Vilken lyx det är med en frys! Något vi tar för givet idag men som inte alltid varit självklart. Tänk att kunna äta osockrade bär mitt i vintern, smaka kött som varken varit nedsaltat eller konserverat och ta fram och spisa grönsaker från frysen som har i princip alla näringsämnen kvar….

Vi har tre frysar i vårt hus. Två stora frysboxar i källaren. En med kött och fisk (köttet köper vi i stora kvantiteter från grannar som jagar eller har egna köttdjur) och en frys med bär, kakor, grönsaker och bröd. Sedan har vi en liten frys uppe i köket. Den är vår vardagsfrys. Där ställer vi in middagsrester, ostskalkar, och sånt som ska lagas upp inom kort.
Hur ska man då sköta sin frys? Jo, med omsorg! En frys full av frost rymmer mindre mat och drar betydligt mer energi. För att minska frosten i frysen ska man såklart vara snabb med att öppna och stänga luckan och sedan aldrig aldrig aldrig lägga in varm mat.

Tur att jag eh…lever som jag lär. Så här såg vår frys ut när jag frostade av den förra veckan. Mycket is har bildats under det senaste halvåret när barnen hämtat glass, jag hämtat is och dörren ideligen öppnas och stängs.

Som tur är går det ganska snabbt att frosta av frysen. Dra först ut kontakten / skruva ur säkringen. Töm över innehållet i frysen till en kylväska med frysklampar. Alternativt ställ ut om det är vinter. Placera sedan en bunke eller plåt med kokhett vatten i frysen, så påskyndas smältandet. Om det behövs – använd en plastspatel (inget som kan ge repor eller skada frysen) för att bända loss isbitar. Och täck gärna golvet framför frysen med handdukar för att skydda mot vatten.
Den här frysen från Cylinda har en fördjupning i botten där smältvattnet samlas och det gör den lätt att avfrosta. Man skopar bara upp vattnet och torkar torrt. Inga blöta golv!

Själva lådorna sköljer jag sedan rena från frost med hett vatten i badkaret.
Kan någon förresten ge tips på bra islådor? Vi använder mycket is men den enda riktigt bra islådan jag har är den som följde med vårt kylskåp från Cylinda. Den är av lite mjukare plast så att isbitarna kommer ut hela och oskadda ur lådan och man slipper slush.
Cylinda är ett svenskt varumärke som återfinns lite överallt hos oss. Torkskåp, tvättmaskin, diskmaskin och frys. Cylindas motto är en enklare vardag och deras maskiner är både användarvänliga, prisvärda och framförallt energismarta.

Nu när jag rensade frysen märkte jag upp lådorna med min märkapparat, för att få lite bättre koll. En låda för bröd. En låda för proteiner och grönsaker. Och en stor låda för isbitar. Livet utan isbitar är fattigt.
Sedan lagade jag en strålande god restmiddag på gamla hamburgebröd och biffar som var kvar sedan i somras.

Vad kan man då frysa? Jo nästan vad som helst, även om allt inte är lika gott efter att det varit fryst. Hållbarheten är också olika beroende på hur mycket fett något innehåller. Ju fetare desto kortare hållbarhet. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur länge som helst i frysen utan att den blir farlig att förtära. Men däremot blir den mer eller mindre aptitlig beroende på hur länge den har varit fryst. Själv kokade jag nyligen hjortronsylt på fem år gamla hjortron och det smakade utmärkt!

Får vi pannkaka över är det perfekt att frysa in. Bara att ta fram och värma på i en stekpanna eller över murikka på utflykten.
Frostiga frystips
Jag skulle vilja börja med att slå ett slag för att förvara märkpennor/etiketter i närheten av frysen så att det går smidigt att märka upp vad man har i förpackningarna. Även bra för att datummärka tex locket på pestoburken i kylen. Och för att undvika frysskador på maten ska man förpacka den så tätt som möjligt och försöka bli av med all överskottsluft i förpackningen.
Kyl maten snabbt – då förlängs hållbarheten och risken minskar för bakterietillväxt. Det finns smidiga isbrickor man kan förvara i frysen och ta ut och ställa matlådorna på för att skynda på processen.
Frys in i platta paket. Lägg tex köttfärs i en plastpåse och platta ut den. Då tar den mindre plats i frysen och tinar dessutom snabbare när du ska värma den.
