I år blir en annorlunda jul för oss alla. Men annorlunda behöver inte betyda sämre. Den mest annorlunda jul jag upplevt var julen efter att mamma dött. En jul jag bävat för. Oroat mig och haft ångest över. Efter att ha firat underbara jular hos mormor och morfar i princip hela min uppväxt. Med varje aktivitet, maträtt och fikastund genomförd på precis samma sätt som året innan. Skulle det nu bli jul utan henne? Otänkbart.

Vi bestämde oss ganska snabbt för att vi behövde få göra något annat den julen. Så jag, pappa, Anna och Jakob åkte till farmors gamla hus i Glommersträsk. Där vi mötte upp min faster Inger och hennes man Ulf och min kära farbror Lars. Bara att skotta sig in, få upp värmen och få julstämning i det utkylda huset var ett helt bestyr. Ingen hade firat jul där sedan farmor dog sju år tidigare. Vi plockade fram hennes lilla bordsgran i plast och dekorerade med en slinga med kulörta lampor. Vi tog in granris och hängde upp en pappersgirland. Och sedan var det bra med det. Julmat hade min faster dock ordnat. I långa banor.

Under dagarna där gjorde vi jul på ett nytt sätt. Vi gick på en fullsatt julmässa. Vi promenerade runt byn. Vi såg hemvideofilmer från tidigare år och fulgrät med tröjkragen uppdragen under näsan. Vi pratade gamla minnen och planerade för nya tider. Och mamma var med oss. Men inte på det där påträngande sättet – som en fruktansvärd saknad. Utan mer i bakgrunden. Som en värme. Desssutom skrattades och skojades det. Som det alltid gör med pappas syskon. Och jag tyckte då och tycker fortfarande att det är en av de bästa jular jag har upplevt.

Jag minns också att jag berättade att vi tittat på ett hus vi inte kunde sluta tänka på. Och de peppade oss att våga ta steget och lägga ett bud. Så när vi kom hem efter jul hade vi bestämt oss. Ringde mäklaren. Och inom några veckor var saken klar och flytten inbokad. Och det är det hus där vi bor i idag. Den plats våra barn kallar hemma. Och den plats där vi nu ska få fira ännu en annorlunda jul.

Och det kommer bli bra. Det blir alltid bra tillslut.