Vilken lyx det Ă€r med en frys! NĂ„got vi tar för givet idag men som inte alltid varit sjĂ€lvklart. TĂ€nk att kunna Ă€ta osockrade bĂ€r mitt i vintern, smaka kött som varken varit nedsaltat eller konserverat och ta fram och spisa grönsaker frĂ„n frysen som har i princip alla nĂ€ringsĂ€mnen kvar….

VÄr alldeles lagom stora frys lÀngst ner till vÀnster i högskÄpet

Vi har tre frysar i vÄrt hus. TvÄ stora frysboxar i kÀllaren. En med kött och fisk (köttet köper vi i stora kvantiteter frÄn grannar som jagar eller har egna köttdjur) och en frys med bÀr, kakor, grönsaker och bröd. Sedan har vi en liten frys uppe i köket. Den Àr vÄr vardagsfrys. DÀr stÀller vi in middagsrester, ostskalkar, och sÄnt som ska lagas upp inom kort.

Hur ska man dÄ sköta sin frys? Jo, med omsorg! En frys full av frost rymmer mindre mat och drar betydligt mer energi. För att minska frosten i frysen ska man sÄklart vara snabb med att öppna och stÀnga luckan och sedan aldrig aldrig aldrig lÀgga in varm mat.

Tur att jag eh…lever som jag lĂ€r. SĂ„ hĂ€r sĂ„g vĂ„r frys ut nĂ€r jag frostade av den förra veckan. Mycket is har bildats under det senaste halvĂ„ret nĂ€r barnen hĂ€mtat glass, jag hĂ€mtat is och dörren ideligen öppnas och stĂ€ngs.

Som tur Ă€r gĂ„r det ganska snabbt att frosta av frysen. Dra först ut kontakten / skruva ur sĂ€kringen. Töm över innehĂ„llet i frysen till en kylvĂ€ska med frysklampar. Alternativt stĂ€ll ut om det Ă€r vinter. Placera sedan en bunke eller plĂ„t med kokhett vatten i frysen, sĂ„ pĂ„skyndas smĂ€ltandet. Om det behövs – anvĂ€nd en plastspatel (inget som kan ge repor eller skada frysen) för att bĂ€nda loss isbitar. Och tĂ€ck gĂ€rna golvet framför frysen med handdukar för att skydda mot vatten.

Den hÀr frysen frÄn Cylinda har en fördjupning i botten dÀr smÀltvattnet samlas och det gör den lÀtt att avfrosta. Man skopar bara upp vattnet och torkar torrt. Inga blöta golv!

SjÀlva lÄdorna sköljer jag sedan rena frÄn frost med hett vatten i badkaret.

Kan nÄgon förresten ge tips pÄ bra islÄdor? Vi anvÀnder mycket is men den enda riktigt bra islÄdan jag har Àr den som följde med vÄrt kylskÄp frÄn Cylinda. Den Àr av lite mjukare plast sÄ att isbitarna kommer ut hela och oskadda ur lÄdan och man slipper slush.

Cylinda Àr ett svenskt varumÀrke som Äterfinns lite överallt hos oss. TorkskÄp, tvÀttmaskin, diskmaskin och frys. Cylindas motto Àr en enklare vardag och deras maskiner Àr bÄde anvÀndarvÀnliga, prisvÀrda och framförallt energismarta.

Nu nÀr jag rensade frysen mÀrkte jag upp lÄdorna med min mÀrkapparat, för att fÄ lite bÀttre koll. En lÄda för bröd. En lÄda för proteiner och grönsaker. Och en stor lÄda för isbitar. Livet utan isbitar Àr fattigt.

Sedan lagade jag en strÄlande god restmiddag pÄ gamla hamburgebröd och biffar som var kvar sedan i somras.

Vad kan man dĂ„ frysa? Jo nĂ€stan vad som helst, Ă€ven om allt inte Ă€r lika gott efter att det varit fryst. HĂ„llbarheten Ă€r ocksĂ„ olika beroende pĂ„ hur mycket fett nĂ„got innehĂ„ller. Ju fetare desto kortare hĂ„llbarhet. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur lĂ€nge som helst i frysen utan att den blir farlig att förtĂ€ra. Men dĂ€remot blir den mer eller mindre aptitlig beroende pĂ„ hur lĂ€nge den har varit fryst. SjĂ€lv kokade jag nyligen hjortronsylt pĂ„ fem Ă„r gamla hjortron och det smakade utmĂ€rkt!

