Jag minns hur frustrerande men ocksĂ„ smĂ€rtsamt det var att som barn uppleva hur varje sommar blev kortare och kortare. Hur varje sommarlov pĂ„ ett sĂ€tt var en besvikelse jĂ€mfört med sommaren innan – eftersom det kĂ€ndes som att sommaren halverats.

Att tiden gÄr snabbare för varje Är Àr ingenting man bara inbillar sig. Tiden Àr i allra högsta grad relativ och Àven om en minut alltid Àr lika lÄng pÄ klockan kÀnns den annorlunda beroende pÄ vad man gör. Och ju Àldre man blir desto kortare Àr minuten. NÀr man har levt i Ättio Är Àr sex mÄnader bara 1/160 av ens liv. Men nÀr man Àr riktigt liten Àr de dÀr sex mÄnaderna kanske halva ens liv. Det gör sÄklart nÄgot med ens tidsuppfattning.

För varje Ă„r snurrar tiden snabbare. BĂ„de det roliga och det tunga rinner förbi i en allt mer hisnande fart. Vi lĂ€r oss automatisera, planera och förutse och allt det tenderar att förkorta tiden. Jag blir sĂ„ stressad nĂ€r jag mĂ€rker det. Den hĂ€r sommaren kĂ€nns om möjligt Ă€nnu kortare Ă€n den förra och jag Ă€r inte ett dugg redo för att börja jobba. Men att tiden gĂ„r snabbt kan ocksĂ„ vara tröstande – som nĂ€r vintern kĂ€nns mörk och tung. “Men snĂ€lla nĂ„n, om bara tre veckor Ă€r det en ny mĂ„nad och dĂ„ kommer det att ha blivit mycket mycket ljusare…tre veckor hinner ju passera medan jag blinkar”

För min treÄring Àr en vanlig dag lika lÄng som tvÄ veckor. Han vet sÄ lite av vad som vÀntar och minns sÄ lite av det han tidigare upplevt. Varje dag Àr ett stort Àventyr, nÀstan varje aktivitet Àr ny. Hans sorteringssystem i hjÀrnan Àr inte sÀrskilt utvecklat och med hans tidsuppfattning Àr allting möjligt. Vi kör i tolv timmar för att komma till BorÄs men efter en tio minuters bilutflykt till affÀren i Fristad tror han att vi kanske Àr hemma i VÀsterbotten igen.

Och nÀr jag ser pÄ min treÄring ser jag ocksÄ nyckeln till att som vuxen bromsa upp tiden, fÄ den att strÀcka ut sig och hindras frÄn att rinna mellan fingrarna allt för fort. Nyckeln Àr att göra vÀrlden mer lik en treÄrings. Att utsÀtta sig för ovana saker. Besöka platser man inte varit pÄ förut, testa en aktivitet man inte vet nÄgot om, Àta middag med mÀnniskor man inte kÀnner och hela tiden öva pÄ svÄra, utmanande saker.

Tre dagar i en stad man aldrig besökt förut kan kÀnnas som fjorton dagar hemma i vardagen. En eftermiddag nÀr man prövar klÀttring för första gÄngen eller gÄr pÄ ett nytt museum bromsar upp tiden sÄ att man hinner mÀrka den. Och att sitta med ett svÄrt problem fÄr tiden att sega sig fram.

Resten av den hÀr sommaren ska jag försöka bromsa tiden lite oftare.