Jag tycker att det är så härligt att stå och laga mat en hel dag och sedan ställa till med en brakmiddag. Att ha matlag och regelbundet vara tretton personer vid bordet har definitivt avdramatiserat större middagsbjudningar för mig.
Samtidigt har det traumatiserat mig gällande diskmängden. Innan vi renoverade köket hade vi en liten diskmaskin som behövde köras full minst tre gånger i rad för att få undan all disk från matlaget. Men nu är det nya tider. Njuter enormt av att ha en stooooor diskmaskin som sväljer hur mycket disk som helst.
Det betyder förstås inte att det inte ser ut så här på vår diskbänk dagen efter.
Det betyder bara att uppsnyggandet går enklare och snabbare.
Själva diskmaskinen är integrerad och dold bakom den här luckan. Och något jag uppskattar med vår diskmaskin från Cylinda är att den är så tyst. Det hörs bara ett svagt susande när den är igång. Vi har ett så tyst hus att jag verkligen stör ihjäl mig på maskiner som låter högt. Det märks alldeles för tydligt.
Träredskap försöker jag undvika att köra i maskinen men som ni ser så slinker det med ett och annat ibland ändå. Förutom det och finknivarna kör vi allt i diskmaskinen – till och med våra sköra högfotade vinglas från Ittala stoppas in. Maskinen diskar väldigt rent men otroligt skonsamt.
Gillar också att det överst i maskinen är ett fack att lägga besticken i. Då slipper man slabba med den besvärliga diskkorgen där besticken trängs utan att bli rena. Och när jag laddar maskinen sorterar jag besticken efter sort – då går det riktigt snabbt att lägga tillbaka dem i lådan sedan.
Cylinda gör allt för att göra vardagen lite enklare. Och roligare. De har funnits vid svenskarnas sida sen 1958 och hemma hos oss har vi både diskmaskin, frys och tvättmaskin från Cylinda som vi är väldigt nöjda med. Hushållsarbetet förenklas samtidigt som det blir utrymme för mer av livets guldkant.
Men jag vet att det är fler än jag som tvekar inför att bjuda hem ett större sällskap på middag. Det kanske känns nervöst, läskigt eller som alldeles för mycket jobb? Men det är en övningssak, om du frågar mig. .
Här är mina tips inför en större middagsbjudning – och har du fler råd får du gärna fylla på med dem!
- Gör en handlingsplan inför dagen. Jag brukar tänka ut vilken ordning alla moment ska ske i – allt ifrån när jag behöver göra pajbotten till om en duk ska strykas, badrummet städas eller det ska plockas på nedervåningen. Ett enkelt körschema förenklar och minskar stressen.
- Våga hålla det enkelt – gör din paradrätt! En riktigt god köttfärssås som fått puttra en hel dag ihop med pasta som är perfekt al dente – finns det egentligen någonting godare? Nej det kanske inte är så “flott” men är det gott så funkar det!
- Välj en rätt som kan förberedas dagen innan. Som en gryta, lasagne, soppa, paj eller något annat som bara bli bättre av att stå en dag och sedan värmas på. Och lägg krut på goda tillbehör – som en sallad gjord med lite finess, ett riktigt gott bröd eller en skål med oliver eller aioli. Det är ofta de där små extra detaljerna som gör att det känns festligt.
- Ett säkert kort är också att göra något som inte ens innefattar särskilt mycket matlagning – som tacos eller annan kall plockmat. Bonus för att både allergiker och kräsna barn då kan plocka av det som de faktiskt gillar.
- Gör dig själv klar först. Jag har många gånger stått och svurit vid kastrullerna för att maten ska bli klar tills gästerna kommer – men sedan har jag inte hunnit ta en dusch och sminka mig innan de står i hallen. Och det är så tråkigt! Jag brukar försöka göra mig klar i god tid så att matlagningen sedan kan ske i lugn och ro. Maten behöver inte vara färdig sekunden efter att gästerna kliver in genom dörren.
- Och med tanke på den föregående punkten: ordna alltid något att dricka och snacksa på innan maten. Då gör det ingenting om själva huvudrätten dröjer lite. Gästerna kan hänga i köket med dig när du gör färdigt det sista.
- Gör alltid lite mer mat än du tror kommer gå åt. Det värsta som finns är att ha för lite att äta! Blir det matlådor är det ju bara en trevlig bonus.
