”What I eat in a day” är ju ett vanligt koncept på både Tiktok och Instagram. Jag har gjort det i bloggen en gång, och fick önskemål om att göra det igen. Alltså dokumentera allt jag äter en helt vanlig dag. Jag valde tisdagen. Vet dock inte om det var en särskilt vanlig dag? Förlåt på förhand för väldigt fula och oinspirerande bilder.

Gjorde min vanliga proteinshake till frukost klockan 07. Gammal bild för jag glömde att fota. Receptet finns här. Drack 1/3 innan morgonträningen och resten direkt efter att jag tränat ett timslångt styrkepass. Viktigt att fylla på energi så att kroppen kan återhämta sig ordentligt. Förut slarvade jag jämt efter träningen och blev helt darrig och svag.

Har lagt till lite mer protein efter träningen nu. Ett halvt paket rökt kalkon. Stoppar det i träningsväskan med en kylklamp, så håller det sig fräscht. Inte det godaste, men trevligt med något lite salt efter en söt shake. Höll mig mätt fram till lunchen.

Satt kvar på gymmet/spat och korrläste min nya bok och åt sedan vid ettiden. Massa quionoa i botten, sedan salladsgrönt, två ägg och räkor. Till det en dressing gjord på rapsolja, ägg och parmesan. Blir alltid väldigt mätt av deras sallader. Och den här är så god! På fredagar har de också nybakad baguett till och då kompletterar jag med det.
Alltid bra med sånt som tar lång tid att tugga och fyller buken ordentligt. Färgglad mat är bra!

Vi åt en tidig middag (i dagsljus!) eftersom barnen skulle på skridskoskoj. Ursäkta den extremt oaptitlig bilden. Färgglad fast på fel sätt. Gjorde i alla fall morfars cowboygryta som barnen älskar. Vita bönor i tomatsås och nötfärs, plus kryddor. Väldigt lättlagat och lite färs räcker långt, så det blir en hyfsat billig måltid. Orkade inte göra sallad utan åt surkål direkt ur burken. Så oglamouröst och så vansinnigt praktiskt.

På kvällen stack jag till Stina med Ulrika. Vi skulle hjälpa henne att bära in en leverans pellets på 2,5 ton. Det klarade vi tillsammans på under en halvtimme. Sedan eftersvettades vi, high fiveade och drack iskall cola zero och åt vindruvor.
När jag kom hem igen messade Elina och ville gå en kvällspromenad. Och min regel är ju att aldrig banga en promenad. Så jag gick femtio minuter med Essa och Elina. Var tämligen trött i kroppen när jag kom in. Kände ett behov av att fylla på ordentligt.

Gjorde iordning en stooor skål naturell kvarg med en slantad banan och en god hasselnötsgranola från Pauluns. Det la sig som en sten i magen. Och eftersom huset var iskallt och jag var jättetrött borstade jag tänderna och somnade sedan sött. Och drömde om att jag tappat bort ett par snygga skor på Liseberg och sprang runt och grät hysteriskt och skällde på alla som inte hjälpte till att leta.
179 g protein, 191 g kolhydrater, 59 g fett och 43 g fibrer hade jag tydligen ätit, när jag kollade i min app på kvällen. Var mätt hela dagen och inte det minsta sugen på att rota i något skåp.
Det uppstod förresten en hel del diskussion under här inlägget om hur mycket protein en kvinna egentligen behöver för sin hälsa. Som tur var har nu kostrådgivaren och PTn Stina rett ut begreppen på sin blogg. En mycket bra genomgång.
63 svar
Yes! Det kräver kanske lite eftertanke i starten om man vill öka sitt proteinintag, men det är inte rocket science heller, och det går utmärkt med vanlig mat! 💪
Och tusen tack för att du delar till min blogg 🙏🧡
Åh Tistelvind, the one and only surkål! Även våra barn på 2 och 4 älskar denna.
Myt enligt ”Stina P” och sanning enligt Stanford-professor alltså, spännande!
”Proteinöverskottet blir fett, det förvånar många”
https://www.svd.se/a/ale6gO/stanfordprofessor-proteinoverskottet-blir-fett-forvanar-manga?utm_source=androidapp&utm_medium=share
Fast att ett överskott av kalorier blir fett är väl ingenting som är nytt eller banbrytande? Det är väl allmän kunskap. Och det spelar väl ingen roll om det är protein eller kolhydrater som det äts för mycket av? Mer kalorier än vi har behov av blir till fett på kroppen. Ser inte heller var i texten Stina skriver att just det skulle vara en myt?
