Har du provat att baka en paj utan form någon gång? Det är så enkelt men blir så raffinerat vackert när degen får agera som sin egen form. Jag hade en massa plommon och nektarin som höll på att bli övermogna i helgen så jag tog rätt på dem och gjorde en paj.

När man gör en öppen paj där fyllningen inte täcks över är det kul att lägga lite krut på att skiva frukterna fint och sedan behålla formen. Då kan man placera ut dem som små solfjädrar på pajbotten.

Jag började kavla

Sedan ville Ulf gärna hjälpa till men framförallt ville han peta hål på degen. Mmmm…

Jag kavlade ut degen på bakplåtsspappret och la fyllningen i mitten så här med en bit kant runtom, som hålls fri från frukt och bär.

Sedan nöp jag ihop kanterna och strödde över socker. Det är inte så noga med finliret. Det ska ju synas att det är gjort av en hand.

Sedan skjuts in i ugnen.

Se så fin den blir när den gräddats!

Servera med lättvispad grädde och njut!

Plommonpaj

Portioner

6 bitar

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl

  • 1 msk socker

  • 175 g kallt smör

  • 4 msk vatten

  • Fyllning
  • 6 plommon

  • 1 nektarin

  • 1/2 dl röda vinbär

  • 1/2 dl strösocker

  • 1/2 dl råsocker

  • 5 ostyhyvlade skivor smör

Gör så här

  • Blanda ner mjöl, socker och smör i en matberedare. Kör till ett jämnt mjöl. Tillsätt sedan vattnet droppvis under körning tills degen tar ihop och börjar bli en boll. Stanna maskinen genast
  • Lägg degen i en plastpåse i kylen i 20 minuter
  • Skär frukten i tunna skivor.
  • Sätt ugnen på 175 grader och ta fram degen ur kylen
  • Forma degen till en boll, lägg den på ett bakplåtspapper och kavla ut den till en stor cirkel
  • Lägg frukten i mitten av degen men spara en bit kant runtom utan fyllning. Nyp sedan ihop till en rund paj
  • Strö över bären, sockret och avsluta med att hyvla över smöret.
  • Grädda i ugnen i ca 50 minuter. Om kakan blir mörk mot slutet kan du lägga över lite aluminiumfolie
  • Låt svalna och dofta sedan över florsocker innan servering. Gott ihop med lättvispad grädde!