- Se till att diska undan allteftersom du tillagar maten. Då står du inte där med ett enormt diskberg lagom tills att maten är klar. Och har du diskmaskin – se till att den är tömd när ni sätter er och äter. Då kan du snabbt få undan tallrikarna efter maten och köra ett kort program. När resterna inte stått och torkat in så blir det rent utan problem och sedan kan du tömma och ladda om maskinen igen. Då slipper du ta itu med hela den enorma disken dagen efter.
- Ryms inte alla runt bordet? Överväg att skippa den klassiska bordsdukningen och se istället till att man kan slå sig ner och äta både i soffa, kök och vardagsrum. Jag brukar ibland duka på vardagsrumsgolvet, till barnen i sällskapet. Runt det låga soffbordet slänger jag ut kuddar där de kan sitta och mysa och äta. Det brukar barnen uppskatta.
- Underskatta inte knytkalaset! Hur trevligt det än är att bjuda på all mat själv är det ofta både gott och roligt att hjälpas åt. Låt en gäst ta med en förrätt, en annan gäst får ta en efterrätt. Och så står du för huvudrätten. Eller så ordnar du buffé med gästernas paradrätter och fyller sedan på med potatissallad, bröd och andra tillbehör för att måltiden ska bli komplett. Det är dessutom ett fint sätt att kunna ses många och äta middag även om plånboken är tunn!
30 svar
Bra tips!
På tal om mat har jag funderat på en sak här i vårtider, nämligen knoppande björklöv i mat. Doften i de små kladdiga bladen är härlig, skulle man få den även i mat?
Kan du Clara ta fram recept med björk, kanske koka lövknopparna i grädde till en pannacotta?
Ååå vilket bra förslag! Det här ska jag utforska 🤗
Ja, vilken bra idé. Doften av björklöv är ju underbar <3
Förut fanns Fjällfil med björksavssmak!
Det här skulle många behöva läsa! Jag tycker att svenskar generellt är dåliga på att bjuda hem. Har funderat mycket på vad det beror på?
Om jag någonsin fått förmånen att ha ett stort kök OCH planera det från grunden så skulle jag satsa på 2 st maskiner i 45-bredd. Jag hatar när allt nästan ryms. Eller när man glömt att köra maskinen och när middagen äts har föregående disk bara börjat köras. Tänk att ha två som man kan fylla omlott 🙂
Haha….håller med! Inte för att jag nånsin kommer att få uppleva det misstänker jag, men drömma går ju 😊
Jag förstår att många tycker att knytis är toppen. Jag själv hatar det, både som värdinna och som gäst. När jag är bortbjuden vill jag inte behöva släpa med mat och när jag är värdinna vill jag ha koll på all mat och alla tillbehör så att det blir som jag vill ha det. Haha snacka om kontrollbehov men sån är jag!
Haha, ja. Jag tänker att det kanske är lättare om man bestämt gemensamt att man ska ha en knytkalasfest. Då är det ju själva premissen för festen. Jag kan också uppskatta att vara värdinna och göra allt själv. Men om man är många tycker jag att det brukar bli roligare (och godare!) om man är många som bidrar.
Vi var tio personer på middag hos oss igår. Jag gjorde quesadillas. Tidigare på dagen hade vi picklat grejer och gjort guacamole. Sen gjorde min man en sallad. En gäst hade med en kaka. Jag hade köpt kokosbollar. Vi satt här och där och plockade i flera omgångar. Jag brukar till sån mat ta fram bara assietter. Då blir det mer flöde i plocket från buffén. Nån kan balansera en assiett i knät i en gungstol medan dem äter. Barnen kan sitta vid ett litet bord. Det är lättare att diska dem.
Så smart =) och trevligt. Låter som en perfekt middag!
Imponerande att vinglasen får plats trots bestickfacket högst upp. Min erfarenhet är att sådana bestickhyllor stjäl för mycket plats på höjden.
Sen ser det ut som att allt gammalt porslin åker in i diskmaskinen. En del gammalt porslin som jag kört i diskmaskinen har tappat sina mönster med tiden. Så nu är jag mer försiktig med sånt.
Jag vet – dessa vinglas är dessutom riktigt höga. Men den här maskinen är konstruerad på något smart sätt för den rymmer otroliga mängder =)
Det brukar gå att sänka öve korgen på dessa maskiner så höga glas ryms 🙂
Vad är det för magisk blus ? DRÖM
Loppisfynd 🤗
Jag vet inte om det bara är mitt humör eller något, men den listan fick mig att känna hur ribban höjdes till för mig ouppnåeliga höjder.