Nej, det är varken nytt eller banbrytande utan endast rubriken i länken jag skickade.
Jag syftade på ”Det finns några envisa myter om att ett högt intag av protein skulle leda till skador på njurarna eller kalka ur skelettet och leda till benskörhet. Men det är myter!”, där Stina P står i ena ringhörnan och en hyfsat mer namnkunnig professor i andra.
”Det bildas också ammoniak som anstränger njurarna. Det brukar inte vara något problem hos friska, förklarar han”. Står det i artikeln, men ingenting om benskörhet eller att det kalkar ur skelettet?
Jag citarede en hel mening i kommentaren ovanför, det jag specifikt syftade på är att om man utan akademisk expertkunskap slår fast, med utropstecken som avslut, att något är en myt (i detta fall att högt intag av protein leder till skador på njurarna), medan en mycket välrenommerad forskare i mycket mer försiktiga ordalag konstaterar tecken på ett föreliggande samband mellan påfrestning på njurarna och högt proteinintag, då är man en bit ut på alternativfaktamarknaden. Att sedan just denna givna bloggare har sina åsikter och torgför dem på sin blogg (precis på samma sätt som du har dina, och din rätt att framföra dem även med undermåliga faktaunderlag), det är helt fine – men inte för den sakens skull vetenskapligt belagt.
Men Stina citerar ju forskning genomgående i sitt inlägg? Flera olika studier och forskare.
Jag känner mig trygg med att skriva att det är en myt, eftersom min åsikt grundar sig i kunskapen från flera forskare, och deras böcker och artiklar som jag hänvisar till i blogginlägget, exempelvis WHO’s expertrapport. Även i artikeln i SvD framgår det ju att alla inte håller med professor Gardner.
Läste också detta av den ansedda Stanford-professorn! Vad lustigt att kost-debatten har gått från att vara inriktad på kolhydrater eller anti kolhydrater till att bli vegetarisk mat kontra kött till att bli högproteinkost kontra vanlig mat! Haha. Jag tror på det som dom gamla grekerna och Sokrates sa: Känn dig själv. Gör allt med måtta. Gör ingenting för mycket och ingenting gör litet (bäst att säga det två gånger!).
Jag tycker man ska lita på DIETISTER och inte ”kostrådgivare” (det är stor skillnad på de två).
Och proteinhysterin är ärligt talat inte klok. Källor man kan lita på: Livsmedelsverket och som sagt, dietister. Dietistlinn på Instagram är bäst! Hon är även expert på hållbara matsystem.
Fler råd för en hållbar diet för miljön: WWF har väldigt bra och tydliga råd. Hint: det är inte ”närproducerat” eller inte som spelar någon roll.
Läste du ens Stinas inlägg?
Tack för tipset, jag ska gå in och titta
Tack för intressant inlägg och bra länk till Stina! Vilken app använder du för att räkna näringsinnehåll?
Du äter likt mig själv, men då måste man ju tillägga också att du tränar TUNG styrketräning, och det gör jag också. Flera gånger i veckan. Och då behöver man äta på ett annat sätt än Ida, 35 år som inte tränar alls och har ett kontorsjobb. Med det sagt så har jag själv skurit ner lite på protein numera eftersom det precis som någon annan här påpekade blir till extra fett. Och min kropp klarar inte 160-180 g protein om dagen trots styrketräning, utan då lägger jag på mig i vikt.
Intressant! Är nyfiken på vilken app du använder för att räkna näringsinnehåll?
Viktväktarna =) fast jag brukar aldrig kolla på näringsinnehållet i vanliga fall. Det här var första gången. Använder bara vv till att räkna points.
Jag gillar faktiskt bilderna, att det inte är så tillrättalagt. Det måste gå åt mycket bananer i det Lidströmska hemmet! Så himla gott, speciellt till granola 😀
Haha ja. Jag och Jakob (han äter likadan shake som mig dessutom. Varje dag) förbrukar minst sex bananer om dagen 🙈
Läsk zero är inte bra för hälsan.
Sötningsmedlet orsakar läckande tarm. De goda bakterierna i tarmen tar stryk. Olämpliga ämnen från tarmen läcker ut i blodomloppet och kan orsaka inflammation i kroppen.
Källa sakkunnig på svt 1’s program ”Fråga doktorn”. Hon varnar för att dricka zero läsk av det skälet. Liten mängd tror hon dock är ofarligt.
