Sist vi hade redaktionsdag pekade Erica ut en intressant förändring i mitt sätt att vara framför kameran. Nämligen att jag börjat le på bild, söka ögonkontakt och möta åskådarens blick igen.

Det var några år där kring 2017 då jag nästan aldrig gjorde det. Jag minns att vi pratade om det på en redaktionsdag och Erica frågade mig varför?

-Jag orkar inte möta blick.

Och så var det verkligen. I backspegeln kan jag se att det nog hade mycket med utmattningen att göra. Jag mådde fortfarande dåligt och höll på att återhämta mig från både den och depressionen. Men jag kände också en sån frustration kring bloggandet generellt. Jag kände mig kvävd. Fick kritik och nålstick hela tiden och som ett resultat började jag göra mig mindre. Dra mig tillbaka, undvika att prata om sånt som kunde göra någon upprörd. Och samtidigt bli arg – för jag fick ju fan inte ens skriva om vilka underbyxor jag använde utan att det blev moralpanik!

Men problemet var just detta. Att jag drog mig tillbaka, gjorde mig mindre och blev arg.

Hela anledning till att starta blogg en gång i tiden var ju min lust och mitt driv till att få uttrycka mig. Inte att bli omtyckt till varje pris. Så när jag började begränsa hur jag uttryckte mig för att bli omtyckt så tappade ju alltihop sin mening.

Senaste åren har jag övat på att göra tvärt om. Omfamna de sidor som kanske retar upp andra, våga skriva om, uttrycka mig kring och skämta om sånt jag själv vill och inte det jag borde. Kunna skratta åt kritik och nålstick och ta det för vad det är. En persons åsikt – inte hela världens.

Och nu är klimatet så otroligt mycket friare och jag mår så mycket bättre. Och när jag tittar på bilderna från det år som gått kan jag se att jag gått tillbaka till mitt lekfulla bildspråk som fanns när bloggen startade. När det var hejdlöst, kreativt, kul och befriat från pekpinnar. Då jag kunde vara mig själv. Den utvecklingen glädjer mig!

Måtte denna tidiga version av mig själv ha kommit tillbaka för att stanna

Blond Clara i lätt vågig page.