Textil är en sån otroligt viktig del av vad som gör ett hem vackert! Och i ett äldre hem med äldre stil tycker jag att det blir en enorm skillnad om man inreder med gammal textil eller ny. Ett par nyproducerade linnegardiner från Ohlssons tyger eller en löpare från IKEA kan helt enkelt inte jämföra sig med ett handvävt och handbroderat konsthantverk. Jag föredrar 90% gammal textil och 10% nyproducerad i mitt hem. Det är rätt ratio för mig.
Men vilken slags gammaldags textil ska man då satsa på? Jo, nu tänkte jag göra en liten genomgång.

Trasmattor är återbruk i dess bästa form. Ingenting är hemtrevligare eller skönare för fötterna än olika sorters trasmattor på trägolv. Nytillverkade trasmattor är dock aldrig lika fina som gamla som gjorts av riktiga tygtrasor och därmed ger en härlig brokighet till mattorna som nya infärgade trasor aldrig kan ge. Lägg dem på härsan och tvärsan och gärna tätt ihop. Här finns inspiration till placering.

Äkta mattor. Har letat ihop till min samling under många år och köpt begagnade på Röda Korset, Emmaus och Myrorna. Men den största afghanska mattan i vardagsrummet har jag fått ärva av syrran. Medan trasmattor gärna får vara smala och tarmiga ska mattor av denna modell ska vara stora! Så stora att alla möbler ryms på mattan eller i alla fall kan stå en bit in på den.
På den äkta mattan gör Jakob yoga, barnen har brottningsmatch och när man är många som ska se på film kan man slänga ner kuddar på mattan och ha det riktigt mysigt på golvet. Jag tar ut och piskar den någon gång per år men däremellan dammsuger jag bara. Nu på vintern går det också fint att täcka den i pudersnö och sopa ren med en piassavakvast. Ull rengör sig fint på det sättet.

Gardinerna är väldigt viktiga för ett hem. Men det är ett lurigt kapitel. Hur hittar man gardiner i rätt längd, i matchande par och kanske till flera olika fönster i samma rum? Jag har letat på antikaffärer och loppisar under flera år och anmärkningsvärt många har jag fyndat i Boråstrakten hos syrran. Men det måste inte vara likadana gardiner i alla fönster i ett rum. Om de bara tala med varandra stilmässigt gör det inget att de inte hör ihop. I vissa rum har jag till och med haft olika gardiner i ett och samma fönster. Tror aldrig ens att någon har märkt det.

På vintern gillar jag ullgardiner men på sommaren kör jag mycket på spets. Och här är det en ENORM skillnad på IKEAS syntetiska spetsgardiner och en gammal gardin. En lite grövre bomullsspets eller en virkad spetsgardin är oerhört vackert. I somras kom jag över tre par spetsgardiner med nästan hundra år på nacken via en antikhandlare som la ut på annons.

En gardinlösning om man inte hittar något annat – det är fina gamla spetslakan. Det har jag haft i många fönster genom åren. Och gardinstängerna kan förstås gärna vara av gammal typ. Gyllenhaks byggnadsvård har nytillverkade i gammal stil som är fina. Även Carlshaga gör gamla stänger fast i trä. Och Gysinge har en egen variant.
Man kan också hitta gamla fästen och gardinringar på loppisar eller på tradera och sedan kombinera det med en rundstav man köper och laserar. Det har jag gjort. Eller så hittar man en stång i mässing med ringar. Så här kan det se ut.

Draperier mellan rummen känns också otroligt hemtrevligt. Dämpar slammer och drag och gör det ombonat. De får gärna vara udda och behöver inte matchar gardinerna så noga. I mina draperier brukar jag vintertid hänga upp några fina klockor jag köpt på loppis. När man kommer åt gardinen ibland så klirrar det mjukt inifrån tyget. ASMR för vintagefrälsta!

