Jag tycker att det Àr sÄ hÀrligt att stÄ och laga mat en hel dag och sedan stÀlla till med en brakmiddag. Att ha matlag och regelbundet vara tretton personer vid bordet har definitivt avdramatiserat större middagsbjudningar för mig.

Samtidigt har det traumatiserat mig gÀllande diskmÀngden. Innan vi renoverade köket hade vi en liten diskmaskin som behövde köras full minst tre gÄnger i rad för att fÄ undan all disk frÄn matlaget. Men nu Àr det nya tider. Njuter enormt av att ha en stooooor diskmaskin som svÀljer hur mycket disk som helst.

Det betyder förstÄs inte att det inte ser ut sÄ hÀr pÄ vÄr diskbÀnk dagen efter.

Det betyder bara att uppsnyggandet gÄr enklare och snabbare.

SjÀlva diskmaskinen Àr integrerad och dold bakom den hÀr luckan. Och nÄgot jag uppskattar med vÄr diskmaskin frÄn Cylinda Àr att den Àr sÄ tyst. Det hörs bara ett svagt susande nÀr den Àr igÄng. Vi har ett sÄ tyst hus att jag verkligen stör ihjÀl mig pÄ maskiner som lÄter högt. Det mÀrks alldeles för tydligt.

TrĂ€redskap försöker jag undvika att köra i maskinen men som ni ser sĂ„ slinker det med ett och annat ibland Ă€ndĂ„. Förutom det och finknivarna kör vi allt i diskmaskinen – till och med vĂ„ra sköra högfotade vinglas frĂ„n Ittala stoppas in. Maskinen diskar vĂ€ldigt rent men otroligt skonsamt.

Gillar ocksĂ„ att det överst i maskinen Ă€r ett fack att lĂ€gga besticken i. DĂ„ slipper man slabba med den besvĂ€rliga diskkorgen dĂ€r besticken trĂ€ngs utan att bli rena. Och nĂ€r jag laddar maskinen sorterar jag besticken efter sort – dĂ„ gĂ„r det riktigt snabbt att lĂ€gga tillbaka dem i lĂ„dan sedan.

Cylinda gör allt för att göra vardagen lite enklare. Och roligare. De har funnits vid svenskarnas sida sen 1958 och hemma hos oss har vi bÄde diskmaskin, frys och tvÀttmaskin frÄn Cylinda som vi Àr vÀldigt nöjda med. HushÄllsarbetet förenklas samtidigt som det blir utrymme för mer av livets guldkant.

Men jag vet att det Àr fler Àn jag som tvekar inför att bjuda hem ett större sÀllskap pÄ middag. Det kanske kÀnns nervöst, lÀskigt eller som alldeles för mycket jobb? Men det Àr en övningssak, om du frÄgar mig. .

HĂ€r Ă€r mina tips inför en större middagsbjudning – och har du fler rĂ„d fĂ„r du gĂ€rna fylla pĂ„ med dem!

