Nu när det är läslov vill jag ge några härliga bilderbokstips, för små och stora barn. Vi börjar med tipsen för de minsta.

Det här är tre underbara böcker som både jag och barnen är svårt förtjusta i. En märklig mamma av sydkoreanska Baek Heena är precis nyutkommen.

“Jojos mammas dag är komplicerad. Hon är på jobbet när skolan ringer henne för att Jojo har fått feber och de har bett henne hämta hem honom. Mamman ringer nervöst sin egen mamma för att be henne åka och ta hand om Jojo, men kommunikationen misslyckas och meddelandet hamnar istället hos någon annan … Någon märklig. En älvgudmor? En molngudinna? En stödjande ängel …”

Heenas barnböcker är förtrollande, fantastiska och suggestiva. Tidigare har vi läst Joni och grottans hemligheter och den vill Uffe ofta höra, även om den är lite skrämmande. Heenas bildvärdar är så mystiska och märkliga att man vet inte riktigt vad man ska tro när man läser, varken som vuxen eller som barn. Bilderna skapade av handgjorda dockor gör att vi blir sittande länge och tittar.

Baek Heena har bland annat vunnit Almapriset till Astrid Lindgrens minne.

En barnbok som jag alltid börjar gråta när jag läser är Jag hatar kaniner och blommor och barn av Per Nilsson och illustratören Lisen Adbåge. Berättelsen om någon (vem?) som hatar kaniner men älskar kissfläckar, att jaga fåglar och äta och korv med lite sand på. Så vansinnigt rolig att läsa högt med butter röst för sina barn som försöker förstå vem det egentligen är som uttalar sig? Rörande, rolig och med de mest underbara illustrationer man kan kolla länge på. Spana in den här tjocka bebisen med tung kissblöja och nöjt ansikte till exempel. Hjärtat orkar knappt med.

Den Augustprisbelönade barnboken Gropen av Emma Adbåge.

Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka för man kan dö. “Åtminstone ramla och slå sej!” säger Eva. “En gång ramlade jag och slog mej”, säger jag. “Men det var inte i Gropen för det var i kuddis när Hannes skulle hoppa från ribbstolen och kom på mej istället för på tjockmattan”. Eva svarar inte. Hon bara gör liten mun och tittar bort. “Gropen är ändå dålig” mumlar hon. Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen – utom de vuxna. De hatar Gropen!

Sällan har jag läst en bok med sådan total igenkänning från min egen barndom. Att hitta en fantastisk plats att leka på där tid och rum försvinner – men sedan bara uppleva motstånd från vuxenvärlden som vill att vi ska leka som de vuxna vill. Men i Gropen segrar barnens fantasivärd över vuxenvärldens inskränkthet.

Illustrationerna i den här boken får mig att skratta rakt ut. Så mitt i prick! Läs högt för dina barn och ge dem upprättelse för alla gånger vi tråkiga vuxna hindrar dem från att leka.

Och så vill jag förstås tipsa om tre bilderböcker för oss vuxna barn.

Först ut är Lotta Kühlhorns nya bok Mönster: en bok om att repetera färg och form. Här får man en inblick i en konstnär och formgivares hjärna. Hur man kan tänka, vad man kan inspireras av och vad man ska göra för att komma loss när man har fastnat i sitt skapande. Vid första anblick ser det här ut som en bok om mönster. Men den är mycket mer än så. Det är en livsbejakande, inspirerande, utbildande och fullkomligt underbar bok om kreativitet.

Lottas manifest. Är väldigt stolt över att få skapa mina böcker tillsammans med detta form-geni.

Hanna Wendelbos Blommande rabatter kom ut i våras och jag har spenderat otaliga timmar med att sitta och bläddra i den och drömma mig bort. Här finns inspiration och praktiska knep, skisser och ideer för att skapa blomstrande rabatter. Som både är vackra, erbjuder trevliga snittblommor och gynnar pollinatörererna.

Tycker mycket om att fördjupa mig i skisser av denna sort.

Slutigen vill jag tipsa om att Sofia Karlsson (tidigare Kammerborn) nya bok Stickning: En värmande kärlekshistoria precis kommit ut i handeln. Jag är usel på att sticka men älskar stickade plagg och att läsa Sofias beskrivningar och se de vackra bilderna är både mysigt och inspirerande. Har ett par vantar som Sofia stickat till mig för många år sedan. Varma som sjutton och jag bär dem med vördnad. Länge leve hantverk och slöjd! På Ravelry kan man köpa fler av Sofias stickmönster.

Och för er som söker lästips till barn i mellanåldern finns här ett inlägg med 157 böcker som jag och mina läsare rekommenderar.