Sängkläder. Gamla spetslakan som förut användes som påslakan kan istället användas som underlakan. Vackert och skönt att sova på. Och kuddfodral med spets och knytband är både vackert och svalt mot huden. De finaste överkasten är förstås de gamla vadderade sidentäcken som man kan hitta på loppis om man har tur. Ofta i rött, ibland i senap, blått och grönt. De är sällan tillräckligt stora för att fungera som täcken över hela sängen utan jag använder dem mer som halvtäcke när jag också vill visa fram de fina lakanen under. Som på bilden ovan.

Handbroderade bonader är en riktig konstskatt. Jag har en diger samling som jag byter mellan när jag vill variera mig. På den här härliga jugendbonaden står det Arbete ger ära. Jag använder knappnålar för att fästa upp mina bonader på ett smidigt sätt.

Gamla kökshanddukar har en oöverträffad uppsugningsförmågan. Så vackert också med broderade monogram och alla olika mönster och bårder som handdukarna kan ha. Förutom att de är underbara i köket kan de användas som borddukar, för att fodra en brödkorg och för att slå in paket. Vira in en kaka, ett fint loppisfynd eller några grönsaker från trädgården i en kökshandduk och du har en underbar gå-bort-present. Brukar finnas för en guldtia på loppis.

Paradhanduken får vi inte förbise. Hittar du en gammal handdukshängare på loppis kan du skatta dig lycklig – hugg den direkt och sedan har du något roligt att pynta och variera med. Paradhanduken är alltså den broderade duk som sitter framför kökshanddukarna. Den kan bytas ut efter säsong och högtider. Jag har ett antal olika varianter att välja på och köper ständigt fler.

Handvävda, broderade vepor och ranor av olika slag är toppenfint. Att lägga i en fåtölj, på en kökssoffa eller hänga på väggen.

Filtar och plädar. Handvävda varianter med fina mönster och färgställningar brukar jag hålla utkik efter på loppis. Den här röda är mitt senaste fynd. Så vansinnigt vacker!

Kuddar. Handbroderade eller mönstervävda kuddar är som smycken i soffan. Om du är rädd för vägglöss kan textilierna antingen köras några timmar i torkskåp på högsta värmen – eller läggas i frysen i minst -18 grader i tre dygn.

Dukar köper jag i parti och minut. Broderade, vävda, spetskantade och knypplade. Ett otroligt hantverk att ha förmånen att få dekorera sitt hem med. Förvånansvärt tåliga också – tvättar mina dukar i maskinen och de håller både form och fason på ett fint sätt. Och människor som själva inte orkar tvätta och stryka och hålla på blir så glada av att få äta på riktig duk. Känslan är något helt annat.

Virkade dekorationspläden. Vi ska inte glömma de lite mer udda detaljerna som gör ett hem vackert. Denna pläd hittade min syster när hon hjälpte till på en stor sorteringscentral för second hand. De skulle slänga bort den eftersom de bedömde att den inte gick att sälja. Men hon räddade den såklart! Den är säkert nästan hundra år gammal och färgerna är sådana som ingen längre färgar. Jag tror faktiskt att det är en av de finaste sakerna med gammal textil. De lite dova, skeva färgställningarna som inte är så RGB-skarpa som allt som nyproduceras. Den här pläden är en av mina käraste julklappar någonsin och precis det slags udda tyg som gör ett hem personligt och charmigt.

Brickband. En både praktisk och fin inredningsdetalj av tyg som sätter piff på vilket hem som helst.

Tidningsfickan hör till samma kategori. Jag har också en i brunt.

Väggförvaringen. För borstar och handskar, eller för papper och påsar. Finns rikt dekorerade och är som att ha ett riktigt konsthantverk på väggen.