Frys in i mindre kvantiteter så att du inte måste tina mer än du tänkt äta upp.
Tina maten på rätt sätt. Kvällen innan djupfryst mat ska tillagas kan den med fördel flyttas till kylen. Då tinas den skonsamt och sänker samtidigt energiförbrukningen i kylen som inte behöver arbeta lika hårt. Och om du glömt att tina något som ska tillagas så skulle jag vilja föreslå ett vattenbad! Jag spolar upp lite ljummet vatten i en stor bunke och lägger den frysta förpackningen däri. Efter ett tag kan man addera lite nytt ljummet vatten. Det tinar förpackningen på nolltid.

Styckfrys bär och grönsaker. Jag lägger dem på en bricka och låter stå i frysen i ca 2 timmar. Sedan tar jag ut och häller över i det påsar. På det sättet fryser inte allt ihop till en klump.
Frys kryddor. Dill och persilja är två kryddor som vinner på att frysa och som helt förändrar smaken när de istället torkas. Packa tätt i plastpåsar med så lite luft som möjligt. Eller hacka valfria kryddor och lägg i ett iskubsfack och täck med en god olja. Frysa dem och pluppa över i en egen påse så islådan blir ledig. Tänk bara på att olja har begränsad hållbarhet så det är bra att konsumera kryddkuberna inom 3-4 månader.
Frys in slattar i iskubsfack. Vin, fond, buljong, såser eller barnmat…pluppa sedan över tärningarna i nya påsar och märk tydligt så att du vet vad du har.

Frys in mejeriprodukterna. Ska vi resa bort och har mejeriprodukter som kommer att bli dåliga lägger jag in hela förpackningen i frysen. Perfekt att ta fram och göra pannkaka av. Jag brukar också återanvända bra förpackningar för att frysa in i. Som den här fetaförpackningen som istället innehåller överbliven sås.
Ostskalkar är tacksamma att frysa. När osten blivit tummad och tråkig och ser ut som en skidbacke – ja då river jag den och sparar i frysen tills det är dags för pizza, lasagne eller paj.

Att frysa mat öppnar också för möjlighet att köpa extra mycket av något när priset är bra. Bruna bananer kostar mindre än hälften av gula. Jag slantar och fryser in dem och tar fram till smoothies och bananbröd. Bregott/Norrgott brukar jag också köpa extra av när priset är rätt och sedan slänga direkt i frysen.
Frys in kakdegen. Känner du dig huslig någon dag och bakar så kan du göra en kakdeg extra och forma till en rulle och lägga i frysen. När du blir sugen tar du fram och skär några kakor och gräddar. Eller när du får oväntat besök och gärna vill att det doftar nybakt i hela huset!
Har du fler smarta frystips? Fyll gärna på i kommentarerna!
79 svar
Tomatpure. Köper i större burk och sen klickar jag ut på bricka m bakplåtspapper och styckfryser. Kan vara billigare, men beror lite på hur stora klickar man gör.
Mina absolut bästa iskubsformar är från Nespresso!
https://www.nespresso.com/se/se/order/accessories/vertuo/istarnings-kit
Jag fryser in all saft jag gör. Inga öppnade flaskor som står och möglar i kylskåpet, och saften man blandar är kall utan isbitar. Pga sockerhalten fryser den inte hård utan går att skopa upp som sorbet och blanda direkt. Jag gör likadant med rårörda lingon som annars skulle ta upp halva min kyl.
När jag ska åka bort så fryser jag in surdeg så att jag har när jag kommer hem igen. Funkar utmärkt att få igång den igen.
Angående iskubsfrågan: jag gillar de hårda som du har. Bara att vrida lätt så är alla bitar lösa. Brukar sedan hälla över dem i en ziplockpåse istället för att låta dem vara kvar i formarna.
Jag tycker dock att dessa lådor krossar isen? Jag vrider på lådan men plasten är hårdare än isen så då blir det bara slush 😬 vad gör jag för fel?!
Spola av baksidan av islådan med ljummet vatten innan du vrider så går det lätt att få ut hela bitar.
