Det finns några saker jag gärna bockar av i december för att liksom känna att det är jul. Fika med en kompis på NK konditoriet i stan. Bjuda hem mitt gamla tjejgäng och vara uppe sent och prata ikapp. Baka lussekatter med barnen. Gå och se – eller själv vara med i ett riktigt luciatåg.

Ja, det finns många saker jag vill göra när det lackar mot jul. Fast jag hinner aldrig göra allting och det blir ju jul ändå. Men det hinner jag glömma tills nästa år när jag återigen inbillar mig att det är helt avgörande för stämningen att jag gör de där sakerna. Med det sagt – när jag väl prickar av i alla fall grejerna på jullistan. Ja då är det som att jag känner julstämningen ända ner i tårna.

Efter lördagens julmarknad hade jag den där härliga känslan. Och den blev inte mindre av att jag på söndagen åkte till en annan julmarknad här i krokarna – nämligen i Vindeln.

Bertil var helt frisk så jag tog med mig båda storpojkarna till hembygdsområdet som är så vansinnigt fint. Det finns ett inlägg från när jag var där på höstmarknad för några år sedan.

Så många otroliga hus

Vi kikade in i den gamla smedjan

Och spanade in vartenda stånd. Jag slog till på honung från Tavelsjö.

Och Bertil och Folke parkerade sig i en snödriva när tröttheten blev akut.

Träffade fem fröknar från skolan och ungefär halva min by som också var där på marknad. Fint att stå och surra en stund med människor man knappt sett sedan i somras. Det är det som är lite trist med hösten – man träffar inte någon. Just därför är julen ett så välkommet avbrott i avskildheten.

Jag tycker så mycket om gamla hembygdsgårdar. Att går runt och känna stämningen i de vackra husen och beundra tapeter och möbler.

Självklart köpte jag nybakad mjukaka också. Lite att smaka direkt och lite att spara till jul och dopp i grytan.

Och så fikade vi. Så sympatiskt med billigt hembakt fika. För en femtiolapp fick vi alla saffransbullar, kärleksmums och saft!

Bertil tog en bild på mig som var rejält påpälsad.

Och jag en bild på honom när han återigen försökte klättra upp på den här stammen. Det var dock lite enklare i shorts och sandaler.

Sedan började barnen bli nöjda och då gick vi förbi det viktigaste ståndet.

För att köpa marknadskarameller. Ett måste såklart.

Sedan hem igen i dimman och förbi vår fina kyrka.

Här är några av sakerna från helgens julmarknad. Killingkorv, getost från Geteriet. Två burkar kolasås gjord på getmjölk (den ena ska jag ge bort i julklapp). Ett vörtbröd. Och en flätad korg från en loppis på hemvägen. Samt en visp i luffarslöjd.

Jag dukade upp varm mjukaka, getosten Mysig, Vindelrökt skinka och honung.

Tände alla ljus och gjorde mysigt. Vi skulle nämligen få besök.

Gammor kom med tåget för att hälsa på. Barnen visade vad de önskade sig ur leksakskatalogen

Och vi fick äta Elsas fantastiska Adventskaka. Den drömmer man ju om hela året!

Och det var den tredje söndagen i advent, det.