Ibland blir det knäpptyst här i huset. Med tre söner mellan 3 och 10 år har jag lärt mig vad det betyder – de leker tillsammans med mobilen. Och det fattar jag att de gör för det är ju väldigt kul. Jag gillar ju själv att försjunka i min telefon och skärmen kan ju faktiskt också vara någonting som samlar familjen på ett mysigt sätt. Som när man utmattade sjunker ner framför en film efter en lång dag på stranden.

Som jag berättat tidigare samarbetar jag med Telia och nu i sommar har de en kampanj – kunder som skaffar eller redan har deras mobilabonnemang med obegränsad surf får tillgång till olika streamingtjänster som Netflix, HBO Max och C More. Perfekt att familjemysa till under regniga sommardagar.

Sedan vi skaffade Telias familjeabonnemang här hemma har barnen börjat roa sig med storebrorsans mobil. I bland leker de kurragömma. De ringer först upp mobilen och slår på högtalarfunktionen, sen gömmer någon av dem mobilen någonstans i trädgården medan de andra får leta. Under letandet gör sedan den som gömt mobilen olika ljud från uppringar-telefonen så att brorsorna får lyssna och leta. Det här var den bästa leken under våren. De lekte till och med kurragömma med en långväga kompis som fick ringa upp dem från sin telefon. Älskar kreativiteten. Nu är det däremot mest Youtube som gäller!

Hela vår familj har Telia och deras familjeabonnemang är toppen. För då får alla i familjen ha tillgång till lika stor surfmängd. Bertil har en egen mobiltelefon medan mellanbrorsan Folke har en Xplora – en enklare variant som fästs runt handleden som ett armbandsur. Från början var jag rädd att surfen i Bertils mobil skulle bli ett problem och jag oroade mig för att han skulle spendera alldeles för mycket tid med telefonen och kanske exponeras för otäcka saker som jag inte kunde kontrollera. Men så har det inte blivit.

– Tyst!
– Schyyyy!
– Kolla då!


Så här låter det numera när barnen tittar på det senaste från Kimmy Power. Vet du inte vem hon är? Drottningen av youtubevideos om du frågar surfarna här hemma. De älskar Kimmy och lär sig mycket av henne om älsklingsspelet Minecraft. Efter att själv ha tittat ihop med barnen fattar jag grejen. Tjejen kan Minecraft! Hon lär ut nya finesser och hennes tips har gjort barnen mer sociala i sitt spelintresse. De kollar klippen ihop i mobilen eller på paddan (som de kopplar mot mobilens WIFI). Sen pratar de om speltipsen, testar och utvärderar. Mina barn har dessutom skapat en stor LAN-värld i Minecraft med ett gäng kompisar och pappor som de brukar spela på tillsammans, samtidigt som de pratar över discord. Det är ett roligt sätt att umgås som får mina egna fördomar om asocialt datorspelande att komma på skam.

Som Telia-kunder surfar och ringer vi på Sveriges bästa nät (enligt oberoende undersökningsföretaget Umlaut 2021). Du som också vill göra det kan passa på att knyta ett abonnemang med obegränsad mobilsurf där nu streamingtjänster ingår . Erbjudandet gäller under hela sommaren.


Som förälder är det svårt att dra gränsen mellan ansvar och klåfingrighet. I början ville jag kontrollera varje youtube-klipp barnen skulle se. Vilket förstås slutade med att jag sabbade allt det roliga. I dag visar jag mer tillit när barnen surfar tillsammans. Ofta slutar det med att jag får komma in i deras spelvärld och lära mig något nytt. Det är jag glad för! Men det händer också att jag säger nej det här vill jag inte att ni kollar vidare på! Nu har jag lärt mig att tillräckligt många “okej” öppnar upp för att det ibland måste bli “NEJ!”

I min tidiga vilsenhet har jag haft användning av Telias sajt Digital förälder. Här kan du som vuxen hitta tips och råd om barnen säkerhet på till exempel Tik Tok och andra sociala medier.

Läs mer om Telias familjeabonnemang och mer om det nya kampanjpriset med fri surf och streamingtjänster här. Du som har eller vill skaffa ett abonnemang med obegränsad surf får alltså tillgång till Netflix, HBO Max och C More. Vilka tjänster du vill ha väljer du själv.
Och om du redan är knuten till någon av de streamingtjänsterna kan du flytta över dem till Telia och få ett bättre pris. Abonnemanget kostar 499 kronor per månad och du kan enkelt lägga till en extra användare för 199 kronor i månaden – den extra användaren får också obegränsad surf!