Vilket fånigt ord tänkte jag första gången jag hörde det. Och andra, tredje och sjuttioåttonde gången. Men nu. Nu gillar jag det. Helt enkelt för att det är ett neutralt laddat ord för att börja vinterpynta i november. Alltså smyga igång det härliga utan att för den skull nagga på underbara advent med allt vad det innebär. Så härmed inleder jag noventfirandet.

Så här kan man göra utan att bränna krutet på en gång och blir trött på julen i förtid:

Fyll hemmet med gran, en, tall och thuja. I stora knippen. I vaser och karaffer. Perfekt att ersätta trötta pelargoner med som längtar efter vintervila. Snällare mot miljön än fredagsbuketter.

Börja tillverka julklappar. Sånt som tar lite tid och sånt som skapar stämning medan man gör det. Brodera på kökshandduken svärmor ska få, välja ut bilder till den där fotokalendern till mormor, köpa hem ingredienserna och göra iordning burkar med hemmagjort kakmix – eller baka en enorm laddning saffransskorpor att lägga i vackra papperspåsar vikta av tapet.

Hänga upp utebelysningen och skingra mörkret en aning

Gå på loppis och secondhandaffärer och leta julpynt

Byt ut ljusa textilier till dovare murrigare. Ta fram fler ljusstakar och placera ut där hemma.

Baka något gott som ger en försmak av julen men inte skriker JULAFTON. Kanske skurna pepparkakor, kardemummadoftande scones eller brygg bara en kanna glöggte i all enkelhet.

Vinterpynta entrén med islyktor, granris och en rejäl lykta.

Bestämm tid för en picknick med vännerna utomhus. Medtag fårskinn, termos, köpespeppisar och apelsiner. Det räcker långt.

Ta fram och läsa lite mysiga julböcker. Ja, vuxna får gärna läsa barnböcker även utan närvarande barn.

Börja göra sånt som går att förbereda till julen och frysa in redan nu. Vörtbröd, kål i alla de former, mandelmusslor, kålrotslåda…jag gillar att göra sånt i november när det inte är stressigt utan bara lustdrivet.

Pynta med det som är vintrigt men inte juligt nödvändigtvis. Apelsinskivor, äpplen, mossa, kottar, ljus och vackra trädgårdskvistar.

Packa undan sommargarderoben och alla tunna jackor. Ta fram koftorna, fina mössan och de grova kängorna. Gå förbi Röda Korset och köp ett par handstickade vantar eller en ny halsduk av en kvalitet du inte unnar dig annars.

Bjud hem några äldre släktingar på fika och ha en mysig eftermiddag tillsammans.

Stanna upp en stund och dröm om allt fint som kommer komma i december. Att längta och fantisera är inte fy skam. Och lyssna på min julspellista under tiden. Det är den mysigaste tänkbara och precis lagomt julig.