Virkade grytlappar. I princip gratis på loppis och finns i en uppsjö av trevliga utseenden. Inte alltid så praktiska kanske – men hemskt rara att ha på en krok i köket eller bredvid vedspisen.
Nu tror jag minsann att jag täckt in allt inom hemtextil. Seså, ut med er och ta vara på den textila konstskatten! För tar vi inte hand om den så kan vi ju verkligen tala om bortslösad kvinnokraft.
45 svar
Du glömde den virkade skomakarlampan 😉
RACKARNS! Hur kunde jag missar. Och jag som har en sådan mitt framför ögonen på min köksbänk. En sån fin detalj
Eller ännu finare stickade lampslöjor! De är ännu skirare än virkade.
Fina lakan med spets och monogram kannan sy ihop med underlakan till påslakan. Blir jättevackert.
Åh, jag vet en sak till; gamla LAPPTÄCKEN! Ååååh vad jag önskar mig minst (MINST!) ett sånt!
Och de underbara hemvirkade filtarna och plädarna , kuddar och baby filtar gjorda av mormors rutan!!! I alla dess ljuvliga olika färger.
Och Linne servetter !
Jag har trasmattor som min mormor vävt. Underbart vackra och så hårt vävda att de väger flera kilo och ligger på plats på golvet trots barn och hundar. Plus bonusen att mamma pekar ut ”den där biten där kommer från mina gamla långkalsonger”
Åh jag har också sådana från både farmor och mormor ❤. Minns att jag fick hjälpa till att rulla nystan när de satt i köket och klippte mattrasor av gamla lakan (och mammas gamla morgonrock)
Jag blir alltid tårögd när jag hör ”Autom tautom” med euskefeurat och ser framför mig min farmor vid vävstolen. Låten handlar om en äldre kvinna som väver en väv av textilier från sitt liv. ”Fransarna ska knytas till och väven ska vi få, att titta på ifall vi vill, men aldrig trampa på…”
Var tvungen att lyssna på den direkt, fick också tårar i ögonen. Det är nästan jobbigt att lyssna på sånger som den och Det är hit man kommer när man kommer hem. Så mycket minnen och känslor som väcks ❤️
Vad roligt att du lyfter texiliernas betydelse för mysigheten hemma. Av alla exempel du ger har jag nog en alldeles speciell förkärlek till filtar och plädar, både att använda dem och göra dem:
https://tygochgarn.com/2023/01/21/vad-ar-det-med-mig-och-pladar/
Vilket rofylld och fint inlägg. Tack!
Stort älsk på gamla textilier! Dukar i olika storlekar gör vardagen piffig på enklaste sätt. En varning dock för gamla filtar: Kolla att de inte har någon märkning med ”Malsäker” – då kan de vara behandlade med DDT, läs mer här: https://www.aktuellhallbarhet.se/alla-nyheter/fredagskommentar/hjalp-min-gammelmormors-filt-kan-innehalla-ddt/
Gamla tryckta linnetyger ska heller inte användas i sängar, förr användes formaldehyd och nonylfenolextoxylat flitigt för att få hållbara tryck på blanka linnefibrer. Nutida tryck håller därför lite sämre men är inte giftiga.
Tänkte skriva precis samma.
Man kan också bli misstänksam om man hittar en gammal pläd som inte är lagad eller angripen av ohyra, risken är att den då är malbehandlad med DDT utan att vara märkt.
Helt rätt. Clara har skrivit om malsäkerhet i samband med att hon skrev om madrasser till spjälsängar. Linnebehandlingen kan jag däremot inte minnas något om, men kan junClara själv.
Ja, detta med malsäkra filtar är viktigt och väl värt att påminna om.
Giftiga ämnen i tryckta linnetyger kände jag dock inte till. Har du tips om var man kan läsa mer?
”Nu på vintern går det också fint att täcka den i pudersnö och sopa ren med en piassavakvast. Ull rengör sig fint på det sättet.” Läste”Ulf rengör sig fint på det sättet.” 😂
Inte bara du…
Läste precis det samma! 😀
Jag också 😅
Du glömde också klädseln på möbler – fåtöljen och soffans överdrag tex 🤗
