Textil Àr en sÄn otroligt viktig del av vad som gör ett hem vackert! Och i ett Àldre hem med Àldre stil tycker jag att det blir en enorm skillnad om man inreder med gammal textil eller ny. Ett par nyproducerade linnegardiner frÄn Ohlssons tyger eller en löpare frÄn IKEA kan helt enkelt inte jÀmföra sig med ett handvÀvt och handbroderat konsthantverk. Jag föredrar 90% gammal textil och 10% nyproducerad i mitt hem. Det Àr rÀtt ratio för mig.

Men vilken slags gammaldags textil ska man dÄ satsa pÄ? Jo, nu tÀnkte jag göra en liten genomgÄng.

Trasmattor Àr Äterbruk i dess bÀsta form. Ingenting Àr hemtrevligare eller skönare för fötterna Àn olika sorters trasmattor pÄ trÀgolv. Nytillverkade trasmattor Àr dock aldrig lika fina som gamla som gjorts av riktiga tygtrasor och dÀrmed ger en hÀrlig brokighet till mattorna som nya infÀrgade trasor aldrig kan ge. LÀgg dem pÄ hÀrsan och tvÀrsan och gÀrna tÀtt ihop. HÀr finns inspiration till placering.

Äkta mattor. Har letat ihop till min samling under mĂ„nga Ă„r och köpt begagnade pĂ„ Röda Korset, Emmaus och Myrorna. Men den största afghanska mattan i vardagsrummet har jag fĂ„tt Ă€rva av syrran. Medan trasmattor gĂ€rna fĂ„r vara smala och tarmiga ska mattor av denna modell ska vara stora! SĂ„ stora att alla möbler ryms pĂ„ mattan eller i alla fall kan stĂ„ en bit in pĂ„ den.

PÄ den Àkta mattan gör Jakob yoga, barnen har brottningsmatch och nÀr man Àr mÄnga som ska se pÄ film kan man slÀnga ner kuddar pÄ mattan och ha det riktigt mysigt pÄ golvet. Jag tar ut och piskar den nÄgon gÄng per Är men dÀremellan dammsuger jag bara. Nu pÄ vintern gÄr det ocksÄ fint att tÀcka den i pudersnö och sopa ren med en piassavakvast. Ull rengör sig fint pÄ det sÀttet.

Gardinerna Àr vÀldigt viktiga för ett hem. Men det Àr ett lurigt kapitel. Hur hittar man gardiner i rÀtt lÀngd, i matchande par och kanske till flera olika fönster i samma rum? Jag har letat pÄ antikaffÀrer och loppisar under flera Är och anmÀrkningsvÀrt mÄnga har jag fyndat i BorÄstrakten hos syrran. Men det mÄste inte vara likadana gardiner i alla fönster i ett rum. Om de bara tala med varandra stilmÀssigt gör det inget att de inte hör ihop. I vissa rum har jag till och med haft olika gardiner i ett och samma fönster. Tror aldrig ens att nÄgon har mÀrkt det.

PÄ vintern gillar jag ullgardiner men pÄ sommaren kör jag mycket pÄ spets. Och hÀr Àr det en ENORM skillnad pÄ IKEAS syntetiska spetsgardiner och en gammal gardin. En lite grövre bomullsspets eller en virkad spetsgardin Àr oerhört vackert. I somras kom jag över tre par spetsgardiner med nÀstan hundra Är pÄ nacken via en antikhandlare som la ut pÄ annons.

En gardinlösning om man inte hittar nĂ„got annat – det Ă€r fina gamla spetslakan. Det har jag haft i mĂ„nga fönster genom Ă„ren. Och gardinstĂ€ngerna kan förstĂ„s gĂ€rna vara av gammal typ. Gyllenhaks byggnadsvĂ„rd har nytillverkade i gammal stil som Ă€r fina. Även Carlshaga gör gamla stĂ€nger fast i trĂ€. Och Gysinge har en egen variant.

Man kan ocksÄ hitta gamla fÀsten och gardinringar pÄ loppisar eller pÄ tradera och sedan kombinera det med en rundstav man köper och laserar. Det har jag gjort. Eller sÄ hittar man en stÄng i mÀssing med ringar. SÄ hÀr kan det se ut.

Draperier mellan rummen kÀnns ocksÄ otroligt hemtrevligt. DÀmpar slammer och drag och gör det ombonat. De fÄr gÀrna vara udda och behöver inte matchar gardinerna sÄ noga. I mina draperier brukar jag vintertid hÀnga upp nÄgra fina klockor jag köpt pÄ loppis. NÀr man kommer Ät gardinen ibland sÄ klirrar det mjukt inifrÄn tyget. ASMR för vintagefrÀlsta!