Clara – den här är super! Stora härliga isbitar och gött att slippa plasten😌
https://www.rekoshoppen.se/sv/artiklar/pulito-iskubsform-i-rostfritt-stal.html?gclid=Cj0KCQjw166aBhDEARIsAMEyZh70pdebSVx0qVEjvM3RoEGj8FfLEI-knJbu69hFUtib5xmxRgi4CloaAvjDEALw_wcB
jag har oxo de – bästa köpet!
Sen några år tb använder vi nästan bara stora isbitar, formen är i silikon och finns olika storlekar. Våra bitar blir ca 4×4 cm om man fyller fullt.
Vi har såna, från Rusta, och jag bara älskar dem. På sommaren tömmer jag ur dem i en av fryslådorna så det alltid finns mängder av isbitar färdiga även om det är kalas och jag behöver många. Några såna i en drickadispenser full med jordgubbssaft, det är grejor en varm sommardag. 🙂
Älskar dom stora!!! Finns bla på ica maxi:)
Har en lista på frysen över vad jag har i frysen. Slipper öppna och rota runt och släppa ut kyla.
Tittar alltid först på listan när veckans måltider ska planeras.
Vårt frysskåp i köker frostar av sig själv. Himla skönt! Enda nackdelen är att det inte går att göra iskuber där. Men boxen på övervåningen behöver verkligen avfrosttas…
Har du testat isbitsform med lock? De fungerar i den typen av frys! Bara att googla så hittar du 😊.
Om du gör is i dom vanliga formarna och efter ett dygn lägger över i typ en tom glassbytta så funkar det utmärkt i en självavfrostande frys.
Aldrig hört att man inte kan göra is i en självavfrostade frys. Haft självavfrostande frys i 10 år och gör is utan problem…
Jag ÄLSKAR din blogg. Sluta aldrig! Så otroligt skickligt och fint skriven och så vettig! ❤️
Tack 🤗❤️
Vad gäller dill och persilja så gör jag små rullar i plastfolie av dem och fryser in, då är det smidigt att ta fram en folierulle och vända ner i en soppa, sås eller sallad under vinterhalvåret när man längtar efter sommarens smaker.
Persiljebuketterna är enkla att finhacka i ett dricksglas med hjälp av en sax och sen fördela över en bit folie som man viker in kanterna på och sedan rullar ihop som en vårrulle.
Dillkvistarna nyper jag av från stjälken och fördelar i likadana rullar. När man sen tar fram en dillrulle från frysen så gnuggar man bara plastrullen om man vill ha den hackad eller så öppnar man den om man föredrar lite längre blad.
Stjälkarna är perfekta att frysa ner i egna foliepaket och sedan har man i smak av sommarpotatis även på vintern 🌸
Vad gäller isbitar så har vi på sin höjd plats för kanske två islådor samtidigt att stå rakt utan att välta omkull…så då brukar jag hälla över de färdiga isbitarna i plastpåsar istället där de kan ligga huller om buller.
Såå många bra tips 🤗
Tupperwares iskublåda med lock är väldigt bra. Bara att fylla med vatten och stapla i frysen.
Den har vi också! Och den har silikonpluppar i botten, så isbitarna är lätta att trycka ut. Så skönt att inte behöva stressa över översvämning i frysen ,speciellt då barnen gärna kollar med 15 min mellanrum om det frusit färdigt…
Bästa och billiga istärningsformarna tycker jag är Biltemas. Lagom mjuka för tömning , men tillräckligt stadiga för att stapla och bära mellan diskbänk och frys.
Såg att någon redan skrivit mitt tips, men vill verkligen slå ett slag för att hälla över också iskuber i påsar. På så sätt kan man ha mycket färdig is utan att behöva ha jättemånga iskubsbrickor i frysen. Och lätt för barnen att ta ut två kuber vid behov.
Självavfrostande frys är bland det bästa vi köpt! Skulle aldrig köpa en som behöver frostas av igen.
Samma här! Helt underbart med en självavfrostande frys. Fungerar felfritt år efter år.
Vi brukar spola undersidan av såna iskubsformar som du har med ljummet vatten, då lossnar alla utan man behöver vicka formen och iskuberna går sönder.
Älskar din blogg, har läst många år tillbaka och tycker verkligen att den bara blir bättre och bättre! Blev så nyfiken på det där med isen nu.. vad är anledningen till att ni använder is? Jag tycker själv att det är så mycket mer praktiskt att ha dryck i kyl som redan är kall än att vänta på att på att isen ska kyla? Eller vad missar jag här?