Hålla det enkelt och göra något som kokar en hel dag? Det vore nog bland det mest ambitiösa jag gjort..
Ordna ALLTID något att dricka och snacksa på innan maten – ojojoj, ännu en grej att komma ihåg att handla, plocka fram, plocka undan, diska upp
Se till att få undan disken efter hand, se till att diskmaskinen är tömd innan ni sätter er – har ändå fullt upp även om detta mål för det mesta inte uppnås
Kanske är det för att vi har hemgrupp regelbundet (kyrklig version av matlag med kristna inslag) med 9 vuxna och 3 barn (och tre till på väg, babyboom…) som jag känner att din ambitionsnivå är miltals ifrån vad jag normalt sett orkar/klarar – just för att vi bjuder hem ofta, en vardag, under enkla former.
Vad mysigt med hemgrupp! Det hade vi också förut när vi bodde i stan =) Tipsen är inte så mycket för vardagsmiddagen utan mer tänkt för fest.
Att ha något att bjuda på innan tycker jag förenklar (lite salta pinnar eller nötter räcker) för att man då inte behöver vara så noga med klockslaget som om folk är vrålhungriga. Jag tänker mig alltså inte att man ska bjuda på typ kanapeer 😉
En köttfärssås som kokat hela dagen är också för att förenkla – jag gillar sånt som kan göras på morgonen istället för kvällen när det kommer gäster. Vanlig köttfärsås som inte långkokt går förstås precis lika bra det med.
Diska och hålla undan när man lagar mat har egentligen ingenting med att bjuda på middag. Det är bara lite vanligt matlagningshyfs jag själv kämpar med att lära mig. Så slipper köket se ut som ett bombnedslag när maten ska serveras. Och man slipper börja på minus när man redan vet att man redan kommer ha en enorm middagsdisk kvar att hantera. Jag brukar laga maten och min man brukar oftast vara diskansvarig. Så skönt för mig att efter maten bara kunna sitta kvar och prata i lugn och ro medan han roddar undan!
Här har jag skrivit ett helt inlägg om hur man kan tänka kring ett matlag och att bjuda på enklare vardagsmiddagar utan prestige. https://underbaraclaras.se/2022/04/28/25-vanliga-fragor-om-matlag/
I vårt kompisgäng har vi i flera år kört knytisvarianten, fungerar perfekt både på nyårsafton och en vanlig lördag. Oftast tar någon med något som passar de lite mer petiga barnen och nån annan kanske har fixat nått plock och fördrink innan maten. Jätteroligt, avslappnat och brukar vara väldigt gott!!
Mysigt! Och håller verkligen med om att det brukar bli SÅ gott. Min mans familj brukade ha enorma midsommarfirande i en lägergård där alla kompisar tog med sig sin paradrätt och dukade upp till världens maffigaste och godaste buffé av de allra bästa grejerna. Dagarna efter fick man rulla fram…
Middag för många… Mardröm för mig. Men det är väl som du säger en övningssak….
Vilket sammanträffande – jag satt just och tänkte på att jag vill bjuda hem storfamiljen snart, men att det känns som en utmaning.
Vi bor i lägenhet på 70 kvadratmeter, med ett pluttigt T-kök. Familjen är 16 pers oss inräknat, och det blir minst sagt trångt (vi firade jul här – många gemensamma promenader behövdes för att få lite andrum).
Men måste säga att din lista peppar mig. Särskilt handlingsplanen, att ha tilltugg innan, och att barnen sitter på golvet och äter. Smart!
P.S Jag har drömt minst 3 gånger att jag och familjen hälsar på er i ert hus. Huset ser olika ut varje gång, och mer Villa Villekulla-style med typ 40 olika rum. Bevis på att jag hänger här på bloggen en hel del haha.
Jag älskar att vi ofta har massa folk hemma hos oss! Hatade att bjuda på middag/fika tidigare, fick alltid lite prestationsångest och hög nivå av kontrollbehov. Men inte nu längre 😊 övning ger färdighet!
Så här ser det ofta ut hos oss, och mina tips.
– man måste slappna av själv. Mycket i det jobbiga och höga krav sitter i ens egna huvud.
