“Jag blir lite trött av alla projekt och utmaningar… Utmaningar för att äta mer grönsaker, träna tillräckligt många pass, städa mer, läsa mer, konsumera mer kultur. Nu är det väl så att du Clara inte gör allt detta på en gång. Men när jag läser känner jag att jag orkar inte, låt mig bara vara! Vilket jag såklart får och att olika människor blir inspirerade av var och en av dessa utmaningar är ju jättebra

Skrev läsaren Erika när jag skrev om min “grönsaksutmaning”.

Ja, vi är så olika varandra vi människor. Det som inspirerar den ene – stressar den andre. Och dessutom växlar det över tid i ens liv. Det fanns en period efter min utmattning när jag inte behövde en enda utmaning till. Under småbarnsåren likaså. Blotta existensen var utmaning nog. Ville bara slippa lära mig nytt och ta in ny information. Men nu ser jag det som ett friskhetstecken hos mig själv – att jag har planer, drömmar och tankar om vad jag vill utveckla. För i själva verket drivs jag otroligt starkt av utmaningar av olika slag. Ända sedan jag var riktigt ung! Minns när jag i sjuan föresatte mig att stiga upp en timme tidigare varje morgon och träna yoga. Eller i åttan när jag ville höja mina betyg och började plugga två timmar varje eftermiddag. Jag GILLAR känslan av utmaningar. Att känna att jag kan förändra saker – att makten ligger i min hand. Om det sedan inte blir precis som jag visualiserat spelar det inte lika stor roll. För då har jag i regel fullt upp med nästa lilla projekt och utmaning.

Jag njuter idag av att våga pressa mig själv lite mer – efter att inte har klarat någon press alls. Märka att jag håller för mer än jag tror. Ett vanligt men efter utmattning är annars en fobi för stress och press som till slut begränsar hela ens liv. Men tricket för mig, för att det inte ska bli för mycket, är att bara göra någon sak åt gången. Det finns ju en anledning till att mitt hälsoår och mitt nyårslöfte om att börja läsa böcker inte inföll samtidigt. Lagom utmaningar har förutsättningar för att lyckas och ger känslan av att vara i utveckling. Det tar himla lång tid att ändra ett invant beteende eller tankemönster. Men när den nya vanan väl är satt så är det ju inte längre en utmaning. Och då frigörs energi så att man kan rikta uppmärksamheten mot andra saker.