Så fina bilder på alla vackra tyger. Trasmattor är jättefint, fast jag har inga själv. Är för bekväm av mig, så mattor går bort i vårt hem, förutom i hallen och i badrummet då. Ett barndomsminne för mig är när min farmor satt i sitt hus och vände trasmattor, det var mysigt. Den virkade dekorationspläden på fåtöljen var charmig och jättefin. För att inte tala om hur fin själva fåtöljen är.
Även om jag fattar att det mesta går att tvätta så är det något med gamla tjocka tyger som känns så…ofräscht på något vis. Liksom sunkigt, som att de luktar gamla malkulor och damm? Jag vet att det bara är en känsla, men jag har svårt att skaka av mig den…
Lakan, kökshanddukar och trasmattor skulle jag kunna tänka mig att köpa begagnat men inte saker med gammal stoppning i, som kuddar och täcken.
Det vore kul om du ville göra ett inlägg om hur du förvarar alla mattor, gardiner pynt osv den tiden de inte används? Själv kör jag samma året textilier året runt men vet att många gillar att byta prydnadskuddar, gardiner osv.
Jag gillar inte heller gammal stoppning eller kuddar, men det är lätt åtgärdat! Bara att sprätta upp, tvätta/lägga i frysen och satsa på nytt innandöme innan man syr igen. Tar inte många extra minuter.
När jag jobbade i hemtjänsten, och åkte hem till folk på landsbygden så var det alltid roligt att fråga om trasmattorna. Det var ofta jag blev visad en remsa av någons finklänning, skjorta etc. Och massor av minnen som dök upp när vi satt och pratade om de olika persedlar som fått ett nytt liv som trasmatta.
Så fint att få ta en paus från en dyster omvärld och vila ögonen på vackra ting.
Började genast dagdrömma om fler textilier hemma hos mig!
Jag har läst någonstans att de allra giftigaste hemtextilier är sängkläderna, alltså helt nya påslakan och lakanset. Efter 10 års frenetiskt användande och massor av tvättar ska gifterna ha försvunnit! Valet är ju enkelt. Bara sängkläder från secondhand.
Ljuvligt inlägg! Letar också alltid gamla textilier på second hand.
Ps. Vill bara göra dig uppmärksam på att många av länkarna i inlägget inte fungerar, inte för mig iaf. Har märkt det även på andra inlägg det senaste, tidigare har det alltid fungerat..
Underbart inlägg. Gamla textilier är det bästa jag vet. Så hemtrevligt, ombonat och vackert.
På senaste auktionen jag var på inhandlades en stor låda med enormt många små klippta tyglappar i alla möjliga mönster och färger – tänkta till lapptäcken. Ligger nu på vänt, hoppas jag en dag ska få till tid att göra mitt första lapptäcke.
Vilket dröminlägg! Mys för hela slanten❤
Jag blir dock nyfiken vad du menar med ”riktiga trasor” apropå trasmattor. Jag väver mattor av utnötta sängkläder o dyl, men förr användes alltså något annat?
Tror det syftar på massproducerade trasmattor där nyproducerat tyg används för att väva många likadana.
Ah okej! Blev fundersam när det stod att nytillverkade mattor inte blir lika fina som gamla pga trasorna, men då var det kanske fabriksnya mattor som menades, inte hemvävda som jag tänkte på😄
Underbart inlägg!
Väverska här som vill göra ett tillägg om trasmattor: det finns fortfarande vi som väver av trasor som genereras nu! Att ta tillvara på trasmattor som hittas på loppis är fantastiskt, jag gör det ofta. Men, eller kanske hellre OCH: om man har turen att känna någon som sysslar med vävning så är det ett hantverk värt att betala en slant för. Både för att gynna samtida återbruk och för att hålla ett otroligt hantverksarv levande. Länge leve trasmattan!
(Om vävning är en sekt? Kanske lite, men en av de snällaste som finns)
Så fint och inspirerande inlägg som kontrast till Black friday hetsen. Tack för att du uppmuntrar till att handla av det som redan finns! <3
