Förra torsdagen stod vi på perrongen i Vindeln och väntade på nattåget till Stockholm som skulle ta oss vidare till Malmö…

Peppade barn! Vi åker alltid sovtåg till min syster så de har bra rutin på resandet. Nattåget gick som smort och sedan tuffade vi vidare med dagtåget till Malmö där vi var framme mitt på dagen.

Jakobs lillasyster bor i Malmö så hon väntade på oss. Med på tåget var också Jakobs lillebror. Så mysigt och trevligt och inte minst skönt när man kommer resande med tre vilda barn.

Det är så löjligt fint i Malmö! Har inte varit här på åtta år typ. Och då var det bara andra gången i mitt liv.

Det mest provocerande var att det typ var sommarväder? Hur understår sig Skåne?!

Vi började med att gå till hotellet och lämna våra väskor. Mina barn har aldrig bott på hotell förut så det var en upplevelse. Vi tog hissen upp till vårt rum på Clarion Hotel Malmö Live och begapade utsikten.

Stora fönster med havet och Öresundsbron som vacker utsikt i fjärran. Hejhej Danmark!

När vi tittat färdigt begav vi oss ut på stan igen.

Till Malmö Saluhall – ett otroligt mysigt matmekka med massa fina små restauranger. Och såklart delikatesser av olika slag.

Barnen ville ha hamburgare och vi ville gå till Pink Head och äta nudlar.

Tur man kan få både och i samma saluhall. Vi valde hemlagade nudlar i den godaste kryddningen och åt tills det sprutade ur öronen.

Sedan satte vi kurs mot havet. Bertils kusiner som är mycket i Malmö brukar plocka flinta på stränderna. Det samlar Bertil på och gör verktyg och pilspetsar av. Så det var huvuduppdraget för dagen. Att hitta flinta!

Som tur var hittade Bertil en stor stenbumling med flinta direkt. Och sedan massa små som han fyllde ryggsäcken med för att kunna ge till alla barn i klassen. Kastanjer samlade vi också ihop massor av. Det känns alltid känns så otrooooligt exotiskt. Nu ska Bertil göra ett Malmö-schack i slöjden med kastanjer som spelpjäser. Hoppas de inte börjar ruttna eller så?

Så himla fint att få komma till solen och värmen efter några riktigt dimmiga veckor här hemma.

Hade jag inte haft tre barn i släptåg hade jag besökt Ribersborgs Kallbadhus. Känns som något i min smak. Nu fick jag nöja mig med att glo på håll istället.

På kvällen – efter att ha vilat på rummet en stund – cyklade vi till Malmö Folkets Park eftersom vi bokat bord på Far i hatten

Otroligt mysigt ställe där vi beställt Pizzafest!

Otroliga pizzor och supergoda tillbehör

Vi åt tills det sorgligt nog inte gick att få ner en bit till.

Och då åt vi lite mer ändå. Och kollade in den fina inredningen.

Sedan cyklade vi tillbaka till hotellet och gjorde natt för alla utpumpade barn och föräldrar.

Nästa dag var vi däremot uppe med tuppen. Vi skulle nämligen besöka Funnys Äventyr som hade premiär samma dag och som var huvudanledningen till vår resa. Funnys Äventyr är ett nytt kulturhus för barn med härliga, fantasifulla miljöer från bland annat Pettson & Findus, Mumin och Alfons.

Jag är så barnslig – älskar sådana här ställen. Får mycket inredningsinspiration dessutom, hehe.

Önskar så att det kunde byggas något liknande i Umeå? En lekvärld med sagotema som lockar till läsning och kreativitet.

Allt var så fint utfört och uttänkt ner i minsta detalj. I Pettsons stuga kunde man både läsa Pettson och leka kök med alla prylar som fanns där…

Det fanns vikingaskepp också

Och en vikingaby med smedja, stall, bostadshus och rutschkanor uppifrån träden.

Här blev vi stående en lång stund. Kall eld? Fascinerande!

Ulf blev förtjust i Mumin

Nioåringen såg sig själv i Snusmumriken

Innan han fångade mig i en suddig bild utanför Muminhuset.

Morran fanns också. Läskig värre.