Sötningsmedlet aspartam är en av de mest beforskade tillsatser som finns. Ofarligt och säkert för konsumtion!
https://tyngre.se/artiklar/forskning/varfor-sotningsmedel-ar-bevisligen-battre-an-socker-i-alla-fall-i-dryck
Tyngre… hehe
Gudiol ännu mer HAHAHAHAHAHAHA
Vilja bra argument du kommer med 🙃
Inom akademin säger man att forskning skrivs för andra forskare. Det finns många anledningar till det.
Det är inte särskilt trovärdigt att hänvisa till ett blogginlägg om sötningsmedel som finns på tyngre.se. Det säger en del om din förståelse.
Du har ju fortfarande inga argument? Inlägget är skrivet av Jacob Gudiol som går igenom aktuell forskning och evidens i frågan om sötningsmedel. Vet få som är seriösare än honom och som är så noga med att citera korrekt från forskingsrapporter och studier. Du har inte anfört ett enda argument för din sak, eftersom du inte har något att komma med.
Det måste jag väl inte ha? Jag är en simpel tyckare.
Så du ska anklaga mig för att länka till oseriösa källor medan du själv baserar dina argument på löst tyckande? Utan en enda källhänvisning. Verkligen rimligt sätt att debattera…
Det räcker ju inte att citera forskning. Man måste förstå de olika empiriska nivåerna och perspektiven och de teoretiska ramverken osv. Det är inte så bara att slänga fram citat! T
Gudiol är fysioterapeut – han är inte forskare.
Bloggtexten om sötningsmedel du hänvisade till finns på tyngre.se och är därför inte trovärdig i sig. Gudiol är alltså inte oberoende i sitt tyckande i bloggtexten. Att du länkar till en text publicerad i en sådan kontext gör att man tappar förtroendet för det du skriver.
Man behöver inte vara forskare för att kunna skriva begripligt om forskning. Med det argumentet skulle man ju diskvalificera varenda vetenskapsjournalist från att skriva. Nä, skaffa dig lite bättre argument…
Uppenbarligen behöver man det. Det är bara att se på det du skriver.
Hej hopp!
Det var verkligen spännande att diskutera med dig och lära sig så mycket om farorna med aspartam och forskningen som backar upp det. Tack för ditt bidrag
Texten är från 2020. Det finns ingen forskning som entydigt skulle säja att aspartam är farligt, men det finns forskning som tyder på att det inte nödvändigtvis är tryggt.
En artikel från 2020 tyder på att aspartam i mängder motsvarande tre små flaskor cola light orsakar leaky gut, som misstänks kunna leda till en massa olika sjukdomar. ”At high concentrations, aspartame and saccharin induce apoptosis and cell death, while at low concentrations, sucralose and aspartame increased epithelial barrier permeability and down-regulated claudin 3 at the cell surface. Whilst findings demonstrate that the artificial sweeteners sucralose, aspartame, and saccharin exert a range of negative effects on the intestinal epithelium through the sweet taste receptor T1R3, further study is needed to demonstrate the in vivo effect of these sweeteners on the intestinal epithelium.”. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7353258/
Det finns också forskning som tyder på att aspartam försämrar bakteriefloran.
För tillfället finns det bara en misstanke om dessa bieffekter, och det är oklart vad de har för praktisk betydelse för hälsan, om tio år vet vi säkert mera. Det är bevisat att aspartam är tryggt i vissa avseenden, inte i alla. Att något är välforskat betyder inte nödvändigtvis att det är tillräckligt forskat. Man kan kanske ändå utgå ifrån att det knappast har några väldigt allvarliga bieffekter. Hur väl man vill ta hand om sin egen tarmhälsa får var och en skilt ta ställning till.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam
Aspartam är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin och asparaginsyra. Aminosyror är vanliga byggstenar i proteiner som finns i vanlig mat.
Aspartam bryts ner i magen och tarmarna. Då bildas bland annat metanol, som också finns naturligt i små mängder i frukt och fruktjuicer. Mängden metanol från ett glas aspartamsötad läsk är mindre än mängden metanol som finns naturligt i till exempel ett glas apelsinjuice.
Här en rätt ny studie på aspartam.
https://www.eurekalert.org/news-releases/1073617
Man har länge haft sötningsmedel även i halstabletter och liknade och borde ha kunnat se direkta faror. Storkonsumenterna sista 50 åren bör vara diabetiker. Läckande tarm har vi inte hört som diabeteskomplikation.
