Till jul blir jag alltid lite extra pysslig. Det Àr ju sÄ mysigt att sitta inne och arbeta med hÀnderna och skapa nÄgonting fint.

Hittade dessa ljusstakar pÄ loppis och tyckte att de hade en sÄ vacker, smÀcker form. Men vit Àr inte min favoritfÀrg sÄ jag bestÀmde mig för att mÄla om dem. SvÀngde dock först förbi nyöppnade BAUHAUS i UmeÄ och gjorde nÄgra inköp. DÀr finns verkligen ALLT man kan behöva till julen! Utebelysning, julgran, presentpapper, pyssel och mycket mycket mer. För er som inte har en BAUHAUS-butik i nÀrheten kan jag lova att webbshoppen Àr minst lika vÀlfylld.

Jag slog till pÄ fÀrg, penslar, tomma mÄlarburkar att blanda fÀrg i, stÄltrÄd, presentpapper och lite annat smÄtt och gott som kan komma till pass nÀr man vill pyssla.

Jag mÄlade med Forest Green

Det allra bĂ€sta nĂ€r man gör sĂ„dana hĂ€r projekt Ă€r att mĂ„la med lackfĂ€rg. Börja med att slipa av ytan med ett sandpapper – dĂ„ fĂ€ster fĂ€rgen bĂ€ttre. Och sedan kan man grunda ljusstakarna med en lackgrund och slutmĂ„la med lackfĂ€rg i önskad nyans.

Men för dig som har en slatt vĂ€ggfĂ€rg hemma – kanske överbliven frĂ„n en ommĂ„lning – sĂ„ funkar den fĂ€rgen ocksĂ„ bra. Men dĂ„ blir inte slutresultatet riktigt lika tĂ„ligt.

Dessa stakar Ă€r av metall sĂ„ jag började med att diska dem rena frĂ„n flott och stearin. Sedan torkade jag dem ordentligt och mĂ„lade dĂ€refter pĂ„ vĂ€ggfĂ€rg i en hĂ€rlig skogsgrön kulör. Det krĂ€vdes tre lager för att det skulle tĂ€cka – men eftersom torktiden Ă€r sĂ„ kort pĂ„ den hĂ€r typen av fĂ€rg gick det Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt snabbt.

Smidigt pensel-set frÄn BAUHAUS

Medan ljusstakarna torkade hĂ€mtade jag upp kottar frĂ„n jullĂ„dan dĂ€r jag förvarar pynt till julgrupper och sĂ„nt. Man kan förstĂ„s köpa fina kottar – eller sĂ„ kan man gĂ„ ut och plocka dem i naturen. Torkar man dem inne nĂ„gra dagar öppnar de sig och blir sĂ„ hĂ€r fina.

Jag mĂ„lade dem vita i kanterna – som om de vore snöiga – och avslutade med att pensla pĂ„ glitterfĂ€rg.

Glitterpulver och atrium white vÀggfÀrg.

PÄ BAUHAUS finns ett smart pulver som man kan blanda i sin fÀrg för att göra den glittrig. Jag kombinerade bÄde guld och silver.

Sedan fick de ligga pĂ„ tork. Det bĂ€sta Ă€r att hĂ„lla till med glitter pĂ„ hushĂ„llspapper som man fuktat lĂ€tt med vatten – det hĂ„ller överskottsglittret pĂ„ plats och man slipper rester i hela huset.

FĂ€rdiga “snöiga” kottar finns förstĂ„s ocksĂ„ att köpa pĂ„ BAUHAUS

Och medan kottarna torkade plockade jag fram mina pepparkaksformar. TÀnkte nÀmligen trycka eget julklappspapper och jag hade köpt nÄgra enfÀrgade rullar frÄn BAUHAUS för att kunna dekorera efter eget huvud.

Det hÀr Àr ett barnsligt enkelt pyssel.

Rulla ut pappret pÄ ett stort bord. HÀll lite fÀrg pÄ en tallrik eller i locket pÄ fÀrgburken och stÀmpla pepparkaksformar i fÀrgen och sedan direkt pÄ pappret.

Ett lÀttsamt pyssel som passar perfekt att göra ihop med barnen. Se bara till att skydda bordet mot spill!

Jag tog ocksÄ fram en gammal trist skokartong och stÀmplade pÄ den. Nu ska den fÄ bli presentask till julklappar.

Kolla sÄ fint det blev! BÄde ljusstaken och paketen Àr mÄlade med samma typ av fÀrg.

Men de blir ingen jul utan en hÀrlig krans till ytterdörren. SÄ en sÄdan gjorde jag sÄklart ocksÄ.

För att göra en krans kan man med markÀgarens tillstÄnd plocka material direkt frÄn skogen Men annars tycker jag att det Àr vackert att köpa Àdelgran i bunt och anvÀnda i kransen. Blir liksom lite extra maffigt dÄ.

Jag utgick frÄn en kransstomme av halm, bindtrÄd, avbitare, sekatör och snöre att hÀnga upp kransen i.

Först klippte jag bitar av ris ca 10-15 cm lÄnga och gjorde buntar av dem.

Buntarna fĂ€ste jag runtom hela kransen med stĂ„ltrĂ„dens hjĂ€lp. Jag började med att surra fast stĂ„ltrĂ„den i kransen – och sedan lĂ€t jag den löpa pĂ„ och fĂ€sta de smĂ„ buketterna allt eftersom.

Om man arbetar Ät samma hÄll hela tiden sÄ tÀcker de nya buntarna över fÀstena frÄn de gamla. Man fÄr jobba metodiskt sÄ slipper man fula hÄl i kransen.

Det Àr lite pilligt men inte sÀrskilt svÄrt. TÀnk dock pÄ att det gÄr Ät bra mycket mer ris Àn man kan tro. NÀr du kommit varvet runt kan du inspektera kransen nÀrmare. UpptÀcker du dÄ att det Àr lite glest nÄgonstans kan du alltid sticka fast nÄgra extra kvistar grönt i kransen för att fylla ut.

NÀr kransen var fÀrdig (det tog kanske en timme totalt) virade jag fast lite stÄltrÄd kring de glittriga kottarna och sedan stack jag fast dem.

Dekorationsband jute

Slutligen fÀste jag ett grovt snöre kring kransen och hÀngde upp den ute pÄ verandan. NÀr kransen satt pÄ plats avslutade jag med att sticka in lite brudslöja direkt i riset. Det gjorde att den sÄg nÀstan snöig ut.

För att fÀsta en krans pÄ dörren utan fula synliga hÄl brukar jag trycka ner ett hÀftstift pÄ ovansidan av dörrbladet och sedan göra en ögla i snöret och trÀ den över hÀftstiftet. HÄlet blir osynligt och hÄller förvÄnansvÀrt bra Àven för tyngre kransar.

PlÀttlÀtt och sÄ vackert och effektfullt!

Det blev en riktigt mysig pysseldag och jag hoppas hinna pyssla Ànnu mycket mer fram till jul, för det Àr ju sÄ roligt!