Vilket fÄnigt ord tÀnkte jag första gÄngen jag hörde det. Och andra, tredje och sjuttioÄttonde gÄngen. Men nu. Nu gillar jag det. Helt enkelt för att det Àr ett neutralt laddat ord för att börja vinterpynta i november. AlltsÄ smyga igÄng det hÀrliga utan att för den skull nagga pÄ underbara advent med allt vad det innebÀr. SÄ hÀrmed inleder jag noventfirandet.

SÄ hÀr kan man göra utan att brÀnna krutet pÄ en gÄng och blir trött pÄ julen i förtid:

Fyll hemmet med gran, en, tall och thuja. I stora knippen. I vaser och karaffer. Perfekt att ersÀtta trötta pelargoner med som lÀngtar efter vintervila. SnÀllare mot miljön Àn fredagsbuketter.

Börja tillverka julklappar. SĂ„nt som tar lite tid och sĂ„nt som skapar stĂ€mning medan man gör det. Brodera pĂ„ kökshandduken svĂ€rmor ska fĂ„, vĂ€lja ut bilder till den dĂ€r fotokalendern till mormor, köpa hem ingredienserna och göra iordning burkar med hemmagjort kakmix – eller baka en enorm laddning saffransskorpor att lĂ€gga i vackra papperspĂ„sar vikta av tapet.

HÀnga upp utebelysningen och skingra mörkret en aning

GÄ pÄ loppis och secondhandaffÀrer och leta julpynt

Byt ut ljusa textilier till dovare murrigare. Ta fram fler ljusstakar och placera ut dÀr hemma.

Baka nÄgot gott som ger en försmak av julen men inte skriker JULAFTON. Kanske skurna pepparkakor, kardemummadoftande scones eller brygg bara en kanna glöggte i all enkelhet.

Vinterpynta entrén med islyktor, granris och en rejÀl lykta.

BestÀmm tid för en picknick med vÀnnerna utomhus. Medtag fÄrskinn, termos, köpespeppisar och apelsiner. Det rÀcker lÄngt.

Ta fram och lÀsa lite mysiga julböcker. Ja, vuxna fÄr gÀrna lÀsa barnböcker Àven utan nÀrvarande barn.

Börja göra sĂ„nt som gĂ„r att förbereda till julen och frysa in redan nu. Vörtbröd, kĂ„l i alla de former, mandelmusslor, kĂ„lrotslĂ„da…jag gillar att göra sĂ„nt i november nĂ€r det inte Ă€r stressigt utan bara lustdrivet.

Pynta med det som Àr vintrigt men inte juligt nödvÀndigtvis. Apelsinskivor, Àpplen, mossa, kottar, ljus och vackra trÀdgÄrdskvistar.

Packa undan sommargarderoben och alla tunna jackor. Ta fram koftorna, fina mössan och de grova kÀngorna. GÄ förbi Röda Korset och köp ett par handstickade vantar eller en ny halsduk av en kvalitet du inte unnar dig annars.

Bjud hem nÄgra Àldre slÀktingar pÄ fika och ha en mysig eftermiddag tillsammans.

Stanna upp en stund och dröm om allt fint som kommer komma i december. Att lÀngta och fantisera Àr inte fy skam. Och lyssna pÄ min julspellista under tiden. Det Àr den mysigaste tÀnkbara och precis lagomt julig.