Särskilt förr var det kolossalt strikt med sockerfritt och diabetesbarn drack gärna sockerfria saften mm för att ha något gott. Numera verkar mätningsapparater bidra till mer flexibilitet. Och kära nån några zero i veckan kan inte var farligt. Betänk dessutom vilka mängder amalgam folk utsattes för förr när sockerfritt inte fanns. Eller riskerna med höjt blodsocker för de som dricker äkta saft o annat på äldre dar när gumfläsk o lite mage börjat komma, för såna när nog zero direkt nyttigt… Riskerna med örtte varav en del lätt giftiga växter säjs dyrt. Nu dricker handikappad anhörig (lätt överviktig) ett glas typ zero om dagen till middagen, det förhöjer faktiskt tillvaron för vederbörande
Får pojkarna riktig mat till frukost eller ska de också få extra protein för att växa sig stora och starka som sina föräldrar? F.ö. undrar jag om du är på rätt spår om du tänker att du ska hålla den här dieten tills du blir gammal. Men fortsätt du med det du tror är bäst för dig så länge du mår bra. Vi är alla olika. Själv inriktar jag mig på att maken och jag ska äta så omväxlande och god hemlagad mat som möjligt. Men vi, som aktiva pensionärer, har tid att sitta länge vid frukostbordet och njuta av en ganska riklig frukost. Vi mår ovanligt bra för våran ålder. Tacksam! Maken fyllde 89 år i går. Vi gick 1 timmes promenad i dag och nästan lika mycket i går. Dessutom har jag klarat ett matbrödsbak i dag med enbart handkraft. Vardagsmotion!
Läser du hur andre uppfattar dine kommentarer här hos Clara, Ydrebo? Var det hyfsat att vara passiv-aggressiv då du var barn? Jag tror inte det, dom jag känner i din ålder pikar inte på det sättet.
Vad härligt att höra att ni mår bra för er ålder, Ydrebo! Nu kanske det bara gäller att sluta komma med pikande små kommentarer på andra människors blogginlägg så tror jag att du kommer kunna njuta ännu mer av livet
Alltså har trollen från Bloggbevakning hittat hit eller? Det är hög nivå på vissa av kommentarerna…. Jag läste Stinas inlägg, tyckte det var mycket bra och informativt. Det kommer alltid finnas vetenskapliga artiklar som motsätter någon tes oavsett vad det handlar om.
Av vilken anledning drar man in barnen i ditt inlägg om vad du ätit under en dag? Märkligt. Detta ämne intresserar mig noll men jag skrollar vidare och njuter av dina andra inlägg. Du har en mycket bra blogg.
Men oj, vad ett inlägg om kost kan röra upp känslor och locka fram besserwissrar! Själv tränar jag inte och har har svårt med aptiten så jag äter bara sånt som lockar i smak och konsistens. Detta inlägg lockade kanske inte just mig så mycket 😊, men då skummar jag igenom det och läser mer nästa gång. Det passar väl nån annan bättre!
Jag har alltid undrat varför man är intresserad av vad någon man inte känner äter under en hel dag. Då också intresserad så till den grad att man dessutom efterfrågar ett inlägg om det? Jag kan väl när jag läste inlägget tänka att det var ju kul att Clara liksom mig gillar Pauluns hasselnötsgranola, men informationen om dagsintaget av mat är ju inte så intressant att jag om några månader kommer börja fundera på vad Clara egentligen äter om dagarna nuförtiden och slänga iväg ett mail och fråga. Väldigt fascinerande tycker jag.
Fast du är ju intresserad av vad nån du inte känner handlar för saker eller har för inredningsstil? Jag tycker inte det skiljer sig så mycket.
Jag tyckte det var ett intressant inlägg (liksom alla inlägg här inne faktiskt). Alltid bra med inspiration och nya inblickar i hur man kan äta.
Det finns en matfixering i samhället
Så GÖTT att du hittat en kosthållning som ger dig energi hjälper dig bygga muskler och får dig att må bra!
Fast vad folk äter på en dag är lite intressant. Man fastnar lätt i egna vanor dag efter dag. Spartanskt skorpträsk och lyxar inte till det ens när man kan. Trist och nedbrytande i längden
Haha wow, kosthållning är verkligen en vattendelare. Jag tycker att det är kul att se vad andra äter och uppskattade ditt inlägg, tack! Själv ammar jag och äter allt som inte är fastspikat just nu.
Haha, det uttrycket (äter allt som inte är fastspikat) har jag inte hört förut. Ska helt klart ta med mig och använda vid behov! 😀
Hahaha allt som inte är fastspikat ❤️ underbart
När jag läste inlägget om shaken tidigare reagerade jag på det här med bananerna. 2 bananer dagligen eller som ovan, 3 på en dag? Då är ni en familj på 5 så nån annan kanske också äter banan?
