godare frukostgröt.

I den små burkarna ovanpå redalådorna har jag te från Tehörnan i Umeå. Den blommiga till höger fanns redan i mitt barndomshem. Den till vänster köpte jag på en loppis för många år sedan. Porslinslådorna under är inga plåtburkar men jag redogör för innehållet i alla fall. Hyllan är helt suverän för här ryms allt sånt som behövs när man bakar. Bittermandel, hjorthornssalt, vaniljpulver, strössel, flagad mandel och mycket, mycket mer. Porslinslådan med trälock som det står “Mjöl” på har jag till tändstickor och elddon.

Vid spisen har jag tre burkar som används frekvent. Den stora orangea rymmer fem liter och jag har vetemjöl i den. Den lilla blommiga innehåller Ulfs bebisgröt och den större blommiga innehåller müsli.

I mjölburken finns en praktiskt mjölsikt att sikta mjöl med

Och i müsliburken ligger en skopa

Slutligen står plåtburken med diskret blått mönster framme. Den fanns i vår sommarstuga i Labbas när jag var liten. Och den är full med mannagryn för när man vill göra mannagrynsgröt eller blåbärsgröt.

Och det var de burkar som är i bruk just nu. Men jag minns faktiskt alla mina burkar och vad jag brukade ha i dem. (För att parafrasera Kerstin Thorvall).

Dramatik i plåtburken!