😅 tycker inte kylen räcker alls. Vill ha mycket kallare än så!
Jag vet inte? Tycker att det funkar klockrent, så kan inte dela med mig av någon dålig erfarenhet som jag lärt mig av… Jag bara gör haha
Jag köper sådana där engångspåsar för iskuber. Kanske inte det klimatvänligaste, men slipper krossad is, och slipper att det rinner ut vatten i lådan. Vi använder inte så mycket iskuber så en förpackning räcker länge.
Hej Clara och ni andra!
Om det ska vara is till en större mängd dricka än ett glas så är det toppen att frysa en större isklump i en burk. Den smälter inte så fort som de små isbitarna 😊
Ni som odlar persilja och skördar när den är som störst och finast nu på hösten; återanvänd barnmatsburkarna i glas. Jag tar bort stjälkarna och lägger i en separat påse och använder dom när jag kokar kött, fisk e.dyl. Sen mosar jag ner hela persiljestjälkar hårt och tätt i glasburkarna och sätter på locket. När jag ska använda persiljan skrapar jag bara ur det jag behöver med en gaffel. Hur enkelt som helst.
Mitt tips till alla som återanvänder plastburkar från livsmedel är att kolla märkningen så de klarar av att frysas utan att plasten släpper ifrån sig gifter. Brukar vara en symbol som en snöflinga eller så står det temperatur. På samma sätt ska man akta sig från att stoppa varm mat i gamla glassbyttor som kanske bara är gjorda för att klara kyla och inte värme.
Hmm, har aldrig sett den märkningen på annat än burkar gjorda just för förvaring av mat? (Alltså sådana som köps utan innehåll) 🤔 En yoghurtburk kanske går att frysa, men eftersom yoghurt inte är avsedd att frysas ner som sådan, finns det ingen ide för tillverkaren att märka ut sådant där. Trodde alla plastburkar man köper mat i är gjord av samma sorts pp-plast? 🤔
All plast märks med en triangel och olika siffror i som betyder olika saker. En del plast är endast till för engångsanvändning och ska således inte alls användas till att fyllas på igen. Plastkemikalier avsöndras från plasten vid återanvändning.
Mitt tips är att aldrig återanvända plastbyttor som det varit köpta livsmedel i. Eller plast överhuvudtaget. Köp glas- eller metallburkar att frysa in livsmedel i.
jag fryser in citronsaft i kuber och plockar fram vid behov. Även vitlök kan frysas- mixa vitlöksklyftorna i en mixer med lite olja (jag valde olivolja). Klicka ut på bakplåtspapper och styckefrys. Sedan måste dessa ha minst tre lager av plast eller dylikt- för annars luktar allt i frysen vitlök…..
Men har man citron eller vitlök hemma som håller på att bli dålig så kan man ta hand om dessa ändå.
Jag har brödbakningsdag en gång i månaden och bakar hela månadens bröd. Lagar 8 satser á 9 bröd, sätter två plåtar i gången i varmluftsugn, har ugnen på sammanlagt ca 2,5 timme, ut på terrassen och svalna och sedan in i frysen. Fryser portionsvis, så är bara att ta ut två skivor till morgonmålet, smakar nästan nybakt efter en sväng i mikron/brödrosten
Å vad inspirerande! Är det alltid samma recept och vad brukar du göra för bröd?
Jo, alltid samma recept! Är en modifierad version av kinuskikissas recept (finsk matbloggare)
12 dl fullkornshavremjöl
1,5 dl havregryn
1,5 dl havrekli
10 dl vatten
2 påsar torrjäst
2,5 msk psyllium-mjöl
1 msk salt, knappt
Lös upp jästen i (det varma) vattnet, blanda torra ingredienserna, häll i dem i jäst-vattnet (psylliumet bildar klumpar om det inte rörs ut i mjölet först). Låt stå 15 min och svälla, klicka upp på plåt (7-9st/plåt, 2 plåtar), platta till 1 cm höga, runda ”kakor”, låt jäsa 30-60 min, in i ugnen på 200 grader, cirkulationsvärme, ca 32 grader. Enligt ursprungsreceptet borde de bli som lidl:s havrehjärtan, tycker inte de liknar alls, men blir goda ändå 😊 har ätit de här varje morgon i över ett år nu, varken jag eller någon annan i familjen har tröttnat 😅 receptet ovan är för två satser, lagar alltid minst två i taget. Brukar ta fram fyra stora bunkar, häller direkt upp torra ingredienser för fyra dubbla satser i dem, går sedan snabbt att hälla ner det i jästvattnet med ca 35 minuters mellanrum, så går det undan. Skär upp bröden före jag fryser in så går det smidigare när man tinar.
