Till helgen fyller Bertil elva Är. KÀnns mÀrkvÀrdigt att ha ett sÄ stort barn. En hel elvaÄring i mitt hus med storlek 39 i skor och koll pÄ bÄde Dackefejden, reformationen och DalÀlven.

Jag har ju dokumenterat tidigare födelsedagar pÄ bloggen och det Àr en ganska underhÄllande lÀsning. Roligt att se hur det var pÄ det första skÀlvande födelsedagskalaset vi skulle ordna. Hur stort det var att fÄ fira en ettÄring och hur mysig Bertil var pÄ den tiden. Men ocksÄ lite rörande att mÀrka hur jag vuxit som mamma under Ären. HÀr kommer tio födelsedagskalas.

Han fyllde ett

Iförd en gammal skjorta frÄn fyrtiotalet som min farmor sytt, samt hÀngselskjorts och strumpbyxor. Han var en riktig rödtott som bebis. Och inte sÄ lite lik Ulf!

LÀgg Àgg vilken het mamma! Bröst som hÀckande svalor! SÄ roligt att se hur jag var klÀdd dÄ och hur jag inredde. Mycket Cath Kidston-influerat. MintblÄ bröstpanel, turkosa gardiner, pastellgröna krukor.

Prickiga ballonger. Kan det bli mer kalasigt?

TÄrtan var en sÄdan dÀr otrolig sak som Johannas TÄrtor hade bakat. Jakob fyller Är dagen efter Bertil sÄ vi kombinerar deras tÄrtor i en enda hÀrlig skapelse!

Även Jakob fanns med pĂ„ tĂ„rtan. Och hans tatuering 😉

Och sÄ serverade vi varmkorv. Alltid varmkorv.

Och hÀr Àr nÄgra av presenterna Berra fick pÄ sin ettÄrsdag. Kul att ge till smÄ barn och bara ge kvalitetsgrejer frÄn typ BRIO. Lite annat nÀr de börjar önska sig PyjamashjÀltarna-merch och tröjor med fula tryck pÄ.

Han fyllde tvÄ

Jag minns att det enda han ville ha pÄ sig var sin Pippi-pyjamas. SÄ dÄ fick han det. Mönstrade vaxdukar var nÄgot jag anvÀnde flitigt samtidigt som jag överexponerade alla bilder.

Barnkalasfixat kök med ballonger i fönstret och blommor pÄ bordet.

Rutiga gardiner, pastellporslin och blommönster. HÀrligt! Vi var en sÄn rar liten familj pÄ den tiden. Fullt fokus pÄ Bertil. Det var en underbar tid, men det var nog bra för denna snÀlla, milda gosse att fÄ nÄgra syskon att dela uppmÀrksamheten med. Och hÀrdas inför livet medelst slag mot huvudet och höga skrik.

Roligt att se hur lite jag varierat mitt fika under Ären. Jag gör fortfarande dessa kladdkakemuffins till varje födelsedag. Och dekorerar med tulpaner, anemoner och lite annat fÀrgglatt blompynt. SÄ förutsÀgbar. Det Àr vÀl det traditioner Àr till för?

Bakade en barnslig tÄrta och anvÀnde kalasljus jag köpt pÄ Teneriffa. I fel ordning tydligen. StÄr det egentligen: födelsedagen pÄ grattis pÄ tÄrtan? Eller motsvarande idioti?

SÄ fyllde han tre och pastellintresset verkade inte avta. Jag köpte dessa girlander till nÄgon av de första kalasen och har faktiskt fortfarande kvar dem. Tar fram varje Är.

Jag var gravid med Folke i fjÀrde mÄnaden. Anemisk och helt slut efter Ärhundradets magsjuka.

Jag var sÄ snurrig den hÀr födelsedagen att jag ritade och skrev ett kort till Bertil men skrev fel Är pÄ det! MÀrkte det inte ens förrÀn flera dagar senare.

KlÀdd i batik till sin födelsedagsfrukost var han i alla fall.

Och i present fick han pussel, delar till sin tÄgbana, loppade barnböcker, en skrana och playdooh

TÄrtan hade Johanna gjort och med den Àran! Hon har slutat göra tÄrtor nu. TyvÀrr för hon var suverÀn. TÄrtorna var lika goda som vackra.

Han fyllde fyra

PiratklÀdd och allt.

Folke var bara en liten tunnhÄrig bebis pÄ den hÀr tiden. Och jag var en vÀldigt urlakad mor som försökte kombinera mammaledighet med ett företag som vÀxte.

Det dukades buffébord i köket för slÀkten.

