
Tycker så bra om sockerkakor i alla former. Men vem gör inte det förresten? Jag gör gärna saffranssockerkaka den här tiden på året. Här kommer mitt recept.

Med brynt smör för en extra god och djup smak.

Gräddar saffranskakan i en slät form

Gör en frosting av färskost och låter den snöa över med kokos.

Succé för saffranskakan!
Snöig saffranssockerkaka
Detaljer
Portioner
10 bitar
Tillagningstid
40 minuter
Ingredienser
100 g smör
1 kuvert saffran
5 ägg
3,5 dl strösocker
1 1/2 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
- Glasyr
200 gr mjuk färskost
25 gr mjukt smör
1 dl florsocker
3 msk citronsaft
1 1/2 dl kokosflingor
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smör och bröa en sockerkaksform
- Smält smör i en kastrull. Låt det stå kvar på värmen under vispning, tills det är brunt och har en nötig doft. Tillsätt saffran och låt svalna.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt
- Blanda mjöl och bakpulver i en bytta och rör försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med saffranssmör och fil.
- Häll upp i sockerkaksformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills den inte längre är kladdig i mitten (känn efter med en sticka)
- Under tiden kakan gräddas – vispa färskost, smör, florsocker och citron till en frosting som inte får vara för trögflytande. Tillsätt mer citron om den känns hård.
- Låt sockerkakan kallna i formen och lossa sedan försiktigt. Ringla eller bred över frostingen på kakan och strö över kokosflingor
Om du gillar saffran kan jag även rekomendera mina goda saffransskorpor
7 svar
Smarrigt!
Måste testa!
Brukar göra nåt med saffran och kokos som glasyr till sonens födelsedag i början på december.
Började med det till hans 1 års kalas och nu fyller han 17 (!!!).
Då gjorde jag saffransmuffins med glasyr och kokos men i år ska jag verkligen testa detta recept!
Tackar tackar Clara 🥰
Kram kram
Katarina i ett mycket blåsigt Linköping.
Jag är inte mycket för frosting. Står sockerkakan sig bra utan den också? Brukar använda mitt vanliga sockerkaksrecept med saffran i till jul men det lät gott med brynt smör!
Ser otroligt god ut. Uppskattar hur fotografi och text alltid är så genomtänkt och genomarbetat när du gör inlägg för att bygga hela stämningen. Att din stil genomsyrar inlägget så det inte bara är ”här är ett kakrecept, varsågod”.
En helt annan sak: har du skrivit något inlägg om hur ni planerar och håller koll på större grejer med huset? Typ hur ni budgeterar och planerar för de större grejerna som kan behöva göras med tak eller dränering etc och även hur ni fördelar löpande underhåll av huset. Jag tänker i stil med hur du skrivit om städningen och organiseringen. Hade annars gärna läst mer om det!
Vilken fin kaka. Den är säkert jättegod. Jag älskar saffran och brukar ibland, när jag kommer på det ha det i mat. Saffran är ju kryddornas guld.
Hej! Varje gång jag bakar sockerkakor, senast på äpple så blir de torra! Det är nåt med visp av socker och ägg pösigt som inte funkar. Älskar mjuka kakor och vill lära mig:))
Oj, nu kanske jag denna fråga kommer för sent för att få något svar. Men testar ändå 🙂 Jag tycker din frostiga sockerkaka ser sagolik ut, vill gärna göra!
Men undrar; formen ser rätt liten ut, stämmer det? Eller är det en vanlig sockerkaka storlek på den runda formen? Kram!
Oj, jag tyckte formen såg mycket större ut än vanligt!