Clara, till 99% är det Du skriver om BRA. Jag är lite äldre och ibland undrar jag hur Du orkar va så ”uppåt”. Ni är 5 i familjen, städ, tvätt etc. Det går väl också lätt?? Ge tips på detta, att städa o tvätta på ett lätt sätt!! Tack för allt Du glädjer med!!
Det var många år sedan jag hade en frys som inte avfrostade sig själv. Trodde det var standard idag. I vår frys går det utmärkt att göra isbitar.
Jag fryser in rester och ändbitarna av olika grönsaker i en stor påse. När påsen är lagom full gör jag soppa av alltihop. Senast blev det en soppa med bland annat fänkål, zucchini och morot.
Även hemgjort kryddsmör passar bra att ha i frysen.
Om man har en citron eller lime som man inte hinner använda innan den blir dålig, så brukar jag skiva den och frysa in. Bra att använda när man vill ha citronvatten att dricka. Isbit och smak i ett.
Så gör jag också, jättegott och väldigt vackert i glaset. Funkar även med citroner/lime som man använt saften av men inte ids att bara kasta. Supertips! 😊👍
Mitt tips är frysta ägg. Eftersom vi har egna höns har vi ofta överskott av ägg på våren. Testade frysa och det funkar utmärkt. Vispar ihop 2-3 ägg sen ner i en valfri bytta. Perfekt att kunna ta hand om överskott! Även kunna köpa på sig kort datum varor som går åt och stoppa i frysen. Jag är också noga med inventering av frysarna x2 och jag som älskar att skriva listor har en frys-bok där jag skriver allt som finns i. Älskar när jag kan använda sånt vi redan har hemma och slippa slänga mat sen att det också innebär att få ner matkostnaderna är ett stort plus!!
Riven ost! Helt suveränt att ha platt i plastpåse (ziplock) och använda till varma mackor, paj, pizza…
De år vi får mycket äpplen fryser vi in den must som blir vid pressning.
Vad har du för märkapparat? Min klarar inte kyla, lapparna bara lossnar 🙂
Jag sätter målartejp. Men måste sättas på torr, varm yta. Svårt att få något att fästa på sådant som varit unne ett varv i kylen.
Ett supertips är att frysa in dill, persilja och andra kryddor i ziplock-påsar med mycket luft i. Efter någon dag kan man släppa ut luften och trycka ihop påsen så att kryddorna finfördelas. Sedan tar påsarna minimal plats i frysen och det är lätt att ta fram den mängd man behöver eftersom kryddorna är ”styckfrysta”!
Så bra tips! Gillar verkligen tonläget. Gör mig pepp att styra upp.
Tack för bra inlägg. Tipsar gärna om vakumförpackare för fisk och kött.
När bröd eller frallor börjar bli torra och tråkiga skär jag dem i tärningar och fryser in. Går snabbt att steka eller ugnsrosta krutonger sedan när man behöver det. Mina barn älskar krutonger till soppa.
Jag har en stor påse (sån återförslutningsbar från Ikea) i frysen där jag lägger olika ”grönsakrester”, typ lökskal, blast, morotskal, paprikastjälkar etc etc (så länge det inte är jordigt). När påsen är full kokar jag grönsaksbuljong som jag sen fryser i isbitsformar.
Älskar mina frysar! Har 3 st jag också 😅
– fryser i princip alla kryddor. Rakt ner i matlådor eller de burkar jag råkar hitta. Är man snabb när man tar dem från frysen så är de så ishårda att jag bara tar dom direkt från burken, och krossar i handen ner i maten. Noll hacka, varken när jag skördar eller lagar mat.
– te-ingredrenser! Har påsar i frysen med olika typer av mynta, Citronmeliss, vinbärsblad mm. Tar ett par blad ner i tevatten. Påsarna räcker hela vintern och det är som dag och natt mot om man torkat dem.