SÀngklÀder. Gamla spetslakan som förut anvÀndes som pÄslakan kan istÀllet anvÀndas som underlakan. Vackert och skönt att sova pÄ. Och kuddfodral med spets och knytband Àr bÄde vackert och svalt mot huden. De finaste överkasten Àr förstÄs de gamla vadderade sidentÀcken som man kan hitta pÄ loppis om man har tur. Ofta i rött, ibland i senap, blÄtt och grönt. De Àr sÀllan tillrÀckligt stora för att fungera som tÀcken över hela sÀngen utan jag anvÀnder dem mer som halvtÀcke nÀr jag ocksÄ vill visa fram de fina lakanen under. Som pÄ bilden ovan.

Handbroderade bonader Àr en riktig konstskatt. Jag har en diger samling som jag byter mellan nÀr jag vill variera mig. PÄ den hÀr hÀrliga jugendbonaden stÄr det Arbete ger Àra. Jag anvÀnder knappnÄlar för att fÀsta upp mina bonader pÄ ett smidigt sÀtt.

Gamla kökshanddukar har en oövertrÀffad uppsugningsförmÄgan. SÄ vackert ocksÄ med broderade monogram och alla olika mönster och bÄrder som handdukarna kan ha. Förutom att de Àr underbara i köket kan de anvÀndas som borddukar, för att fodra en brödkorg och för att slÄ in paket. Vira in en kaka, ett fint loppisfynd eller nÄgra grönsaker frÄn trÀdgÄrden i en kökshandduk och du har en underbar gÄ-bort-present. Brukar finnas för en guldtia pÄ loppis.

Paradhanduken fĂ„r vi inte förbise. Hittar du en gammal handdukshĂ€ngare pĂ„ loppis kan du skatta dig lycklig – hugg den direkt och sedan har du nĂ„got roligt att pynta och variera med. Paradhanduken Ă€r alltsĂ„ den broderade duk som sitter framför kökshanddukarna. Den kan bytas ut efter sĂ€song och högtider. Jag har ett antal olika varianter att vĂ€lja pĂ„ och köper stĂ€ndigt fler.

HandvÀvda, broderade vepor och ranor av olika slag Àr toppenfint. Att lÀgga i en fÄtölj, pÄ en kökssoffa eller hÀnga pÄ vÀggen.

Filtar och plÀdar. HandvÀvda varianter med fina mönster och fÀrgstÀllningar brukar jag hÄlla utkik efter pÄ loppis. Den hÀr röda Àr mitt senaste fynd. SÄ vansinnigt vacker!

Kuddar. Handbroderade eller mönstervĂ€vda kuddar Ă€r som smycken i soffan. Om du Ă€r rĂ€dd för vĂ€gglöss kan textilierna antingen köras nĂ„gra timmar i torkskĂ„p pĂ„ högsta vĂ€rmen – eller lĂ€ggas i frysen i minst -18 grader i tre dygn.

Dukar köper jag i parti och minut. Broderade, vĂ€vda, spetskantade och knypplade. Ett otroligt hantverk att ha förmĂ„nen att fĂ„ dekorera sitt hem med. FörvĂ„nansvĂ€rt tĂ„liga ocksĂ„ – tvĂ€ttar mina dukar i maskinen och de hĂ„ller bĂ„de form och fason pĂ„ ett fint sĂ€tt. Och mĂ€nniskor som sjĂ€lva inte orkar tvĂ€tta och stryka och hĂ„lla pĂ„ blir sĂ„ glada av att fĂ„ Ă€ta pĂ„ riktig duk. KĂ€nslan Ă€r nĂ„got helt annat.

Virkade dekorationsplÀden. Vi ska inte glömma de lite mer udda detaljerna som gör ett hem vackert. Denna plÀd hittade min syster nÀr hon hjÀlpte till pÄ en stor sorteringscentral för second hand. De skulle slÀnga bort den eftersom de bedömde att den inte gick att sÀlja. Men hon rÀddade den sÄklart! Den Àr sÀkert nÀstan hundra Är gammal och fÀrgerna Àr sÄdana som ingen lÀngre fÀrgar. Jag tror faktiskt att det Àr en av de finaste sakerna med gammal textil. De lite dova, skeva fÀrgstÀllningarna som inte Àr sÄ RGB-skarpa som allt som nyproduceras. Den hÀr plÀden Àr en av mina kÀraste julklappar nÄgonsin och precis det slags udda tyg som gör ett hem personligt och charmigt.

Brickband. En bÄde praktisk och fin inredningsdetalj av tyg som sÀtter piff pÄ vilket hem som helst.

Tidningsfickan hör till samma kategori. Jag har ocksÄ en i brunt.

VÀggförvaringen. För borstar och handskar, eller för papper och pÄsar. Finns rikt dekorerade och Àr som att ha ett riktigt konsthantverk pÄ vÀggen.

Virkade grytlappar. I princip gratis pĂ„ loppis och finns i en uppsjö av trevliga utseenden. Inte alltid sĂ„ praktiska kanske – men hemskt rara att ha pĂ„ en krok i köket eller bredvid vedspisen.

Nu tror jag minsann att jag tÀckt in allt inom hemtextil. SesÄ, ut med er och ta vara pÄ den textila konstskatten! För tar vi inte hand om den sÄ kan vi ju verkligen tala om bortslösad kvinnokraft.