FÄr vi pannkaka över Àr det perfekt att frysa in. Bara att ta fram och vÀrma pÄ i en stekpanna eller över murikka pÄ utflykten.

Frostiga frystips

Jag skulle vilja börja med att slĂ„ ett slag för att förvara mĂ€rkpennor/etiketter i nĂ€rheten av frysen sĂ„ att det gĂ„r smidigt att mĂ€rka upp vad man har i förpackningarna. Även bra för att datummĂ€rka tex locket pĂ„ pestoburken i kylen. Och för att undvika frysskador pĂ„ maten ska man förpacka den sĂ„ tĂ€tt som möjligt och försöka bli av med all överskottsluft i förpackningen.

Kyl maten snabbt – dĂ„ förlĂ€ngs hĂ„llbarheten och risken minskar för bakterietillvĂ€xt. Det finns smidiga isbrickor man kan förvara i frysen och ta ut och stĂ€lla matlĂ„dorna pĂ„ för att skynda pĂ„ processen.

Frys in i platta paket. LÀgg tex köttfÀrs i en plastpÄse och platta ut den. DÄ tar den mindre plats i frysen och tinar dessutom snabbare nÀr du ska vÀrma den.

Frys in i mindre kvantiteter sÄ att du inte mÄste tina mer Àn du tÀnkt Àta upp.

Tina maten pÄ rÀtt sÀtt. KvÀllen innan djupfryst mat ska tillagas kan den med fördel flyttas till kylen. DÄ tinas den skonsamt och sÀnker samtidigt energiförbrukningen i kylen som inte behöver arbeta lika hÄrt. Och om du glömt att tina nÄgot som ska tillagas sÄ skulle jag vilja föreslÄ ett vattenbad! Jag spolar upp lite ljummet vatten i en stor bunke och lÀgger den frysta förpackningen dÀri. Efter ett tag kan man addera lite nytt ljummet vatten. Det tinar förpackningen pÄ nolltid.

Styckfrys bÀr och grönsaker. Jag lÀgger dem pÄ en bricka och lÄter stÄ i frysen i ca 2 timmar. Sedan tar jag ut och hÀller över i det pÄsar. PÄ det sÀttet fryser inte allt ihop till en klump.

Frys kryddor. Dill och persilja Àr tvÄ kryddor som vinner pÄ att frysa och som helt förÀndrar smaken nÀr de istÀllet torkas. Packa tÀtt i plastpÄsar med sÄ lite luft som möjligt. Eller hacka valfria kryddor och lÀgg i ett iskubsfack och tÀck med en god olja. Frysa dem och pluppa över i en egen pÄse sÄ islÄdan blir ledig. TÀnk bara pÄ att olja har begrÀnsad hÄllbarhet sÄ det Àr bra att konsumera kryddkuberna inom 3-4 mÄnader.

Frys in slattar i iskubsfack. Vin, fond, buljong, sĂ„ser eller barnmat…pluppa sedan över tĂ€rningarna i nya pĂ„sar och mĂ€rk tydligt sĂ„ att du vet vad du har.

Frys in mejeriprodukterna. Ska vi resa bort och har mejeriprodukter som kommer att bli dÄliga lÀgger jag in hela förpackningen i frysen. Perfekt att ta fram och göra pannkaka av. Jag brukar ocksÄ ÄteranvÀnda bra förpackningar för att frysa in i. Som den hÀr fetaförpackningen som istÀllet innehÄller överbliven sÄs.

Ostskalkar Ă€r tacksamma att frysa. NĂ€r osten blivit tummad och trĂ„kig och ser ut som en skidbacke – ja dĂ„ river jag den och sparar i frysen tills det Ă€r dags för pizza, lasagne eller paj.

Att frysa mat öppnar ocksÄ för möjlighet att köpa extra mycket av nÄgot nÀr priset Àr bra. Bruna bananer kostar mindre Àn hÀlften av gula. Jag slantar och fryser in dem och tar fram till smoothies och bananbröd. Bregott/Norrgott brukar jag ocksÄ köpa extra av nÀr priset Àr rÀtt och sedan slÀnga direkt i frysen.

Frys in kakdegen. KÀnner du dig huslig nÄgon dag och bakar sÄ kan du göra en kakdeg extra och forma till en rulle och lÀgga i frysen. NÀr du blir sugen tar du fram och skÀr nÄgra kakor och grÀddar. Eller nÀr du fÄr ovÀntat besök och gÀrna vill att det doftar nybakt i hela huset!

Har du fler smarta frystips? Fyll gÀrna pÄ i kommentarerna!