NÀr man Àr stressad gör man allting pÄ rutin, i en slags tanke om att spara energi. Inte ödsla tankemöda pÄ att göra sÄnt man inte brukar. Men ibland kan ett avbrott i en vÀlbekant rutin hjÀlpa en att stanna upp. Reflektera över stunden.

NÀr min vÀn gick pÄ stressrehab fick hon rÄdet att vÀlja en annan vÀg hem frÄn jobbet, en vÀg hon aldrig brukade gÄ. Samtidigt skulle hon försöka lÀgga mÀrket till omgivningarna. Hur marken kÀndes under fötterna, vilka stjÀrnor som lyste i de olika fönstren. Om det doftade eller lÀt annorlunda Àn pÄ den vanliga vÀgen.

Den lilla övningen i att bryta en rutin gjorde stor skillnad för hennes medvetna nÀrvaro. NÀr hon kom hem frÄn jobbet hade hon landat pÄ ett helt annat sÀtt Àn nÀr hon gick den snabbaste, vanliga vÀgen. Den hon gÄtt tusentals gÄnger förut, i alla sinnesstÀmningar.

Var ska du gÄ idag? Till jobbet, ut med hunden eller till mataffÀren? Finns det en annan vÀg du kan vÀlja som lÄter dig uppleva nÄgonting nytt? Se dig omkring dÀr du gÄr och lÀgg sÀrskilt mÀrket till julen. PÄ vilket sÀtt börjar den mÀrkas i trÀdgÄrdar, fönster, pÄ farstubroar och balkonger?

Julfridskalendern lucka 4

Julfridskalendern lucka 3

Julfridskalendern lucka 2

Julfridskalendern lucka 1