Är nyfiken på hur du resonerar kring detta, då bananer är något som odlas på andra sidan jorden. Mina fördomar om dig säger absolut att du köper ekologiska sådana, men är det del av en hållbar ekologisk och social framtid att ha som sin standardmat flera kilo i veckan av något som odlas och fraktas låååångt?
Jag har också tänkt på miljön i relation till den kost som rekommenderas för hälsosamt liv. Och det är inte utifrån Claras inlägg utan de senaste åren som jag funderat på varför detta sällan nämns. Bra att du nämner det här på en blogg som många läser! Både banan och avokado rekommenderas i många olika sammanhang som ett bra mellanmål, i en shake osv. Det kan vara av PTn på ditt gym eller hälsorådgivare på sociala medier, bloggar och i tidningar. Både banan och avokado är ju usla ur miljöhänsyn vad jag har sett i olika artiklar. Men vi är ju alla så vana att äta mycket banan, och nu även avokado sedan några år. Jag har googlat fram att bondbönor ska gå att använda för att göra god guacamole, så det har jag tänkt prova för att minska intaget av avokado.
Att avokado är dåligt har jag hört, men ingenstans om banan? Vad baserar det sig på? Har läst att koldioxiden från frakten är ganska liten jämfört med t.ex. närodlade grönsaker under vintern (typ tomat/gurka/sallad)?
Tack, väldigt intressant att se hur du får till proteinintaget. ☺️🙏
oj så intressant kommentarsfält. Vad känsligt det här verkar vara.
Jag som inte har varken prestige eller speciellt intresse i träning, proteinintag eller nyttigt vs motsatsen och bara ser det utifrån reagerar på tonen.
Visst Clara, du är in influencer och det du gör och skriver påverkar andra oavsett om du vill det eller inte, men detta är vad du äter. inte vad du uttryckligen rekommenderar andra att äta.
Men du visar ju ändå riktig mat; både tillagad och köpt och dessutom nyttiga mellanmål. och en dags ätande. Detta anser jag vara väldigt mycket bättre än ett skralt kylskåp med bär, energidryck (?) och parmesan som verkar visas på andra plattformar.
Kollar som vanligt i kommentarsfältet som ju brukar vara som en extra god efterrätt till Claras inlägg, och konstaterar att det här i många fall ser ut som svar på ”Clara slaktar en helig ko”, snarare än som svar på ”Clara visar vad hon äter en vanlig dag”.
hahaha, ja det är helt otroligt. Så många som uppger att de inte gillar inläggen om kost och träning och ändå är de nästan alltid de som får mest kommentarer och engagemang. Brinnande ämnen helt klart 😉
Tack för att du orkar dela med dig av bananshakes & kakfrukostar. Gillar alla kostinlägg från morotsbröd & framåt! Blev mamma efter 40 så tränar för min egen lust och att jag vill hänga med mina barn. Hoppas du fortsätter dela med dig av din träning. Din blogg är bra & inspirerande <3
…. något salt efter träning kan också vara några stekta prinskorvar.
Min pojkvän steker och stoppar i små påsar in i frysen.
Dagar man skall träna tar man dem direkt från frysen ner i träningsväskan. Tinar under dagen.
Annat alternativ kan vara oliver i en liten tät burk.
Det lät så oväntat sjukt gott!!! Älskar prinskorv
All forskning går ju att tolka ” som fan läser bibeln”. Dvs man läser det man vill och det som styrker ens egen åsikt. Det gäller både protein och sötningsmedel.
Förlåt men rapsolja ( din dressing) ska undvikas till varje pris… kolla upp på nätet. Det är inte till för människor från början utan att smörja maskiner. Inget vi vill ha i våra system….
Det är förstås en myt! Rapsolja är mycket bra! Här kan du lära dig mer https://www.instagram.com/gudiol/p/DF3Hf3-Irzy/
Tränar också mycket och hårt, men glömmer ofta mellanmålen. Tack för påminnelsen!
Proteinintaget upprör alltid. Ja, man överlever absolut med lägre intag – men vill man bygga muskler och bli starkare är det viktigt att få i sig större mängder. Man får välja själv, tur va 😉
Att starta aspartamdiskussion känns så trött och irrelevant – för en burk Cola Zero 😅 Dricker aldrig sötad läsk.
Tack för bra inlägg!