  • Gör en handlingsplan inför dagen. Jag brukar tĂ€nka ut vilken ordning alla moment ska ske i – allt ifrĂ„n nĂ€r jag behöver göra pajbotten till om en duk ska strykas, badrummet stĂ€das eller det ska plockas pĂ„ nedervĂ„ningen. Ett enkelt körschema förenklar och minskar stressen.
  • VĂ„ga hĂ„lla det enkelt – gör din paradrĂ€tt! En riktigt god köttfĂ€rssĂ„s som fĂ„tt puttra en hel dag ihop med pasta som Ă€r perfekt al dente – finns det egentligen nĂ„gonting godare? Nej det kanske inte Ă€r sĂ„ “flott” men Ă€r det gott sĂ„ funkar det!
  • VĂ€lj en rĂ€tt som kan förberedas dagen innan. Som en gryta, lasagne, soppa, paj eller nĂ„got annat som bara bli bĂ€ttre av att stĂ„ en dag och sedan vĂ€rmas pĂ„. Och lĂ€gg krut pĂ„ goda tillbehör – som en sallad gjord med lite finess, ett riktigt gott bröd eller en skĂ„l med oliver eller aioli. Det Ă€r ofta de dĂ€r smĂ„ extra detaljerna som gör att det kĂ€nns festligt.
  • Ett sĂ€kert kort Ă€r ocksĂ„ att göra nĂ„got som inte ens innefattar sĂ€rskilt mycket matlagning – som tacos eller annan kall plockmat. Bonus för att bĂ„de allergiker och krĂ€sna barn dĂ„ kan plocka av det som de faktiskt gillar.
  • Gör dig sjĂ€lv klar först. Jag har mĂ„nga gĂ„nger stĂ„tt och svurit vid kastrullerna för att maten ska bli klar tills gĂ€sterna kommer – men sedan har jag inte hunnit ta en dusch och sminka mig innan de stĂ„r i hallen. Och det Ă€r sĂ„ trĂ„kigt! Jag brukar försöka göra mig klar i god tid sĂ„ att matlagningen sedan kan ske i lugn och ro. Maten behöver inte vara fĂ€rdig sekunden efter att gĂ€sterna kliver in genom dörren.
  • Och med tanke pĂ„ den föregĂ„ende punkten: ordna alltid nĂ„got att dricka och snacksa pĂ„ innan maten. DĂ„ gör det ingenting om sjĂ€lva huvudrĂ€tten dröjer lite. GĂ€sterna kan hĂ€nga i köket med dig nĂ€r du gör fĂ€rdigt det sista.
  • Gör alltid lite mer mat Ă€n du tror kommer gĂ„ Ă„t. Det vĂ€rsta som finns Ă€r att ha för lite att Ă€ta! Blir det matlĂ„dor Ă€r det ju bara en trevlig bonus.
  • Se till att diska undan allteftersom du tillagar maten. DĂ„ stĂ„r du inte dĂ€r med ett enormt diskberg lagom tills att maten Ă€r klar. Och har du diskmaskin – se till att den Ă€r tömd nĂ€r ni sĂ€tter er och Ă€ter. DĂ„ kan du snabbt fĂ„ undan tallrikarna efter maten och köra ett kort program. NĂ€r resterna inte stĂ„tt och torkat in sĂ„ blir det rent utan problem och sedan kan du tömma och ladda om maskinen igen. DĂ„ slipper du ta itu med hela den enorma disken dagen efter.
  • Ryms inte alla runt bordet? ÖvervĂ€g att skippa den klassiska bordsdukningen och se istĂ€llet till att man kan slĂ„ sig ner och Ă€ta bĂ„de i soffa, kök och vardagsrum. Jag brukar ibland duka pĂ„ vardagsrumsgolvet, till barnen i sĂ€llskapet. Runt det lĂ„ga soffbordet slĂ€nger jag ut kuddar dĂ€r de kan sitta och mysa och Ă€ta. Det brukar barnen uppskatta.
  • Underskatta inte knytkalaset! Hur trevligt det Ă€n Ă€r att bjuda pĂ„ all mat sjĂ€lv Ă€r det ofta bĂ„de gott och roligt att hjĂ€lpas Ă„t. LĂ„t en gĂ€st ta med en förrĂ€tt, en annan gĂ€st fĂ„r ta en efterrĂ€tt. Och sĂ„ stĂ„r du för huvudrĂ€tten. Eller sĂ„ ordnar du buffĂ© med gĂ€sternas paradrĂ€tter och fyller sedan pĂ„ med potatissallad, bröd och andra tillbehör för att mĂ„ltiden ska bli komplett. Det Ă€r dessutom ett fint sĂ€tt att kunna ses mĂ„nga och Ă€ta middag Ă€ven om plĂ„nboken Ă€r tunn!