– fryser all saft. Fläder är bäst, det blir som sorbet, så då kan man skopa upp lagom mängd från stora byttor när man gör saft. Funkar inte på tex rabarbersaft, där måste man frysa i mindre portioner.
– gör massa äppelmos på sommaren/hösten, utan socker, fryser i literpåsar och tar fram en i taget och flyttar över till glasburk i kylen.
– jag har alltid 10-20 flaskor (1,5 litersflaskor) i frysen, nästan fulla med vatten. Fyller 2 funktioner: om strömmen går så hjälper de till att hålla kvar kylan i frysen, och om strömmen går så har man vatten i frysen som är färskt att dricka när vattenpumpen inte funkar.
Tack för bra tips! Ska testa nu direkt att frysa in mynta! Skördade precis sista myntan 😊
Färsk riven ingefära!
Jag river hela biten på en gång, gör ”matskedar” som jag styckfryser på en liten skärbräda och sen skramlar jag ner allihop i en burk. Ingen mer stackars ingefärsbit som skrumpnar och möglar längst nere i kylen.
Vilken game changer! Ser fram emot att göra ingefärste på morgonen utan att hacka, och att slippa skrumpen ingefära
Åh, tack!!
Det funkar också att frysa in ingefäran hel, då river jag bara av litegrann när det ska i maten. Räcker en hel evighet.
Hej! Jag är nyfiken på din märkaparat eller vad du kallade den. Kan du inte skriva lite om den?
Frys ger mig rys. Den (de!) är mitt dåliga samvete och nödvändiga onda på en gång. Där ligger maten som man ju måste ha i en frys, men därför även måste komma ihåg att äta upp innan den blir gammal! Som köttfärspaketen t.e.x, där måste man ju alltid ta det äldsta. ORKA GRÄVA eller ORKA LÄGGA IN I ÅLDERSORDNING Där ligger rester som jag tror jag ska göra någonting av men aldrig gör. Grisköttet som min man köper hem fast han vet (eller, borde veta) att jag inte gillar det och därför vill jag inte ta upp det för att laga något av det. Bar ut gammal gris i skogen häromsistens och la klumpen under en gran, hoppas nån blev glad…. Där finns även sommarens bär på burk, men jag liksom ”snålar” på dessa, de ska sparas tills de verkligen behövs, och sen vips är det fullt med fjolårets mixade jordgubbar då de nya ska in.
Jag önskar att jag hade endast en liten frys och att jag bara hade lite bröd, bär och ”nödmat” som några pkt färs och fiskpinnar i den.
Fantastisk kommentar <3
Hög igenkänning på detta – och jag har alltså bara en liten frys… Önskar jag hade samma kreativitet som du, griskött till skogens invånare, härligt😊!
Kul med alla tips.
Jag fryser in oliver i platta påsar, lätt ta fram så många jag behöver. Fryser in hemgjord saft i muffinsform av silikon, lägger sedan de frysta ”saftbitarna” i plastpåsar= 1-2glas kall saft till barnbarnen.
Fryser in rivna morötter mfl rivna rotsaker/paprikabitar allt eftersom det blir över från ”dagens salladsskål” och gör typ pizzasallad.
Jag river extra morötter och fryser in för att ha till Claras goda morotsbröd. Då blir igångsättningsmotståndet för att baka mindre, precis som diskhögen blir mindre den dagen man bakar 😊
Så SJUKT många bra tips och hacks i det här kommentarsfältet! Tack för att ni delar med er så generöst =)
Som småbarnsförälder måste jag slå ett slag för fryst lök och vitlök. Om man ska laga något snabbt, typ korv stroganoff går det på fem minuter. Jag har alltid det och även fryst ingefära, schalottenlök och chili hemma. Så praktiskt! Vad mer? Fryser alltid in all korv när jag köper, alltså direkt från affären. Så slipper jag känna stress att laga upp maten. Köper oftast fryst kött av samma anledning. Bröd har jag alltid i frysen och tar upp det jag behöver i små omgångar. Blir så torrt och tråkigt snabbt annars. Älska frysen <333
Nu känns det som att jag svär i kyrkan men säger det ändå, vi köper färdiga isbitar på stor påse 🙈 (från frysdisken i affären). Vi konsumerar massvis med is. Så nån liten isform räcker inte. Å har dessutom försökt göra god is på alla möjliga vis, men det smakar ändå illa.