Fast det bästa av allt var nog ändå sagokarusellen. Mitt i kulturhuset finns nämligen en karusell. Men istället för en vanlig sådan sätter man sig som framför en scen. Sedan tar man på sig hörlurar och så snurrar hela publiken iväg i karusellen. In i mörkret. Förbi tre olika sagolandskap uppbyggda med dockor. Berättelsen om Lilla Sjöjungfru, Aladin och Alice i Underlandet berättas under tiden med musik och dockor. Och det är otroligt stämningsfullt och fascinerande att se.

Blir så glad av ställen som dessa som främjar barns lekande och läsande. Funnys Äventyr är ett perfekt utflyktsmål i Malmö om man turistar. Men bodde jag i Malmö och var mammaledig hade jag definitivt skaffat mig ett årskort för familjen. För att kunna komma dit på dagtid och leka bort några timmar, sitta i sagohörnan och läsa eller leka i Alfons Åbergs kök.

Efter en hel förmiddag på Funnys var barnen så trötta att de knappt orkade sitta upp. Så då fikade vi i Funnys fina restaurang innan vi drog ut på stan och utforskade vidare.

Vi gick tillbaka till Folkets Park eftersom barnen kvällen innan fått syn på alla fina lekställen som fanns där. Jag måste verkligen säga att Malmö är helt otroligt vad gäller lekplatser. Finns så många roliga, vackra och annorlunda varianter. Dessutom är den offentliga miljön utsmyckad med statyer, installationer och roliga väggmålningar precis överallt.

Sånt här älskar man ju!

Vi lekte i parken i några timmar och samlade fler kastanjer och testade hur klättervänliga de olika träden var. Tillslut var vi så trötta att vi åkte hem till hotellet igen för att vila inför middagen. Som vi åt ute. På en riktig fondurestaurang från sjuttiotalet!

Vi hade bokat bord på Elysee och oj så gott det var! Kändes retro på ett väldigt bra sätt och jag som inte ätit fondu mer än en gång i mitt liv (och då började bordet brinna) återupptäckte hur gott det är!

För att inte tala om mysigt att sitta där och äta tillsammans.

Sedan sa vi hejdå för kvällen till Jakobs syskon

Och packade ner barnen i cyklarna. Vi hade hyrt varsin lådcykel för att ta oss runt i stan och det passade ju perfekt eftersom Malmö är så cykelvänlig och allt i stan ligger inom räckhåll.

Nästa morgon packade vi ihop våra väskor och åt en sista hotellfrukost innan vi drog iväg på stan. Jag och en suddig barnhög! Det är så roligt att få resa och upptäcka världen med dem. Folke var dock lite osäker på vilket land Malmö ligger i? Spanien eller Europa? De pratade ju ett obegripligt språk också – skånska! Förvirringen var total.

Söndagen spenderades på Malmö Museer dit vi begav oss till fots. Och där blev vi kvar i många timmar.

Vi besökte Alkemistens labratorium, testade att måla, stämpla och lära oss allt om vicenter och myskoxar.

Fast favoriten var nog ändå akvariet där vi spanade på livs levande bläckfiskar, giftpilsgrodor och läbbiga ormar..

Och fotade oss i ett hajgap.

Innan vi strosade vidare till…

Slottsträdgården och dess café. Mina söner älskar Trädgårdstider så de var väldigt imponerade av att vara där Tareq och John jobbade i verkligheten!

Vi åt helt kåldolmar med jasminpicklad blomkål (detta ska jag testa med min egen blomkål här hemma) och det var otroligt gott.

Vi pustade ut och svalkade oss i det mysiga växthuset med sin härliga, brokiga inredning.

Och sammanfattade barnens första Malmöbesök som en succé! Hit kommer vi garanterat återvända. Lätt att göra resan klimatsmart är det också. Med tåg dit och hem och cykel genom staden kan man åka både billigt och enkelt.

Efter den goda lunchen strosade vi tillsammans till tåget som skulle ta oss upp till norr igen.

Tack Malmö för att vi fick hälsa på! Vi kommer garanterat tillbaka igen. Och har jag några Malmöiter som läsare får ni gärna lämna en kommentar här med era bästa Malmötips. Så att alla som är sugna på en trip till stan får ta del av guldkornen!