Igår tog jag med mig Folke och åkte på julmarknad på Sjungaregården i grannbyn Granö. Grannby och grannby förresten – det är ju 30 minuter bort men mätt i Norrlands egen måttenhet är man praktiskt taget grannar.

Perfekt julmarknadsväder. Tre minusgrader och massor av snö.

Jag och Folke gick runt bland alla stånd och köpte ätliga julklappar.

Geteriets marknadsstånd var ett självklart stopp för lite god getost och kolasås på getmjölk. Någon kanske minns min gamla programserie Claras Gård i SVT när jag bland annat besökte en getgård och fick lära mig mjölka getter? Det var just hos Emma och Mattias på Geteriet. Emmas produkter har vunnit många fina medaljer sedan dess!

Det är så vackert på Sjungaregården vartän man vänder ögonen. Jag fotade mest husen.

Men Folke tog den här bilden på mig. Inga fötter fick vara med men jag tror ni klarar er utan bildbevis på den saken.

Folke hittade två saker till sig själv. En nyckelring i trä täljd som en kotte som han direkt hängde i dragkedjan på sin overall. Samt ett portabelt utfällbart grillspett för vinterns alla utflykter med korvgrillning. Vi ska skriva hans namn med lödpenna på den sedan.

Jag njöt så mycket av alla vackra hus

Och bubbliga gamla fönster. Och jag älskar att gå på julmarknader! Men Umeå har blivit så stort och det är så mycket folk överallt att jag knappt står ut. Men här på landsbygden är det precis lagom mycket för att kunna se och göra allt vi vill utan att trängas.

Folke njöt av att få mata och kela med de snälla renarna.

Jon-Krista med sina renar som var de mysigaste renar jag har mött!

Vi tog en tur med Diana också. Ingen kö så vi kunde åka i vagnen själva jag och Folke. Det bästa på hela marknaden var att sitta mitt emot varandra och skumpa fram och fnissa åt hur mysigt det var.

Och drömmen om att ha häst väcktes igen. Hade jag inte varit så allergisk hade jag haft prick en sån som Diana på vår gård.

När vi ätit saffansbullar, druckit glögg, köpt vörtbröd och matat renarna ännu en gång…

Ja då åkte vi hem genom vinterlandskapet. Fast först stannade vi till på en liten loppis och fyndade smått och gott. Det finns alltid tid för en loppis.