Jag gillar tanken på glögg mer än smaken av den. Alkoholfri glögg är helt enkelt lite för söt för min smak. Men min syster gjorde en så god glögg förra året. Receptet hade hon i sin tur fått av sin kompis Frida. Och nu fick jag också ta del av det. Ursprungligen är receptet från Göteborgsposten där den kallas Två dagars Dunderglögg (en lite oroväckande benämning?)

Glöggen ska stå i 3-4 veckor och dra så gör du den nu är den perfekt till julhelgerna – eller ja – kanske framförallt trettonhelgen. Viktigt att tänka på är att det här blir en alkoholstark glögg. Jag är ju inget fan av alkohol (och blir berusad bara av att titta för länge på ett glas vin) så jag tänker att jag kokar bort alkoholen innan jag dricker den – precis som jag brukar göra med starkvinsglögg när jag någon gång dricker det.

Man blandar svagdricka, kryddor i mängder, russin, socker…

Potatis, ingefära och jäst. Och så låter man det stå i en karaff/hink i köket. Det doftar gott och juligt i hela huset kan jag lova

Nästa vecka när vi ska ha lite glöggmingel tänkte jag sila bort allt bös, värma och provsmaka den!

Fridas glögg

Mängd

5 liter

Förberedelsetid

20

Tillagningstid

2-4 veckor

Ingredienser

 • 5 liter svagdricka

 • 1/2 kg russin

 • 2 1/2 kg socker

 • 5 skivade potatisar

 • 50 gr söt jäst

 • 1/2 kkp hela nejlikor

 • 1 bit ingefära

 • 1 påse kardemummakärnor

 • Kanelstänger

Gör så här

 • Blanda allt i en hink, låt stå i 3-4 veckor. Rör om några gånger om dagen första veckan.
 • Efter det har stått klart – sila i silduk. Värm, drick och njut!