Jag gillar tanken på glögg mer än smaken av den. Alkoholfri glögg är helt enkelt lite för söt för min smak. Men min syster gjorde en så god glögg förra året. Receptet hade hon i sin tur fått av sin kompis Frida. Och nu fick jag också ta del av det. Ursprungligen är receptet från Göteborgsposten där den kallas Två dagars Dunderglögg (en lite oroväckande benämning?)
Glöggen ska stå i 3-4 veckor och dra så gör du den nu är den perfekt till julhelgerna – eller ja – kanske framförallt trettonhelgen. Viktigt att tänka på är att det här blir en alkoholstark glögg. Jag är ju inget fan av alkohol (och blir berusad bara av att titta för länge på ett glas vin) så jag tänker att jag kokar bort alkoholen innan jag dricker den – precis som jag brukar göra med starkvinsglögg när jag någon gång dricker det.
Man blandar svagdricka, kryddor i mängder, russin, socker…
Potatis, ingefära och jäst. Och så låter man det stå i en karaff/hink i köket. Det doftar gott och juligt i hela huset kan jag lova
Nästa vecka när vi ska ha lite glöggmingel tänkte jag sila bort allt bös, värma och provsmaka den!
Fridas glögg
5 liter
20
2-4 veckor
Ingredienser
5 liter svagdricka
1/2 kg russin
2 1/2 kg socker
5 skivade potatisar
50 gr söt jäst
1/2 kkp hela nejlikor
1 bit ingefära
1 påse kardemummakärnor
Kanelstänger
Gör så här
- Blanda allt i en hink, låt stå i 3-4 veckor. Rör om några gånger om dagen första veckan.
- Efter det har stått klart – sila i silduk. Värm, drick och njut!
Glöggranita – kall god smak av hjortron
Marmeladkakor av smördeg
Jippie! Jag har hittat ett struvjärn på loppis!
20 svar
Hembränt! Jo jag tackar 😬
Ser gott och juligt ut men att alkoholen helt går att koka bort utan att det mesta av glöggen också försvinner är nog tyvärr inte riktigt sant, enligt svensk forskning. Jag är absolut ingen expert men läs gärna på mer själv om det är viktigt för dig. Din blogg än förresten sååå bäst, tack!!
https://www.elle.se/mat-och-vin/koka-bort-alkohol/4831505
https://www.iogt.se/forsvinner-alkoholen-ur-gloggen-nar-den-kokas/
Jag gör en annan variant och lägger julkryddor i annan dryck. I år körde jag på lingondricka. Blir lagom mycket och smaken är ändå glöggish men varken stark eller sötsliskic
På Systembolaget finns en alkoholfri Juice/nektar som heter Blåbär. Den har jag använt och gjort glögg av, bara genom att värma den med glöggkryddor. Jättegott och inte sötsliskigt! 🙂
Hej fina Clara!
Detta recept är ursprungligen från GP:s (Göteborgs-posten) helgbilaga ”Två dagar”. Glöggen går under namnet ”Två dagars dunderglögg”. Det är såklart världskänt i Göteborg med omnejd 😉😊😄!
Tänker det är bra om ursprunget framgår, det ligger mycket testande bakom receptet.
God Jul och Gott Nytt År till er alla!
Aha! Då ska jag lägga till det. Namnet låter lite oroväckande för mig 🤪 gissar att jag får koka den tills endast bottensatsen är kvar
Tack! Supergod men inget man kör bil på precis 🤪. Dunder står nog både för procenten och för att den verkligen är dundergod. Och den blir bara bättre ju fler veckor den står. Den går också att spara i flera år.
Jag brukar sila bort kryddor, potatis mm efter 4-5 veckor och sedan låta den stå 1-2 veckor innan jag försiktigt öser upp i flaskor för att undvika bottensatsen. Men helt klar i färgen blir den inte. Lycka till!
Vad betyder två dagars i Gbg receptet?
Två dagar var (kanske är fortfarande) en helgbilaga i Göteborgs-Posten
Vi gjorde en liknande när jag var gravid. Det luktade visserligen gott, men oj vad jag inte uppskattade den lukten! Det blev väldigt mycket glögg också, i alla fall om man bara är två personer, varav en är gravid och knappt klarar av att äta någonting, än mindre dricka något med alkohol. Så av erfarenhet vet jag att den går fint att spara i flera år 🙂
Som göteborgare har vi gjort denna massor av gånger! Vi brukar minska russinmängden för att dra ner sötman lite och lägga till extra mycket av de kryddor man gillar bäst. Kan också tipsa om att ha i pomeransskal!
Tänk på att man måste koka en bra stund för att få bort all alkohol. Det räcker inte med ett snabbt uppkok, som man ibland hör.
What kind of juice do you recommend? Apple, Orange or something else is preferred?
Potatis??!
Jäpp. Potatis jäser bra. Förr gjorde man brännvin av potatis (och adelsdamen som kom på det på 1700-talet valdes in i vetenskapsakademin…)
Hjälper tyvärr inte att försöka koka bort alkoholen – den är dunderstark i alla fall men god och blir rundare i smaken av att lagras några år så gör några satser några år i rad och låt de stå till sig. Trevlig lucia!
Jag dricker gärna glögg ofta i december, men dricker inte gärna socker varje dag, så brukar koka upp äppeljuice (gärna lite bättre kvalitet) med kanelstång, stjärnanis och hela kryddnejlikor. Blir supergott och inte för sött.
Har du provat Blossas alkoholfria röda glögg? Den absolut godaste och inte alls lika söt eller blaskig som många “saftglöggar”.
Jag måste tipsa om Tegnér & Son’s alkoholfria ekologiska glögg – aldrig druckit så god och icke-söt glögg förr (men har heller inte gjort själv någon gång… ☺️)!
Det där är den absolut bästa glöggen! Har också svårt för när den blir för söt. Vi har gjort dunderglöggen i många år och den slår verkligen alla andra glöggar på fingrarna.
Denna har jag gjort i ett par år! Det blir verkligen juliga dofter när den står och ”jäser”. Brukar ge bort eftersom jag inte är så förtjust i alkohol. Men den är kul och enkel att göra 😊