Av min systers svĂ€rmor Maria har jag lĂ€rt mig att rabarber och banan Ă€r en bra kombination i paj. Bananens sötma och krĂ€mighet tar udden av rabarberns kĂ€rvhet. Och att mandelmassa Ă€r fint med rabarber Ă€r ingen nyhet för nĂ„gon – sĂ„ igĂ„r kombinerade jag allt det bĂ€sta och höftade ihop en rabarberpaj med bĂ„de banan och mandelmassa som blev riktigt jĂ€kla megagod! HĂ€r kommer receptet som Ă€r rejĂ€lt tilltaget. Den rĂ€ckte till fem barn och tre vuxna.

Rabarberpaj med banan och mandelmassa

Ingredienser

 • 200 g mandelmassa

 • 250 g smör

 • 1 dl strösocker

 • 2 dl vetemjöl

 • 4 dl havregryn

 • En nypa salt

 • 800 g rabarber

 • 2 bananer

 • 2 tsk mortlad kardemumma

 • 1 tsk vaniljsocker

Gör sÄ hÀr

 • Riv mandelmassan pĂ„ ett rivjĂ€rn och lĂ€gg sedan i en skĂ„l. TĂ€rna smöret i kuber och tillsĂ€tt socker, vetemjöl, en nypa salt och havregryn. Nyp ihop allting till en deg.
 • Skala och skĂ€r rabarbern i ca 1/2 cm stora bitar. Skala och tĂ€rna bananen i mindre bitar. LĂ€gg ut rabarber och banan i botten pĂ„ pajformen och strö över degsmulorna. Avsluta med att dofta över kardemumma och vaniljsocker.
 • GrĂ€dda i ugnen pĂ„ 175 grader i ca 34-40 minuter eller tills den Ă€r gyllene. Servera med vispad grĂ€dde.

(Och gillar du den hĂ€r pajen kan jag samtidigt tipsa om min rabarberkladdkakaka med vit choklad och kardemumma – den gör alltid succĂ©!)