Som jag längtat efter att få sätta igång med planterandet. Så frön, planera sommarens krukor och alla dess olika färgställningar och placeringar. På skissbordet är allt möjligt – i fantasin finns inga begränsningar. Allting kommer blomma och ingenting kommer frysa bort eller bli uppätet av skadedjur eller drunkna i en regnskur….Åååhh ljuva försåddstid!

Hittills har jag mest hållit på och odlat med barnen för fönsterbrädet men nu går jag in i nästa fas. Här ska sås kryddor! Färska kryddor är verkligen livets lyx. Att strössla över den trista omeletten, piffa fruktsalladen och sätta smak på pastasåsen….men att hitta färska kryddor i affären är inte så vanligt där jag bor – så det säkraste är att odla själv. På sommaren fyller jag mina murade pallkragar med kryddor – men redan nu kan man så och ha kryddorna i köksfönstret. Antingen hela säsongen igenom eller så får de flytta ut när vädret tillåter.

Jag la min beställning på kryddfröer och diverse odingstillbehörBlomsterlandet.se och sedan svängde jag bara förbi butiken och hämtade upp den. Smidigt och extra smart i dessa tider såklart!

Att förså inomhus istället för på friland är en direkt förutsättning för att många växter ens ska hinna utvecklas under vår korta odlingssäsong. Dessutom är utbudet bland fröer mycket större än bland plantor. I jordbruket försår vi alltifrån kål till rotsaker innan vi planterar ut det på åkern. På så sätt klarar plantorna konkurrensen från ogräs bättre.

Jag gillar att så i sådana här krukor och såbrätten av pappersfiber. Smidiga att hantera och efter användning kan man bara lägga dem på komposten alternativt plantera ut hela krukan direkt i jorden.

Vattenkrasse, thaibasilika och stevia

Jag tycker att det är värt att så i såjord – den är lucker och genomsläpplig och ger bra förutsättningar för de små fröna. Men man kan också bottna krukan med lite vanlig blomjord och sedan toppa med såjord – på det sättet kan man dryga ut den. Jag brukar också blanda upp jorden med lite perlite och vermiculite vilket hjälper till att reglera fukten i krukan.

Några av de nya kryddor jag satsar på i år (förutom mina vanliga favoriter) är vattenkrasse, thaibasilika och stevia. Vattenkrasse är en riktigt hälsobringande växt med överlägsen mängd nyttiga vitaminer och mineraler. Klår till exempel broccoli med hästlängder! Och har ni testat stevia? Det naturliga sötningsmedlet som kan ersätta socker. Typiskt bra användningsområden är att mixa ner i en smoothie eller i en sorbet. Eller dekorera en paj eller fruktsallad med bladen för extra sötma. Jag har köpt krukor med stevia och planterat ut tidigare år men i år tänker jag prova så från frö!

Såbrätten och stickettikett av trä

Att odla kryddor på fönsterbrädet går toppen – men snabbväxande sorter är lättast att lyckas med. Och tänk på att de behöver mycket ljus. Ställ krukorna i ett söderfönster eller hjälp dem på traven med en växtlampa. Och om du odlar ovanför ett element får du vara extra noga så att det inte torkar ut och inte blir för varmt för rötterna!

Såkrukan fiberpot av återvunnen kartong

Mitt kryddtips är också att så i omgångar. Räkna med att det tar 5-7 veckor innan du kan skörda. Men sår du något varje vecka så har du ständigt något ätklart! Och skörda inte allt på en gång. Lämna kvar så pass mycket att ruggen kan fortsätta ge skörd fler gånger.

Vackert patinerade krukan Asta

Och vill du inte förså själv kan jag verkligen slå ett slag för att köpa kryddkrukväxter på Blomsterlandet. Deras krukor kostar bara några kronor mer än på mataffären men kvalitén är överlägsen. Man får någonting HELT annat. De står jättelänge och går att skörda från i omgångar. Och så småningom kan man ju avhärda dem och ställa ut i trädgården också. Tips tips!

Vattenkannan Adriana och kryddor på kruka

En sak jag gillar att göra med mina örter utöver att krydda maten med dem – det är olika örtteer. Jag knipsar några blad citronmeliss och mynta plus pelargonblad från mina Doktor Westerlund. Sedan lägger jag bladen i lite kallt vatten i botten av en kanna och häller sedan på varmt vatten. Låter dra några minuter och dricker sedan. Ibland sötar jag med honung eller steviablad. Ibland tillsätter jag istället färsk ingefära eller citron….

Slutligen vill jag skicka med en uppmaning om att ge dina växter en lite spabehandling efter den långa vintern. Jag brukar duscha krukväxterna i badkaret, fylla på ny jord och en skvätt näring när jag vattnar. Viktigt att det är rätt näring till rätt krukväxt bara. Blommande växter som till exempel pelargon och hortensia behöver näring som stimulerar blomning medan gröna växter behöver näring som stimulerar bladväxt.

Och som vanligt kan du hitta alla fröer, jord, blommor och krukor du behöver hos Blomsterlandet.se. Och beställer du från dem under vecka 10 får du med Blomsterlandets magasin Grönska Trädgård med din order. Annars går den såklart också bra att hämta i butik!