Vi bjöd hem vĂ„ra kompisar Johan och Malin och deras barn igĂ„r. De Ă€r veganer sĂ„ nĂ€r jag gjorde fikat fick jag tĂ€nka till lite – Ă€r ju ganska ovan att baka utan Ă€gg. Men sedan lyckades jag experimentera fram en riktigt god vegansk kladdkaka med hasselnötstosca ovanpĂ„. Funkar för alla som inte Ă€ter Ă€gg eller mejeriprodukter. Serverade den med vispad sojagrĂ€dde och det blev full pott!

Den hĂ€r kakan rĂ€cker till femton bitar. Jag gjorde den i en 25 cm form och dĂ„ blev den ganska hög. VĂ€ljer du en vidare form sĂ„ kan ev grĂ€ddningstiden kortas. HĂ„ll noga koll – den fĂ„r inte gĂ„ över tiden och bli torr!

Vegansk kladdkaka med toscatÀcke

Portioner

15 bitar

Tillagningstid

40 minuter

Ingredienser

 • 7 dl vetemjöl

 • 5 dl strösocker

 • 8 msk kakao

 • 1 tsk salt

 • 2 tsk bakpulver

 • 3 tsk vaniljsocker

 • 225 gr margarin

 • 4 dl havremjölk

 • 1 dl vatten

 • Tosca
 • 75 gr margarin

 • 1/2 dl strösocker

 • 2 msk ljus sirap

 • 1 msk vetemjöl

 • 1 msk havremjölk

 • 200 gr hasselnötter

Gör sÄ hÀr

 • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader. Smöra och bröa en form. Jag anvĂ€nde en med 25 cm i diameter och löstagbar kant.
 • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
 • SmĂ€lt smöret och tillsĂ€tt det i mjölet, tillsammans med havremjölken och vattnet. Rör till en jĂ€mn smet. HĂ€ll över i formen.
 • Toscan
 • Blanda alla ingredienser utom nötterna i en kastrull och lĂ„t koka upp och sedan sjuda nĂ„gon minut. Hacka hasselnötterna grovt och rör ner dem i smeten. Bred sedan toscan ovanpĂ„ kladdkakan. GrĂ€dda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. KĂ€nn efter med en sticka – den ska vara nĂ„got kladdig i mitten. Ta ut och lĂ„t svalna helt. Servera med vispgrĂ€dde eller veganskt alternativ.