GÀsterna pÄ Bertils kalas brukar vara Jakobs mamma och gammor och de av Jakobs syskon som rÄkar vara i krokarna just dÄ. SÄklart Jakob pappa medan han fortfarande levde. Och dessutom min pappa och moster Mia och kusin Jonas. Ibland min syster om hon varit hemma och hÀlsat pÄ. Och ibland ocksÄ Albin, Ulrika och Ada.

SÄdana Àr Bertils februarikalas. Det blir en hel del lek trots begrÀnsat med barn eftersom farmor Àr en riktig lektant! Nu för tiden brukar dock Bertil fÄ ordna ett kompiskalas lite senare.

Ännu mer rosor, pasteller, honeycombs och girlander. Blir rörd nĂ€r jag ser lilla mammans alla bestyr. Ojoj vad hon stod i!

Han fyllde fem

Gardinerna frÄn Äret innan var nu duk istÀllet. Ada hade en gullig pannlugg och barnen fascinerades av eldsprutande ljus.

Jag gjorde muffins och chokladbollar. FörlÄt att det blir tjatigt.

NymÄlade naglar till kalaset för att matcha klÀnningen sÄ klart. HÀr var jag utmattad sÄ det sjöng om det. TÀnk sÄ skenet kan bedra.

Han fyllde sex

Clara fÄr puss pÄ kinden av sonen Bertil som hon hÄller i famnen.

Glasögonorm och mammagris

Fick lite för svÄrt LEGO som Jakob sedan tvingades bygga. Det Àr Jakobs karma efter att ha utsatt sin egen far för diverse LEGO-byggande varenda jul och födelsedag under hela uppvÀxten.

Jag hade menlöst lÄngt hÄr men kalasen var som alltid en fÀrgfest! Men det hÀr Äret hade jag tydligen satsat pÄ en chokladtÄrta som komplement till den grÀddiga saken.

Ännu mer pasteller, girlander, serpentiner…

Han fyllde sju Ă„r

TĂ„rta med godisar och paraplyn.

Plus hallonrutor och chokladbollar. Vad annars?

Farmor attackerades av kramormar under presentöppningen.

Som i vanlig ordning var alldeles för överdÄdig

Han fyllde Ă„tta

Och jag var höggravid med Ulf. Kunde knappt stÄ i fem minuter innan allting började bulta och vÀrka. Skulle med facit i hand haft en rullstol eller Ätminstone rullator hemma.

Hela tjocka slÀkten hÀlsade pÄ och allt var ganska sorgligt eftersom Jakobs pappa gÄtt bort bara nÄgra veckor tidigare.

Men Bertil hade bÄde Ada och Elle pÄ besök. UtklÀdningsalas. Bertil var nÄgon form av apa vill jag minnas. Det fick jag ordna i sista stund men tack och lov Àr han aldrig knusslig utan blir nöjd nÀstan vad man Àn fÄr ihop.

Folke var pirat med nÄgot som skulle förestÀlla mustasch men i efterhand mer ser ut som en kattlort. Ja, ja mobba mig gÀrna men jag har aldrig hÀvdat att ansiktsmÄlning Àr annat Àn min sÀmsta gren.

MarÀngtÄrta av köpesbottnar, grÀdde och bÀr. Ett knippe fina blommor.

HĂ€r jobbade vi med gult tema. Och fortfarande bara chokladbollar och kladdkakemuffins.

Han fyllde nio

Och pÄ sin nionde födelsedag ville han bara ha pÄ sig tjoppeluva och teddyjacka. Jaha. Det fÄr man acceptera sÄklart. Födelsedagsbarnet bestÀmmer.

Dukade med rött och grönt och funderar nu över vilket filter jag egentligen redigerade med eftersom fÀrgerna blev sÄ lÀbbigt Ätergivna?

Det var ett underbart litet kalas, precis nÄgra veckor innan allt stÀngde ner pÄ grund av covid.

Han fyllde tio

Och sin tionde födelsedag firade vi utan riktigt kalas. En rejÀl köksrenovering pÄgick, vi saknade bÄde vatten och avlopp och ingen fick man trÀffa heller. SÄ vi Äkte till farmor i stan och gick pÄ Pinchos. Men dÀr man inte ens fick sitta hela familjen vid samma bord. SÄ det var inget vidare. Men presenter fick han! Och tÄrta!

Och nu Ă€r det nya tider – ni hörde vĂ€l presskonferensen idag? Nu blir det kalas igen. För hela jĂ€kla slanten! Idag ska jag dĂ€rför börja förbereda. Vad jag ska göra? Jo jag ska baka chokladbollar och kladdkakemuffins….