I söndags pÄbörjade jag höststÀdningen av trÀdgÄrden. Bar bort utemöbler, tömde krukor som inte tÄl frost och slÀngde jord pÄ komposterna.

-Fasen vad jag dragit fram?! muttrade jag för mig sjĂ€lv medan jag kĂ„nkade bort allting under svett och stĂ„nkande. Men sĂ„ lĂ€tt jag bar fram allting i april – med energi och glĂ€dje!

Mina pelargoner fick komma in i vÀrmen pÄ verandan. De röda kommer inte övervintra.

Men den hÀr skönheten i bakgrunden gör det definitivt. Och blommar in i november brukar i alla fall alla pelargoner kunna göra. NÀr de först tas in i vÀrmen upplever de en andra sommar.

Min trÀdgÄrdsenergi dippar i mitten av augusti för att vara obefintlig i oktober. Trots att luktÀrterna fortfarande blommar sÄ gitter jag inte ens klippa in av dem. Jag minns och jÀmför det med vÄrens första bukett som andÀktigt plockas in och stÀlls pÄ hedersplatsen i köket.

En fin grej med snön Àr att den hjÀlper en med trÀdgÄrdströttheten. Plötsligt blir allt bara vitt och sÄ slipper man skiten i ett halvÄr. Som tur Àr dröjer det dock ett tag tills snön kommer. För Àven om jag inte orkar arbeta i trÀdgÄrden njuter jag fortfarande mycket av att titta pÄ den. UngefÀr tills alla löven trillat av.

Jag tömde ocksÄ ur badkaret, skrubbade det rent och bar undan det för vinterförvaring.

NÄgot jag inte ska göra i trÀdgÄrden i höst? Jag ska inte lÀgga EN ENDA KRONA pÄ att plantera lökar! Lökar kÀnns som nÄgot som passar bÀst i södra Sverige dÀr det Àr lite snö. För hÀr hinner de knappt upp innan de döljs av perennerna. PÀrlhyacint, krokus, scilla och tazett Àr det enda som verkligen Àr vÀrt att satsa pÄ. Alla olika tulpaner kan dÀremot dra dit pepparn vÀxer!!! KÀnner jag nu i alla fall, men i slutet av maj lÀr jag förbanna mig sjÀlv för detta beslut.

HÄll utkik efter kommande bittert lök-inlÀgg!