Har du provat att baka en paj utan form nÄgon gÄng? Det Àr sÄ enkelt men blir sÄ raffinerat vackert nÀr degen fÄr agera som sin egen form. Jag hade en massa plommon och nektarin som höll pÄ att bli övermogna i helgen sÄ jag tog rÀtt pÄ dem och gjorde en paj.

NÀr man gör en öppen paj dÀr fyllningen inte tÀcks över Àr det kul att lÀgga lite krut pÄ att skiva frukterna fint och sedan behÄlla formen. DÄ kan man placera ut dem som smÄ solfjÀdrar pÄ pajbotten.

Jag började kavla

Sedan ville Ulf gĂ€rna hjĂ€lpa till men framförallt ville han peta hĂ„l pĂ„ degen. Mmmm…

Jag kavlade ut degen pÄ bakplÄtsspappret och la fyllningen i mitten sÄ hÀr med en bit kant runtom, som hÄlls fri frÄn frukt och bÀr.

Sedan nöp jag ihop kanterna och strödde över socker. Det Àr inte sÄ noga med finliret. Det ska ju synas att det Àr gjort av en hand.

Sedan skjuts in i ugnen.

Se sÄ fin den blir nÀr den grÀddats!

Servera med lÀttvispad grÀdde och njut!

Plommonpaj

Portioner

6 bitar

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl

  • 1 msk socker

  • 175 g kallt smör

  • 4 msk vatten

  • Fyllning
  • 6 plommon

  • 1 nektarin

  • 1/2 dl röda vinbĂ€r

  • 1/2 dl strösocker

  • 1/2 dl rĂ„socker

  • 5 ostyhyvlade skivor smör

Gör sÄ hÀr

  • Blanda ner mjöl, socker och smör i en matberedare. Kör till ett jĂ€mnt mjöl. TillsĂ€tt sedan vattnet droppvis under körning tills degen tar ihop och börjar bli en boll. Stanna maskinen genast
  • LĂ€gg degen i en plastpĂ„se i kylen i 20 minuter
  • SkĂ€r frukten i tunna skivor.
  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader och ta fram degen ur kylen
  • Forma degen till en boll, lĂ€gg den pĂ„ ett bakplĂ„tspapper och kavla ut den till en stor cirkel
  • LĂ€gg frukten i mitten av degen men spara en bit kant runtom utan fyllning. Nyp sedan ihop till en rund paj
  • Strö över bĂ€ren, sockret och avsluta med att hyvla över smöret.
  • GrĂ€dda i ugnen i ca 50 minuter. Om kakan blir mörk mot slutet kan du lĂ€gga över lite aluminiumfolie
  • LĂ„t svalna och dofta sedan över florsocker innan servering. Gott ihop med lĂ€ttvispad grĂ€dde!

Rabarberpaj med banan och mandelmassa