Jag fryser grädde om det finns med kort datum i affären. Går visst att vispa om man tinar den snällt i kylen och vispar lite längre.
Biltema har bra! Med lock!
Inget mat-tips-frys däremot stoppar jag lånade biblioteksböcker i plastpåsar tre dagar i frysen för att slippa eventuella vägglöss…
Vilka bra tips här i inlägget och kommentarerna! Jag fryser också det mesta, så fort något håller på att bli dåligt eller då jag vet att vi inte kommer hinna äta upp något så åker det i frysen. Det mesta är ju billigare i storpack och i vårt 2-pers-hushåll åker nästan allt bröd i frysen. Har några skivor i brödpåse i skafferiet och så fyller man på när det håller på att ta slut. Har inte vågat frysa mjölk, grädde och smör ännu men det går alltså att tina? Hur blir konsistensen?
Jag lagar alltid en stort batch av grönsaksbiffar/bönbiffar då jag blir sugen på såna, fryser ner en del och har även hamburgerbröd i frysen. Har man hamburgerost, dressing och lite annat smått och gott i kylen så är man alltid redo för vegburgare vilket ju är perfekt utflyktsmat och går snabbt att värma upp då fantasin tryter 🙂
Fryser också in grönkål och persilja men har inte tänkt på att de kan krossas direkt i påsen så tack för tips! Ingefära och pepparrot är också sånt som jag använder så pass lite av åt gången så den gamlas i kylen, har börjat slänga in hela knölen i en påse i frysen. Enkelt att både skala och riva när den är fryst.
Fryser också in jäst. Ibland använder man ju bara halva och det funkar utmärkt att frysa. Den blir ju rinnig när den tinas men jäsningen funkar ändå. Går också att ha i glasburk i kylen.
Känner mig aldrig så duktig som då osten inte går att hyvla längre så jag river ner den direkt i en ”ostbytta” där locket är ett rivjärn. Köpte byttan på loppis för 20 spänn enbart för detta ändamål. Slänger alltså inte en endaste smula ost.
Fryser också ner hackad lök om jag råkat hacka för mycket. Det är ju inte många kronor det handlar om men liiite matsvinn har man ju ändå räddat. Har också en bytta med grönsaker till wok/grytor; typ champinjoner, zucchini, morot osv som håller på att gamlas bort.
Bubblare: Frysta VINDRUVOR. Asgott att äta som snacks. Särskilt då man är lite febrig och vill ha något kallt och sött. Smakar piggelin.
Nu ska jag hejvilt börja frysa ner oliver och citronskivor som det tipsat om här i tråden. Ser att jag har en halv burk kapris också, den kanske också åker in i frysen, som ett frysexperiment.
Trodde inte jag skulle gå igång så mycket på ett inlägg om frysen. Lol.
-Slut på fryskommentar tack för att du läste-
Smör passar perfekt att frysa, det blir så gott som oförändrat när det tinat!
Grädde går också bra, jag har just nu 10 liter (!) fryst, fyndat med 50% rabatt pga kort datum.
Jag kokar vansinniga mängder knäck till varje jul (runt 2000st 😅) gör på beställning åt andra så äter inte alla själv…
Grädden blir bäst av att tina i kylen, och skakas.
Mjölk har jag inte testat så ofta, för den brukar gå åt fort.
Men de gånger jag testat så har den blivit lite ”flockig” och inte så god att dricka som den är.
Att baka, och laga mat på, är inga problem!
Det går utmärkt att frysa mjölk om man sedan tinar i kylskåpet och därefter skakar om. Blir perfekt.
I use Tupperware ICE CUBE TRAYSwith lids. Also for storing other thing in the freezer. You often get them second hand 😂
Håller med flera tidigare kommentarer – självavfrostande frys är suveränt. Isbitslådor med lock gör att isbitarna inte försvinner. Vi har i flera år använt de som biltema har, stapelbara med lock och lagom mjuka att få ur isbitar.
I små hushåll blir det lätt kvar t ex krossade tomater eller sås. Det häller jag i en stor plastpåse och fryser in platt liggande. Då är det sen lätt att bryta en bit av den goda såsen till köpesköttbullarna till matlådan! ellem