– Vi umgås ofta med vänner och familj och många barn. Kan bli stökigt värre. Desto mer man kan vara utomhus, desto lättare.
– Fixa sånt som gör att det känns “festigt” först: kläder på dig själv, musik, blommor på bordet, snacks. Då känns det stämningsfullt när folk kommer även om det är spontant och maten inte är klar (eller maten är hämtpizza)
– Sätt folk i arbete! Folk vill ofta gärna hjälpa till. Du får sällskap när du fixar. Allt går snabbare. Det känns mer avslappnat och folk känner sig mer som hemma. Man kan ju dock välja vad man sätter folk på (ta fram dricka ur kylen, bär ut tallrikar, hacka sallad är ju trevliga uppgifter. Gå ut med soporna, diska stekpannorna, Skura ur vasken är ju mindre trevliga. MEN en positiv bieffekt av att folk känner sig som hemma är att det helt plötsligt står en diskad stekpanna på bänken för att nån tog den av bara farten)
– Spontant är lättast! Och trevligast! Och sänker alla förväntningar. Men är lätt att lyckas med. Vi har ofta grejer hemma som gör att vi kan bjuda hem och fixa mysigt med kort varsel. Det gör också att arbetsmängden blir liten inför spontanumgängen (vi har en kyl i garaget som vi fyller med dricka nån gång i kvartalet, alkoholfritt och från systemet, så att det alltid finns att ta fram om man får gäster. Det finns glass och färdiga bullar i frysen, nötter chips och Småkakor i Skafferiet. Fylls på regelbundet vid storhandling, precis som flingor och mjölk.)
– knyt är bra. Men laga tillsammans är roligare.
– Städa gör man när folk har gått, gäster skitar ner men granskar inte hörnen, så att städa innan är onödigt. Innan plockar vi bara så att det inte är saker överallt, och ser till att badrum och diskbänk är fräscha. Det räcker.
– att sänka nivån på fixet och maten gör inget, man har lika trevligt ändå.
Att göra det lättare gör det också roligare. Och att folk känner sig som hemma tror jag är anledningen till att vi ofta är hos oss när familj och vänner ses.
Så många bra tips! Tack för det <3
Håller med dig om att det är skönt att vara “färdig” med sig själv innan man sätter igång med allt. Jag brukar också försöka göra så mycket som möjligt dagen innan, typ om jag ska baka en tårta så “monterar” jag bottnarna och fyllningarna och samma dag som gäster kommer så dekorerar jag den 🙂
Och sallad osv blir ju bara godare och godare desto längre de står och drar åt sig 🙂
Vill bara skicka ett stort tack för att du är den du är och delar med dig att stort och smått. Din blogg får mig alltid på bra humör och ger mig insikter och rättsida på livet när jag tappat bort mig ❤
Tack tack tack 🤗❤️ Blir så glad!
Vi bjuder ofta över våra vänner – när man inte orkar ordna nåt men vill ha sällskap bjuder vi in o beställer hämtmat – alla får välja vad de vill ha och betalar för sig. Så kan man brygga kaffe o ev slänga ihop en kladdkaka.
Vid stora kalas är mitt bästa att ha förberett för att behöva göra så lite som möjligt under själva kalaset/middagen. Att maten inte är klar när gästerna kommer tycker jag inte gör nåt men senare under kvällen tycker jag det är så tråkigt att gå ifrån gästerna och fixa massa i köket. Därför försöker jag alltid ha:
– Tom diskmaskin så man snabbt kan slänga i disken. Då kan också gästerna lätt hjälpa till
– Förberett en bricka med sånt som ska fram till desserten : assietter, koppar, mjölkkanna mm. Då går det snabbt att duka fram och är lätt för gästerna att hjälpa till!
Vi har ofta många på middag hemma, runt 15 personer är inget ovanligt. Har blivit tradition att jag bjuder på en gryträtt, en sallad m allt i en skål, ett gott bröd, en god ost o glass t efterrätt. Gryträtter kan varieras i det oändliga, så det är alltid en annan rätt än sist gång, o jag gör den alltid kvällen innan. Sen tar gästerna med sig något extra tillbehör, som fyllda tomater, oliver, gurksallad, något till glassen som ex kex, chokladsås el lite frukt. Väldigt uppskattat och alla blir mätta och nöjda utan att nån sliter ihjäl sig!
Det låter både gott och väldigt trevligt =)