Ett av dina bästa inlägg någonsin 🙂 tror jag ska bokmärka det och spara för inspiration – har ett helt linneskåp fullt av ärvda textilier och jag fyller på lagret hela tiden på olika loppisar! Dock tycker jag det är lite svårt att hitta användning för allt, inte minst för att måtten sällan stämmer med moderna fönster/kuddar/sängkläder, så man får tänka till och återbruka mycket.
Vad glad jag blir! Det låter som att du har en bra plan. Jag ska laga min symaskin och så ska jag sy ihop lite gamla lakan till fina påslakan också. Känner att jag måste bli bättre på att laga och fixa om mina textilier.
Förra årets roligaste återbruk var att sy en julklappssäck av en julig paradhandduk. Den blev superfin. Det är även fint att stoppa julklappar i återvinningsbara textilpåsar av broderier, handdukar eller annat textilt. Broderade dukar i lite mindre format kan kompletteras med namn, ”Grattis” eller annat festligt för personliga födelsedagsunderlägg. I år hoppas jag hinna stärka små underbara virkade minidukar till snöflingor att hänga i granen eller i något fönster.
Åh, vilket trevligt inlägg! Jag gick in här som prokrastinering men nu blev det ändå jobbrelaterat – jag är doktorand och arbetar med en avhandling om svensk hemtextilhistoria. Ett av mina forskningssyften är att lyfta textiliernas betydelse i och för hemmet och dess inredning. Det är så roligt att se hur du också gör detta, fast på ett annat sätt förstås. Jag blir så glad av hur du i ord och bild argumenterar för textiliernas värde och inspirerar till textil(åter)bruk. Många rum idag (både privata och offentliga) är ju så textilfattiga. Jag kan förstå det i viss mån, för textilier kan ju verkligen vara arbetskrävande (tvätta är ju inte jättekul, t.ex), men det är ändå tråkigt när textilierna väljs bort – en dimension av interiören går förlorad.
Och ja: det är definitivt en enorm kvalitetsskillnad på nytillverkade och äldre (industri)textilier. Jag köper i princip bara hemtextil second hand – oftast kostar det ju nästan ingenting (vilket iofs är sorgligt) så varför betala mer för en sämre (och ofta estetiskt mer intetsägande) vara?
Tack för att du delar med dig av bilder från ditt hem: jag inspireras verkligen av ditt sätt att inreda, inte minst då med textil! Jag är för övrigt svårt avundsjuk på gardinerna i bild 3…
Jag använder fortfarande lakan från 1920-talet efter min mormor och morfar. De är otroligt slitstarka och med vackra broderier.
Älskar det här inlägget! Och hela din blogg för övrigt. Hittade hit för några månader sedan och har läst gamla inlägg flera år tillbaka i tiden. Vilken skatt! Som du så generöst delar med dig av. Läste någonstans att du strävade efter att ’empower and inspire’ women – och det gör du verkligen! Känner mig SÅ inspirerad nu! Alla inredningstidningar kan ju för övrigt slänga sig i väggen.
Oj vad mycket fint.
Min mamma virkade o stickade mycket.
Har flera lådor med dukar och överkast. Ĵag broderar ibland.
Syrran är också jätteduktig och har virkade väskor och många stickade tröjor hon gjort. Kram.
Om detta blir läst trots att inlägget inte är helt nytt vill jag fråga vad det är för en helt ljuvlig tapet bakom bonaden ”Arbete Ger Ära” ? Den finaste jag sett.
Färnebo från Gysinge
Tusen, tusen tack för ett mycket fint och välarbetat inlägg! Fin inspiration och närbilder av mycket jag velat titta närmare på i tidigare inlägg. ❤️
Ett underbart inlägg om vad kvinnohänder skapade skatter. Jag verkligen älskar allt detta med gamla textilier av alla slag. Har en hel del ärvda och även inköpta för en billig peng. Håller själv till med vävning, ex plädar, mattor, tyger osv, stickning, virkning, broderi osv. Mycket material går att få på loppisar, Tradera men även som gåvor från vänner och andra bekanta. Återbruka mer
Ord som brickband, tidningsficka, paradhanduk och vadderade sidentäcken klingar som ljuv musik i mina öron och jag blir nostalgisk i hela mig ❤️!