Eftersom det kommit några frostknäppar nu så passar det bra att skörda aronia – ett riktigt superbär som är nyttigare än blåbär till och med. I många delar av världen har det sedan länge använts som en medicinalväxt. Det är rikt på A, B, C, E och K-vitamin och innehåller dessutom stora mängder järn, fosfor och kalium. Ingen annan frukt eller bär har lika högt innehåll av antioxidanter som just aronia!

I Sverige är det inte så vanligt att man tar rätt på bären eller att de ens säljs i butik – medan det till exempel i Estland är mycket vanligt förekommande.

Synd på så rara ärtor. Har du ingen egen aronia kan du säkerligen palla lite i offentliga parker och planteringar där de brukar finnas i överflöd.

Nu skulle jag ta rätt på aronian och då spelar det ingen roll om det regnar eller ej

Fyllde snabbt ett durkslag

Jag var sugen på att göra aroniasylt – tror det kan bli en hit ihop med saffranspannkakan närmare jul. Aronia har en viss bitterhet (som dock dämpas efter en frostknäpp) så att blanda ut den med äpplen är inte dumt. Trädgårdsäpplen har jag ju i överflöd!

Äpplen, aronia, syltsocker och citronsaft som får koka mjukt i en kastrull. Jag tycker att bitterheten i bären bäst dämpas med lite syra ihop med socker. För att aroniabären ska spricka kan man hjälpa till med en potatisstomp och liksom trycka till dem då och då under kokning.

Sååå vansinnigt gott! Här är receptet

Aroniasylt med äpplen

Aroniasylt med äpplen

3 burkar

Tillagningstid

20 minuter

Ingredienser

  • 1 liter aroniabär

  • 4 äpplen

  • 1/2 dl vatten

  • 6 dl syltsocker

  • 1/2 dl citronsaft

Gör så här

  • Skölj och rensa aroniabären. Lägg i en kastrull
  • Skala och kärna ur äpple, tärna fint och lägg i grytan.
  • Häll vatten, socker och citronsaft i kastrullen. Låt koka i ca 10 minuter. Tryck till bären under tiden med en potatisstomp eller en slev så att de krossas. Smaka av sylten och tillsätt mer socker om det behövs. Häll upp på väl rengjorda burkar, stäng locket och låt svalna långsamt.

Bumbibärsaft med magisk kraft (av häggmispel)

Saffranspannkaka med vispgrädde